Author Topic: PIJACE  (Read 49768 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dejann

• 4
  • 2
Re: PIJACE
« Reply #50 on: 25-01-2011, 00:05:29 »
La Boqueria, Barselona, proslog leta...

I caught a petal fallen from cherry tree in my hand. Opening the fist I find nothing there.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #51 on: 25-01-2011, 08:37:40 »
Evo i jedne od mene:
Montreal - jesenas

Uploaded with ImageShack.us
Mica

scallop

• 5
  • 3
« Reply #52 on: 25-01-2011, 08:41:56 »
Bože, kako je ovo lepu! Hvala, momci. E, sad, kako ne kuvati ako postoje ovakve pijace, pitanje je sad!
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #53 on: 11-02-2011, 17:07:19 »
Evo malo istorije:

The Naschmarkt is Vienna's most popular market. Located at the Wienzeile over the Wien River it is about 1,5 kilometers long.
The Naschmarkt has existed since the 16th century when mainly milk bottles were sold (As Milk Bottles were made out of Ash (Wood from an Ash-Tree), "Asch"(English for "Ash")led to the name "Aschenmarkt"). From 1793 onwards, all fruits and vegetables brought to Vienna with carts had to be sold here, while goods arriving on the Danube were sold elsewhere. Nowadays, you can buy fresh fruit and vegetables from around the world, exotic herbs, cheese, baked goods such as bread, kaiser rolls, and torte, meats, and seafood. There are also a lot of small restaurants which offer e.g. sushi, kebap, fish, seafood, traditional viennese food such as Kaiserschmarrn or Palatschinken (compares to rolled up crepes) and stalls which offer clothes and accessories. Since 1977, the market extends further along the Wienzeile to an adjacent area every Saturday, when a flea market takes place there.
The unique atmosphere of the Naschmarkt is famous far beyond the borders of Vienna, and large numbers of tourists visit the market every year.

Jutrošnje fotke:

That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Josephine

• Guest
« Reply #54 on: 11-02-2011, 17:10:32 »
Sirevi i masline izgledaju fantasticno.

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #55 on: 11-02-2011, 17:12:03 »
Ja bih sve ono sa fotke iznad plodova mora tako...posedovao.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

lilit

• 5
  • 3
« Reply #56 on: 11-02-2011, 17:12:53 »
A ja bih ćevape s kajmakom u Orašcu.  :cry:

Josephine

• Guest
« Reply #57 on: 11-02-2011, 17:13:35 »
Ja bih sve ono sa fotke iznad plodova mora tako...posedovao.

To su neke punjene fore. Socno izgledaju.

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #58 on: 11-02-2011, 17:13:50 »
Dogovoreno :)

Edit. Odgovorio sam Lilit. Al' sad sam prelistao jos jednom i predomislio se, hoce sve sa 4 fotke iznad plodova mora.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

scallop

• 5
  • 3
« Reply #59 on: 11-02-2011, 18:03:34 »
Nadrljao sam! Odo' za dve nedelje u Rim i Pompeju, a tamo je samo za kliker jeftinije. Lilit, veliko hvala, samo da se još bolje vide cene. U svakom slučaju, zgrožen sam koliko koštaju masline. Kad završimo bitke i dvoboje pisaću o grčkim pijacama. Njihovu logiku poznajem najbolje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #60 on: 11-02-2011, 19:52:56 »
Nadrljao sam! Odo' za dve nedelje u Rim i Pompeju, a tamo je samo za kliker jeftinije. Lilit, veliko hvala, samo da se još bolje vide cene. U svakom slučaju, zgrožen sam koliko koštaju masline. Kad završimo bitke i dvoboje pisaću o grčkim pijacama. Njihovu logiku poznajem najbolje.

Ajd čekamo izveštaje s puta. :)

Meni je trebalo malo vremena da se naviknem na izražavanje cena na 100g.  :mrgreen: Ali, budimo realni, Beč je jeftin u odnosu na svaku drugu evropsku metropolu (uključujući skoro i Beograd). A mnogo mi se dopada što se na ovoj pijaci proizvodi i pivo. :)

Kvalitet fotki nije sjajan pošto je meni generalno blam da fotografišem bez pitanja, pa sam fotkala tiho, hodala brzo i skrasila se u kafani.  :lol:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #61 on: 11-02-2011, 20:30:46 »
Šta misliš kako će meni biti kad kroz mesec i po počnem da preračunavam $ u din., funte u kile, unce i pinte u litre, a stope i inče u metre? 

lilit

• 5
  • 3
« Reply #62 on: 11-02-2011, 20:31:57 »
Šta misliš kako će meni biti kad kroz mesec i po počnem da preračunavam $ u din., funte u kile, unce i pinte u litre, a stope i inče u metre? 

Teško. Ali ne sumnjam da ćeš i u tome naći neko uzivanje. :)

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #63 on: 11-02-2011, 20:35:30 »
Kad će naše pijace izgledati ovako? Sve više tezgi je prazno.  :(

Savajat Erp

• gospodar izgubljenog vremena
  • 4
  • 3
« Reply #64 on: 11-02-2011, 20:37:00 »
кад се ти вратиш на салаш и засучеш рукаве!  :lol:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

scallop

• 5
  • 3
« Reply #65 on: 11-02-2011, 20:40:31 »
Za funte imam tajni multiplikator 2,2. 0,454 x 2,2 = 0,9988. Greška 0,12 promila.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #66 on: 12-02-2011, 02:18:19 »
кад се ти вратиш на салаш и засучеш рукаве!  :lol:

Si zainteresovan za pikiranje paradajza? Nema mnogo, 15-20K xukliam
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Savajat Erp

• gospodar izgubljenog vremena
  • 4
  • 3
« Reply #67 on: 12-02-2011, 02:40:18 »
шта ти то значи? знам само да везујем парадајз под најлоном...ви пречани, ваши чудни изрази и несхватљиве мерне скраћенице!  :lol:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

scallop

• 5
  • 3
« Reply #68 on: 15-02-2011, 12:20:20 »
GRČKE PIJACE

Najbolje grčke pijace su mi u glavi ili na fotografijama koje sigurno ne biste želeli da vidite. Kad sam na njima izgubim glavu i zaboravim na slikanje. Lovac na plen koji ne može da utekne. Sad ćemo da vidimo jesam li nešto naučio na radionici ili sam u bezumnom minimalizmu, posle eliminacije prideva i raznih interpunkcija, kao i svođenja na dijaloški iskaz, pogubio i ono malo narativne sposobnosti koju sam u stanju da istisnem iz sebe.

Već sam ranije napominjao da između geografske širine i prisnosti u susretu sa pijacama postoji neka tajna veza koja postaje blistavo jasna kad dodamo klimatske uslove i mentalitet. Mediteranske pijace su razbarušenije od kontinentalnih, češće su na otvorenom, cenjkanje je deo komunikacije u kontaktu prodavca i kupca. Ako se baš nimalo ne cenjkate, shvatiće da ste stranac i oćerupaće vas baš zato. Uprskos godinama provedenim u Grčkoj i na grčkim pijaca i dalje sam taj stranac, pa pretežno ćutim, koristim par lokalnih rečenica, klimam i odmahujem glavom baš kao što i oni meni klimaju i odmahuju.
Nema potrebe da se zadržavam na pijacama u malim mestima, tamo se jedino menja razmera proizvođača i prekupaca. Ovde ću da vas vodim samo na pijace u Solunu, Volosu i Atini.

Solun ima glavnu pijacu, negde u strogom centru, odmah ispod Via Egnatie ka obali, između pola i celog kilometra od autobuske i železničke stanice. To je dobrim delom zidana pijaca, veliki gradovi i treba da imaju bar jednu takvu. Ka Via Egnatiji su smeštene bakalnice, piljarnice i mesnice, nešto mračnije kolonade ka moru su rezervisane za ribarnice. Na središnjem platou je zelena pijaca, u ulicama po strani su oni koji nemaju zakupljen prostor. Lako za snalaženje, brzo za kupovinu.

E, to nije karakteristična grčka pijaca sa grčkim seljacima koji donose lično svoju robu. Tu nisu ni mali ribari koji donesu svoj ulov. U Solunu sam bio na dve-tri takve pijace. One nisu na stalnom prostoru, nekim drugim danom će to biti prazan plac ili mirna ulica. Za takve pijace treba pitati gde su, paziti na ono njihovo „pogrešno“ klimanje i odricanje, zapamtiti kad ste već jednom bili tamo. Postoji i jedan prastari način da ih otkrijete – pratite iz kog pravca dolaze žene ili muškarci (ređe), natovareni zembilima punih zeleniša.Dve od njih su debelo na istočnu stranu grada, dobrih par kilometara od centralne pijace, jedna, bliže moru, je u stabilnom zdanju, očigledno stara periferijska pijaca, a druga samo za vikend, na običnoj ulici, negde ispod dalekog produžetka Via Egnatije. Pored voća i povrća tamo su obavezno prodavci te noći ulovljene ribe, proizvođači jaja, meda, ali i mali „buvljak“, oni ne mogu bez toga. Dakle, sve se tamo može kupiti, ali otići ćete samo ako ste smešteni negde u blizini, zaista nije pred glavu da žipčite bez potrebe, posebno ako sve to treba posle nositi, a ne strpati u kola.

Bio sam i na jednoj pijaci u gornjem delu grada, bliže Zejtinliku, ali i to je samo za jednom, velike razlike nema.

Ista meta isto odstojanje je i u Atini. Centralna gradska pijaca je u ulici Atinas, sa gornje strane ulice zidani prostor za meso i ribu, ispod ulice za zeleniš i ostale prehrambene proizvode. To ne znači da naokolo ima toga još mnogo, ali ovo je osnovna slika.

Zanimljiv je taj zidani deo za meso i ribu. Deo za mesne proizvode je potpuno odvojen od riblje pijace. I, zanimljivo, iznutrice su smeštene među ribu. Izgleda da su oni to odvojili prema vonju koji se naokolo širi, a ne sasvim prema poreklu. Mesnice su smeštene u prostoru oblika ćirilićnog slova P, a ribarnice su unutar tog prostora. Sigurno ima i standardnih seljačkih pijaca, ali ja nikada nisam bio dovoljan broj dana u Atini da tragam.

Mims

• 3
    • Libartes
« Reply #69 on: 22-02-2011, 15:17:42 »
Je l' vi to planirate da napišete knjigu o pijacama? Bilo bi zanimljivo, ništa slično nisam videla na srpskom.

Što se grčkih pijaca tiče, bila sam samo na jednoj u Neos Marmarasu. Sećam se da je trebalo rano da ustanem, s obzirom da je čitava "postavka" trajala kratko. Naime, to je nešto kao putujuća pijaca, koja navraća dva puta nedeljno. Kupila sam masline i smokve. Mmm... masline i smokve...
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

lilit

• 5
  • 3
« Reply #70 on: 24-03-2011, 13:14:53 »
Kad sam već na ovom podforumu, samo da namignem Skalopu i podignem temu i podsetim da obećanje nije ludom radovanje. Čekamo i knjigu i izveštaje.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #71 on: 31-05-2011, 23:18:40 »
Mošorinska pijaca je čudo jedno. Manje više pijaca, ali zato mesto gde je učačkana, brr! Čim nabacim foto aparat, eto i dokaza.

dylan_dog

• 4
  • 2
« Reply #72 on: 02-06-2011, 11:45:42 »
Mošorin? Stevane, nisil' ti iz Mošorina?

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #73 on: 02-06-2011, 18:55:27 »
Blizu. Jegrički krak šajkaškog korpusa. Trenutno :-)

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #74 on: 17-07-2011, 21:12:00 »
Sad kad je č'a Boban rešio da počisti oftopik naplavine čak i iz ovog zabitog kutka, zašto ga ne oživeti :-)
Eto na primer, Scallop me je svojevremeno ošajdario kad sam branio paore u blokadama. I dobrim delom je pravo zborio. Ima Seljak (nakupci baška, ti su sitna ribe pljuckavica) da ti ga zavuče na pijaci, kolko gođ da guzicu sklanjaš. E, cenim da bi vodič 'Ne ispasti tele na pijaci, 101' pridoneo ovaploćenju ove nacije više neg svi ministri zdravlja u poslednjih XY godina. Sitne i krupnije začkoljice...

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #75 on: 17-07-2011, 21:27:18 »
...tačnije, znanja proistekla iz beskrajnih proplivavanja po pijacama pretočena u pobesnelu osvetničku pesnicu poštenog kupca, zar to ne zvuči dobro? Male tajne velikih 'pijačara'. Kako kupiti trešnje bez crva a kako kvalitetan mlad krompir. Boranija sa koncima i truo kesten? Gorak krastavac i suvo pileće belo meso (kad se peče ucelo)? Mator kukuruz šećerac i loša aleva paprika? Kupus i pasulj koji se raspadnu posle 10min kuvanja? Siguran sam da svako zna bar po jednu tajnu kako ne ispasti tele na pijaci...

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #76 on: 17-07-2011, 21:32:06 »
... Scallop se ulenjio, predobra je tema da bi se tako lako usmrdela.

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #77 on: 26-07-2011, 05:47:43 »
Kud Steva tu i ja. Evo portreta jedne naše pijačarke.

I nekoliko fotki iz Subotice.

Mo

• 4
  • 2
« Reply #78 on: 30-09-2011, 13:10:13 »
uh kako dobro izgledaju ove pijace, tu sigurno ne bi bio problem da nadjem šafran na merenje kao u ns  :(

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #79 on: 30-09-2011, 13:35:01 »
uh kako dobro izgledaju ove pijace, tu sigurno ne bi bio problem da nadjem šafran na merenje kao u ns  :(

Kad nemaš šafran, a nije retkost nemati ga, dobar je i turmerik (turmeric, curcuma). I vrlo zdrav. A, za dosledne Srbe može i neven. Osušene latice nevena daju dovoljno žute boje.

Mo

• 4
  • 2
« Reply #80 on: 30-09-2011, 13:53:56 »
Kad nemaš šafran, a nije retkost nemati ga, dobar je i turmerik (turmeric, curcuma). I vrlo zdrav. A, za dosledne Srbe može i neven. Osušene latice nevena daju dovoljno žute boje.

Zanimljivo, pa možda na kraju probam i sa zamenom. Pravim rimsku začinsku so, sto je nesto poput bag začina u danasnje vreme, i pokusavam da dosledno ispratim sastojke, ali cena safrana mi to trenutno ne dozvoljava (Valjda knorova kesica od 0.12g košta 98.00 din  :shock: a treba mi 30g)

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #81 on: 30-09-2011, 14:00:54 »
Šafran je tradicionalno najskuplji začin, cene variraju od 4 do 14 evra po gramu. A u većim količinama i otrovan (dobro, za to bi trebalo uneti preko 5g odjednom a poželjno 10-15) pa... probaj zamenu.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #82 on: 30-09-2011, 14:01:47 »
Šafran je po definiciji začin koji se iscrpljuje u boji (ne daje ukus). Onaj koji možemo da nabavimo po pravilu je bajat. I donet iz Tunisa je bajat. Jednostavno, prevare nas. Zato je turmerik bolji i zdraviji, a neven je 100% naš. Ako nemaš turmerik, a u Beogradu si, nema problema da dobiješ. Mi to kupujem na kile (na pola kile).

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #83 on: 30-09-2011, 14:35:51 »
Šafran je po definiciji začin koji se iscrpljuje u boji (ne daje ukus).

Stepen mog nezadovoljstva, a kad sam boldovano skontao onomad (a davno bilo), bio je ravan prosipanju skupo plaćene kesice pravac u klozet. Mislim da sam odonda na striktnom: crn-beli luk, domaće korenje...biber, lovor, origano...bosiljak...KOPAR... Šta ćeš više.

Mo

• 4
  • 2
« Reply #84 on: 30-09-2011, 16:42:47 »
Moram priznati da nikad nisam cula za turmerik. Probacu da nadjem u Novom Sadu, pa valjda ima i u provinciji, ako ne, vec cu zakukati. Hvala  :)

scallop

• 5
  • 3
« Reply #85 on: 30-09-2011, 17:01:32 »
Drugo ime za turmerik je curcuma (kurkuma). Nema ni u Beogradu, ja to švercujem.

Mo

• 4
  • 2
« Reply #86 on: 30-09-2011, 18:16:39 »
hm kurkuma, pa cini mi se da je bilo od proizvodjaca SPICE ili vec tak nesto inovativno, najlon-celofan kesica recimo 10x10 cm sa gornjim delom od kartona, karton A3 pa kesice razlicitih zacina pokacene po njemu za reklamu ali vec dugo nisam videla tog proizvodjaca na trzistu. Nesto cu vec smisliti. Ali istina je da zacini recimo iz Tunisa stizu bajati. Brat nam je doneo pakovanja od 10 razlicitih zacina i prvi safran je bio uzegao  :cry:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #87 on: 30-09-2011, 18:59:22 »
Nema druge nego sledeći put da dođem u NS sa Bobanom i postavim tezgu pored njegove.

HAL

• 4
  • 3
« Reply #88 on: 30-09-2011, 20:10:38 »
scallop, jel znaš neke dobre prirodne alternative sirćetu, sem limunovog soka? Ili nešto drugo što može obogatiti inače bezukusnu zelenu salatu, da je takođe prirodnog neobrađenog porekla.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #89 on: 30-09-2011, 20:13:09 »
Šta fali sirćetu i limunu?

HAL

• 4
  • 3
« Reply #90 on: 30-09-2011, 20:28:12 »
Ako sirće koristiš u kombinaciji sa drugom hranom, ono pravi vrenje u želudcu kao i svaki alkohol, čime se narušava pravilna probava hrane, ona truli i takva ide dalje intoksinirajući organizam. Prirodno jabukovo je dobro ako se konzumira samo. Ukusno mi je sirće, ali osećam nelagodno pretumbavanje u svom stomaku svaki put kada ga jedem kombinujući sa drugim namirnicama, što je posledica gore navedenog.
Što se tiče limunda, ono je adekvatna zamena, ali nemam ga uvek u kući. Pitao sam te za savet, pošto si iskusan vidim, jer sam radoznao šta sve ima kao alternativa.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #91 on: 30-09-2011, 21:07:59 »
Hal, ja ovde nešto ne razumem. Ti u želucu imaš hlorovodoničnu kiselinu (u određenom procentu), upravo da bi se hrana raspala do pogodnog nivoa za varenje, ali, uzmi da sam ja za to laik i neko drugi to može pouzdanije da razjasni. Sajderi su ili pomalo sirćetni ili, što je mnogo bolje, alkoholni, a i limunska kiselina je ista pesma. Na jednom mestu sam našao i tamarind pastu kao zamenu, probao sam ga i jeste kiseo, ali, biće da je i on kiseo od sadržaja sirćeta. Nego, možda te razgovor sa lekarom razuveri, jer to prepumpavanje stomak i radi, pa možda imaš višak kiseline, ali to se ne leči izbacivanjem sirćeta, jer je ono u polazu mnogo slabije od onoga što već imamo u stomaku.

HAL

• 4
  • 3
« Reply #92 on: 30-09-2011, 21:23:46 »
Da, želudac ima svoju kiselinu, ali stvara se sasvim novi okoliš ako je ti dodatno kiseliš. Ako hoćeš, mogu ti baciti nešto literature na private.

I lol na moj prethodni post, ladno sam napisao limundo umesto limun...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #93 on: 30-09-2011, 21:47:15 »
Hal, ima tu priča o pH vrednosti (ona je logaritamska) i teško da sirće tu nešto menja ili dodaje. Tvoja netolerancija je nešto sasvim drugo.

HAL

• 4
  • 3
« Reply #94 on: 30-09-2011, 22:19:32 »
teško da sirće tu nešto menja ili dodaje.
Menja, pa majku mu gore sam pisao, ako si raspoložen za čituckanje javi se na pm.  xcheers

scallop

• 5
  • 3
« Reply #95 on: 30-09-2011, 22:27:41 »
Nisam. Ovde me zanimaju pijace.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #96 on: 30-09-2011, 23:23:30 »
Ako sirće koristiš u kombinaciji sa drugom hranom, ono pravi vrenje u želudcu kao i svaki alkohol, čime se narušava pravilna probava hrane, ona truli i takva ide dalje intoksinirajući organizam.Prirodno jabukovo je dobro ako se konzumira samo. Ukusno mi je sirće, ali osećam nelagodno pretumbavanje u svom stomaku svaki put kada ga jedem kombinujući sa drugim namirnicama, što je posledica gore navedenog.
Što se tiče limunda, ono je adekvatna zamena, ali nemam ga uvek u kući. Pitao sam te za savet, pošto si iskusan vidim, jer sam radoznao šta sve ima kao alternativa.

mene bi zanimao izvor, ne moras na pp, mozes i ovde na skalopovoj temi. :lol: kakvo sirce, kakav alkohol, kakva fermentacija? :schock:! :lol:
i sto je limun adekvatna zamena? (ne vidim sto bi bio, obe su organske kiseline)

HAL

• 4
  • 3
« Reply #97 on: 01-10-2011, 07:08:38 »
Trenutno najobuhvatnija knjiga koju sam pročitao je "Ishrana i hrana", autor Genadij Metrovič Malahov.
http://www.prometej-beograd.rs/Alternativa/LekoviteSile/IshranaIHrana.html
Sledeći autor koga bih preporučio je Norman Voker(Norman W. Walker), koji je veliki deo svojih istraživanja posvetio izučavanju digestivnog trakta, čija funkcija do tada nije bila dovoljno istražena. Naslov recimo, "Zdrava probava bez začepljenja".

scallop

• 5
  • 3
« Reply #98 on: 01-10-2011, 07:47:58 »
Samo se vi udobno razbaškarite. :wink:

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #99 on: 04-10-2011, 12:10:14 »
Eve vam ga i jedna domaća povremena pijaca. Za one koji baš baš vode računa o svom ili zdravlju svojih bližnjih. :lol: :lol:

@scallop
znam, znam... ali to što je Pušara pomenut, ne znači da se odmah u vodu sve mora baciti. :)