NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > EZOTERIJA

Satanizam, sekte, Crna ruža...

(1/100) > >>

Ghoul:
U okviru akcije "Ghoulov vodič kroz sekte" evo podsećanja na prvu za koju sam ikada čuo. I ne samo to, nego ovde kačim i sam taj tekst u kome sam prvi put pročitao o "Crnoj ruži". Poznavaocima mog lika a naročito dela očito je da je ovaj tekst snažno delovao na moju mladalačku, maloletnu imaginaciju.http://cultofghoul.blogspot.com/2012/01/sekte-crna-ruza.html

Josephine:
Nije da me je briga za tvoj lik i delo, pa zato repliciram, nego me je pominjanje Crne ruže podsetilo na Vršac, moj rodni grad.

Naime, od malena slušam priče kako je Vršac centar delovanja mnogih (destruktivnih i drugih)  sekti (btw, stručnjaci (a i ja sam među njima, o sektama sam učila na FB-u) razlikuju "destruktivne/ekstremističke" od ostalih, bezopasnih sekti; pretpostavljam da ti pišeš o destruktivnim). Od svih tih (kao) sekti, upoznala sam samo pripadnike Jehovinih svedoka (žive u mojoj zgradi). Njih zaista ima mnogo u Vršcu i imaju veliki dvor-kuću tamo. Koliko znam, Pravoslavna crkva tvrdi da je u pitanju destruktivna sekta. Meni nikada nisu tako delovali, a mislim da ni zvanično nisu tako okvalifikovani.

Što se Crne ruže tiče, postoji mit (kao i onaj da je Vršac prvi grad po broju i aktivnostima sekti u Evropi) da 13 crnih ruža iscrtanih na ulazu u Vršac predstavljaju simbol prisustva ove sekte u Vršcu. Takođe postoji mit da pripadnici ove sekte na bregu i groblju obavljaju svoje "aktivnosti". Za sve vreme koliko sam živela u Vršcu, sama išla na breg, duboko i šumu, noću i danju, nisam ih srela ili se neposredno suočila sa njima, niko nije vrbovao mene ili nekoga od mojih prijatelja.

Što se tiče tematike, ona se izučava na Fakultetu bezbednosti, te u njihovoj biblioteci postoji i literatura.

Ugly MF:
Svaka sekta je destruktivna sekta.
 I verske, I kriminalne ,I politicke, I monetarne, I gejparadirajuce....

Josephine:
Ma i crkve su. Na primer - SPC. Ali nije u tome štos.

Ugly MF:

--- Quote from: D. on 29-01-2012, 10:19:05 ---Ma crkve su. Na primer - SPC. Ali nije u tome štos.

--- End quote ---

Ne razumem...
"Srpska Pravoslavna Crkva je sekta?"
Kazi mi da sam lose razumeo?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version