Author Topic: POETIKA HORORA - Dejan Ognjanović (Orfelin, 2014)  (Read 119505 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

klem

• yeah
  • 3
  • boss
Re: POETIKA HORORA - Dejan Ognjanović (Orfelin, 2014)
« Reply #250 on: 04-12-2015, 19:52:16 »
pročitao sam ovu knjigu. sada znam o hororu više nego ranije. najviše mi se svideo drugi deo knjige gde se govori o modernim delima horora. knjiga je zahvalna za više čitanja i u njoj možete otkriti autore i knjige za koje do sada niste znali.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #251 on: 03-01-2016, 14:28:46 »
ABN javlja:

у данашњој “Политици”, првој у овој години, па, на стр. 10, изашао је приказ (потписује М.В) новог броја једног часописа, који је у Србији веома важан у науци о књижевности, а зове се “Књижевна историја”, и, у том новом броју, објављен је приказ др Гул-ове Поетике хорора, што је једно својеврсно велико признање (заслужено!) и велики академски успех, и то је поменуто сад у “Политици”, што је такође успех,
али, али,направили су у “Политици” грешку, написали су овако:
ЦИТАТ:
Дејан Огњановић приказао је дело Дејана Огњановића “Поетика хорора”
КРАЈ ЦИТАТА.
Даље се текст наставља исправно, “Тијана Тропин дала је приказ монографије Еве Ковалик…” итд.
Али код др Гул-а су прогешили. Ето, судбина.
Али барем нису погрешно написали презиме, нису написали “Огњеновић”, са е, јер то је друго презиме. О томе је својевремено он рекао:
OgnjEnović – I HATE when they do that!

a ja dodajem:
zapravo, to i nije baš neki uspeh jer je kritičar POETIKU sasekao na froncle - kritika je izrazito negativna.
i, naravno, preko 90% promašena, netačna.
možda je, zato, i bolje što POLITIKA nije objavila ime nesrećnog rivjuera, nego ispada "da sam se sam sebe udario po glavi". :evil:   :roll:

ali bez brige: čitaćete o tom prikazu, uskoro, vrlo detaljno... :wink:

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #252 on: 25-09-2016, 13:08:37 »
Skandal! Lažni doktor Ognjanović raskrinkan!
Senzacija! POETIKA HORORA = gomila budalaština!
Izašla negativna kritika ove knjige!
A onda se desilo nešto što niko nije očekivao!

http://cultofghoul.blogspot.rs/2016/09/napad-na-poetiku-horora-i-njena-odbrana.html
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Boban

• 3
« Reply #253 on: 25-09-2016, 14:00:51 »
sjajan tekst koji na stručan način smešta ovu knjigu tamo gde i jeste: pretenciozno palamuđenje jednog horor fana...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #254 on: 25-09-2016, 14:06:07 »
sjajan tekst koji na stručan način smešta ovu knjigu tamo gde i jeste: pretenciozno palamuđenje jednog horor fana...

xjap

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

• 3
« Reply #255 on: 25-09-2016, 22:31:44 »
A najsmešniji je Gulov pokušaj odbrane knjige; i šta taj jadnik sada radi... ide po fejsu i iznosi privatne uvrede na račun prikazivača. To je njegov već davno viđen način da predupredi svakoga ko bi pomislio nešto loše da kaže o njegovim delima. Ne postoji nijedna osoba koja je u stanju sama sebe toliko da izblamira i unizi kao Gul.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #256 on: 25-09-2016, 23:12:10 »
Не зна се јел ћопавија критика или одбрана. Критика је најмутнија тамо гдје нипошто не би требало да буде, а одбрана је једва дочекала да само опере руке. Тако да ствар уопште није ријешена.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Boban

• 3
« Reply #257 on: 25-09-2016, 23:30:37 »
Ali to je uobičajen Gulov princip. Ti recimo napadneš njegov roman sa pet primedbi, on odabere jednu i nju odbrani i na osnovu toga kao pokaže da tvoje mišljenje nije vredno. On smatra da ako ima šta da kaže u odbranu, pa makar to bile i marginalne stvari, da je time odbranio ceo napad; što je potpuna budalaština.

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #258 on: 25-09-2016, 23:48:52 »
Je li uobicajeno da se od kritike dela to delo brani? ne znam, pitam :)

Boban

• 3
« Reply #259 on: 26-09-2016, 12:18:52 »
Dakle, dečaci i devojčice, da se razumemo nešto: od sada svako prenošenje šta je gde D rekla ili napisala u direktnoj formi, prepričavanjem i svaki link do njenog bloga povlači automatski ban na ovom forumu.
Bata i Stipan se ovoga puta izvlače s opomenom, ali ostali neće biti takve sreće.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #260 on: 26-09-2016, 12:26:15 »
Di su moji odgovori? Nisam, valjda, ja zabrlj'o?

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

• 3
« Reply #261 on: 26-09-2016, 13:07:09 »
Nisi, biće na Deponiji kasnije... Dakle, ova kokoška D. je najavila da će postaviti sajt koji će se baviti blaćenjem Radmila i mene, da će lažirati naše podatke u javnosti, menjati Wikipediju i raditi sve što jednom mentalno teško obolelom umu može da padne na pamet... Pokrenula je sajt koji je krenuo neutralno da bi se što više ljudi navuklo na njena trabunjanja i sad polako dodaje gas; nemam ništa protiv da svako radi šta misli i želi, ali nema razloga da se te njene izdrkotine prenose i komentarišu na ovom forumu. Neka se izbori za popularnost i čitanost bez oslanjanja na nas koje toliko mrzi i želi da unizi.

Black swan

• 4
  • 3
« Reply #262 on: 26-09-2016, 13:22:13 »
pa ne mogu da vjerujem šta se sve radi
meni je to bilo zanimljivo u 21. i to nakon što sam pogledao jednu epizodu serije Praksa, ona serija o odvjetnicima u bostonu koji se bave različitim slučlajevima i u jednoj ne neki "haker" optuženik

elem

ovaj mjesec mi se nije pokvario bojler, sam sam popravio vodokotlić te se pojavilo viška novaca za trošenje
i tako tražeći na posljednjoj zabačenoj polici naiđem na perfektni sklad dvojice nekadašnjih jarana

knjiga do knjige  :-| :-| :-|

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Scordisk

• 3
« Reply #263 on: 26-09-2016, 14:13:53 »
hahahaha, jos i ylatana dubacis pored, i to je to :D

Boban

• 3
« Reply #264 on: 26-09-2016, 14:17:53 »
ali pazi, dva Zlatana drži... jedan čita a drugi čuva za potomke.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #265 on: 26-09-2016, 15:08:00 »
Требало је Бобан између гуљавог и Стипана!

Black swan

• 4
  • 3
« Reply #266 on: 26-09-2016, 15:10:10 »
ljudi ba ovo je knjizara kultura moje police izgledaju kaoticno...okacim ubrzo ne znam s tableta
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #267 on: 28-05-2022, 20:37:41 »
Zajedno sa PARAZITOM Orfelin raspisuje pretplatu na još jednu knjigu. I to ne makar koju i makar kakvu: najzad će pred vama ponovo biti moja POETIKA HORORA!

http://cultofghoul.blogspot.com/2022/05/poetika-horora-i-parazit.html
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Boban

• 3
« Reply #268 on: 31-05-2022, 03:23:52 »
najzad će pred vama ponovo biti moja POETIKA HORORA!

tvoja?

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #269 on: 06-06-2022, 04:38:31 »

(citat iz javnog razgovora na jednoj književnoj fejsbuk grupi)

podli, pakosni, pokvareni lažove - dokle ćeš više da širiš ove gnusne laži?
evo, tražim ti: sahrani doktora, ako možeš, umeš, imaš čime.
daj dokaze.
daj barem naslov knjige i autora, pa nek ljudi sami pročačkaju internet i uporede i vide taj moj navodni "plagijat" ako ti nemaš kapacitet da to uradiš.

ako ne, onda barem priznaj da si, po ko zna koji put, ispao običan lažljivi BEDNIK.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #270 on: 06-06-2022, 08:31:18 »
Ništa novo, verovatno novo samo za tebe i Deksu.

Pisao o tome Boban i ovde, svojevremeno.

Planiraš da izdaš i svoj doktorat, pa te zanima ovaj vid reklame?
"Koga briga za to što govore, ako nemaju muda da ti kažu to u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli njihove iluzije, koje bi im zadovoljstvo onda ostalo?" - Volter

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #271 on: 06-06-2022, 09:10:30 »

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #272 on: 06-06-2022, 09:22:30 »
"Koga briga za to što govore, ako nemaju muda da ti kažu to u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli njihove iluzije, koje bi im zadovoljstvo onda ostalo?" - Volter

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #273 on: 06-06-2022, 10:34:29 »
a svasta, sagita je stvarno neobicno mjesto, ziva fantastika. imam tako ovih dana krsnu slavu, po zapadnom obredu, pa reko, duhovi, red je citati nesto srodno. i tako, izvucem dvije ultimativne knjige iz oblasti fantastike, podzanre horor, nekronomikon 2 i brittnachera, da se nadje i malo teorije i malo prakse. pa otvorim sagitu, kad vi o estetici horora. :cry:

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #274 on: 06-06-2022, 10:37:13 »
Boban ne zna ni da slaže kako treba jer Gul prosto ni ne zna da piše u okviru germanske ili kontinentalne teorije. Konstantno ima anglosaksonsku metodologiju, koja se meni lično ne sviđa, ali ne mijenja činjenicu da ne može da prepisuje od Njemaca kad uopšte nema takav naučni pristup. Da je Boban rekao da je od nekog Amerikanca prepisao pa da se zamislimo.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #275 on: 06-06-2022, 11:08:56 »
Ova besmislena rasprava će da se završi tako što će:

a) Ghoul da izda svoj doktorat

b) Boban da izda Ghoulov doktorat i Britnaherovu Estetiku

c) Ghoul da izda svoj doktorat, a Boban izda Britnaherovu Estetiku

d) I Guoul i Boban izdati Ghoulov doktorat, ali će Boban tvrditi da je njegova verzija popunija i da odgovara Britnaherovoj Estetici koju će takođe izdati da sami čitaoci utvrde razlike. Ghoul će tvrditi da je Bobanova verzija falsifikat koju je dopunio Vladimir Zavadovski.

Živ nisam da li će biti a, b, c ili d.  :(

Black swan

• 4
  • 3
« Reply #276 on: 06-06-2022, 12:45:49 »
Patetika oko horora između Bobaneskua i Goulagluva se nastavlja
:D

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #277 on: 06-06-2022, 12:57:06 »
Za jedno 300-400 godina zbunjeni naučni istraživači će verovatno proučavati različite verzije Ghoulovog doktorata u bezuspešnim pokušajima da utvrde koja je verzija original, a koja falsifikat, i kako je moguće da je ova naoko neiteresantna tema ikog živog interesovala u naše doba, a pogotovo bila u nivou javne kontroverze.

Jadni, nikad neće uspeti da dokuče pravu istinu...

Black swan

• 4
  • 3
« Reply #278 on: 06-06-2022, 13:35:08 »
Budimo realni...ko bi za Gulu znao da nije Bobanova foruma i pokusaja portala koji se znakomsagite zove te svih skandala koji se dovode u svezu s njihovim imenima...

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #279 on: 06-06-2022, 14:07:06 »
Hoćeš da kažeš da je Sagita zapravo realiti shou i da Dejan Ognjanović, umesto što se zamlaćuje s hororom i izdavaštvom, treba da traži honorar od Bobana za nastupanje, tj. najponižavajuću moguću eksploataciju? Pa, tako kaži Trubo... sad mi je jasno!

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala
« Reply #280 on: 06-06-2022, 17:23:07 »
Za jedno 300-400 godina zbunjeni naučni istraživači će verovatno proučavati različite verzije Ghoulovog doktorata u bezuspešnim pokušajima da utvrde koja je verzija original, a koja falsifikat, i kako je moguće da je ova naoko neiteresantna tema ikog živog interesovala u naše doba, a pogotovo bila u nivou javne kontroverze.

Nećemo ni mi...
We're all mad here.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #281 on: 07-06-2022, 02:57:47 »

Nećemo ni mi...

samo onaj ko nema više od 3g mozga ne može da vidi o čemu se ovde radi...

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #282 on: 07-06-2022, 06:59:07 »

Nećemo ni mi...

samo onaj ko nema više od 3g mozga ne može da vidi o čemu se ovde radi...

Slažem se. Pri tome, upravo si ti taj koji ne vidi o čemu se ovde radi, a ne Endži. Da ti vidiš, da si naučio lekciju, ništa se od ovog ne bi ni dešavalo.

Bukvalno te javno prca gomila ljudi, razvlače te kao pitu istim glupim fazonima, počev od tvog velikog prijatelja Dekse. Zajebancije radi, možda malo sadizma, i bukvalno ničeg drugog. To što je Deksa zauzeo ozbiljan diskurs, fol ti pomaže da sa Bobanom isteruješ istinu, što je samo po sebi sasvim besmisleno i nepotrebno, ne znači da on ne umire od smeha. Eto, nadam se da sam ti otvorio oči. Ajde malo bolje obrati pažnju Dejane. Ovo je već ne znam koja iteracija bukvalno jednog te istog. Nisi valjda baš toliko glup i slep. Ili ti toliko očajno treba reklama. Priberi se čoveče.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #283 on: 07-06-2022, 09:07:08 »
o Bobane jabuko sa grane
koji Njemac je opiso Poove gavrane?

Black swan

• 4
  • 3
« Reply #284 on: 07-06-2022, 12:25:14 »
Patetika horora

Dr Watson

• 2
« Reply #285 on: 07-06-2022, 12:26:42 »
Na koncu sve se svodi to sto se Gule uvek upeca na Bobijeve provokacije...

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #286 on: 07-06-2022, 13:01:25 »
meni se cini da gul ostavlja prostor sumnji jer ga muci struka. vrlo je to komplicirano.

kad bi netko sad konfrontirao batu sa analognim problemom, bato bi uskliknuo: ja nisam nikad ni cuo za estetiku horora!
i kraj price. ali gul nema tu mogucnost, gul je doktor za horor, sto znaci: gul mora biti upoznat (u najmanju ruku) sa elementarnim referentnim djelima teorije doticne oblasti na koju se specijalizirao.

pa nikako ne valja: ili ostavlja prostor sumnji u integritet, ali tako brani (!) svoju strucnost, ili otvoreno priznaje da nije ni cuo za najelementarnije referentno djelo, ali tad pada kao akademik i svrstava se u fandom. znaci u autora prosjecnog piskaranja, komercijalnih izdanja.

Black swan

• 4
  • 3
« Reply #287 on: 07-06-2022, 13:12:40 »
Integritet?

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #288 on: 07-06-2022, 13:21:10 »
Ghoulovi problemi su na nivou vrtića, kad dete od 5 godina nauči kako da reaguje kada ga ostala deca zajebavaju.

To bi bilo kao da dete od 5 godina ide okolo pa viče "ja sam u pravu, a Boban laže, jer je pokvaren i zao". To bi bilo neko mnogo ludo dete.

Brate, odrasti. Primi šalu na svoj račun, možeš šmekerski, možeš da ignorišeš, ima puno načina, ali nijedan nije glup ko Ghoulov, da se stalno vraća da se raspravlja na Sagiti. Jer preozbiljno doživljava sebe.

Plus, ljudi s nekim godinama nauče da ih mnogo ne dotiče šta drugi misle i pričaju o njima. Jer na to ne mogu da mnogo utiču ionako. To se zove zrelost. Ghoul ima godina kao ja, nije baš dete.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #289 on: 07-06-2022, 13:43:27 »
ali gul nema tu mogucnost, gul je doktor za horor

Gul je doktor za horor, pa takođe ima mogućnost da po internet forumima o stručnim stvarima ne raspravlja sa ljudima koji nisu njegovog zvanja.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #290 on: 07-06-2022, 14:03:00 »
ja ti ne bih oponirao. da, struka ima bezbroj mogucnosti za trgovinu znanstvenim djelima, tezama, hipotezama, idejama i autorstvom, sve van dometa publike. ja bih na gulovom mjestu po internet forumima isticao novi stan u beogradu na vodi da privucem kakvu zenu!

Boban

• 3
« Reply #291 on: 08-06-2022, 21:53:20 »
Ghoul je potekao iz Znaka sagite... prvi članak je tu objavio; prve honorare dobio, spoznao kako može i treba da izgleda knjiga o hororu a ne svezičuljci koje je dotad radio. Koliko je njemu teško kad u svojoj bibliografiji izbegava da pomene gde je objavio prvi rad, nego gura formulaciju "u onom časopisu"... nije njemu lako. I onda se suoči sa Paganinom koji je tanana ekstrapolacija horora kakvu on nikada neće biti u stanju da piše i odmah požuri da je proglasi za najgoru knjigu ikad, a naravno neke svoje drugare izdiže u nebesa iako nisu ni za šta. Biće zanimljivo kada jednog dana uvaženi doktor posegne da napiše istoriju modernog srpskog horora, kakvih će tu smehotresnih dovijanja da bude da nam svoju umišljenu i željenu sliku predstavi kao ultimativnu.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #292 on: 09-06-2022, 07:22:51 »
Pa dobro. Ako ništa, Ghoul ti je učinio jer je makar uzeo Paganina u razmatranje. Mnogo je više onih koji su mogli, a nisu.

Ne sviđa mu se. Tebi se ne sviđa njegov doktorat. To su mišljenja i stavovi koje treba uvažavati. Gde si ti zapravo u prednosti, jer uvek možeš da napišeš novi roman, možda po tvom sudu i lošiji, koji će se Ghoulu svideti, a tvoje mišljenje o njegovom doktoratu je zauvek.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #293 on: 09-06-2022, 10:03:24 »
Ali šta sprečava Ghoula da napiše  drugi doktorat? I treći? Itd. Nije da postoje nekakvi limiti u tom smislu.

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #294 on: 09-06-2022, 10:33:48 »
Ne isplati se. Roman bar možeš da prodaš.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #295 on: 09-06-2022, 10:49:33 »
Ali šta sprečava Ghoula da napiše  drugi doktorat? I treći? Itd. Nije da postoje nekakvi limiti u tom smislu.

valjda bi morao da piše iz druge naučne oblasti?

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #296 on: 09-06-2022, 11:10:15 »
To vi sa nekom školom znate te finese, ali ne vidim šta bi sprečilo Ghoula da uradi doktorat koji bi nominalno bio iz oblasti antropologije ili filozofije.

Ne isplati se. Roman bar možeš da prodaš.
Ehhh, mnogo cinično/ pragmatično razmišljanje. Treba razmišljati i o tome šta ostavljamo pokolenjima!!!!!!!!!

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #297 on: 09-06-2022, 11:56:50 »
To vi sa nekom školom znate te finese, ali ne vidim šta bi sprečilo Ghoula da uradi doktorat koji bi nominalno bio iz oblasti antropologije ili filozofije.

Pa, verovatno ga ništa ne bi sprečilo, ali da li bi onda bio doktor za horor i dalje, ili doktor za antropologiju ili filozofiju?

Missim, moj komentar je zapravo ciljao na sledeći fakat: to što je Gul isporučio negativnu kritiku Bobanovog romana nije zapravo štetna stvar, već možda čak visoko korisna za samog Bobana, pošto bi, bar teorijski, trebalo da ga podstakne da na dalji razvoj, rast kao pisca. To je suština kritike, čak i te negativne, koja samo deluje destruktivno, a zapravo je konstruktivna. Podrazumeva se da će pisac do kraja života pisati nove i nove romane, a ne napisati ultimativno remek delo i otići u penziju. S druge strane, šta Gul ima od te Bobanove kritike? Ona znači da ga Boban ne priznaje kao autoritet, i to je to. Case closed. Ne postoji taj konstruktivni momenat. Kakav crni novi doktorat, ko još to radi? Znaš li ikoga, sem onih kojima su doktorati poništeni, tipa Siniša Mali?

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #298 on: 09-06-2022, 12:05:43 »
Slavoj Žižek ima 2 doktorata

pa hajd, "nominalno", al bi isto bio o hororu

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #299 on: 09-06-2022, 12:11:33 »
Slavoj Žižek ima 2 doktorata

Pa dobro, ima čitav jedan tip ljudi, koji se nikad ne nađe normalan posao, već ceo život studiraju različite fakuletete sve iz početka i doktorira na svakom. Ali čemu? Ne vidim da se to konkretizuje. To su pre defekti sistema.

Imaš i onu varijantu "tata je hteo da budem umetnica" pa cura završi slikarstvo i psihologiju, sve sa doktoratima, a radi u statistici. Npr, ćerka Filipa Davida. Možda je ovo konstruktivna varijanta koju Boban priprema Gulu, da skroz promeni struku, ne znam.

Slavoj Žižek je izvan svakog kalupa, on bi verovatno mogao da bude i barbarogenije bez fakuleta, a kamoli doktorata, i to bi mu prošlo.