DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > KRIMIĆI

MALTEŠKI SOKO, Dešijel Hemet

(1/2) > >>

Alexdelarge:


MALTEŠKI SOKO
Dešijel Hemet

Izdavač: Laguna
Broj strana: 257
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 13x20 cm
Godina izdanja: 29. april 2014.

594.15 din

Najbitniji kriminalistički roman svih vremena.

Spejdov partner je ubijen dok je bio na prismotri. Policija optužuje Spejda za to ubistvo. Lepa crvenokosa žena sa tragičnom pričom ulazi u Spejdov život i nestaje iz njega kad god joj se prohte. Okoreli kriminalci ga ucenjuju tražeći isplatu koju on ne može da obezbedi. A svi žele basnoslovno vrednu zlatnu statuu sokola napravljenu za Svetog rimskog cara Karla V. Ko ga ima? I koju cenu je voljan da plati da bi ga povratio? Spejdovo rešenje komplikovano je koliko i motivi svakog od tragača za sokolom koje je okupio u svojoj hotelskoj sobi, ali istina može biti otrežnjujuća poput ledenog tuša.

Malteški soko je najpoznatiji Hemetov roman iz serijala o Semu Spejdu, detektivu iz San Franciska koji je više noir od junaka iz Elrojevog Poverljivo iz L. A, ali ranjiviji od Čendlerovog Marloua. Hladan i blistav dragulj kriminalističkog žanra – roman koji opčinjava generacije čitalaca.

„Hemetova proza je bistra i potpuno jedinstvena. U čitavoj američkoj književnosti nećete naći tako jasno i vešto definisane likove kao što su njegovi.“ - New York Times

„Dašijel Hemet je majstor detektivskog romana, jeste, ali je ujedno i izuzetno dobar pisac.“ - Boston Globe

„Malteški soko nije samo najbolja detektivska priča koju smo u životu pročitali, on je takođe i izuzetno dobro napisan roman.“ - Times Literary Supplement

angel011:
“If they hang you I'll always remember you.”

Kunac:
LAguna je tako počela da objavljuje i Čendlera... Objavila 2 romana i prestala... Tako će verovatno i Hemet da prođe. Nažalost.

Alexdelarge:


KRVAVA ŽETVA
Dešijel Hemet

Izdavač: Laguna
ISBN: 978-86-521-1916-5
Broj strana: 248
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 13x20 cm

559.20 din

Autor kultnog romana Malteški soko.

Jedan od sto najboljih romana XX veka po izboru magazina Times.

„Užasno mi je žao“, rekla je, a njene tanke usne trzavo su se kretale, „ali uzalud ste ovoliko čekali. Moj muž se noćas neće vraćati.“
Izašao sam pitajući se zašto je zeleni vrh njene papuče bio taman i vlažan od nečega što je mogla biti krv.

Sa likom neimenovanog operativca Kontinentalne detektivske agencije kojeg je autor godinama razvijao u svojim prethodnim kratkim pričama, Hemet je stvorio prototip za svakog inteligentnog, ciničnog i beskompromisnog detektiva.

Operativac dolazi u grad na zapadu Amerike gde se vodi žestoka borba između radnika koji štrajkuju i plaćenika koji sabotiraju štrajk. Gotovo svi u ovom gradu, od advokata i policajaca preko propalica i onih najsiromašnijih, korumpirani su i lažu. Neugledan i često pripit Hemetov detektiv ne bi se mogao nazvati osobom za primer. Bez obzira na to on je ipak heroj, čovek na svoju ruku, koji zna kako da pliva među ajkulama. Katkad pesnicama i oružjem, katkad promišljenošću i strpljenjem, on je u stanju da svaku situaciju okrene u svoju korist i na kraju reši zločin.

„Izvanredan uspeh, trijumf užasa, horora i cinizma.“ Anre Žid

„Klasik detektivskog žanra.“ NY Times Book Review

klem:
odlicna je krvava zetva, ja sam je citao u izdanju iz 1990-e

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version