Author Topic: Tmurna prognoza o globalnom zagrevanju  (Read 14761 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
Tmurna prognoza o globalnom zagrevanju
« on: 28-06-2008, 12:14:44 »
FUTUROLOGIJA

Tajni izveštaj Pentagona o klimi bavi se futurističkim predviđanjima o globalnim zagrevanjima i zahlađenjima koja bi u ovom veku mogla da izazovu različite sukobe i borbe za elementarne namirnice, vodu, energense...

Bauk globalnog zagrevanja, i strah od mogućnosti da porast temperature na našoj planeti otopi glečere,inicira ledeno doba, ili možda još jednu Nojevu barku, zabrinuo je pre pet godina i najveću vojnu instituciju na svetu, američki Pentagon. „Službeni glasnik” objavio je nedavno knjigu „Tajni izveštaj Pentagona o klimi”, sa podnaslovom „Scenario nagle klimatske promene i njene implikacije po nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država”.

Suština izveštaja zasniva se na događajima koji su se odigrali pre 8.200 godina, kada je, prema stručnjacima iz Pentagona, došlo do velikih klimatskih potresa, veoma slično onom što se događa i danas. Oni pozivaju američko Ministarstvo odbrane da uči iz istorije, a njihova predviđanja su prilično tmurna: globalno zagrevanje trajaće, prema izveštaju, do 2010. godine a zatim bi, tvrde stručnjaci, mogla da nastupi nagla promena u vidu zahlađenja, uvodeći svet u glad, žeđ, tenzije, sukobe, a možda i ratove.

U uvodu knjige, autori Piter Švarc i Dag Rendal kažu da je svrha izveštaja u tome da se zamisli nezamislivo – kako bi potencijalne klimatske turbulencije uticale na SAD.

„Imali smo sastanke sa vodećim stručnjacima. Naučnici upozoravaju da je prikazani scenario ekstreman u dve suštinske stvari. Okolnosti koje ističemo će se, najverovatnije, steći u nekim regionima, a ne svuda. Kao drugo, oni tvrde da će uticaj ovih promena biti daleko manji” – piše u uvodu ovog ekskluzivnog izveštaja.

Izveštaj govori o tome da će se značajno globalno otopljenje dogoditi baš u 21. veku i da bi njime morali da se pozabave gotovo svi narodi, dok Pentagon daje savete kako da se američke vlasti pripreme za najveću opasnost – nedostatak hrane u zemljama koje igraju važnu ulogu u proizvodnji hrane u svetu.

„Paleoklimatska svedočanstva ukazuju na to da izmenjene klimatske prilike mogu da potraju i više od 100 godina”, upozorava izveštaj.

U izveštaju piše da scenario naglih promena karakteriše moguć pad godišnje temperature od 2,3 stepena Celzijusa u Aziji i Severnoj Americi, a do 3,3 stepena u Severnoj Evropi, dok rast temperature ide i do 2,2 stepena u Australiji, Južnoj Americi i južnoj Africi.

„U glavnim oblastima važnim za snabdevanje vodom u Evropi i Severnoj Americi suša traje više od jedne decenije, u zapadnoj Evropi i na severnom Pacifiku duvaju snažni vetrovi”, procenjuje se dalje u izveštaju.

Bezbednosni izveštaj zatim posebnu pažnju posvećuje mogućnostima čarki, sukoba ili ratova zbog ograničenja u snabdevanju. U strahu od tenzija širom sveta, autori upozoravaju da bi „manje srećni narodi, sposobni za tako nešto, mogli da podignu utvrđenja oko svojih zemalja, čuvajući zalihe (hrane) za sebe”. To isto nešto kasnije autori predlažu i američkim vlastima.

Zanimljiv je izveštaj australijske Mreže za praćenje klime, koji se navodi u knjizi. Po njemu, smanjenje padavina u regionu dovodi do smanjenja proizvodnje trave za 15 odsto, što izaziva manjak u prosečnoj težini stoke od 12 odsto, što značajno umanjuje snabdevanje mesom. To dalje vodi do 30 odsto manje mleka koje daju krave, kao i nedostatak pijaće vode i dolazak novih štetočina u oblasti pod voćem.

„Sa preko 400 miliona ljudi koji žive u sušnim i siromašnim oblastima klimatske promene predstavljaju ozbiljnu opasnost za političku, ekonomsku i društvenu stabilnost.”

Pentagonovi autori su pobornici apokaliptične vizije, koja bi, po njima, trebalo da počne već za oko dve godine. Tako će, tokom 21. veka, temperatura širom sveta rasti 0,27 stepeni Celzijusa po deceniji u najteže pogođenim oblastima. Veći deo Severne Amerike, Evrope i delovi Južne Amerike imaće 30 odsto više dana sa najvišom temperaturom od 50 stepeni, nego što je bio slučaj sto godina ranije, kaže izveštaj. Ploveće sante leda u morima oko Severnog pola uglavnom će nestati do leta 2010. godine, što će uzrokovati strahovite vremenske nepogode. Vremenska prognoza za period od 2010. do 2020. godine, prema izveštaju, najavljuje suše u Evropi i na istoku Severne Amerike, a zimske nepogode i vetrovi se pojačavaju. Autori pažnju posvećuju i geopolitičkim problemima. Tako, po njima, Evropa biva najteže pogođena, bori se sa migracijom iz Skandinavije, kao i prilivom ljudi iz Afrike i drugih zemalja. Sjedinjene Države imaju hladnije vreme, i zadržavaju svoje resurse za ishranu sopstvenog stanovništva, obezbeđujući svoje granice od upada emigranata.

„Kina ljubomorno viri preko granice sa Rusijom i dalje prema zapadu, u potrazi za energetskim izvorima” – poručujupentagonski eksperti. Nešto bolje prolaze istočna Afrika i Australija.

Zaključak izveštaja bavi se eventualnim pripremama za rat za hranu. Scenario je sledeći: U Evropi, skandinavska populacija odbacuje Evropsku uniju, u kojoj dolazi do čarki i tenzija oko 2015. godine, u Aziji od 2010. godine čarke na granicama, Japan razvija vojne planove. Dok u SAD-u dolazi do neslaganja sa Kanadom i Meksikom, kreće talas izbeglica sa Karipskih ostrva, a u Ameriku dolaze i imućniji emigranti iz Evrope. Španski i portugalski ribari mogli bi da zarate oko prava na ribarenje. Tmurne procene najavljuju i ratove u Aziji 2020. godine, uvek opasni rast cene nafte. U izveštaju piše da su pod velikom pretnjom zemlje kroz koje prolaze reke: „Dunav protiče kroz 12 država, Nil kroz devet, Amazon kroz sedam”.

Tvorci Pentagonovog izveštaja, u formi predviđanja, najavljuju zatvaranje granica SAD,  jer ova zemlja ima obilne resurse koji mogu da izdrže oštrije vremenske prilike. Najavljuju i ugovore sa Bliskim istokom i jačanje postrojenja za stvaranje energije.

U apokaliptičnoj viziji neposredne budućnosti, stručnjaci iz Pentagona zaključuju da će „nesigurnost i sukobi postati endemske odlike života”.  

U pogovoru knjige, Jovica Aćin navodi da je Pentagonov tajni izveštaj prvi put objavio britanski nedeljnik Obzerver 22. februara 2004. godine. Bušova administracija je odbacila izveštaj, a predsednik SAD je rekao da je globalno zagrevanje podvala, što je izazvalo buru negodovanja od strane klimatologa.

Autori izveštaja rekli su da je to pretpostavka, scenario „šta-ako”, a ne želja za zasnivanjem nove ekološke politike. U jednom momentu se i sam Pentagon ogradio, beleži Aćin, i od toga da samo razmišlja na tu temu, bez namere da nešto preduzme. Na tome je ostalo, a novi izveštaji, prema Aćinu, slično govore o budućoj mogućoj klimatskoj apokalipsi.

Stanko Stamenković
politika.co.yu
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #1 on: 28-06-2008, 13:11:41 »
generacije dece već odrastaju kojima je najnormalnije da leto izgleda ovako: 2-3 dana nesnosno užarenog paljenja na preko 35C, pa onda 1 dan uništiteljskih munja i gromova i oluja s gradom; pa onda opet 4-5 dana žarenja i paljenja, pa opet gromovi i grad.
jebote, 'u moje vreme' je leto bilo jedno prijatno i lepo godišnje doba u kome su, od juna do avgusta, možda 4-5 dana imala temperaturu preko 32C, a munje i gromovi su bili rezervisani za svetog iliju (2. avgust) i, eventualno, jednom za kraj leta, krajem avgusta, pred početak škole.
ovo sad je potpuna grozota koja se bez klima uređaja ne može podneti!

we're doomed! we're all doomed!!!
 :cry:

Mixitron M. Storm

• 8
  • 3
  • *
« Reply #2 on: 28-06-2008, 13:28:27 »
Čuj, u tvoje vreme... do pre 10 godina je bilo normalno.
Mene izbacuju iz takta oni ludaci koji dođu i mmmmmmmmmm kako je divno što je toplo leto, da, divno, ne smeš napolje ako je sunce preko 40 stepeni od horizonta a pola stabala u gradu baci lišće 20 jula.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #3 on: 28-06-2008, 17:25:10 »
Donosim pregled apokalipticnih prognoza od 2800 BC do danas i od danas za naredni period.
Ko bude trazio inspiraciju nacice je. Ko bude trazio transpiraciju nacice je. Ko bude trazio konspiraciju - nece naci. Ona je na zatvorenom delu foruma. Utata! :evil:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #4 on: 29-06-2008, 00:14:35 »
Pitanje klimatskih promena je veoma važno pitanje kome bi trebalo pristupiti sa mnogo više ozbiljnosti, nego što to Politika čini.

Ako želite da pogledate poslednji izveštaj komisije UN-a o tom pitanju, možete ga naći na:

http://www.ipcc.ch/

Ja sam dugo bio veoma veliki skeptik po ovom pitanju, ali sve mi se čini da se ovome mora posvetiti mnogo više pažnje...
Mica

scallop

• 5
  • 3
« Reply #5 on: 04-12-2008, 10:28:34 »

Evo, sad znamo ko je kriv za klimatske promene. Zemlje u razvoju su počele da jedu meso. Trebalo je i dalje da jedu repe i korenje. Ili ih treba razviti ili razbiti. Razvijene zemlje su pristojne i one će da iz izmeta svojih životinja koje gaje za meso da prave gorivo. Obnovljivi izvor energije!

Ispostavilo se da 18% ugljendioksida, a ima tu i azotnih oksida, u stvaranju efekta staklene bašte nastaje zato što jedemo meso. Krave i svinje kenjaju i prde. Mnogo. Jedino mi nije jasno kako su račići (shrimps) izbili na drugo mesto? Kako mere kad oni kenjaju? I lososi na četvrto?

Ovo je opasan argument za vegetarijance. Da smo svi vegetarijanci, ne bi bilo klimatskih promena. Da smo svi bili vegetarijanci nikad ne bilo ni civilizacije, pa se niko ne bi bavio efektima staklene bašte.

Ipak, ja bih postavio još neka pitanja:

1. Kako se računa sa 6 milijardi ljudi? Doduše, tu ima manje metana (osim kod vegetarijanaca), jer jedemo meso. Kad malo mućnem glavom, bolje je što jedemo meso. Onda su krive krave i svinje i zemlje u razvoju. Jesmo li mi zemlja u razvoju. Neeee, nismo, mi jedemo sve manje mesa. Skupo je.
2. Sa kojim faktorom se računaju krave u Indiji. Njih ne jedu, a one jedu i kenjaju besplatno.
3. Šta ćemo sa slonovima i kitovima? Da ukinemo Greenpeace? Oni štite one koji zagađuju atmosferu. Kad bi bilo manje kitova klimatske promene bi bile sporije.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #6 on: 04-12-2008, 10:38:13 »
Evo sad je Goran Svilanovic postavljen za Direktora Economics and Environment odeljenja OEBS Sekretarijata u Becu i odmah krenuo da prica o globalnom zagrevanju.  :twisted:
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #7 on: 04-12-2008, 11:37:17 »
Quote from: "lilit_depp"
Evo sad je Goran Svilanovic postavljen za Direktora Economics and Environment odeljenja OEBS Sekretarijata u Becu i odmah krenuo da prica o globalnom zagrevanju.  :twisted:

E, sad mi je lakše. Goran će da reši sve probleme. Naročito globalno zagrevanje. Ja se odma' o'ladio.

Ej, shvatio sam i zašto je opala potrošnja korenja i repa. U onoj priči o štapu i šargarepi, slabo su nam davali šargarepu. Samo štap, a od njega se ukenjamo, a da ništa ne pojedemo osim batina. I, nema metana!

Još samo da prokljuvim za šrimpove!

Hobit

• 4
  • 3
« Reply #8 on: 04-12-2008, 11:41:51 »
Quote from: "scallop"
Quote from: "lilit_depp"

E, sad mi je lakše. Goran će da reši sve probleme. Naročito globalno zagrevanje. Ja se odma' o'ladio.

Ej, shvatio sam i zašto je opala potrošnja korenja i repa. U onoj priči o štapu i šargarepi, slabo su nam davali šargarepu. Samo štap, a od njega se ukenjamo, a da ništa ne pojedemo osim batina. I, nema metana!

Amerikanci, jebiga
Račiće su ubacili da bi zajebavali Srbe
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #9 on: 04-12-2008, 11:47:12 »

račići kenjaju u vodi i tako podižu nivo okeana: a ameri to podizanje povezali sa zagrevanjem! :idea:

Hobit

• 4
  • 3
« Reply #10 on: 04-12-2008, 11:52:59 »
Ne vidim kakve veze ima podizanje sa zagrevanjem
Obaška to što se to kosi sa zakonom o održanju mase, što znači da je masa hrane i govana u okeanu uvek ista
Što pojedu to poseru i obrnuto
U tom slučaju ništa se ne podiže

scallop

• 5
  • 3
« Reply #11 on: 04-12-2008, 13:33:58 »
Quote from: "Hobit"
Obaška to što se to kosi sa zakonom o održanju mase, što znači da je masa hrane i govana u okeanu uvek ista

Ima zagrevanje sa podizanjem.

Druga konstatacija je peti Zakon termodinamike, ali u pitanje ga dovode redovne godišnje fluktuacije turista. Ali to ima više veze sa Arhimedovim zakonom.

I, čini mi se da Ameri ne nanose nikakvu štetu, bar kad su goveda u pitanju. Najpre su potamanili bizone i zamenili ih kravama, potamanili Indijance i naselili kaubojima.

Jedino me šrimpovi i dalje muče. Hvala, Ghoule, na pomoći. Ti si napipao nešto, ali je Hobit kompenzovao sa jede-sere varijantom. Moguće je, pošto se šrimpovi veštački gaje, da je disbalans u delu "jede". To je ono što se unosi spolja i diže nivo Okeana.

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #12 on: 04-12-2008, 13:56:44 »
Šrimpovi svojom emisijom CO2 ne podižu nivo okeana, nego nivo zbunjenosti onima koji se njima bave.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #13 on: 04-12-2008, 15:19:25 »
Quote from: "mac"
Šrimpovi svojom emisijom CO2 ne podižu nivo okeana, nego nivo zbunjenosti onima koji se njima bave.

Ti si moj favorit! Bez tebe bi ovaj forum propao. Zamisli da dođe do deБЛЛЛЛizacije! Ko bi meni davao podršku? Vidi, ako funta (454 gr.) dovede do emisije 12 funti CO2, a još moraš pola šrimpa da baciš i time ugroziš ravnotežu krečnjaka u moru i na kopnu, što ih uopšte uzgajaju, kad su dovoljno skupi, ali i kvalitetniji i oni normalno ulovljeni?

Sa druge strane, prasci su OK. Nisko su plasirani i ukusniji. Krave su kritične. Em, kenjaju i prde, em i kad sir pravimo emisije CO2 kolko 'oćeš. Lilit je maher za hemiju, ona će da potvrdi da ne pravim digresije kao što je bila ona sa dioxinom.

Ipak, brinu me šrimpovi. Šta ako su i babuške zagađivači i uzročnici klimatskih promena, a ja podstičem svog drugara Vanju da ih peca?

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #14 on: 04-12-2008, 15:29:01 »
Ti si moj favorit! Bez tebe bi ovaj forum propao.

Kakav li sam ja lejmer, kad je ovo nešto najlepše što su mi ikad rekli... Što je još gore, ti se samo šališ...

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #15 on: 04-12-2008, 15:30:14 »
Pusti šrimpove, ovde brizi kraja nema:
Srbi vole čorbast pasulj, prebranac isl. Da li su i oni odgovorni za planetarni efekat staklene bašte?
Jer, ako su kriva goveda u Africi, onda... Pojaviće se neko s namerom da nam inovira tradicionalnu  kuhinju!

Hobit

• 4
  • 3
« Reply #16 on: 04-12-2008, 15:37:23 »
Quote from: "Hobit"

Ima zagrevanje sa podizanjem.

Druga konstatacija je peti Zakon termodinamike, ali u pitanje ga dovode redovne godišnje fluktuacije turista. Ali to ima više veze sa Arhimedovim zakonom.

I, čini mi se da Ameri ne nanose nikakvu štetu, bar kad su goveda u pitanju. Najpre su potamanili bizone i zamenili ih kravama, potamanili Indijance i naselili kaubojima.

Jedino me šrimpovi i dalje muče. Hvala, Ghoule, na pomoći. Ti si napipao nešto, ali je Hobit kompenzovao sa jede-sere varijantom. Moguće je, pošto se šrimpovi veštački gaje, da je disbalans u delu "jede". To je ono što se unosi spolja i diže nivo Okeana.

U trenutku se i meni učinilo da bi Ghoul mogao da bude u pravu
Ali, kada razmislimo malo, dolazmo do zaključka da je ta teorija teško održiva zbog toga što je masa vode u okeanu toliko velika da ne postoji mogućnost da njen nivo poremeti masa govana koje istisnu račići pa sve da samo seru. A oni i jedu. Moguće je da bi tu nešto promenilo ako uključimo i govna koja su izasrali kitovi i morski lavovi. Ali, i oni jedu.
Mislim da smo na pogrešnom putu.
Sa račićima ima neka druga kvaka

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #17 on: 04-12-2008, 16:32:26 »
Humor na stranu, ovde se dosta slobodno odstupa od određenih fizičkih zakonitosti koje je Arhimed još onomad zapisao.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #18 on: 04-12-2008, 16:46:12 »
ja moram reći da sam reko to što sam reko iz golog zezanja, izvinjavam se ako me je neko ozbiljno svatio.

Hobit

• 4
  • 3
« Reply #19 on: 04-12-2008, 16:49:25 »
Ko se šali? Ovo je vrlo ozbiljna diskusija o globalnom zagrevanju koje može da dovede do nesagledivih posledica po čovečanstvo, pa samim tim i po Srbe. Za Amerikance me baš briga, a, kada malo razmislim, briga me i za Srbe.
Nezgodno je što će da pocrkaju račići

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #20 on: 04-12-2008, 16:52:34 »
Quote from: "Ghoul"
ja moram reći da sam reko to što sam reko iz golog zezanja, izvinjavam se ako me je neko ozbiljno svatio.

Radio sam ja i gore stvari u životu.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #21 on: 04-12-2008, 22:47:54 »
Moje iskreno kajanje što sam Ghoula natentao na golo zezanje u okviru jedne strogo naučne rasprave. Da je bilo o muzgavcima možda bi ga tema značajnije potakla. Ali, muzgavci nisu na spisku. Možda neki drugi put.

Mehi zahvalnost oko pomoći sa Arhimedom, umalo nismo oborili i taj zakon.

Hobit

• 4
  • 3
« Reply #22 on: 05-12-2008, 08:27:46 »
Ovo je sada, primećujem, vrlo ozbiljno širenje teme koje dovodi do otvaranja nekih novih pitanja. Teorija, po kojoj Srbi konzumiranjem pasulja proizvode enormne količine gasova i time doprinose značajno stvaranju efekta staklene bašte ne pije vodu. Sa ovim ne mogu da se složim jer je Srba iz godine u godinu sve manje, pa će ih za pedesetak godina ostati za pod jednu šljivu, pod uslovom da ostane i neka šljiva. Ako bi teorija bila ispravna, mogli bismo da predpostavimo da bi došlo do klimatskih promena u smislu globalnog zahlađenja, dakle još jednog ledenog doba koje bi dovelo i do odumiranja  šljiva, pa Srbi ne bi imali gde da se okupe. Odumrli bi naravno i Amerikanci. I šrimpovi.
Sve ovo i nije toliko važno.
Trebalo bi razmotriti problem muzgavaca. Šta se uopšte dešava sa muzgavcima?

scallop

• 5
  • 3
« Reply #23 on: 26-03-2009, 02:00:12 »
Čuveni naučnik dr. Freeman Dyson izjasnio se protiv teorija o klimatskim promenama i otprilike rekao da su to budalaštine. (On je tvorac čuvene Dysonove sfere, pa ko zna zna, ko ne zna nek se bavi hororom.) Ovde je deo teksta NYT od danas.
...

These ideas attract derision similar to Dyson’s essays on climate change, but he is an undeterred octogenarian futurist. “I don’t think of myself predicting things,” he says. “I’m expressing possibilities. Things that could happen. To a large extent it’s a question of how badly people want them to. The purpose of thinking about the future is not to predict it but to raise people’s hopes.
...
And according to the physicist and former Caltech president Marvin Goldberger, Dyson is himself the living embodiment of that kind of ingenuity. “You point Freeman at a problem and he’ll solve it,” Goldberger says. “He’s extraordinarily powerful.” Dyson seems to see the world as an interdisciplinary set of problems out there for him to evaluate. Climate change is the big scientific issue of our time, so naturally he finds it irresistible. But to Dyson this is really only one more charged conundrum attracting his interest just as nuclear weapons and rural poverty have. That is to say, he is a great problem-solver who is not convinced that climate change is a great problem.

...

Ja sam boldovao rečenicu koja me je posebno impresionirala. Inače sam Dysona upoznao na stogodišnjici Rockefeller univerziteta u Njujorku, 2001. godine. (Tada sam mu šapnuo kako da misli o klimatskim promenama.)