NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > TEHNIČKE NAUKE, SAOBRAĆAJ, KOSMONAUTIKA

Smrt VHS-u!

(1/3) > >>

phuzzy:
... da. I svim ostalim analognim tehnologijama... doduse, verovatno cu na smrt papira morati jos malo da popricekam, ali doci ce i to vreme, muaahhahaha... elem... o cemu ja to trabunjam? Pa evo:

Death of VHS

Artisan Home Entertainment President Steve Beeks has announced that Artisan will begin releasing new titles on DVD only, ceasing production of pre-recorded videotapes. Beeks predicted that other companies would soon follow suit. DVDs account for 87% of all home video purchases and 64% of rentals. Artisan has released films including "T2: The Rise of the Machines," "Stargate," and "Frank Herbert's Children of Dune."

Limun:
VHS je lako zameniti jer je to samo vrsta zapisa.
Papir je ipak mnogo vise od toga.
BTW, niko od nas nece to doziveti.  :?:

phuzzy:
Sta je papir (u ovom kontekstu) nego vrsta zapisa, keve ti?

Limun:
Razlika izmedju papira i trake?

Traka je samo nacin na koji se pamti. Kompjuterska priprema za stampu je lako zamenila olovni slog, ali papir je ostao. CD je zamenio VHS ali su televizori ostali.

Traka je zapis i u redu je da bude zamenjena sa kvalitetnijim CDima.
Papirna knjiga je neuporedivo kvalitetnija od elektronske verzije i da bi doslo do zamene, prakticnost elektronskih izdanja i kvalitet moraju drasticno porasti, ako ikada i budu mogli da zamene utisak koji se dobija listanjem papira.

Mozda ce knjige i casopisi biti elektronski u dalekoj buducnosti, ali sumnjam da ce u papirnim verzijama nestati u ovom veku, ako ikada i nestanu.

phuzzy:
CD je zamenio VHS, a televizore zamenjuju LCD-ovi, plazme, itd. To sto je u pitanju i dalje pokretna slika ne znaci da se tehnologija koja je prenose ne menja. Nekad smo za prenos slike koristili trake i projektore. Poslednjih pola veka imamo televizore. Uskoro cemo imati 3D projektore. Bleh.

Razlika izmedju papira i (tankog) ekrana je ekvivalentna razlici izmedju svitka i knjige.

Mislim, ne mozes da uporedis osecaj... "listanja" knjige... pih... sa pravom stvari, odmotavanjem svitka sa jednog kotura na drugi... mmmmm...

Ble.

Pisana (stampana) rec nece odumreti, medijum koji je nosi hoce i zamenice ga novi, bolji.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version