DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > UMETNOST I KULTURA

Mogu li popularni pisci biti veliki pisci?

<< < (2/21) > >>

dark horse:
https://theseaofbooks.com/2016/07/25/5-mega-bestsellers-from-the-19th-century-that-youve-probably-never-heard-of/comment-page-1/

Evo, u ovih 5 nabrojanih čak dva su veliki pisci, Dikens i Valter Skot. A dovoljan samo jedan za okončavanje rasprave.

I veliki pisci mogli su da približe svoje pisanje masama. Ne samo da su mogli, već su to i redovno radili.

A trolu je bitno samo da bude u centru pažnje, ma koliko stalno ispadao glup. Nećemo valjda očekivati da to prizna. Kao što Vučić neće priznati da stalno laže. Ista bolest.

ridiculus:
Kad sam rekao da neću odgovarati na postove dok ne dam kompletan odgovor na onu Labudovu poruku iz uvoda, mislio sam na sa dijalog (tj. simultane monologe) sa njim, ali ajde da se nadovežem ovde jer neću imati vremena da duže kuckam do sutra uveče.

To je isti link koji je Labud dao na početku rasprave. Ironija je, da je taj prizvan u bilo kojem drugom kontekstu, Labud bi ga verovatno odbacio kao trabunjanje liberalističke budaletine.

Što se Skota tiče, ostaje mi misterija, pa ga ne komentarišem mnogo. I sam Eagleton u ranije pomenutoj knjizi (The English Novel) kaže da je ovaj za svoga života imao popularnost na kojoj bi mu današnje "književne zvezde" pozavidele. Bio je poznat kod nas i kad sam ja bio klinac, pogotovo po Ajvanhu. Sigurno se neko ovde seća toga? Meho je moje godište, on sigurno. Ali tada je bio ovde čitan i Karl Maj, pa ne znam da li to išta dokazuje. Činjenica je da danas ne čujem njegovo ime često izgovoreno u smislu klasika književnosti, iako je pre samo* 40 godina bilo, barem kod nas. Zanima me zašto, i šta se to desilo sa Skotovom reputacijom, i uzeću da pročitam neki od njegovih romana, verovatno Rob Roy, da vidim kakav utisak će da izazove u meni.

Većina velikih pisaca je imala uspone i padove, to jest doba kada ih nisu mnogo voleli i ona kad jesu, i prošla su kroz prese ideologija koje ih nisu mnogo cenile i kroz one koje jesu, ali na kraju ostanu u kanonu ili se vrate u njega. Možda će Skota buduće vreme podmladiti? Videćemo.

Što se tiče Dikensa, tu nema šta da se kaže. Pročitati prvi pasus njegove stranice na wikipediji pre svake rasprave. Jeste da ja ne cenim mnogo vikipediju, prvenstveno zbog haotičnosti i nepreglednosti, ali to što tamo piše jeste kako ja vidim stvari u ovom konkretnom slučaju - odnosno, kako vidim da ih drugi vide.*"samo", s obzirom da je Scott pisao pre oko 200 godina

Labudan:
ridikuli, ja se nadam da ćeš napisati još ovoliko, svesrdno te podržavam :)

dark horse:

--- Quote from: ridiculus on 03-07-2022, 09:28:22 ---Što se Skota tiče, ostaje mi misterija, pa ga ne komentarišem mnogo. I sam Eagleton u ranije pomenutoj knjizi (The English Novel) kaže da je ovaj za svoga života imao popularnost na kojoj bi mu današnje "književne zvezde" pozavidele. Bio je poznat kod nas i kad sam ja bio klinac, pogotovo po Ajvanhu. Sigurno se neko ovde seća toga? Meho je moje godište, on sigurno. Ali tada je bio ovde čitan i Karl Maj, pa ne znam da li to išta dokazuje. Činjenica je da danas ne čujem njegovo ime često izgovoreno u smislu klasika književnosti, iako je pre samo* 40 godina bilo, barem kod nas. Zanima me zašto, i šta se to desilo sa Skotovom reputacijom, i uzeću da pročitam neki od njegovih romana, verovatno Rob Roy, da vidim kakav utisak će da izazove u meni.

Većina velikih pisaca je imala uspone i padove, to jest doba kada ih nisu mnogo voleli i ona kad jesu, i prošla su kroz prese ideologija koje ih nisu mnogo cenile i kroz one koje jesu, ali na kraju ostanu u kanonu ili se vrate u njega. Možda će Skota buduće vreme podmladiti? Videćemo.

--- End quote ---

Možda zbog ovog?

https://www.sundaypost.com/fp/andrew-hagan-if-sir-walter-scott-was-alive-today-he-would-want-independence/

Ko zna, verovatno treba dočekati da se Škotska konačno otcepi da Skot ponovo dobije zasluženi tretman.

dark horse:
Nego ridikuli, mog'o si i za Gula da otvoriš novi topik, recimo "AFERA RESAVA - Analiza celokupnog nedela Dejana Ognjanovića Gula, s' posebnim osvrtom na plagiranje", da posle ne bude da gazimo samo po Patetici Horora, već po svemu.  8-)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version