Author Topic: Neoliberalizmi naši nasušni  (Read 108356 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Labudan

• 4
  • 3
Re: Neoliberalizmi naši nasušni
« Reply #900 on: 31-01-2022, 21:49:55 »
Zole, kolika ti je invalidnina?
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #901 on: 31-01-2022, 22:03:39 »
Kao i alavost...

daj plati bar Trumanu, on voli da putuje
a i da vidi truli kapitalizam iz blizine!

Truba

• 4
  • 3
« Reply #902 on: 31-01-2022, 23:16:33 »
Kako da zaradimo vise?
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #903 on: 31-01-2022, 23:53:29 »
pa jesam ti dao ibn Halduna cccc

Truba

• 4
  • 3
« Reply #904 on: 01-02-2022, 20:20:29 »
Gubis vrijemena gluparije
Ajmo skontat kako zaradjivat  a da nije prostitucija
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #905 on: 01-02-2022, 21:11:35 »

Palmer

• 3

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #908 on: 27-04-2022, 09:15:51 »
Mi imamo našeg Muska, zovemo ga Boban

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #909 on: 28-04-2022, 11:20:29 »
Možda Musk hoće da prenese neke milijarde nekome. To ne možeš da učiniš tajno, pa on to radi javno. Najavio da kupuje Tviter, napravili su i nekakav ugovor po kome Musk mora da plati milijardu ako odustane od kupovine. On će onda odustane, plati milijardu, sve legalno, svi srećni.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #910 on: 28-04-2022, 11:50:41 »
Možda Musk hoće da prenese neke milijarde nekome. To ne možeš da učiniš tajno, pa on to radi javno.

Verovatno je reč o ovom dealu.  :lol:

"Koga briga šta govore, ako nemaju muda da kažu u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli iluzije, koje zadovoljstvo bi im ostalo?" - Volter

tomat

• 4
  • 3
« Reply #911 on: 28-04-2022, 14:56:31 »
kupio ceo tviter a Minakve samo deo oće
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

mac

• 3
« Reply #912 on: 13-05-2022, 01:40:00 »

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #913 on: 13-05-2022, 11:42:36 »
"a preference for merit over a preference for equality: the line of thinking in which material outcomes, like payment, wealth, and social status, should be proportional to inputs, like productivity, effort, ability and time"

kake su ovo gluposti

znači input Elona Maska je proporcionalni "merit"?

ova gore rečenica je komunizam a ne neoliberalizam

mac

• 3
« Reply #914 on: 13-05-2022, 11:48:13 »
Zar komunizam nije "od svakog prema sposobnostima, svakome prema potrebama"? Drugim rečima, nije proporcionalno?

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #915 on: 13-05-2022, 14:35:44 »
"nije proporcionalno" u nekom smislu promila, naravno da jeste proporcionalno u poređenju sa kapitalizmom

kao da je sada pitanje da li neko ko 5 puta više i bolje radi ima možda 2 puta bolju platu u socijalizmu, a u kapitalizmu onaj ko možda i radi 5 puta bolje ima platu 50 puta veću. Šta je onda tu proporcionalnije?

mac

• 3
« Reply #916 on: 13-05-2022, 15:02:28 »
Ni jedno, ni drugo?

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #917 on: 13-05-2022, 15:10:19 »
proporcionalnije je prvo, naravno, loš si matematičar! 8-)

uostalom, prvo ima potencijal da bude potpuno proporcionalno dok drugo nema ama baš nikakve šanse nego mora da propadne

mac

• 3
« Reply #918 on: 13-05-2022, 15:48:16 »
Postoje dve tvrdnje. Jedna je "ova gore rečenica je komunizam a ne neoliberalizam", a druga je "nije ni jedno ni drugo". Druga rečenica je tačna.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #919 on: 13-05-2022, 18:16:49 »
Naravno da jeste. Ako si baš zapeo za svaki zarez bojim se da ćeš samog sebe podapeti.

Dakle, tamo gore piše
payment + wealth + social status = productivity + effort + ability + time

u socijalizmu
200 + 200 + 500 = 250 + 250 + 200 + 200

u kapitalizmu
20.000 + 200.000 + 50.000 = 250 + 250 + 200 + 200

eto, sad sam ti objasnio! 8-)

Labudan

• 4
  • 3

Palmer

• 3
« Reply #921 on: 18-05-2022, 11:17:57 »
https://alessandria.today/2022/05/18/lucraina-se-le-comprata-lamerica/

"Do you know why the US sends so many weapons to Ukraine? Not for Christian charity, be certain. Simply because 3 large US multinationals bought from Zelensky 17 million hectares of excellent land.

These are CArgill, Dupont and Monsanto (which is formally German-Australian but of US capital). 5 percent of Ukraine's agricultural land was then purchased by the Chinese state.

To understand how much there are 17 million hectares, just think that all of Italy has 16.7 million hectares of agricultural land.In short, three American companies have bought in Ukraine a useful agricultural area larger than the whole of Italy.

And who are the shareholders of these three companies?Always them: Vanguard, Blackrock, Blackstone. That is, the same three financial companies that also control all the banks in the world and all the major war industries in the universe.
In short, they play it and sing it.

That is why feed (cargill and Du pont) and fertilizers (Monsanto-Bayer) have undergone resounding increases since before the war: because they already knew everything, they were informed of everything.

And do you know when the war will end? When the big financial companies have disposed of their stock of weapons by making us, European idiots, already squeezed by the same gang that in the meantime speculates on wheat, rice, feed, fertilizers.The media pumps war. By force, they are always owned by Vanguard, Blackrock and Blackstone. And Biden wants war. By force: he was elected by the magnificent three.

Battiato was right: always bite the hook.

But then, I wonder, of all this money that will be made by the usual well-known - Buffet, Soros, Gates - which of the three big financial companies are the overt and hidden partners? Do they eat bank's guarantees and hedge founds? Dunno"

Иначе, сарађивао сам са Каргилом, багра неолиберална... јебо их глукозно фруктозни сируп

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #922 on: 18-05-2022, 20:02:11 »
ako je tačno (treba naći još izvora) samo gadnoća za gadnoćom

ja džaba ponavljam da ne samo Ukrajina, ovo je kolonijalizacija Evrope dok Truman i dalje brsti briselske bajke

bukvalno u kolonijalnom položaju eksproprijacije, ekstrakcije, eksploatacije, eks na eks na eks, višak vrijednosti s kartom u jednom smjeru preko Atlantika, ne može više da se pohara ostatak svijeta, al eto Evropa će sad da se muze.

I kad kažem da je Franc Fanon rekao da je fašizam zapravo "kolonijalizam kod kuće", ja sam lud, Truman normalan i te fore

The fascist winter is coming.

Palmer

• 3
« Reply #923 on: 18-05-2022, 20:45:07 »
Вазда је подручје око Крима, Херсон, Кијев било поприште харања и борби за превласт над транзитом робе и ресурсима. Некад Варјази и Хазари, данас се њихови чукунунуци боре за неке неолибералне елите на истом месту.  Ја дашак револуције предосећам у Америкама и Европи и макар реформацију неолиберализма јер су људи у ЕУ навикнути на комфор и филозофију "don't touch my belly".

Чим има мање од оног на шта су навикли, настаје проблем. Стварање нових потреба је увек прогресивно никад иреверзибилно.. А и јебига неће довека моћи да верују у западни дискурс и пропаганду НАТО кучкица, већ виђам по линкедину који је оно  најлибералнија соц мрежа, гнев Италијана, Немаца, Холанђана... јер буквално виде да њихове власти секу грану на којој седе... 

Не брине ме другосрбијанска ЕУ фанатик клика, мислим, то ми је једнако дебилно скрибоманској твитер заједници, не осуђујем, свако жели боље и мисли да ће му бити боље ако оде на Запад јер вероватно суде на основу боравка од десет дана на уређеном Западу, или се ложе на уметност и екологију типа Јелен топ 10,  просто је, људи ништа не знају. Милим, зар стварно треба објашњавати неком зашто је нпр. пуко ПКБ, зашто су продати ресурси и зашто смо дошли до тога да се данас људи примају на приче о глади у земљи која има толико напуштених необрађених имања. Код хиљадитог зашто, дођемо до: због малог процента нето зараде за све ово цимање. Време је новац чујем урлике, само што ми нико није још увек показао како се то време доштампава.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #924 on: 18-05-2022, 21:04:54 »
to tvoje ili prenosiš odnekud? Bilo bi dobro i Evropljani malo da polude, nevjerovatno mi djeluje da se toliko ponižavaju pred kaubojima iz Vašingtona

Labudan

• 4
  • 3

Palmer

• 3
« Reply #926 on: 18-05-2022, 22:29:19 »
to tvoje ili prenosiš odnekud? Bilo bi dobro i Evropljani malo da polude, nevjerovatno mi djeluje da se toliko ponižavaju pred kaubojima iz Vašingtona

Не знам на шта мислиш конкретно, пишем из главе брт на основу ствари које видим, читам, живим, али ако мислиш на донт тач мај бели синтагму, свидело ми се као израз кад сам разговарао са неким Аустријанцем како је описао размаженост Европљана након Брегзита...

Буквално сви Европљани мрзе УК након што су изашли јер су се понашали крајње бахато Британци, гле чуда, беше померања датума осам пута за излаз, непреговарање са ЕУ комисијом, па одбијање Бориса Џонсона да оде у Брисел да преговара па гласање Британаца у ЕУ парламенту око ствари који их се неће ускоро тицати итд. Озбиљно су Британци нарушили кредибилитет ЕУ, а и себи са наудили краткорочно изласком, имали су несташицу буквално свега, сва јефтина радна снага из истоне Европе их је напустила, пумпе нису имале горива, возача камиона није било, кажу и рафови у маркетима били празни тотално , гомила компанија напустила је Британију и преселила канцеларије у ЕУ..

.После након што су избацили све странце било је радних места али колико год да их је било, нису сва била попуњена... Po Британији се шушкало Cambridge Analytica радила пропаганду за Бориса Џонсона и Брегзит чак изашао и документарац о томе на Нетфликсу. 

Palmer

• 3
« Reply #927 on: 18-05-2022, 22:47:09 »

https://libgen.rs/book/index.php?md5=B7653EB5D94A48EBD19323B5EBF2FCDF

Написах пост, а надовезао сам се несвесно на твој пост. :!:

Да не буде да само пљујемо по ЕУ, има ту и добрих ствари:

-Омогућавање путовања без пасоша у свим државама чланицама
-Укидање накнада за путарину приликом трговања унутар држава чланица
-Стабилна валута боља од долара
-Самим тим већи  ГДПР
-Унификација регулатива и закона  који важе у свим државама чланицама
-Омогућавање предузећима да продају робу између држава чланица, а да не морају да знају или не брину о одређеним законима у земљи којој продају

+ Британија има и даље проблем са недостатком јефтине радне снаге, конобара, чистача, фармера, помагача на фармама, берача, грађевинаца (уосталом као и ми) кад већ дотакосмо Брегзит.

Много већи проблем ЕУ подгужњаштва и поклисарства Америци по мом мишљењу је тај што се сва "производња" у ЕУ своди на assembling, repacking, recertification. Што значи да увезу из Кине/Индије, споје делове, ресертификују или само препакују да би добили ЕУ маде на декларацији и 0% царине, ЕУР 1 сертификат или изјаву преко које се ослобађају царине. Сад Кинези опасно јебу систем стабилизовао им се јуан и чекају слом Европе, потрајаће ово сигуран сам.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #928 on: 18-05-2022, 23:01:29 »
ma ne, samo nisam znao jesi li ti pisao tekst ili si pejstovao odnekuda

a naravno, daleko od toga da je EU nešto što treba uništiti ili slično, upravo govorim da Evropljani trebaju da se osvijeste u vezi sopstvene pozicije

kada bi Evropa propala to bi bilo gore za nas nego da propadne Rusija

Palmer

• 3
« Reply #929 on: 18-05-2022, 23:15:36 »

kada bi Evropa propala to bi bilo gore za nas nego da propadne Rusija

Па добро у неком материјалистичко - левичарском контексту да. Ја не занемарујем трансцендентност и духовност, тако да ми је мало прејако то што си рекао и тешко варим. Србики су  Павле Исаковић профил углавном, Русија је то Сунце у које гледамо, тако да док нас не доведеш до ивице понора, не реагујемо..

Да се вратимо на материјалистички дискурс и ЕУ идиотизам, чланови 13-17 директиве о ауторском праву, укидање мимова, као и најновија регуларива о регулисању ВЕБ3 кроз контролу дигиталног новчаника, тотални нонсенс. Премда нисам техно-манијак, ту где треба да се прати Америка и њен технолошко алгоритамски, развој Европа усавршава регулативе за то исто, тотална дебилана... Реално је да мора у корак са светом, једина боља ствар јесте покушај децентрализације монетарног система кроз криптовалутарење и дистинкција од централизације као нпр дигиталног јуана који је централизована дигитална валута. Сад праве и НФТ-јеве као концепт дигиталног власништа над свим буквално, лиценце, дозволе, јединствени код који свако има али без тоталитарног централног ауторитета као нпр у Кини где просјак мора да скенира QR код на WeChatu ако оће коју јуанску цркавицу и где се свака трансакција бележи на централизованом серверу. Ја бре оћу да направимо армију ботова да их децентрализујемо и вратимо Косово. Али увек ће ту да фали неки печат.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #930 on: 19-05-2022, 08:33:27 »
Za to vreme, u Americi, oni sami ne znaju kako da objasne Ukrajnu, ovaj Irak:

https://twitter.com/i/status/1527166379165728769

Ostarilo se. A ko će popamtiti sve te jebene male zemlje za ratovanje?

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #931 on: 19-05-2022, 09:06:38 »
Palmer, kakvo ukidanje mimova, ne kontam

pa ajd, duhovnost itd, ali to ne bi instant uništilo Srbiju, a propast EU mislim da bi saranilo odma

Palmer

• 3
« Reply #932 on: 19-05-2022, 12:19:46 »
Palmer, kakvo ukidanje mimova, ne kontam

pa ajd, duhovnost itd, ali to ne bi instant uništilo Srbiju, a propast EU mislim da bi saranilo odma

https://en.wikipedia.org/wiki/Directive_on_Copyright_in_the_Digital_Single_Market

Palmer

• 3
« Reply #933 on: 19-05-2022, 12:27:36 »

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #934 on: 26-05-2022, 08:03:55 »

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #935 on: 26-05-2022, 19:31:29 »
U neoliberalizmu polako neće biti ni škola, tako da su libertarijanci možda još manje zlo.

Palmer

• 3
« Reply #936 on: 02-06-2022, 09:48:29 »

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #937 on: 14-06-2022, 10:57:00 »
bljuc propaganda u Srbiji
https://youtu.be/vOBJzKv3E6M

mac

• 3
« Reply #938 on: 29-08-2022, 18:24:38 »
Australijanac kaže da je neograničen razvoj moguć

Infinite Growth Is Possible And It Can Be Sustainable | Economics Explained

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #939 on: 19-09-2022, 22:49:10 »

Palmer

• 3
« Reply #940 on: 03-10-2022, 01:31:13 »

Labudan

• 4
  • 3

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #942 on: 19-10-2022, 11:07:33 »

mac

• 3
« Reply #943 on: 23-11-2022, 11:43:00 »
Napadaju neoliberalizam preko filma Limitless i franšize. Nije da nisu u pravu. Star video, ali Algoritam mi ga je danas ponudio.

Limitless Is A Bonkers Franchise

Ima i nastavak.

No Really, Limitless Is A Bonkers Franchise

mac

• 3
« Reply #944 on: 25-11-2022, 19:39:18 »
Ovo nije striktno neoliberalizam, ali ima veze sa ekonomijom a i dobro je napravljeno.

SHE SELLS SEASHELLS ON THE SEASHORE MEME

Truba

• 4
  • 3
« Reply #945 on: 05-12-2022, 14:37:40 »
https://avaz.ba/vijesti/bih/791584/rajner-citelman-u-bosni-i-hercegovini-ljudi-i-dalje-zive-u-socijalizmu
karanje bate
Razlog zašto intelektualci u tolikoj mjeri podržavaju socijalizam je jednostavan. U školi vas uče da se uspijeva u životu ako puno čitate, imate veliko teoretsko znanje, radite ono što vam učitelji govore, itd. Ali, šta se dešava? Bili ste, recimo, sjajan učenik i jednog dana izlazite na tržište i shvatate da stvari ne funkcioniraju tako. Vidite, naprimjer, pored sebe osobu skromnog obrazovanja koja je stekla milione, u društvu je puno moćniji i poželjniji član od vas, vozi Ferrari i ima mnogo ljepšu ženu od vaše. To kod mnogih intelektualaca stvara frustraciju pa su zbog toga skloni podržati ideje koje osuđuju takav sistem i traže mu alternativu.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #946 on: 05-12-2022, 19:14:02 »
ovaj citat mi se najviše sviđa

"Imate dvije vrste poduzetnika. Imate ljude poput Bila Gejtsa (Bill Gates), Stiva Džobsa (Steve Jobs) ili Ilona Maska (Elon Musk), koji su svoje bogatstvo stekli zahvaljujući inovacijama i jer su svijetu podarili neki proizvod koji im je olakšao život. Imate drugu vrstu poduzetnika, a ne treba ih uopće smatrati poduzetnicima, poput oligarha u Rusiji, koji su svoje bogatstvo ukrali."

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #947 on: 05-12-2022, 21:58:02 »
Imate ljude poput Bila Gejtsa (Bill Gates), Stiva Džobsa (Steve Jobs) ili Ilona Maska (Elon Musk), koji su svoje bogatstvo stekli zahvaljujući bogatim roditeljima koji su ih bezgranično podržavali.

Popravljeno.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #948 on: 05-12-2022, 22:29:38 »
eh, sad si ublažio fakat da je familija Mask ne samo gomila lopovčina nego bukvalno gora od bilo kog ruskog tajkuna

a ni Gejts ni Džobs nisu baš takve poštenjačine, tek će da se otkrije šta su oni od svojih licenci pokrali, o tome da u normalnoj tržišnoj ekonomiji bi ih neko kaznio za monopol je tek posebna priča

legalni kriminalci, sve u svemu

Truman

• 4
  • 3
« Reply #949 on: 05-12-2022, 22:35:30 »
ovaj citat mi se najviše sviđa

"Imate dvije vrste poduzetnika. Imate ljude poput Bila Gejtsa (Bill Gates), Stiva Džobsa (Steve Jobs) ili Ilona Maska (Elon Musk), koji su svoje bogatstvo stekli zahvaljujući inovacijama i jer su svijetu podarili neki proizvod koji im je olakšao život. Imate drugu vrstu poduzetnika, a ne treba ih uopće smatrati poduzetnicima, poput oligarha u Rusiji, koji su svoje bogatstvo ukrali."

Slozio bih se s ovim. Od te trojke najvise cenim Maska koji je najvise stvari i napravio pa Gejtsa pa na trecem mestu Dzobsa.
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana