Author Topic: PIJACE  (Read 49770 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

HAL

• 4
  • 3
Re: PIJACE
« Reply #100 on: 04-10-2011, 14:04:25 »
Ovaj sada vikend će biti, čisto da vas informišem : ) osim ako nisu preskočili jednu nedelju.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #101 on: 31-10-2011, 19:43:08 »
pariz u prolazu...

That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #102 on: 31-10-2011, 19:47:02 »
Siroti skalopi. :cry:  Oni u SAD su tako sterilni. Coquilles St. Jacques su uvek bolji.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #103 on: 31-10-2011, 19:48:22 »
cim sam ih videla, znala sam da ce ti se dopasti. :)

lilit

• 5
  • 3
« Reply #104 on: 16-06-2012, 23:29:44 »

scallop

• 5
  • 3
« Reply #105 on: 16-06-2012, 23:46:57 »
Филе данке. Бог те мазо, па ово је све четири пута скупље него у Београду! Биће тако и код нас чим стигнемо у ЕУ. Скалопи су мало ситни, али фала и на толике. Срце си. xremyb
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Perin

• 8
  • 3
  • *
    • Klub Knjige
« Reply #106 on: 16-06-2012, 23:49:26 »
Филе данке. Бог те мазо, па ово је све четири пута скупље него у Београду!

Al' zato su gljive u BL jeftinije 3 puta nego u BG! :lol:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #107 on: 16-06-2012, 23:51:53 »
Нису, Перине. Рекао сам ти да су цене исте, али да ми је једна у Београду тражила за вргање три пута више. И да ми није пало на ум да купим.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #108 on: 16-06-2012, 23:52:45 »
ma meni je najbolje što većinu stvari izražavaju u 1/4 kg. :)

a pomislila sam na tebe jutros i rekoh - moram da ufotkam bar nekoliko. :)

scallop

• 5
  • 3
« Reply #109 on: 16-06-2012, 23:55:20 »
Замисли да напишу да је грашак скоро 10 евра!

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #110 on: 24-06-2012, 19:37:32 »
Gde je ova pijaca?
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

lilit

• 5
  • 3
« Reply #111 on: 24-06-2012, 19:49:30 »

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #112 on: 24-06-2012, 20:01:21 »
Hvala :)

Prelepih stvari ima   :o
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
    • IP Tardis
« Reply #113 on: 19-08-2012, 12:50:15 »
Bamije su od zlata izgleda... danas na Kaleniću, kilo za 1000, "učiniće mi" pa dati za 800. Kod neke babe 20 din komad:-x I samo na tva dva mesta ima, pa ko voli...

Smokava ima samo na jednom mestu, ista priča, 400din 10 komada, kolko u šake stane  :-x .

Zato aronijama možeš prase da nadeneš kolko ih je -_-

I najzad stigao ljucki paradajz.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #114 on: 20-08-2012, 13:06:07 »
Prošle nedelje u Kanjiži, nema ništa egzotično, al ima lepog povrća i voća.

Oprostite na osvetljenju, tj. preosvetljenosti ili tami, nov fotoaparat pa se učim.

Jeremy Clarkson:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #115 on: 20-08-2012, 13:10:02 »
Bravo. Moj izbor patlidžani i crvene kruške.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #116 on: 20-08-2012, 13:22:54 »
Od Stare Kanjiže, pa malko naniže...
Žive fotke  xjap
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

• 5
  • 3
« Reply #117 on: 10-09-2012, 09:36:46 »
Pijaca u Volosu. Zapravo, ovo je pijaca u predgrađu Nea Jonia. Jedva smo je našli, jer je četvrtkom na mestu gde još nismo bili. Pijace u Grčkim gradovima se pozicioniraju svakog dana na drugom mestu, u drugoj ulici, koju zatvraju za promet, pa turisti retko mogu da nabavljaju voće, povrće, ribu i jaja po daleko nižim cenama nego u supermarketima.

Uploaded with ImageShack.us

scallop

• 5
  • 3
« Reply #118 on: 05-11-2012, 00:48:42 »
Još se nisam domogao pijace u Tulsi, ali sam našao novu meksičku radnju. Na slici sam kraj police sa suvim paprikama.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #119 on: 05-11-2012, 00:56:47 »

Meksička radnja

Prepečene velike kožurice, manje uvrnute kožurice i režnjevi rebarnog dela, sve a la čvarci. Ispod su druge svinjarije.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #120 on: 05-11-2012, 00:59:17 »
A ovo su tortiljice, tortilje i tortiljetine od kukuruznog, mešanog i belog brašna.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #121 on: 05-11-2012, 01:02:48 »
Šta bi moglo s onim kožurama da se napravi?
Jeremy Clarkson:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #122 on: 05-11-2012, 01:06:11 »
To su čičaron i računaju se u čvarke. Sigurno se daju kuvati da omekšaju, ali još nisam pružio ruku u tom pravcu. Kupio sam ono šta sam pokazao i to ću da pojedem.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #123 on: 05-11-2012, 20:50:36 »
Sto se cini s tim pakiranim tortiljama? Jel to ide u mikrovalnu ili je tako spremno za jelo?

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #124 on: 05-11-2012, 21:21:12 »
Mislim da se peku u tiganju ili na grilu, suviše su blede da bi bile polu gotove. Ne mogu se ispeći u mikrotalasnoj. Tako ja mislim.
Jeremy Clarkson:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #125 on: 23-12-2012, 02:27:02 »
Pričao sam da je ćuretina bam-badava posle praznika.

Cene ćuretine posle Thanksgivinga. .79$ cele, .99$ smrznute po funti. To je oko 150 i 180 din/kg.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #126 on: 28-01-2013, 14:54:43 »
To su ćurke?!?? :shock:

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #127 on: 28-01-2013, 14:55:19 »
Mislim da se peku u tiganju ili na grilu, suviše su blede da bi bile polu gotove. Ne mogu se ispeći u mikrotalasnoj. Tako ja mislim.
Probala, po prvi puta, ispalo za prste polizati..:)

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #128 on: 03-02-2013, 00:05:17 »
To su ćurke?!?? :shock:

Pa dobro, nisu baš sve ćurke iz Pazina. Domaća tuka, 4-7 kila, takve su najslađe.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #129 on: 03-02-2013, 01:55:13 »
Nema vise ćurki u Pazinu. Dosli neki buđovani,kupili firmu, obrnuli veliku lovu i upropastili je.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #130 on: 22-05-2014, 19:10:01 »
SPROUTS - savršena pijaca po ponudi, idealna za uništavanje malih proizvođača.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #131 on: 22-05-2014, 19:12:35 »
Odeljak sa morskim plodovima. SPROUTS i dalje.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #132 on: 22-05-2014, 19:15:17 »
Svinjska rebra, cena bagatela. Kod nas em nema, em ni cena nije za narod.

hidden

• 4
  • 3
« Reply #133 on: 23-05-2014, 00:46:07 »
$1.99, kg? Jbt...pa da je to meni kako bih se samo pozdravio sa klot kupusom za sva vremena...ovako cutim, eto njega kad taman pomislim da je proslost...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #134 on: 23-05-2014, 00:59:42 »
Tačnije, oko 350 d/kg, ali i to je džabaluk, jer kod nas rebara i kad ima, idu sa slaninom i kožom za veće pare.

hidden

• 4
  • 3
« Reply #135 on: 23-05-2014, 09:53:15 »
Milina...

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #136 on: 03-10-2015, 18:32:53 »
Čitanje pijaca

Koncept ima različita imena - trg, slovenska reč, pijaca - romanska, u drugim jezicima reči koje označavaju razmenu, kao što je engleska market ili nemačka Markt; grčka reč agora sledi izgubljeni trag atinske neposredne demokratije.

Sokrat je sa svojim učenicima "operisao" na pijaci, agori, tražeći sagovornike. U svim slučajevima, pojam je vezan za grad, gde je razmena između proizvođača i onih koji to ne mogu biti nužna. Masovna ishrana, recimo vladajućih slojeva, vojske ili čitave klase gradske sirotinje, kao u antičkome Rimu, stvar je velikih državnih sistema. Ono što stiže na pijacu je u mnogim kulturama bilo i još uvek jeste dopunjavanje malih potreba i jednostavne razmene, nužno za održavanje mira i reda u gradu, prototipu državnog uređenja. Od pijace i uspešne razmene podjednako zavise stanovnici grada i oni koji proizvode robu za pijacu. Pijaca je tako postala institucija u kojoj su se alternativni oblici sporazumevanja, grupisanja, političke orijentacije i uopšte svakodnevnoga komuniciranja organizovali u izvesnome prostoru kontrolisane slobode: na pijaci se susreću sistem vlasti, otpor vlasti, buduća vlast, bivša vlast, svi zauzeti niskim potrebama svakodnevice, i istovremeno svi "reprezentativni". Uz njih, pravo pijačnoga komuniciranja imaju i svi ostali. Drugim rečima, od negde verovatno osmoga milenijuma pre naše ere pijaca je prostor/vreme gde se sreće sve što se inače ne može sresti.

Politički značaj i energija pijace vide se, na jednoj strani, u stalnome potcenjivanju "pijačnoga" sporazumevanja u javnome diskursu, i na drugoj strani, u realnome prenosu pijačnoga sporazumevanja na visoke političke nivoe: važno je ko se sporazumeva, ne kako. U tome smislu, pijaca je moćna metafora socijalnih dogovora i njima pripadajućega licemerja. Ona opominje na društvenu stvarnost. Za svakoga koga ona zanima pijaca je ključno mesto za razumevanje kulture, posebno neke druge kulture. Posle seanse muzeja i spomenika, pijaca je nužna dopuna čitanja druge kulture, i na putovanju je nikada ne treba propustiti.

Pijace u kulturama širom sveta smeštaju se u centar grada (hrana, manje potrebe, starine) ili izvan grada (stočne, automobilske, pijace na veliko). Mogu biti opredeljene danima u nedelji (pijačni dani), mogu biti pokretne (ulične pijace za deo grada određenim danom), mogu biti smeštene u posebne pokrivene prostore, kao što su bile pariske Hale, londonski Kovent Garden, kao što je još uvek Velika pijaca u Budimpešti (<I>Nagycsarnok<I>), ili Zeleni venac u Beogradu, ili pijaca u ulici Atinas u Atini. Velike građevine pijaca u Evropi su uglavnom proizvod utilitarne arhitekture kraja devetnaestog i početka dvadesetoga veka, koje danas izgledaju kao zahtevni estetički projekti.

Krajem šezdesetih godina dvadesetoga veka ekspanzivna francuska nacionalna politika je smislila da izgradi veličanstveni kulturni centar Bobur, ali i da uništi "trbuh" Pariza - Hale. Od srednjovekovnih vremena to je bilo mesto razmene života i smrti ili najvažnijih potreba: bilo je groblje i mesto prostitucije, uobičajena kombinacija društvenih servisa u evropskim gradovima. Kada su posle skoro celoga veka preseljavanja ostataka iz staroga groblja Nevinih (izvestan deo kostiju je u pariskim katakombama, priređen kao "izložba") otvorili novo parisko groblje na tadašnjem rubu grada, Per-Lašez, Hale su uređene kao pokrivena pijaca. Uskoro je pijaca dobila sve pripadajuće oznake, jedino groblja više nije bilo. Na istome mestu je danas kompleks trgovina, bioskopa, restorana i svega drugoga što pripada "modernome". Oko njega očuvana je još samo jedna stara kafana u kojoj su se osvežavali nekadašnji radnici na pijaci. Na ruševinama bivše pijace je 1974. godine Marko Fereri snimio radikalnu političku vestern-parodiju pod naslovom <I>Ne dirajte belu ženu<I>: kauboji i Indijanci se jure po građevinskome prostoru, rupama i brdima šljake, u oštroj kritici američkog imperijalizma.

Londonski Kovent Garden je doživeo sličnu sudbinu, ali mnogo "mekše", jer danas služi kao ekskluzivno mesto kulture i kupovine, sa elitnim proizvodima. Srećom, očuvane su stare pijace, ponekad smešno male i užasno skupe, kao što je minijaturna pijaca u ulici Bisi u šestom arondismanu u Parizu. No ako se uputite tamo, i provedete dosta vremena na dobroj opservacijskoj tački u nekome kafiću, može vam se desiti da vidite svašta, pre svega lica. Pre mnogo godina birala sam tamo krompir zajedno sa Marčellom Mastrojanijem...

Malo pijaca u Evropi ima odlike ljubljanske, sa branjevkama - ženama koje iz bašti u predgrađu donose zeleniš: cene ljubljanske pijace uveliko odgovaraju ekskluzivnosti i šarmu. Skoro sve evropske pijace danas imaju "odeljenja" za prodaju eko- i bio-proizvoda. Mnoge su razvile sasvim posebne tipove tržišnih niša: u istočnome delu Berlina se na pijacama mogu naći pravi fantomski delovi, gde se još prodaju proizvodi bivše istočnonemačke države. Nije reč o sovjetskim parafernalijama, kapama, ordenju i šlemovima, kao inače na ulicama Berlina: reč je o proizvodima koji su vredni zbog svoje istorije, premda su odavno neupotrebljivi, kao prehrambeni proizvodi, deterdženti, sapuni, zubne paste, posebno ako su u originalnoj ambalaži. Šta čovek da radi sa čokoladnim kremom starim dvadeset godina, nije baš sasvim jasno, ali i to ima svoju evro-cenu... Na italijanskim pijacama je uobičajeni deo sa svim i svačim, robom na razne načine dobijenom iz industrije, fabrika, čak i visoke mode: Fereov sako za pet evra? Naravno. Na jednom od kombija koji sam pre nekoliko godina videla na pijaci u Firenci stajao je veliki natpis: "Mi smo pošteni lopovi".

Najlepše i najbogatije pijace današnjega sveta su na Sredozemlju, posebno na južnim rubovima, i uopšte u muslimanskome svetu. Kultura cenjkanja je tu tako kodifikovana, da je bolje temeljno se naučiti pre obilaska, jer ne spada u trgovanje, već u etikeciju. Trg <I>Jamaâ El Fna<I> u Marakešu je proglašen spomenikom UNESCA: osim pijace, to je mesto zabave na otvorenome, narodne umetnosti, izvođača, profesionalnih pripovedača, krotitelja zmija, rvača i ko zna čega sve još. Verovatno najuzbudljivija među svima je Kapali-čaršija u Carigradu, grad unutar grada: tu je, ako preživite prvi talas napada namenjen samo zapadnim turistima, još uvek sačuvana umetnost kupovanja i cenjkanja koja rasipno raspolaže najdragocenijom valutom na svetu: vremenom. Nigde drugde na svetu ne možete inače videti kako prolaze kupci, prodavci, stvari, jezici i gestovi svih poznatih kontinenata, pre svega tri "stara" kontinenta - ali samo ako sedite, uz vruć čaj i hladnu vodu.

Pijace su često živi svedoci istorije, recimo kolonijalne: ako ne možete stići do Indonezije, najbolji izbor tekstila i začina ćete naći na holandskim pijacama; Kinezi su već sada na svim evropskim pijacama, čak i u zabitim planinskim selima u Grčkoj. Balkanske pijace, posebno na osetljivim granicama između Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, jasno svedoče o politici i ekonomiji regije. "Čitanje" pijaca je disciplina i veština koju bismo svi morali imati kao deo osnovne građanske senzibilnosti - za drugoga, za druge kulture, za socijalne razlike, za znakove krize. Bogata pijaca od juče već sutra može biti mizerno mesto razmene luksuza koji je donedavno bio prezrena svakodnevica. Zabavna napetost gradskoga "poznavaoca" i seoskoga prodavca može preko noći postati socijalni konflikt. A oni koji se u sferi politike služe pijačnim jezikom i pijačnim gestovima mogu isto tako brzo biti kažnjeni što su posegli u sistem sporazumevanja u kojem nisu po definiciji autoritet, i u sistem razmene u kojem njihov novac ne mora da vredi mnogo...

Svetlana Slapšak

http://www.danas.rs/dodaci/nedelja/citanje_pijaca.26.html?news_id=308989
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #137 on: 03-10-2015, 19:09:53 »
Lepo. I inspirativno. Mogao bih da dodam da su pijace meni i mesto gde se upoznaju ljudi i narodi. Zato su mi prvi cilj kad stignem u neki novi grad. Sve ostalo mogu da doznam i sa gugla.

tomat

• 4
  • 3
« Reply #138 on: 03-10-2015, 20:03:00 »
ja volim po inozemstvu da posećujem pijace, posebno ako su u zatvorenom. pijaca u Firenci je u vrhu po interesantnosti u tom gradu, a i ona u Budimpešti je lepa.

volim i buvljake, ne znam jel se to računa u pijace.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #139 on: 03-10-2015, 20:19:51 »
Buvljaci su zgodni, ali su sve češće pretrpani boflom. Sećam se buvljaka u Njujorku, na jednom poslovnom parkingu vikendom, stotinu metara od srpske katedrale Sv. Save. Organizuju buvljak, jer je taj parking vikendom prazan.

tomat

• 4
  • 3
« Reply #140 on: 03-10-2015, 21:14:39 »
na ozbiljan buvljak sam naleteo u Lisabonu kod Jeronimitskog samostana, ozbiljne robe je bilo u ponudi, a i cene su bile jake. bilo je nekih fado ploča od pre rata i gomila drugih antikviteta. zanimljiv je bio u Amsterdamu, a u Ženevi imaju neki plac na kojem je svaki dan drugi program, pa je jedan dan zelena pijaca, drugi dan proizvođači mesa i sireva, treći dan buvljak...

ima čuveni buvljak u Šopiću, mada se tamo ljudi mahom opskrbljuju osnovnim potrepštinama (odeća, obuća, stvari za kuću), ne znam koliko ima neke zanimljivije robe.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #141 on: 22-05-2016, 07:46:51 »
noćas sam sanjala skalopa, pa evo par sličica s pijace u sijetlu.

nadam da se će se vrnuti na forum.

Ana

• 4
  • 3
« Reply #142 on: 18-08-2016, 22:46:54 »
Uživala sam čitajući, beskrajno mi je žao što mnogih fotografija više nema. Pet godina kasnije, ovo se može prokomentarisati:

Sećam se da sam pre desetak godina predlagao neku vrstu kuvarske TV serije pod naslovom „Beat the market“ (naravno na srpskom, ali mi se dopada i ovako). Trebalo je da uz izvrsno kuvanje dokažem da četvoročlana porodica može kvalitetno da se hrani sa pet evra dnevno. Gotovo da bi to moglo da se izvede i danas, ali ne dnevno, možda za jedan dobar obrok.

Mnogo mi je zanimljiva ova ideja. Da li si raspoložen da je u pisanoj formi započneš, predlogom nedeljnog jelovnika, recimo, sa ili bez recepata?

A pričaju da šargarepe stižu iz Brisela. :-o

A boranija iz Maroka. Bar mi je tako, mrtav ozbiljan, odgovorio prodavac, proletos.

Meni je trebalo malo vremena da se naviknem na izražavanje cena na 100g.    :mrgreen:

Ja sam sad u fazi privikavanja, pre par nedelja sam kao omađijana stajala pred vitrinom u Merkatoru, i pokušavala da dokučim šta nije kako treba.  :!:
Save
Save

lilit

• 5
  • 3
« Reply #143 on: 18-08-2016, 23:02:31 »
:)

lep topik, prođoh ga i ja ispočetka.
sutra sam na Viktualianmarktu pa ću kačiti fotke.

a najviše me zanima kad će skalop pretvoriti ovo pisanje o pijacama u knjigu?

scallop

• 5
  • 3
« Reply #144 on: 19-08-2016, 00:15:46 »
Nema šanse. Ima puno lipših stvari za pisanje.
I, izvinjavam se što mi većine fotografija više nema. Dripci iz ImageShack su mi tražili članarinu, pa mi zatvorili pristup.

Ana

• 4
  • 3
« Reply #145 on: 19-08-2016, 00:29:28 »
Šteta, baš.

A predlog jelovnika?

lilit

• 5
  • 3
« Reply #146 on: 22-08-2016, 09:01:20 »
Luka Banjanin propustio Oktoberfest al overio Viktualienmarkt.
Munich.
Spavalo se u sobi broj 101. Zaspala kao Neo a probudila se kao Winston Smith. :lol:

Boban

• 3
« Reply #147 on: 22-08-2016, 11:51:31 »
Nema šanse. Ima puno lipših stvari za pisanje.
I, izvinjavam se što mi većine fotografija više nema. Dripci iz ImageShack su mi tražili članarinu, pa mi zatvorili pristup.

Možeš meni da pošalješ te fotografije, ja ću da ih okačim na ZS server i prelinkujem u svim postovima. Onda će tu ostati dok je sajta i foruma.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #148 on: 22-08-2016, 15:24:27 »
Možeš meni da pošalješ te fotografije, ja ću da ih okačim na ZS server i prelinkujem u svim postovima. Onda će tu ostati dok je sajta i foruma.

ovo generalno ne bi bilo loše uraditi, pola naših fotki na odgovarajućim topicima nema, a mnogi imaju pristup (prošla sam kroz 150 i kusur strana te teme nedavno) :lol:

in the meantime, javio se skalop iz melburna i poslao sveže fotke  :)

scallop

• 5
  • 3
« Reply #149 on: 31-08-2016, 19:39:52 »
Šteta, baš.

A predlog jelovnika?

Ideja nije bila jelovnik, nego usklađivanje sa tržištem i porodičnim budžetom. Dakle, pogledamo šta ima na tržištu, pa šta ima u buđelaru, pa pravimo najkvalitetniji jelovnik Na primer, praziluk za upotrebu i za zimu, nabaviću kad mu se cena izjednači sa crnim lukom. Dotle ne. Dok se ovi privedu pameti, ne jedem svinjetinu nego junetinu. Od svega se može načiniti dobar jelovnik.