DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > KRIMIĆI

Crippled Crime Corner

(1/17) > >>

crippled_avenger:
Da ne bi svaka knjiga dobijala svoj topik, ja ću priču o krimićima koje čitam započeti ovde, naravno uz prelivanje na ostale topike.

crippled_avenger:
Počeo sam da čitam hrvatski prevod, Algoritmovo izdanje, romana U RALJAMA ZVIJERI Dona Winslowa. Ovaj pisac je poslednjih godina počeo da se uspinje u sam vrh, a dobio je i podršku James Ellroya koji ga vrlo uporno hypuje.

U RALJAMA je roman koji govori o američkom War on Drugs od njegovih samih početaka kada ga je poveo Richard Nixon. U tom smislu, ne čudi da se Ellroyu dopalo to preplitanje mačo likova i istorijskih referenci.

Videćemo šta će se desiti do kraja. :)

crippled_avenger:
Konačno sam uspeo da dočitam Winslowa, u čemu su me ometali fudbal, poslovi i sl.

Winslow u svojoj biografiji ima dosta aduta čoveka koji se učio iz vlastitog iskustva, pa je njegov prozni stil (na nivou strukture, ipak jezik je teško procenjivati na osnovu prevoda) dosta formiran pod uticajem filma. Roman je baziran na pozamašnom istraživanju meksičkih kartela, DEA, Contra-afere, borbi u Kolumbiji i kreće se oko San Diega koji je piščeva baza tako da je evidentan trud pa čak i izvesna dokumentarna vrednost, ako ne na planu konkretnih imena i događaja a ono barem kad je reč o samim mehanizmima dešavanja. U žanrovskom smislu Winslow se oslanja na konvencije trilera, pored likova i priče, on voli da stvara napetost tako da je roman u većem delu postavljen kao suspense ostvarenje sa junacima koji jedni drugima rade iza leđa i sl.

Iako obuhvata priču smeštenu u više od dve decenije, Winslow je izlaže kroz situacije u pojedinim godinama, baveći se ključnim punktovima unutar te priče i razrađujući ih detaljno, tako da se može prepoznati izvesna epizodična struktura u ovom romanu. Što se samog stila tiče, pošto je filmski, da ne kažem dramaturški, najbolje je da ga poredim sa filmskim rediteljima - Winslow je napisao roman koji podseća na Michaela Manna, sa likovima jasnog etičkog profila, fascinantne profesionalnosti i stručnosti na kojoj god strani da se nalaze i ženama koje koliko god želele da budu samostalne na kraju postaju njihove marionete.

Otud ni ne čudi da je Mann želeo da snimi WINTER OF FRANKIE MACHINE po Winslowu, i da se njih dvojica dobro kapiraju. Ne čudi ni što po sledećem, još uvek neobjavljenom romanu SAVAGES, Oliver Stone želi da snimi film jer u ovom Winslow pokazuje svest on povezanosti politike, korumpirane administracije i tajnih službi sa narkokartelima.

Ovaj roman je atipičan za Winslowa jer se u ostalim on uglavnom bavi manjim, ličnijim, detektivskim ili kriminalističkim pričama. U tom smislu, ovaj roman je neka vrsta njegovog magnum opusa, i jedan od najbitnijih romana o Ratu protiv droge i meksičkim kartelima. Posle ove knjige, svakako da sam zainteresovan da otkrijem i tu drugu dimenziju njegovog rada.

crippled_avenger:
Počeo sam da čitam J.G. Ballardov KINGDOM COME. Iako Ballard nije pisac krimića ovaj roman jeste po žanru krimić.

Kunac:

--- Quote from: crippled_avenger on 03-09-2010, 00:40:27 ---Počeo sam da čitam J.G. Ballardov KINGDOM COME. Iako Ballard nije pisac krimića ovaj roman jeste po žanru krimić.

--- End quote ---
Čitaš na originalu ili prevod? Kakav je roman?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version