NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > TEHNIČKE NAUKE, SAOBRAĆAJ, KOSMONAUTIKA

TARS - zna li ko ista vise o ovome?

(1/3) > >>

S.:
Videla sam juce u vestima dana "Sredstvo za uklanjanje virusa TARS sa kože i kontaminiranih površina" , a danas i u novinama. Ima nesto duza vest i na strani http://www.vin.bg.ac.yu/180/srp/vesti/vesti21052003.htm

Da li neko ovde zna nesto konkretnije? Prijavljeni patenti? Provereno tvrdjenje i potvrdjeni rezultati neke nezavisne laboratorije/instituta? Aktivirana hemijska industrija i vec su prve tone na putu za Kinu? Kapnula prva devizna parica na racun vlasnika instituta - drzave Srbije i ministarstva za nauku i tehnologiju Srbije?

Sad ozbiljno, sta se zna vise od ovoga sto pise?

DUNADAN:
wow

--- Quote ---Znacajno je uociti da je do razvoja opisanog sredstva došlo nepuna dva meseca nakon identifikacije TARS virusa kao uzrocnika bolesti. Ovo je bilo moguce iskljucivo zahvaljujuci brzoj i efikasnoj saradnju izmedju istraživaca razlicitog profila (fiziko-hemicari, biofizicari, hemicari) što bi bilo prakticno neizvodljivo u ovako kratkom vremenu izvan multidisciplinarnog instituta kakav je Institut “VINCA”.
--- End quote ---

al se VINCA reklamira :)

nishta to ne vredi.
ako, tj kad SARS (ne znam uopshte shto pisati TARS kad ceo svet govori o SARS-u) dodje kod nas, ima da kontaminira celo podruchje.
kod nas ne postoji karantin.
svakom ko udje u nashu zemlju daju upitnik sa opisanim simptomima pa ako neko oseti simptome u roku od 7-14 dana nek se javi u bolnicu, a u medjuvremenu ce kontaminirati sve oko sebe.
pa ne radi se to tako.

toliko smo jadni da je to neverovatno

taurus-jor:
Ovo je bash bilo uteshno. :cry:

S.:

--- Quote from: "DUNADAN" ---
toliko smo jadni da je to neverovatno
--- End quote ---

Verovatno na vise nivoa - ali ma koliko supalj/nepostojeci karantin bio, da je ovo sto pise u citiranoj vesti tacno, moguce posledice nase neozbiljnosti i/ili nestrucnosti mozda budu minimalne.

Meni je bilo interesantno i sa stanovista odobrenih projekata i kompetentnosti angazovanih istrazivaca, a placenih by MNT. Takodje i sa stanovista ideje MNT-a da se sat po sat prijave aktivnosti istrazivaca u polu/gosidnjim izvestajima. Pitam se kakve veze ima ovo "otkrice" (navodnici jer mi i dalje nije jasno da li je hoax ili real) sa projektom gde je PI jedan od 4 doktora nauka te laboratorije: "Proteomiks u istrazivanju apoptoze: primene u dijagnostici i terapiji hronicnih bolesti" ?

Black swan:
nama niko ništa ne može 8)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version