ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara...

NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST => TEORIJA I PRAKSA => Topic started by: zstefanovic on 23-09-2021, 13:18:46

Title: Дејан Ајдачић: „Одблесци словенске фантастике“ (2020)
Post by: zstefanovic on 23-09-2021, 13:18:46
Дејан Ајдачић: „Одблесци словенске фантастике“ 
Алма, Београд. http://www.alma.co.rs/ (http://www.alma.co.rs/)
Као суиздавачки подухват Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ и издавачке куће Алма објављена је књига есеја "Одблесци словенске фантастике" професора славистике др Дејана Ајдачића.
Аутор бројних студија о митологији и демонологији у књижевној фантастици, али и о научној фантастици и футурофантастици, Дејан Ајдачић у својој новој књизи есеја представља неке од најзначајнијих писаца и књижевних остварења словенске фантастике 20. и 21. века.

Радови заступљени у књизи инспирисани су циклусом предавања „Словенска и српска књижевна фантастика“ којег је Ајдачић организовао током 2019. године у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“. Књига доноси седамнаест текстова у којима се аутор осврће на дела Станислава Винавера, Воладимира Виниченка, Станислава Лема, браће Стругацки, Марине Сокољан, Михајла Ајваза, Александра Прокопијева, Сергеја Лукјаненка, Јацека Дукаја, Олександра Ирванеца, Васиља Кожељанка…

„Половина студија посвећена је романима појединих чешких, бугарских, пољских, руских, македонских и украјинских писаца“, открива Дејан Ајдачић. „Већина изабраних књига није преведена на српски језик, па читаоци посредно могу да их упознају, као и издавачи који бирају наслове за будуће преводе, јер су само две књиге већ преведене“.

Говорећи о приступу обради одабраних књижевних дела Ајдачић каже да је у својим радовима фокус ставио на различите мотиве и проблеме који се јављају у тим делима.

„Описи књига и у њима представљених светова у приступу ипак су у другом плану. У средишту разматрања је постављен неки проблем – особености приказа ванземаљских животиња, идеолошка промишљања о бољем друштву, питања роботизације или идентитета у виртуелном свету, путање трансхуманизма, црте колективног идентитета у делима алтернативне историје и друго. Књигу уоквирују уводни теоријски текст о типовима ироније у фантастици, и закључни рад о мотивима у фантастици“, каже Дејан Ајдачић.
Title: Re: Дејан Ајдачић: „Одблесци словенске фантастике“ (2020)
Post by: zstefanovic on 23-09-2021, 13:24:12
Садржај

 
 
Title: Re: Дејан Ајдачић: „Одблесци словенске фантастике“ (2020)
Post by: Mica Milovanovic on 23-09-2021, 19:49:02
Deo ovoga smo slušali u Univerzitetskoj biblioteci, a ponešto je i novo....