Author Topic: POETIKA HORORA - Dejan Ognjanović (Orfelin, 2014)  (Read 119110 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

• 5
  • 3
Re: POETIKA HORORA - Dejan Ognjanović (Orfelin, 2014)
« Reply #100 on: 06-01-2015, 19:17:14 »
Kod Bobana je već petak.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #101 on: 06-01-2015, 19:33:24 »
Svaki petak izuzetak... Jel' to neki opet sanjare o "Politikinom zabavniku"?

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #102 on: 06-01-2015, 20:23:53 »

Ja ne znam šta je problem naći definiciju. Potražiš čarobnu reč koju smo naučili od dr Zorana Živkovića: differentia specifica i, evo je:

Horor je prozni pripovedni žanr sa dominantnom odlikom (differentia specifica) sadržanom u estetskoj nameri izazivanja strave kod čitaoca, što se ostvaruje dvojako: a) kroz izbor tematike prikladne tom cilju (suočenje sa demonskim/monstruoznim "Drugim") i motiva njoj odgovarajućih (često, ali ne nužno, povezanih sa čudnim/fantastičnim) i b) kroz osobenu žanrovsku retoriku  podređenu  zadatku da kod čitaoca proizvodi osećanja neizvesnosti, strepnje, nelagode, slutnje, jeze, strave, straha, iznenađenja, neočekivanog šoka i groze, pri čemu su ta osećanja za čitaoca istovremeno odbojna i privlačna.

Mica

Boban

• 3
« Reply #103 on: 06-01-2015, 20:40:26 »
kroz osobenu žanrovsku retoriku  podređenu  zadatku da kod čitaoca proizvodi osećanja neizvesnosti, strepnje, nelagode, slutnje, jeze, strave, straha, iznenađenja, neočekivanog šoka i groze, pri čemu su ta osećanja za čitaoca istovremeno odbojna i privlačna. [/font]

Nejasno je da li delo treba da izazove sve ovo ili samo jedno; ako je samo jedno onda se bojim da 88% dela glatko upada u horor, a ako je sve, pa i ono na kraju da je istovremeno odbojno i privlačno, onda ne znam šta tu ulazi... odbojnost i privlačnost su vrlo nedefinisani pojmovi, tj, definisani ali za svakog ponaosob.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #104 on: 06-01-2015, 21:08:16 »
Sad ćemo da angažujemo Miću da definiše i nehoror žanrove u fantastici. Vidiš da mu ide.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

• 3
« Reply #105 on: 09-01-2015, 15:37:51 »
Znam da je Gulu lakše da se pravi da ja ne postojim, ali po njegovom pokušaju definicije horora, priča "Đurđevak" koju smo radili u osnovnoškolskoj lektiri je čistokrvni horor bez ostatka. Vidim da ima ljudi kojima je lakše da gutaju sva sranja koja nam Gul servira, ali mora neko i da kaže kako stvari zaista stoje. Ta naoko lepa ali raspadanju sklona knjiga posvećena je potpuno promašenoj definiciji.

Truman

• 4
  • 3
« Reply #106 on: 09-01-2015, 15:41:39 »
Je l definicija baš toliko bitna? Zar nije važnija analiza dela...Ovo nije egzaktna, prirodna nauka pa samim tim i definicija gubi na značaju.
Kad sam bio učenik pogodite šta sam najviše mrzeo da učim...
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Boban

• 3
« Reply #107 on: 09-01-2015, 15:44:56 »
U ovom slučaju definicija je osnovna i presudna jer određuje dokle se horor prostire da ne ispadne da se horor merilima procenjuju dela koja nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa hororom. Od Gula smo već navikli na slične zamene teza, pa u knjizi Faustovski ekran ocenjuje dobrim filmove u kojima đavo pobeđuje, a tamo gde gubi to su slaba dela; dakle, on zamenjuje tezu, pa procenu filmova vrši na osnovu ideologije a ne na osnovu kinematografskih repera.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #108 on: 09-01-2015, 18:36:48 »
Znam da je Gulu lakše da se pravi da ja ne postojim

napiši tekst u kojem ćeš ovrazložiti ovu tlapnju - ne mora da ima naročitu akademsku težinu, običan esejčić kao za emitor - dakle, razvij svoju 'tezu', obrazloži je, podupri je citatima iz mog rada i iz 'đurđevka', pa onda možemo da pričamo.

inače nemam nameru da se spuštam na nivo kafanskih lupetanja i baljezganja kakva si dosad već prosipao na topicima tipa 'horor je zapravo nazadni POKRET' itsl.

ps: a i taj refren koji neumorno ponavljaš o 'faustovskom ekranu' je proizvod plitkoumnog ili/i dijagonalnog 'čitanja' koje nema blage veze sa stanjem na terenu. niko ko je s uključenim mozgom čitao tu knjigu ne bi došao do tako površnog i glupog zaključka kakav ti pokušavaš da mi prilepiš.

Boban

• 3
« Reply #109 on: 09-01-2015, 19:31:52 »
Tragično je da ti cela knjiga pada na "Đurđevku": udolina u kojoj po verovanju obitava đavo, strah glavnog junaka da se ipak odvaži i ubere taj prokleti cvet koji je tamo najlepši... šta tu ima da se obrazlaže kad je sve očigledno?

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #110 on: 09-01-2015, 21:14:04 »

napiši tekst u kojem ćeš ovrazložiti ovu tlapnju - ne mora da ima naročitu akademsku težinu, običan esejčić kao za emitor - dakle, razvij svoju 'tezu', obrazloži je, podupri je citatima iz mog rada i iz 'đurđevka', pa onda možemo da pričamo.

da, ali da taj rad sadrži bar podnožne napomene.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Albedo 0

• Guest
« Reply #111 on: 13-01-2015, 19:06:25 »

Ja ne znam šta je problem naći definiciju. Potražiš čarobnu reč koju smo naučili od dr Zorana Živkovića: differentia specifica i, evo je:

Horor je prozni pripovedni žanr sa dominantnom odlikom (differentia specifica) sadržanom u estetskoj nameri izazivanja strave kod čitaoca, što se ostvaruje dvojako: a) kroz izbor tematike prikladne tom cilju (suočenje sa demonskim/monstruoznim "Drugim") i motiva njoj odgovarajućih (često, ali ne nužno, povezanih sa čudnim/fantastičnim) i b) kroz osobenu žanrovsku retoriku  podređenu  zadatku da kod čitaoca proizvodi osećanja neizvesnosti, strepnje, nelagode, slutnje, jeze, strave, straha, iznenađenja, neočekivanog šoka i groze, pri čemu su ta osećanja za čitaoca istovremeno odbojna i privlačna.

mislim da je Boban u svom bauljanju ipak pogodio šta je problem s ovom definicijom, a to je da Živković pogrešno izjednačava ''dominantnu odliku'' sa ''specifičnom razlikom''

za njega je to isto, a u stvari dominantna odlika uopšte ne mora biti posebna karakteristika žanra

u tom smislu, strava, strepnja, nelagoda, slutnja itd uopšte nisu specifičnosti horora već dominantne odlike horora

u drugim žanrovima one takođe postoje, ali nisu dominantne

samim tim, Đurđevak jeste ili nije horor u zavisnosti da li te odlike vrše značajnu funkciju u priči, a ne da li se u njoj uopšte pojavljuju

Živković samim latinskim terminom uvodi nejasnoću, jer differentia specifica ne mora biti isto što i dominantna odlika, a u ovom slučaju i definitivno nije

Nikola Milošević uvodi distinkciju diferencijalnog i pertinentnog (privilegovane funkcije), pri čemu nešto može biti oboje, ali to u ovom slučaju nije

naravno, ja nisam filolog, al to me nikad nije sprečavalo, i reko bih da je to to  8)

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #112 on: 13-01-2015, 19:24:37 »
Pa zar nisi rekao da fantastika nije tvoje polje interesovanja?

Što nas onda mučiš?
Ja se šalim navodeći ZŽ-a, a ti se primaš...
Mica

scallop

• 5
  • 3
« Reply #113 on: 13-01-2015, 19:31:42 »
A, nisi se šalio. Voliš ti definicije. Pusti Batu kad hoće da pomogne.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #114 on: 13-01-2015, 19:34:25 »
Nisam se šalio sa definicijom, šalio sam sa Zoranom...  :)
Mica

scallop

• 5
  • 3
« Reply #115 on: 13-01-2015, 19:43:03 »
Šta ćemo sad sa dominantnom odlikom?

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #116 on: 13-01-2015, 20:39:02 »
mnijem da je estetska namera ključna reč.

Boban

• 3
« Reply #117 on: 13-01-2015, 20:40:47 »
samim tim, Đurđevak jeste ili nije horor u zavisnosti da li te odlike vrše značajnu funkciju u priči, a ne da li se u njoj uopšte pojavljuju

Đurđevak je priča o strahu glavnog junaka od udoline u kojoj, po narodnom verovanju obitava đavo, i njegovom nastojanju da uprkost ogromnog straha koji oseća, siđe u đavolju jazbinu, kako veruje i ubere cvetak.
Taj simbol branja vrlo nedostupnog cveta otvara "Crni cvet", taj roman, zapravo je sve vreme o strahu glavnog junaka, koji ga nagoni na svakakve stvari i na kraju, lomi ga potpuno, te onemogućava da uradi ono što je potrebno. Dakle, esencijalni horor...

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #118 on: 13-01-2015, 21:00:02 »
taj roman, zapravo je sve vreme o strahu glavnog junaka, koji ga nagoni na svakakve stvari i na kraju, lomi ga potpuno, te onemogućava da uradi ono što je potrebno. Dakle, esencijalni horor...

:-x :-x :-x

a gde se u mojoj definiciji uopšte pominju osećanja književnih junaka?

i kako očekivati od nekoga ko ne ume da shvati JEDNU REČENICU - da shvati KNJIGU?

Boban

• 3
« Reply #119 on: 13-01-2015, 21:02:36 »
aha... to sam namerno napisao da izmamim tvoju reakciju; dakle, ti samo odgovaraš kada imaš šta suvislo da kažeš, a kada vidiš da nisi u pravu, ćutiš i čekaš da svi zaborave na tvoju sramotu.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #120 on: 13-01-2015, 21:09:17 »
aha... to sam namerno napisao da izmamim tvoju reakciju

:D :D :D

rekao sam ti već gore: dosta sam se ja spuštao na tvoj nivo - sad, ako želiš ozbiljno da razgovaraš o ovome, moraš da se popneš na moj nivo.

Albedo 0

• Guest
« Reply #121 on: 13-01-2015, 21:13:10 »

Đurđevak je priča o strahu glavnog junaka od udoline u kojoj, po narodnom verovanju obitava đavo, i njegovom nastojanju da uprkost ogromnog straha koji oseća, siđe u đavolju jazbinu, kako veruje i ubere cvetak.

pa sad, mislim da bi priča morala da se zove ''Đavolji đurđevak'' za početak, ovako je više herbarijumski žanr

CC bi bio dobar predložak za horor film, to bih volio da vidim

PTY

• 5
  • 3
« Reply #122 on: 14-01-2015, 08:58:16 »
... dakle, ti samo odgovaraš kada imaš šta suvislo da kažeš...

:shock: :? xfoht

PTY

• 5
  • 3
« Reply #123 on: 14-01-2015, 09:00:13 »
Usraste topik, to sve bez i jedne jedine suvisle reči!

Boban

• 3
« Reply #124 on: 14-01-2015, 10:52:38 »
Ali nismo... pojavilo se nekoliko vrlo važnih zaključaka; pre svega da je knjiga, iako izgleda luksuzno, zapravo običan neprošiveni treš koji neće istrpeti redovnu upotrebu, plus da je definicija horora zapravo pogrešna, uprkos svom gulovom nastojanju da napravi sveobuhvatnu, jedinstvenu  i sveprožimajuću u dve rečenice spakovanu. Treće ali ne manje važno, da Gul vređa kada je u pravu, ali kada nije onda se sakrije i čeka da oluja prođe, što je odlika sitnih i nesigurnih duša.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #125 on: 14-01-2015, 11:15:33 »
Ali ponajviše se dokazuje četvrto, a to je da ljudi koji ništa ne čitaju ujedno ništa i ne znaju, pa otud i nisu u stanju da suvislo razgovaraju nego interakciju ostvaruju isključivo kroz provokacije, to često besmislene a još češće i maliciozne, dok im dragoceno vreme uludo i nepovratno prolazi.

Boban

• 3
« Reply #126 on: 14-01-2015, 12:25:28 »
ma važno je da svako ovde veruje da je baš on jedini u pravu...

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #127 on: 18-01-2015, 16:01:32 »
Upravo su mi javili da je "Poetika Horora" u *najužem* izboru za nagradu "Nikola Milošević", priznanje Radio Beograda 2 za najbolje delo u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije objavljeno u protekloj godini.

Osim mene u najužem izboru je još par naslova (ne znam kojih). Danas je o tome pričao profesor Milo Lompar, predsednik žirija, na RB2 u emisiji "U prvih pet" Sanje Milić.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #128 on: 18-01-2015, 16:06:04 »
Ozbiljno je i dobro to. Nikola Milošević je bio mentor dr Zoranu Živkoviću i sećam se da je na odbrani njegove disertacije pozdravio moju opasku da je dobro što mu je bio mentor, a ne smentor.

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #129 on: 19-01-2015, 13:31:18 »
Strah

Najkraća definicija horor žanra glasi: pojedinac protiv mračne sile. To je, dakle, najstrašnija situacija u kojoj se neko može naći: sam, bespomoćan, pritisnut nečim apsolutno nadmoćnim i opasnim. Bez nade u spas, okrenut uzaludnom pokušaju očuvanja gole egzistencije. Bez jasne predstave odakle mračna sila dolazi, da li postoji i gde se nalazi izlaz. To spada u obavezne elemente žanra koji ima mnogo poklonika u svetu umetnosti, naročito filma.

Goran Marković

http://www.politika.rs/pogledi/Goran-Markovich/Strah2.lt.html

Boban

• 3
« Reply #130 on: 19-01-2015, 14:46:39 »
Dakle, ako je grupa napadnuta mračnom silom to nije horor?

scallop

• 5
  • 3
« Reply #131 on: 19-01-2015, 14:51:43 »
Goran Marković i nije neki autoritet. Samo još jedno mišljenje.

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #132 on: 19-01-2015, 14:56:33 »
Ako samo jedna osoba preživi onda je u retrospektivi ipak bio horor :)

Albedo 0

• Guest
« Reply #133 on: 19-01-2015, 15:02:55 »
nači THE THING je skoro pa horor 8-)

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #134 on: 19-01-2015, 15:13:12 »
uopšte ne mora da bude pojedinac - zapravo, na filmu je najčešće na toj strani formule ZAJEDNICA.

a 'mračna sila' je toliko neodređeni anything goes da to i sam marković smesta ilustruje dalje u textu, kad pređe na dnevnopolitičke zavrzlame kao oličenja 'mračnih sila'.

inače, nije baš da goki  "nije neki autoritet" - ipak je on snimio jedan i po odličan domaći horor (makar ih on i ne zvao tako).

PTY

• 5
  • 3
« Reply #135 on: 20-01-2015, 08:21:59 »
uopšte ne mora da bude pojedinac - zapravo, na filmu je najčešće na toj strani formule ZAJEDNICA.

Otprilike tako nekako i ja doživljavam horor, pogotovo onaj filmski: bez obzira na grupu i bez obzira koliko god da je ta grupa velika, na kraju se sve uvek svodi na finalni okršaj pojedinca protiv mračne sile, a to sleduje svakom članu grupe zasebno.

Btw, čestitke za nominaciju Poetike, držimo joj palčeve.

Boban

• 3
« Reply #136 on: 20-01-2015, 09:36:13 »
Otprilike tako nekako i ja doživljavam horor, pogotovo onaj filmski: bez obzira na grupu i bez obzira koliko god da je ta grupa velika, na kraju se sve uvek svodi na finalni okršaj pojedinca protiv mračne sile, a to sleduje svakom članu grupe zasebno.

Dakle, horor postane tek kada ostane jedan pojedinac protiv mračne sile; do tada je to tačno šta?
Grad koji se užasavao zalaska sunca (u svakom svom narednom postu na ovom topiku pominjaću po neko delo koje nije obuhvaćeno ovim pokušajem definicije).
Ovoliko odokativnog opaljivanja po definiciji horora zapravo nas vraća korak unazad; horor nije žanr, već emocija, pa kao što komedija može biti SF, romantična ili wester, tako i horor može biti začin u bilo kom drugom žanru.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #137 on: 20-01-2015, 09:50:38 »

Dakle, horor postane tek kada ostane jedan pojedinac protiv mračne sile; do tada je to tačno šta?

Gde sam ja rekla to što ti zaključuješ, Bobane? Ili bolje, gde je iko to rekao?

Moja poenta je bila da za obračun za ‘mračnom silom’ ne pomaže fakt da je protagonista u gomili, jer ta gomila protagonisti ionako ne može da pomogne.

A ja niti znam šta je ovo što si naveo, niti vidim ikakve svrhe da se raspravljam sa tobom pošto slutim da ti zaista nisi u stanju niti da objasniš sebe niti da shvatiš mene, tako da - misli šta te volja.

Boban

• 3
« Reply #138 on: 20-01-2015, 10:00:36 »
Činjenica je da uprkos velikoj najavi i pompi, ova knjiga nije uspela da definiše horor žanr, čak ni okvirno, a sada što se okolo provlače druge razne definicije da bi pripomogle izdanju koja se raspada da dobije neki smisao osim estetskog, nije ništa drugo do batrganje.

Delo koje nije obuhvaćeno pokušajem definicije: Jedenje bogova Gorana Čučkovića.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #139 on: 20-01-2015, 11:03:15 »
Btw, čestitke za nominaciju Poetike, držimo joj palčeve.

hvala, draga libe.

što se tiče pokvarene ploče zvane 'boban', pa nije valjda da ti smatraš vrednim osvrta ova njegova trkeljanja?
ovo i slično lupetanje već je iznosio na svom topiku o tome da je "horor zapravo nazadni POKRET".

i sad neko stvarno treba da polemiše sa malim đokicom, sa nekim potpuno laičkim i izrazito neznalačkim pipanjima u mraku, predrasudama i frikšou-kripšou smejurijama?

samo izvolite, ko je dokon: ja sam kroz taj frikšou već prošao na pomenutom topiku, nemam nameru da budali sad bilo šta objašnjavam kad je u KNJIZI već sve što treba objašnjeno svakome ko ume da čita.

ko neće da čita nego mu je lakše i lepše da lupeta napamet - nek mu bude.
ali ja mu neću praviti društvo u tome.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #140 on: 20-01-2015, 17:23:39 »
UŽI IZBOR ZA NAGRADU “NIKOLA MILOŠEVIĆ“

U uži izbor za nagradu “Nikola Milošević“ ušle su tri knjige: Pripovedač i priča Jasmine Ahmetagić (Institut za srpsku kulturu, Priština-Leposavić), Platonova filozofska mitologija Irine Deretić (Zavod za udžbenike, Beograd) i Poetika horora Dejana Ognjanovića (Orfelin izdavaštvo, Novi Sad). Ova dela izdvojena su kao najbolja iz prošlogodišnje teorijske produkcije, koju čini 36 kandidovanih knjiga iz oblasti za koje se nagrada dodeljuje: filozofije, estetike i teorije književnosti i umetnosti. Žiri u sastavu Milo Lompar (predsednik), Simo Elaković i Slobodan Grubačić razgovaraće o knjigama iz užeg izbora i izabrati dobitnika na javnoj sednici, koju će iz svog studija, u utorak, 27. januara, od 13 sati, prenositi osnivač nagrade, Radio Beograd 2. Biće to trinaesti put da se dodeljuje priznanje sa imenom istaknutog srpskog teoretičara, profesora, akademika i nenadmašnog besednika Nikole Miloševića.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #141 on: 20-01-2015, 17:46:57 »
Lično bi mi bilo drago da ti to dobiješ. Bolje nagrada nego picajzle.
Za ozbiljno, nije se do sada desilo da se neko studiozno zabavi time čime se ti baviš. Ovo pripovedač, priča, trte mrte, Platon i njegova mitologija i slične stvari, to je nešto što zvuči pametno i poetski, a i Ljušić je tu u prikrajku. Navijam za tebe, ali ne očekujem da ću čuti na talasima radia (kog ti po svom priznanju i ne slušaš i time i ne zaslužuješ da ti daju priznanje) kako si se ovim okitio.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #142 on: 20-01-2015, 18:47:55 »
Ajde, držimo palčeve...
Pa makar se i raspala...  :)
Mica

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #143 on: 20-01-2015, 19:52:06 »
POETIKA HORORA treba da dobije sve prve nagrade!

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #144 on: 27-01-2015, 12:22:57 »

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #145 on: 27-01-2015, 13:54:01 »
juče je u bolikiti bio prikaz platonove mitologije. da li je to bila samo slučajnost saznaćemo uskoro.

Albedo 0

• Guest
« Reply #146 on: 27-01-2015, 14:03:19 »
ne treba biti naročito dobar prognozer pa zaključiti da Platon šije horor any day. Zna scallop 8-) Samo zavisi da li je ta knjiga i dobro napisana

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #147 on: 27-01-2015, 15:27:21 »
je l odlučiše? brže papu izaberu nego nikolu miloševića.

дејан

• омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
  • 4
  • 3
« Reply #148 on: 27-01-2015, 15:38:27 »
приштина-лепосавић
...barcode never lies
FLA

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #149 on: 27-01-2015, 15:40:58 »
nameštaljka! više nikada neću da slušam njihovu usranu radio stanicu!