ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara...

NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST => TEORIJA I PRAKSA => Topic started by: zstefanovic on 23-09-2021, 12:45:21

Title: Зборник „Словенска научна фантастика код Срба“ (2021)
Post by: zstefanovic on 23-09-2021, 12:45:21
Зборник радова „Словенска научна фантастика код Срба“
Уредио Дејан Ајдачић
Алма, Београд. http://www.alma.co.rs/ (http://www.alma.co.rs/)
Зборник радова „Словенска научна фантастика код Срба“ (2021) указује на утицаје о словенској научној фантастици у српској култури. Ово је тематски и методолошки прво издање своје врсте у Средњој и Источној Европи, и представљаће користан допринос и за друге словенске земље.

У Зборнику Александра Корда Петровић пише о делима Карела Чапека у српској култури; Ирина Антанасијевић о фантастици руске емиграције у Краљевини СХС; Љиљана Пешикан Љуштановић о роману Николаја Носова; Миодраг Миловановић о преводима словенске научне фантастике у периодици; Дејан Ајдачић о преводима научне фантастике у књигама; Ненад Ђ. Благојевић о фантастици Виктора Пелевина.

Зоран Стефановић је дао прилоге о словенској научној фантастици у српском стрипу, позоришту и радиофонији, као и анализу словенске димензије „Енциклопедије научне фантастике“ Зорана Живковића. Зборник садржи библиографију превода словенске научне фантастике коју су урадили Бобан Кнежевић и Миодраг Миловановић.

Три преведена текста, чији су аутори страни ауторитети Елена Ковтун, Јевгенијe Шкуров и Богдан Трохa, предлажу значајна дела руске, украјинске и пољске научне фантастике које би ваљало превести на српски језик.

После научне фантастике, редакција најављује рад на сличним зборницама посвећеним другим врстама фантастике, али и утицајима других култура на српску.
Title: Re: Зборник радова „Словенска научна фантастика код Срба“
Post by: zstefanovic on 23-09-2021, 12:55:23
Садржај
Title: Re: Зборник „Словенска научна фантастика код Срба“ (2021)
Post by: Mica Milovanovic on 23-09-2021, 19:44:35
Moj tekst bavi se prevodima slovenskog SF-a. Naslanja se na Bobanovu i moju bibliografiju koja je data na kraju knjige, a koja predstavlja do sada najdetaljnije sagledavanje SF priča koje su kod nas objavljivane.
Išao sam praktično priču po priču i pokušavao da sa ruskih sajtova identifikujem priče.
Bilo je beskrajno zanimljivo, a posebno je bilo zabavno upoređivati originale i prevode.
Jedva čekam da vidim ostale tekstove!
Title: Re: Зборник „Словенска научна фантастика код Срба“ (2021)
Post by: zstefanovic on 23-09-2021, 21:39:29
Пропустих другу страну садржаја, где су наше колеге из других земаља: