NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > PRIRODNE NAUKE

Periodni sistem elemenata i sve lepote prirodnih nauka

(1/10) > >>

lilit:
od danas je i zvanično: 4 nova elementa u sedmom redu (popunjen!).  xlove5
nisam verovala da ću doživeti :lol:
http://www.sciencealert.com/it-s-official-your-periodic-table-is-now-obsolete


https://www.theguardian.com/science/2016/jan/04/periodic-tables-seventh-row-finally-filled-as-four-new-elements-are-added

Meho Krljic:
Zaista, istorijski.  :-| :-|

Meho Krljic:
Inače, decenijska diskusija o tome da li vodonik može da se smatra metalom, odnosno da li može da formira kristalnu strukturu pod dovoljno velikim pritiskom, je razrešena: može.
 
Brzo podsećanje na osnovnoškolsku hemiju: vodonik spada u prvu grupu periodnog sistema gde su svi ostali članovi decidno metali, ne samo po našem, jelte, intuitivnom osećaju (dakle, čvrsti su i reflektivni) nego i po tome što na sobnoj temperaturi formiraju kristalne rešetke i vezuju se međusobno metalnim vezama. Vodonik sa svoje strane na sobnoj temperaturi sedi u gasovitom stanju i formira skromne molekule od dva atoma kao i na primer nama poznati elementi azot ili kiseonik koji decidno spadaju u nemetale tako da se i on vodi kao nemetal. Takođe, ima tu i drugih, nrdskijih momenata, kao što je da se metali lakše jonizuju (energija potrebna da vodonik izgubi elektron je dva i po puta viša od energije najviše plasiranog metala, litijuma), da vodonik formira kovalentne veze (kojima metali nisu skloni) kao i stabilna jedinjenja u kojima je vodonik u jonskoj formi (hidridi) a što nije karakteristično za metale. Ali od tridesetih se godina prošlog veka teoriše o tome da pod dovoljno visokim pritiskom vodonik može da formira kristalnu rešetku i problem je uvek bio napraviti alatku koja može dovoljno da ga pritisne da ga natera da se metalizuje pre nego što se sprava polomi. Konačno je to postignuto:
 
 An 80-year-old prediction may come true: Scientists turn hydrogen into a metal
 
A ovo potencijalno može da ima i vrlo praktične aplikacije, prvo jer je vodonik u metalnom stanju, naravno, superprovodnik, ali ako se postigne da ova struktura ostane stabilna i pod normalnim uslovima (kao što dijamant ostaje stabilan pod normalnim uslovima u svojoj kristalnoj rešetci iako je za njeno formiranje potreban ogroman pritisak) to bi imalo veliku primenu u elektrotehnici...
 
Detalji:
 
https://youtu.be/1qitm5fteL0
 
 
Naravno, dok se ovo ne pir rivjuuje i dok se ne ponovi na drugom mestu ne treba mnogo da se ložimo (videti ovaj tekst za skeptične kolege: http://www.sciencemag.org/news/2017/01/diamond-vise-turns-hydrogen-metal-potentially-ending-80-year-quest)

lilit:
kako je ovo lepo!

naravno, zamerke pirova deluju razumno pa moramo da čekamo da se odradi eksperiment bez limitations prisutnih ovde, al ako se pokaže da je moguće - nebo je granica.

Meho Krljic:
Za par decenija možda budemo imali potpuno revolucionisanu industriju superprovodnika, pravljenih od najobilnijeg materijala u vasioni!!!  :lol:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version