Author Topic: Šta smo dobro krkali ovih dana?  (Read 458484 times)

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

scallop

• 5
  • 3
Re: Šta smo dobro krkali ovih dana?
« Reply #4250 on: 14-10-2018, 08:28:00 »
Pošto su svi objasnili, a ja ni kafu nisam skuvao, mogu samo da dodam na kamaru. Ima verbalnu vezu sa belim slezom (zato se svakičas prevodioci zeznu). Inače, jednom probao i never again. Ako si probao šećernu vunu, ovo je samo ulepljena i štancovana verzija. Zgodan je za sedenje uz vatru, tako se izvuče i osećaj karamela. Duško Dugouško bi u takvoj situaciji pekao šargarepu, Mrtvak klip mladog kukuruza, a Petronije kobaju.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #4251 on: 14-10-2018, 08:59:14 »
Ako nas neko vidi da u januaru mesecu pečemo maršmeloue na vatri, oduzeće mi decu a mene će pravo u ludnicu... Evo dok ovo pišem Alvin i veverice pogađate šta rade na kampovanju...

Sent from my LEX820 using Tapatalk

scallop

• 5
  • 3
« Reply #4252 on: 15-10-2018, 20:33:52 »
Ko bi rekao da će da mi lakne kad Džindžer turi svoje divekse. xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #4253 on: 16-10-2018, 20:43:31 »
Jedan dobar recept da ne ispadne da sam totalno zabasao u offtopic. I dok još ima dobrih patlidžana na pijaci. Večeras smo preispitali jedan iz Tulse.

Narezati na šnite par patlidžana. Ja bih ih uvek prethodno ogulio, kome ne smeta ne mora. Na kosoj ravni ostaviti par sati da se iscedi. Pohovati na bilo koji način koji volite. Zamesiti male pljeskavice. Ameri će samo junetinu, mi smo malo skloniji mešavini. Jesam li vam ikada napisao da uzimam masnu junetinu i posnu svinjetinu. Jednom mlevena svinjetina, dva puta junetina. Kome je čudno neka razmisli. Junetina je čvršća, ali čuva svoju masnoću, svinjetina bi se iscedila. Grilovati pljeskavice na tri frtalja, jer još nije kraj. Račun je jedna pljeskavica na dva pohovana patlidžana. Jelena voli da na podlogu pohovanog patlidžana stavi paradajz pire, ja bih svež paradajz, a pošto ga nema zgodno je narezati pelat ili staviti sloj sušenog paradajza. Preko toga staviti pljeskavicu, a preko nje režanj dobrog kačkavalja koji je sklon topljenju na toploti. Jelena će staviti mozzarelu, ja ću u najoskudnijem slučaju gaudu. Na kraju, poklopiti pohovanim patlidžanom, poređati na pleh, pa u rernu. Ne treba ni pola sata jer čekamo samo da se sir otopi.

Ako možete da zamislite, onda ćete sigurno uživati. Dobar leba i pivo. Za ovo vreme salata od svežeg kupusa.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #4254 on: 16-10-2018, 20:51:24 »
https://www.youtube.com/watch?v=gzDu5P9M6F4

evo ovaj Žižek em loš komunista em loš kuvar
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

scallop

• 5
  • 3
« Reply #4255 on: 16-10-2018, 21:00:12 »
Treba biti dobar komunista da bi bio dobar kuvar. Tako ide algoritam.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #4256 on: 18-10-2018, 15:30:57 »
Ako neko misli da nismo spremili evo načisto:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #4257 on: 19-10-2018, 17:28:25 »
Danas kuća miriše na sladak kupus sa ovčetinom. To se ne može dočarati.

Ana

• 4
  • 3
« Reply #4258 on: 21-10-2018, 23:00:38 »
očekuj pošiljku oko nove godine, očekujem rivju nakon probanja. javlja mi se da će to biti prajsles štivo! :lol:

Zamoljavam da me se pozove na degustaciju!Ja pamtim kao savršen trenutak neku toplu čokoladu u Costa kafeu, u koju su mi ubacili mini maršmelouze. Iskreno, ne sećam se ukusa, ali mi je ceo taj aranžman bio božanstven.
Mnogo hvala na savetima za mleveno meso, dopuni mi samo vrstom mesa (plećka, but, vrat) za obe životinje, molim te  xremyb Skroz super izlgledaju i zvuče ovi patlidžanasti hamburgeri, ali za moje živce je to previše faza, posla i posuđa.
A zahvalna sam sudbini što me danas nije navela u tvoj kraj. Ta dva mirisa su mi na vrhu liste nepodnošljivih.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #4259 on: 21-10-2018, 23:18:37 »

Mnogo hvala na savetima za mleveno meso, dopuni mi samo vrstom mesa (plećka, but, vrat) za obe životinje, molim te  xremyb Skroz super izlgledaju i zvuče ovi patlidžanasti hamburgeri, ali za moje živce je to previše faza, posla i posuđa.
A zahvalna sam sudbini što me danas nije navela u tvoj kraj. Ta dva mirisa su mi na vrhu liste nepodnošljivih.

Za meso sam bio krajnje precizan. Jednom ću ti pokazati američku studiju o kvalitetu junetine. Najgori komad ćete vi u Beogradu najpre kupiti. To je tzv. "bela pečenica", a izgleda tako privlačno. Mislim da preteruješ sa dužinom pripremanja. Postoji i tu tehnika postepenosti. Još me čeka poslednji patliburger. xrotaeye  Kupus nije ni taknut i smestiću ga u zonu nadzora stana.

Ana

• 4
  • 3
« Reply #4260 on: 23-10-2018, 00:04:07 »
Jesam li vam ikada napisao da uzimam masnu junetinu i posnu svinjetinu.
Ako misliš da je meni ovo dovoljno precizno, onda si me ooooozbiljno precenio  :cry: xremyb

scallop

• 5
  • 3
« Reply #4261 on: 23-10-2018, 08:17:29 »
Postoje dve grupe ljudi, prvi potcenjuju, a drugi precenjuju. Ja spadam u drugu. Mogao bih od tebe da napravim vrhunsku kuvaricu, ali, da li ti to želiš?

scallop

• 5
  • 3
« Reply #4262 on: 23-10-2018, 10:55:59 »
Knjiga o mesu i živini zbog koje omrznemo domaće kasapnice. Oprez! Uznemirujuće fotografije za vegetarijance! Posebno poglavlje o supama (stocks), sosovima i močama (gravies).

scallop

• 5
  • 3
« Reply #4263 on: 25-10-2018, 10:52:10 »

Danas ću o jelu koje smo sigurno pojeli kao prvi nevegetarijanski obrok pre nego što smo ulovili pticu. Posle smo jeli i njih.

Pripremanje jaja se smatra najjednostavnijim ako je išta u kulinarstvu jednostavno. Ponekad mi se prioće kajgane, jeo sam je bez išta sa strane, sa kolutovima kobasice, sa slaninicom, sa usitnjenim sirom ili šunkom, sa preprženim režnjevima kačkavalja... U problem sam upao kad sam ponovo poželeo rovito jaje. Zbog njega sam morao da ponovo istražim kako to ide. Sa tvrdo kuvanim jajima je lakše. Spustite jaje ili jaja u sud sa vodom, pustite da proključa, ostavite desetak minuta i gotovo je. Ko je zaboravio da je nekada tvrdo kuvano jaje u lukovini bilo obavezni prilog na kafanskom stolu? Dok je bilo kafana i kariranih stolnjaka. Međutim, vremenom ustanovite da ni tvrdo kuvana jaja nisu uvek ista. Posebno za Uskrs kad se dogodi da žumance, po obodu ima zelenkast sloj. Znači, ni desetak minuta nije tačno deset minuta, nego DO deset minuta.

Sa rovitim jajima je komplikovanije. Nisam operska pevačica kao nekadašnja komšinica Amelita Gali Kurči koja je zbog glasa pila živa jaja. Volim da belance bude skoro skuvano, a žumance bez zgrušanosti po obodu. Tako da, kad odbijem ljusku sa vrha i sve zamešam malom kašičicom sa "zubima", dobijem i vizualno prihvatljivu mešavinu.

Za istraživanje sam pripremio gadžet peščani sat za tri minuta. Provera je pokazala da nije tačan i da mu treba 3 minuta i 12 sekundi da iscuri. Ostavio sam ga sa strane, kao dekoraciju, jer sam već znao da je tri minuta mnogo. Prva proba je kuvanje do trenutka kad voda proključa. Praktično sam ga popio i malo zapevao da vidim kako mi ide pevanje. Druga proba je bila 1 minut. Možda je moglo i minut i po, ali ja nisam picajzla. Ili mi se tako čini.

Na slici su ostaci, jednu ljusku sam ostavio u specijalnoj čaši za rovita jaja, "zubatu" kašičicu sam sklonio.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #4264 on: 28-11-2018, 12:02:00 »
hm, baš nezgodno prezime te gospođice Kurči...

Biki

• 4
  • 3
« Reply #4265 on: 29-11-2018, 01:48:03 »
hm, baš nezgodno prezime te gospođice Kurči...

A i bas je nezgodna, cim moze da popije sirovo jaje.

Ana

• 4
  • 3
« Reply #4266 on: 28-01-2019, 21:12:50 »
Niko ništa ne kuva! Ja sam na dijeti, pa mi se prašta, ali šta je sa ostalima?!
U ime moje dijete, pitanje za Scallopa: Koje je ovo meso i kako se sprema da bude ovakvo?

scallop

• 5
  • 3
« Reply #4267 on: 11-05-2019, 09:42:25 »

Utortana musaka. Mesni nadev, nadev od šampinjona, dole rezani gore rendani krompir, međuslojevi: zelje, rendani celer, rendana šargarepa, zaliveno zamešanim jajima, belim sirom, kajmakom i pavlakom.

Da vidimo šta smo imali, pa nemamo. Uzgred, meso na prethodnoj slici je svinjska krmenadla. U svetu duplo jeftinija od svinjskih rebara. Prvo se zapeče spolja, pa na nižoj temperaturi iznutra. Ili obratno, svejedno.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #4268 on: 03-06-2019, 11:05:48 »

Klikbajt za Petronija

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #4269 on: 03-06-2019, 12:29:01 »
Imam zamerku na kvalitet fotografije, tačnije cropa. Što se tiče ostalog, rekao bih da je neka pršuta/šunka u pitanju, ali loše se vidi. Ostalo me ne zanima, nek' drugi razmišljaju.

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #4270 on: 05-06-2019, 10:48:23 »
Rekla bih paradajz, mocarela, crna maslina, losos i mladi luk na parčetu hleba/tosta. Kako se to zove zajedno, ne znam  :lol:

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #4271 on: 05-06-2019, 12:14:26 »
Da jbt moguće da je losos Meni samo svinje u glavi.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #4272 on: 05-06-2019, 12:41:23 »
Samo francuski ševr umesto mocarele. Preliv je devičansko ulje sa tartufima.

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #4273 on: 05-06-2019, 17:37:06 »
Samo francuski ševr umesto mocarele. Preliv je devičansko ulje sa tartufima.
Pa da, mocarela je preblaga. Odlično.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #4274 on: 11-08-2019, 18:50:09 »
Pozdrav iz Omoljice.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #4275 on: 29-03-2020, 14:31:51 »
Kad bih sad imao dobru, masnu svinjetinu od vrata, odmah bih napravio Lužničku musaku koju pravi Gastronomad. Svinjetinu za nadev ne melje nego secka, narenda šargarepu, celerov koren, naseče praziluk. Na dnu tiganja proprži slaninu. Kad sam ja slaninu nazvao slaninicom niko je nije koristio. Cilj dinstanja je brauniranje i omekšavanja i uvek mu nedostaje voda. Može se koristiti i voda, ali što bismo ako je ima i u pasiranom paradajzu? Dodaće i malo soli, bibera, peršuna i druge začine ako mu se prohte, ali će u poslednje vreme da precrkne ako ne doda par kašika ajvara. Sad se već može zamisliti konačna struktura nadeva. Zato Gastronomad prelazi na drugu fazu: podloga i preliv. Zanimljivo je da za podlogu naseče krompir, a za pokrivni sloj ga slajsira. Dopada mi se varijanta. Ova varijantna musaka se naziva Lužničkom, jer koristi vurdu. Ne bih crkao bez nje, jer na pijacama ima bezbroj dobrih mladih i polumladih verzija belog sira. U kući uvek imamo nekoliko. Dakle, za preliv četiri jajeta, sir po izboru, mleko dok se ne ujednači, kašika gustina da se lakše zgusne. Da pominjem so ako već nije slano?
,
Finale je da se krupno isečen krompir poređa na dnu suda, da se nalije nadev, da se pokrije sa slajsiranim krompirom, da se polako natopi prelivom, pa pravac rerna.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #4276 on: 01-11-2020, 16:33:37 »
.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

lilit

• 5
  • 3
« Reply #4277 on: 08-11-2020, 11:06:53 »
wow! izgledaju savršeno. domaći?????

hoću jednu kutijicu kad nekad dođem u bg! bitte :)
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #4278 on: 08-11-2020, 18:28:25 »
Ova tura je gotova, više nisu sveži i hrskavi. Za tebe će uvek da bude, ali moraš da dođeš u bg kad se ubijaju svinje, nema ti druge. Msm, mogu da ih zaledim, ali ja to nikad nisam vadio iz friza, ako neko jeste neka se javi da znamo jel može to tako?!?

lilit

• 5
  • 3
« Reply #4279 on: 08-11-2020, 18:41:09 »
fala! :)

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #4280 on: 21-11-2020, 14:12:21 »
.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #4281 on: 21-11-2020, 20:23:26 »
i tata bi sine! 8-)

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

lilit

• 5
  • 3
« Reply #4282 on: 22-11-2020, 10:28:30 »
pa petronije, nije fer! najbolje kiflice ever + njam njam. ni korona ti ništa ne može! :lol:

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #4283 on: 22-11-2020, 13:10:21 »
Tačno. Pekli smo prase na visokoj temperaturi, a gospođa napravila kiflice da ne propadne moča i da ne pocrkamo od gladi. Ovo je strogo kontrolisan skup bio, držala se socijalna distanca, nosili smo maske, dezinfekciona sredstva se podrazumevaju

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #4284 on: 13-12-2020, 17:13:29 »
Domaće, u ribolovu.

Ana

• 4
  • 3