Author Topic: POETIKA HORORA - Dejan Ognjanović (Orfelin, 2014)  (Read 119114 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ALEKSIJE D.

• 3
Re: POETIKA HORORA - Dejan Ognjanović (Orfelin, 2014)
« Reply #150 on: 27-01-2015, 15:54:30 »
Ubi Gula što je:
a. mlad
b. prvi mu put (ove su ranije bile u igri)
c. džentlmen
d. nema reference u delu u pogledu nekih za žiri bitnih autora

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #151 on: 27-01-2015, 15:57:26 »
nagrada je otišla jasmini, kao što mi je izvor blizak komandi najavio još pre nedelju dana.

što reče skrobonja na FB, "em si mlad, em nisi žena, em nisi iz Leposavića."

u ovoj konkurenciji bio sam unapred osuđen iz nekoliko razloga:
1. jedino muško, uz dve 'dame' moralo je da bude 'džentlmen' i prepusti nagradu
2. najmlađi - pa stoga, 'ima vremena, doći će s nekom još boljom knjigom'
3. prvi put u natjecanju za ovu nagradu - za razliku od dve 'dame' koje su se ranije već bezuspešno natjecale u samom vrhu, pa je red bio da sad bar jednu podmire 
i poslednje, ali nimalo najmanje bitno, nego zapravo presudno:
4. HOROR. zato što HOROR, jbg. osim toga, HOROR.
jer niko iz žirija ne zna ništa o tom žanru, kako se pokazalo, pa su uglavnom nagvaždali o aristotelu (katarza!), navodnoj obrnutoj naraciji (od kraja ka početku?!) kod poa, o demonskim ženama i sexu (što je bio lajtmotiv njihove priče o sve tri knjige), uz zamerku da u POETICI, navodno, nema dovoljno komparativistike i da se navodno ne pominje mario prac i njegova 'agonija romantizma' (pominje se!)...
okačiću audio malo kasnije.

zapravo, najmanje jedan član žirija očito nije čitao knjigu, jedan možda jeste, al dijagonalno, i jedino je predsednik žirija, lompar, pokazao da jeste čitao i poprilično razumeo.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #152 on: 27-01-2015, 16:50:34 »
Žiriranje je potrajalo oko 90 minuta. Ko je to želeo da sluša, čuo je. Ko nije, okačiću ovde samo poslednjih pola sata, u kojima se nešto malo govori o temama kojih se moja knjiga manje-više dotiče (mada ponajmanje o samoj knjizi i onome što je sebi uzela za zadatak da uradi). Dakle, audio fajl u trajanju od 38 minuta, veličine oko 34 MB, namerno je malo "grubo isečen" tako da u prva tri njegova minuta možete čuti završni deo rasprave o prethodnoj knjizi, a priča, nominalno o POETICI HORORA, počinje od trećeg minuta ovog fajla. Skinite ga OVDE.

https://www.mediafire.com/?el2gc945b0b4r1u

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #153 on: 28-01-2015, 11:03:30 »
Gule, pažljivo sam slušao dok sam putovao celu emisiju. Prema tebi su bili najmanje strogi, brat bratu. Međutim, ljudi ne umeju čak ni da pravilno akcentuju reč horor, te sama priča o poetici njih je odvela do Aristotela i dramaturgije što im je blisko. Uz to, filozofija im je bitna i klasična književnost te su iz tog ugla gledali sve radove. Nisam čitao, nemam predstavu koliko su pogodili (čitali same knjige detaljno), ali je do žirija i same teme. Meni je zasmetalo što se krenulo od principa muško-žensko i to je bio osnovni polazni  element pri odlučivanju. Ipak su to naučni radovi (trebalo bi biti) te moraju postojati nekakvi objektivni elementi za odlučivanje. Drugo je umetničko delo: svidja mi se, ne svidja mi se, nije mi leglo, ne dopada mi se idejni stav i viđenje stvarnosti i dobro de. Ali, način odlučivanje po kriterijumu mladosti i pola...
Mada, vidi se kako te ne poznaju: niti si mlad, niti si džentlmen, niti ti je prva takva knjiga. 8)

Father Jape

• 4
  • 3
« Reply #154 on: 28-01-2015, 11:06:39 »
Standardno je i хо̀рор/хо̀рора i хо̀рōр/хоро́ра.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #155 on: 28-01-2015, 11:30:46 »
Prema tebi su bili najmanje strogi, brat bratu.

iskreno, bio bih srećan da su bili strogi.
odnosno, da su uopšte govorili o knjizi.
avaj, oni su (s izuzetkom lompara) govorili skoro isključivo o stvarima koje nemaju gotovo nikakve veze sa hororom kako je definisan u mojoj knjizi (hamlet, katarza, bla bla) i bavili se čime oni misle da bi ona trebalo da se bavi (fatalne žene, sadomazohizam, mračni romantizam...), čega sam se ja doticao samo u onoj meri u kojoj je bilo relevantno za glavnu trasu najuticajnijih dela gotika i horora i reprezentativnih dela (što nije mnogo).
meni intimno dragi mario prac, koga sam obožavao kad sam imao 20-ak godina, i čije odsustvo u referentnoj literaturi mi je zamereno, danas je 'autoritet' za polje gotika koliko i montagju samers za vampirizam: dakle - krajnje problematičan i prevaziđen.

ukratko, nemam ja ništa protiv da se mom tekstu upute zamerke, ako su utemeljene i smislene: ali ove koje su navedene u njihovom žiriranju su, naprosto, nestručne, neznalačke i irelevantne.

oni, čak, nisu umeli ni da pohvale knjigu: osim što je iscrpna (wow, debela knjiga! 500 strana!), i što je "mnogo dobra" (ponovljeno nekoliko puta, bez obrazlaganja), i što čak ima korice koje su u skladu sa temom (wow! zar se i to može, danas? da korica knjige ima veze sa njenom temom! spektakularno!) sve ostalo je bilo gomila praznoslovlja u kojem je, meni neočekivano, lompar bio jedino svetlo u tami - a reklo bi se i jedini koji je temeljno pročitao knjigu.

---i da ne zvuči ovo kao kiselo grožđe itsl, dodaću samo da je ovo bio očekivani rezultat i neiznenađujući pristup od strane ovih članova žirija, odnosno: gde sam išo, dobro sam i prošo!

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #156 on: 28-01-2015, 12:27:27 »
Misliš li da su oni iz NINovog žirija pročitali tih desetak knjiga koje su bile u užem izboru?
Da je Mika Pantić pročitao Zavodnika?
Ma, daj...

Mica

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #157 on: 28-01-2015, 12:43:20 »
Tako sam i ja prošao kada sam bio u igri za Nobelovu nagradu. Rekoše ovi iz Komiteta: mlad je on, tek mu je 76 godina, ima vremena da razradi taj svoj lek za šuljeve.
Nisu ga koristili. Zato je to...

Boban

• 3
« Reply #158 on: 28-01-2015, 14:19:16 »
ukratko, nemam ja ništa protiv da se mom tekstu upute zamerke, ako su utemeljene i smislene: ali ove koje su navedene u njihovom žiriranju su, naprosto, nestručne, neznalačke i irelevantne.

dakle, i stručni žiri i mi obični smrtnici smo nestručni i neznalački bez razlike jer ne hvalimo ovu knjigu, uz nepotrebno umetanje ja naravno. Oni koji je hvale, ma koliki dunsteri bili, neće biti počašćeni ovakvim epitetima.

S druge strane, ruku na srce, i cela ta ujdurma oko doktorata je sumnjiva sa strane logike, da ne kažem stručnosti i znanja.
Ilustrovaću to jednim primerom. Pre nekih 25 godina, u vreme Jugoslavije, ZŽ se hvalio stalno i neprestano kako je on prvi doktorirao SF kod nas. I na nekom skupu, Zagreb ili Ljubljana, nisam 100% siguran, jedna ženska novinarka koja ga je intervjuisala ladno ga preseče pitanjem: "A gde ste vi to doktorirali? Pred kim? Kako možete da budet PRVI u okruženju gde NIKO o tome ne zna gotovo ništa? Zar ne bi trebalo prvih nekoliko doktora SF-a da to postane na Oksfordu ili Sorboni pa da onda oni budu stručni da proprate jedan potpuno domaći doktorat?" ZŽ je zaćutao i ja ga više nikada nisam čuo da se hvali time da je PRVI.
Elem, gule, mnogo prosto pitanje i za tebe... ko je bio ne-neznalački i ne-nestručan i ne-irelevantan kod nas da isprati tvoju tezu, razume je i potvrdi?

Na stranu to, informacije iz prve ruke, sa niškog univerziteta (pogodnosti tazbine) da si izbačen zbog nesposobnosti da ispuniš zadatke i studentima predaješ po nastavnom planu već si stalno pričao samo o hororu i gotiku. Dobiješ da obradiš grupu književnika iz nekog perioda nekog regiona, a ti kažeš otprilke: "Ovo su irelevantni umetnici, evo sad ću ja da vas prosvetlim ko su glavne baje odatle iz tog doba" pa su se studenti žalili na ispitima da neke stvari uopšte nisu radili, dok ih niko ne zarezuje za gotik znanja koja su morali da nabubaju. Tako je bilo Gule, a ne onaj tvoj cirkus koji si nam uvaljivao ovde kao jedinu istinu.
Dakle, rečju, izbačen si sa fakulteta zbog nesposobnosti a doktorirao si pred neznalačkom i neupućenom komisijom; realno, tvoj doktorat je jedva nešto relevantniji nego svi ovi silni što doktoraše po Srbiji u ovom veku.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Albedo 0

• Guest
« Reply #159 on: 28-01-2015, 14:27:10 »
Uz to, filozofija im je bitna i klasična književnost te su iz tog ugla gledali sve radove.

pa ovo je nagrada ''Nikola Milošević'', samim tim je ovo ključni kriterijum

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #160 on: 28-01-2015, 14:32:33 »
U tom ključu je i razmatrano. Opet ponavljam: nisam čitao ništa od navedenog a i da jesam, slaba vajda od mene. Ali nije mi se dopala argumentacija koju su dali kod odlučivanja. Onaj treći je odbacio pobedničku knjigu i dao prednost Poetici, ali kao drugoplasiranom.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #161 on: 28-01-2015, 15:49:01 »
Uz to, filozofija im je bitna i klasična književnost te su iz tog ugla gledali sve radove.

pa ovo je nagrada ''Nikola Milošević'', samim tim je ovo ključni kriterijum

Molim vas, nemojte izmišljati. Pokojni Nikola Milošević bio je mentor doktorata dr Z. Ž. (bio sam na odbrani), pa je sigurno da Ghoulov doktorat i "Poetika horora" nisu bili izvan interesovanja ove nagrade. Ghoulove reakcije jesu prečesto diskvalifikujuće, ali sada je u pravu. Kontraargumenti su blago rečeno neozbiljni.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #162 on: 28-01-2015, 15:53:15 »
Ali ovde nije reč rahmetli N. Miloševiću, već članovima žirija koji polaze od onog što se navodi na početu cele pisanije, a što nije opravdano. Bilo bi o.k. reći da delo nema toliki značaj kao ovo ili ono delo, da nije u potpunosti zadovoljilo kriterijume za jedan rad koji se bavi ovim ili onim, ali odmah izgovoriti: on je džentlmen, mlad je, ima vremena za njega, daj da damo nekoj od ovih dama, kao što reče predsednik žirija, malo je bljak. Zar ne?

Josephine

• Guest
« Reply #163 on: 28-01-2015, 15:57:26 »
on je džentlmen, mlad je, ima vremena za njega, daj da damo nekoj od ovih dama, kao što reče predsednik žirija, malo je bljak. Zar ne?

Apsolutno.

Tako to izgleda kada se patrijarhat vrati kao bumerang u glave (uslovno) nedužnih, jer ova izjava jeste duboko patrijarhalna i, u suštini, osim što je snishodljiva prema "džentlmenu", duboko vređa ženu i u pitanje dovodi njene zasluge za nagradu.

Albedo 0

• Guest
« Reply #164 on: 28-01-2015, 16:42:42 »
Molim vas, nemojte izmišljati. Pokojni Nikola Milošević bio je mentor doktorata dr Z. Ž. (bio sam na odbrani), pa je sigurno da Ghoulov doktorat i "Poetika horora" nisu bili izvan interesovanja ove nagrade. Ghoulove reakcije jesu prečesto diskvalifikujuće, ali sada je u pravu. Kontraargumenti su blago rečeno neozbiljni.

molim ja vas, uopšte ne govorim o kontraargmentima bilo koga iz žirija

jel može da se napiše filozofija SF-a? Filozofija horora?

Naravno da može. Ne samo da može, nego je već i napisana

samim tim, filozofsko promišljanje bilo čega, i klasična književnost kao reper jesu kriterijumi za ''Miloševića''

ja uopšte nisam govorio o tome da li ga je ova ili ona knjiga zaslužila nagradu, može sutra filozofija pertli da osvoji nagradu, ako je fenomen pertli postavljen u značajne filozofske okvire, i uopšte kontektualizovan onako kako je to i sam Milošević nekad činio u svojim radovima

Možda je ZŽ upravo to i uradio sa naučnom fantastikom. Ja u svakom slučaju ovdje niti sam sudio niti mogu da sudim o tri knjige koje nisam čitao. Govorio sam generalno o kriterijumima

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #165 on: 28-01-2015, 18:30:28 »
Orfelin Izdavaštvo reagovao na fejsbuku:

PIJANA, AKADEMSKA KRČMA
Juče je Drugi program Radio Beograda uživo prenosio dodelu nagrade Nikola Milošević. U najužem izboru, od tri naslova, bila je i knjiga Dejana Ognjanovića Poetika horora, u izdanju Orfelina. Tužno je ali od tri člana žirija jedan uopšte nije pročitao knjigu (prof. Elaković) i nije znao kako se autor preziva, drugi je pročitao samo poglavlje o E.A. Pou i pogledao index (prof. Grubačić), a valjda je jedino predsednik žirija (prof. Lompar) iščitao delo. (Obimno je, sa preko 500 strana velikog formata .) Tako sam imao priliku da, kao u Krležinoj pijanoj krčmi, slušam samohvalisanja redovnih profesora i emeritusa - protkana seksualnim aluzijama i šeretskim smehom, začinjena latinskim i nemačkim - koji su knjizi što za podnaslov ima „Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti“ zamerili kako se ne bavi nemačkim romantizmom, slušao sam kako se meša psihijatrija i psihoanaliza, slušao sam kako se brkaju motivi užasa kod Šekspira i horor kao žanr i kako se Ognjanoviću spočitava da nije koristio „ Agoniju romantizma“ kao literaturu mada je on izričito pominje u svojoj studiji.
Pijana, pijana krčma.

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #166 on: 29-01-2015, 18:14:44 »
Najpre da čestitam Gulu što je ušao u najuži izbor za ovako cenjenu nagradu, to je divan uspeh i za njega i za proučavanje žanra kod nas, i nema potrebe da se jedi i sekira što mu je izmakao i džekpot!

Onda da napomenem kako Irinu Deretić nisam čitala, ali Jasmina Ahmetagić piše odlične tekstove, verujem da je i ova knjiga dobra. Mogla bi se čak izneti svetogrdna (na ovom forumu) pretpostavka da je možda žena *zaslužila* nagradu, to ne ulazeći u pitanje žirija.

Uzgred, obe autorke su, ako je to bitno, Gulovih godina, i teško da je nagrada dodeljena "starijima" pre "mlađih". Uzgred dva: za svojih trideset sedam godina nisam čula da je neko u našim akademskim krugovima diskriminisan zato što je muško, da mu je zato izmakla neka pozicija, nagrada ili šta bilo, ovo bi bilo apsolutno prvi put. (Sad me izvinite, idem da upalim kandilo pred ikonom Ksenije Atanasijević.)

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #167 on: 29-01-2015, 18:32:28 »
Najpre da čestitam Gulu što je ušao u najuži izbor za ovako cenjenu nagradu, to je divan uspeh i za njega i za proučavanje žanra kod nas, i nema potrebe da se jedi i sekira što mu je izmakao i džekpot!

zahvaljujem (i slažem se)!

Uzgred, obe autorke su, ako je to bitno, Gulovih godina, i teško da je nagrada dodeljena "starijima" pre "mlađih".

to samo pokazuje da se članovi žirija nisu dobro obavestili o kandidatima, odnosno da neki nisu ni došli do biografije autora na samom kraju knjige, jer bi onda možda videli da to nije neki početnik, mlađarac sa prvom ili drugom knjigom.
zapravo, imajući u vidu šta sve članovi žirija nisu znali, ja sam zapanjen kako je moja knjiga uopšte stigla ovako daleko (tim pre što moj izdavač svakako nije imao svoje pipke niti prste u tome).

Uzgred dva: za svojih trideset sedam godina nisam čula da je neko u našim akademskim krugovima diskriminisan zato što je muško, da mu je zato izmakla neka pozicija, nagrada ili šta bilo, ovo bi bilo apsolutno prvi put.

jbg, takav mi je horoskop (vodolija!), da budem u svemu čega se uhvatim - prvi!

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
« Reply #168 on: 29-01-2015, 20:25:53 »
Jasmina Ahmetagić  nije iz Leposavića, a u pitanju je ozbiljna teoretičarka književnosti, autorka odličnih ogleda, skrajnuta od strane tog cehovnog im vladajućeg kružoka, a po dometima svakako zaslužuje mesto u samom vrhu.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Albedo 0

• Guest
« Reply #169 on: 29-01-2015, 21:21:46 »
ako je vjerovati guglu, teško je biti u milosti kad tako opleteš po Paviću :)

a eo izgleda kompletne pobjedničke knjige, sudeći po uvodu djeluje zanimljivo

https://www.academia.edu/10052016/Jasmina_Ahmetagić_-_Pripovedač_i_priča

inače, Orfelinovo karikiranje Grubačićeve izjave je ispod svakog nivoa

Boban

• 3
« Reply #170 on: 29-01-2015, 21:26:26 »
Ali svi koji ne glorifikuju gulov lik i delo su neznalice, nestručni i tako to... dobitnica je po njemu neka anonimna kokoška s Kosova kojoj je nagrada dodeljena po ključu ili u nečijem krevetu.
Uprkos tome što mu je Jevtra predočila da je žena ozbiljan i dobar teoretičar, gul i dalje veruje da je diskriminisan i to otvoreno izjavljuje odmah u sledećem postu.
Nadam se da polako svima postaje jasno s kakvim samoživim, egoističkim, bezvrednim isprtkom ljudskog roda imamo čast da delimo ovaj uzvišeni kiberambijent.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #171 on: 29-01-2015, 21:27:36 »
niko ovde nije sporio pobednicu niti njenu knjigu (ne znam, nisam čitao, iz opisa mi ne zvuči naročito prioritetno, a zamerke prof. lompara mi zvuče ozbiljno) - a da je deo žiriranja koji se tiče POETIKE protkan nedopustivim, apsurdnim i neznalačkim te bezmalo-uvredljivim provalama - u  to se mogao uveriti svako ko je to poslušao.

Josephine

• Guest
« Reply #172 on: 29-01-2015, 21:35:11 »
Jasmina Ahmetagić  nije iz Leposavića, a u pitanju je ozbiljna teoretičarka književnosti, autorka odličnih ogleda, skrajnuta od strane tog cehovnog im vladajućeg kružoka, a po dometima svakako zaslužuje mesto u samom vrhu.

I potpuno je, najblaže rečeno, neprimereno i nefer reći da je nagradu dobila zato što ju joj je "džentlmen ustupio" i zato što je "starija". Žiri, pre svega, treba kritikovati zbog tih izjava, a tek onda zbog toga kako je i za koga glasao. Neizabrani će uvek imati prigovore i žalbe, ali postoje neke objektivne granice rada žirija koje ne smeju da se pređu. Žiriranje na osnovu pola i nebuloznih patrijarhalnih predstava predstavlja jednu od granica.

Albedo 0

• Guest
« Reply #173 on: 29-01-2015, 21:39:06 »
stvarno ne znam zašto svi tumače te izjave na apsolutno isti način, kad mogu da se čitaju potpuno obrnuto

Boban

• 3
« Reply #174 on: 29-01-2015, 21:39:43 »
Ali i žiri su samo ljudi i pokušavaju da se našale; pa zar nije Koprivica rekao da je glasao za FIlipa Davida jer navija za Partizan. Da li je neko zaista poverovao u to? Da li neko zaista veruje u tu pošalicu da je "džentlmen ustupio nagradu dami"?
Da li je moguće da smo okruženi takvim bukvalističkim balvanima?
Razumevanje pošalica je jedan od glavnih znakova prisustva ili odsustva inteligencije.

Albedo 0

• Guest
« Reply #175 on: 29-01-2015, 21:42:42 »
eto, i ja da kažem da se potpuno slažem s Bobanom

Boban

• 3
« Reply #176 on: 29-01-2015, 21:43:47 »
Bato, ti si dokaz da je s pametnim ljudima lakše čak i kad su skotovi.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #177 on: 29-01-2015, 21:45:07 »
za sve postoji mesto i vreme, pa i za "pošalice".
razumevanje toga je jedan od glavnih znakova prisustva ili odsustva socijalne inteligencije.

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #178 on: 29-01-2015, 21:51:53 »

a eo izgleda kompletne pobjedničke knjige, sudeći po uvodu djeluje zanimljivo

https://www.academia.edu/10052016/Jasmina_Ahmetagić_-_Pripovedač_i_priča

sudeći po sadržaju, takvih knjiga kao što je pripovedač i priča ima tušta i tma. kad ne znaš o čemu ćeš da pišeš, piši o pekiću ili selimoviću. provereni recept.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Josephine

• Guest
« Reply #179 on: 29-01-2015, 21:52:21 »
Mogao je žiri da se šali da je Jasmina nagradu dobila jer je spavala sa članovima žirija. Meni je ta šala u istom rangu kao i ova da je nagradu dobila zato što je žensko.

Albedo 0

• Guest
« Reply #180 on: 29-01-2015, 22:03:21 »

sudeći po sadržaju, takvih knjiga kao što je pripovedač i priča ima tušta i tma. kad ne znaš o čemu ćeš da pišeš, piši o pekiću ili selimoviću. provereni recept.

tvoj stav je sasvim u redu, pod uslovom da se slažeš da pionirski poduhvat i kapitalna studija nisu iste stvari, ma koliko neko pokušavao da ih predstavi kao iste

Linkin

• 3
« Reply #181 on: 29-01-2015, 22:08:34 »
Mogao je žiri da se šali da je Jasmina nagradu dobila jer je spavala sa članovima žirija. Meni je ta šala u istom rangu kao i ova da je nagradu dobila zato što je žensko.

Pa za zene ce se uvek tako pricati, budimo realni. Pre vise od sto godina slicno se pricalo i za pomenutu Kseniju Atanasijevic kad je za genijalku proglasio profesor od kog se tresao ceo fakultet. Kasaba ostaje kasaba.

Josephine

• Guest
« Reply #182 on: 29-01-2015, 22:26:22 »
Ta postoji razlika između onoga što priča kasaba i onoga što lupeta žiri. :)

Linkin

• 3
« Reply #183 on: 29-01-2015, 22:33:10 »
Ta postoji razlika između onoga što priča kasaba i onoga što lupeta žiri. :)

A sta ti to govori, da idemo na bolje ili gore? :)

Josephine

• Guest
« Reply #184 on: 29-01-2015, 22:34:34 »
Ko ide? Definiši granice diskusije. Žiri? Kasaba? Sagita? Književna zajednica? Fakultetska zajednica? Srbija?

Albedo 0

• Guest
« Reply #185 on: 29-01-2015, 22:36:01 »
uz opasnost da se opet zvijer razulari, ajmo ovako: žiri apsolutno nigdje nije rekao da se nagrada dodjeljuje X osobi zato što je žena.

Linkin

• 3
« Reply #186 on: 29-01-2015, 22:37:25 »
Kad sam rekao kasaba mislio sam naravno na Srbiju tj. na mentalitet naroda.

Josephine

• Guest
« Reply #187 on: 29-01-2015, 22:40:36 »

Kad sam rekao kasaba mislio sam naravno na Srbiju tj. na mentalitet naroda.

:) Ali ja opet ne razumem, Linkine? Pojasni šta je to "to" na osnovu čega treba da zaključim da li idemo na bolje ili gore, i zaključiću, no problemo.  :lol:

Linkin

• 3
« Reply #188 on: 29-01-2015, 22:43:28 »
Onome ko te ne ukapira iz prve besmisleno je ista objasnjavati.  :)

Josephine

• Guest
« Reply #189 on: 29-01-2015, 22:49:38 »
Onome ko te ne ukapira iz prve besmisleno je ista objasnjavati.  :)

Da si nastavnik i dete te nešto pita u vezi sa gradivom, isto bi mu odgovorio? :)

Ne želim da sudim kasabi. Kasaba me malo interesuje. Interesuje me žiri. :)

Linkin

• 3
« Reply #190 on: 29-01-2015, 22:59:54 »
Kasaba me malo interesuje. Interesuje me žiri. :)

Mogu na private da ti odgovorim ne javno posto da sam zeleo da napisem to sto me sad "navodis" ne bih koristio stilsku figuru koju ti ne razumes ili ne zelis da razumes, svejedno. :)

Josephine

• Guest
« Reply #191 on: 29-01-2015, 23:03:40 »
Ti ne želiš da napišeš, ali zato mene navodiš da odgovorim. Naughty. :) Ajde onda na private.

Васа С. Тајчић

• 4
  • 3
« Reply #193 on: 25-02-2015, 11:24:43 »
На жалост, НИН није више онај стари од како је дошао нови власник и уредник Спаић гдје је предност дата фотографијама у односу на текст, укинута шаховска рубрика итд. тако да га више не купујем. О томе је фино писала Љиљана Смајловић у недјељној Политици.
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #194 on: 23-04-2015, 13:40:57 »
najstravičnije fotke koje će vas proganjati u košmarima
+ najava za razgovor o stravi i užasu NOĆAS:

http://cultofghoul.blogspot.com/2015/04/zasto-volimo-da-se-plasimo-slike-iz.html

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #195 on: 23-04-2015, 13:48:10 »
Najstravicnije slike...na radiju  :D

Salim se ja malo. Gledacu da poslusam  ;)

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #196 on: 23-04-2015, 14:12:56 »
Najstravicnije slike...na radiju  :D

gledaj u slike dok slušaš radio i eto ugođaja! :D

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #197 on: 23-04-2015, 14:23:33 »
Kuku mene! Gul počeo da sluša radio! I jošte mož da ga čujemo preko njega....
Kuda ide ovaj svet?
Još samo da krene po pozorištima i ugasili smo načisto.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #198 on: 23-04-2015, 15:00:33 »
Još samo da krene po pozorištima i ugasili smo načisto.

ćuti, za sad su od mene bezbedni balet i opera!

ps: radio ne slušam, nemam ni tu spravu, a ni preko neta nemam običaj da slušam šta mi drugi mućkaju; ali kad me lepo pozovu, ja se lepo odazovem...

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #199 on: 24-04-2015, 16:24:32 »
Uhvatila koji minut programa, lepo i koncizno...

Kad si pomenuo srpske filmove, imam Prokletinju (ima je i na YT, ja skinula za svaki slucaj) i Covek Koga Treba Ubiti. Tek treba da pogledam oba filma. Od Kadijevica sam pogledala dosta toga sto je dostupno, Sticenik, Devicanska Svirka, Darovi Moje Rodjake Marije (paznja, YT kopija je sramotno losa, sramotno, prekida se na jednom delu, fali 10-15 min filma, snimljeno sa Trezora, a u pozadini se lepo cuje kako neko slusa i komentarise utakmicu...jezivo.  Jos nesto, mada mozda nije mesto, steta sto nasi filmovi na YT nisu mahom prevedeni, tako bi bili dostupniji siroj publici.
San Dr Misica, npr, nisam nasla nigde - verovatno nisam trazila na pravim mestima :(