NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > KNJIŽEVNA RADIONICA

CCW Palmerove priče

<< < (2/6) > >>

scallop:
Da dodam. Bitno je šta želiš: reakciju ili smernice?

Palmer:
Smernice naravno. Rano je valjda za reakcije, mislio sam da se podrazumeva. Ko pita ne skita. :)

scallop:
Vidi, sučelio si moderno marketinško obrazovanje sa najstarijim marketinškim elementom čovečanstva. Iz toga može da se izgradi priča. Možeš da nastaviš u dva pravca: da afirmišeš obrazovanje ili da pokažeš da su svevremene poruke da je nešto dobro ili loše argumentovane. Dakle, kvest (potraga) za osnovnom marketinškom istinom. Ako dobro odabereš likove priča može da potraje.

Palmer:
Hvala za smernice. :). Složen izazov.


nekako mi je mučna  pomisao da treba da afirmišem marketinko obrazovanje (koje je inače i moje lično obrazovanje), ako mi se sama praksa ne čini afirmativnom. Osim ako je u službi karaktera.  A primamljivo mi zvuči potraga od starta iako nisam prvobitno želeo da... širim i usložnjavam priču.

scallop:
Palmere, motivacija pisca je uvek duboko povezana sa njegovom ličnošću. Profesionalno ili karakterno, svejedno. Ako nije, najčešće dobijemo slabu priču. Da uzmemo primer sa ekrana budući da se njime služimo više nego sa knjigom. Neobično često je glavni lik dobar, loš, početnik, isluženi, kreativno blokirani pisac, novinar, izveštač i tako dalje. Većina scenarista je nešto od toga bar jednom bila. Koliko puta si se zapitao: "Dokle, bre!" Sa druge strane, opsesivni, ludi, ambiciozni naučnici, doktori, generali i političari su redovno neubedljivi, klišeirani, neživotni zato što nijedan scenarista to nikada nije bio, pa je invencija svedena na nivo "mali Đokica". Pisac se najkomotnije oseća kad piše o sebi, o događajima, sredinama i ljudima koje lično poznaje.


Marketing je izuzetno podsticajna struka, kod mene ćeš naći prilično veliku literaturu o marketingu u elektronskim medijima, pa razumem motivaciju. Pišem "struka", jer marketing je prisutan još od kada je čovek prvi put načinio alat ili robe više nego što mu treba, odnosno, da banalizujem, otkako je Mojsije vid'o Tablu sa deset zapovesti. Da zaključim, ljudi su uvek bili spremniji da kupe reklamiranu nego dobru robu.


Sve zajedno, za tebe je marketing poznata motivaciona zona, a "vlaška magija" prostorno i sadržajno prihvatljiva. Pa, ranac na leđa i u Homolje. Da ne ispadne da nisam promovisao sebe: nigde u mom višedecenijskom pisanju nema muzike. Osim malo Baha u Legiji Ida, ali i to više zbog orgulja i katedrale (bio i video). Ne razumem se, pa izbegavam.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version