Pošto je ovo moj topik o mojim trilemama vezanim za domaće pokušaje stvaralaštva, onda je mesto sasvim prigodno da se razglaba i o sledećem.
A pre toga, moj talenat da slučajnog prolaznika u roku od 15 sekundi pretvorim u smrtnog neprijatelja me ne napušta. Nema veze. Što reče starac Vujadin, kad nisam popustio zbog nogu koje su me toliko puta spasle i ruku koje su toliko Turaka potamanile, zar ću zbog varljivih očiju koje me prevariše?
Dakle,baviću se ukratko Mirom Satarić, laureatom Marsonikona, zlatno pero svih dosadašnjih manifestacija i tako to. Nema razloga da ne sumnjate da sam iste večeri, otprilike u istoj nanosekundi kada je ta vest stigla do mene, rekao organizatorima, da ako nisu imali boljeg,treba svi zajedno da se bace u Savu. Bilo je to na neviđeno, jer sam vrlo malo dotične čitao. OK, meni jeste jezik brži od pameti, ali pamet me ipak još nije napustila i sakupim ja sve marsonikone te počnem da išćitavam uratke Mire Satarić. Zapravo,pokušam. Nije to uopšte bilo jednostavno.Za nesreću,krenuo sam od priče iz pretposlednjeg broja. Ja bre nisam u stanju da čitam priču koja nema fokus,koja samo nabacuje razne situacije i rečenice i likove i traži od mene da valjda uživam u toj vrcavosti, te čekam da me konačni smisao opandrči po glavi. One neke japanske stvari su joj bolje,verovatno je iz strahopoštovanja ka japanskom koji je učila/studirala tu pristupila za moj ukus bolje.
I onda shvatim, u nekom trenutku,kada sam i treću priču bacio bez želje da saznam o čemu je i šta će se dogoditi, da sam ja možda beznadežno zastareo u poetici Viktora Igoa i nisam u stanju da ispratim najnovije pristupe izmenjene književnosti XXI veka, oblikovanu generacijom odraslom na mobilnim telefonima,društvenim mrežama i skraćenoj komunikaciji.
Dakle, bio sam čitav dan u tom bedaku da je greška možda do mene i da se to verovatno neće nikad popraviti.
A onda, iz potpuno neobjašnjivog razloga uzmem da čitam jednu priču koju mi je poslao poznanik,inače nepoznat i neobjavljivan... jebote, kako je to ultimativno dobra stvar. Kakav je to pisac u nastajanju, potpuno drugačiji ritam od onoga što volim, brzo, zbrzano,uvrnuto, tačka gledišta iz sjebanog mozga nekog klinca koji se bori za opstanak u razorenom Beogradu, ali bre, čovek ima fokus i slike i viziju.
I tako, večeras sam opet onaj stari, kao da se ništa nije desilo... vredi rovariti po blatu, jer i dalje ima bisera.