NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > PRIRODNE NAUKE

Nađen protein koji obnavlja delove tela

(1/2) > >>

sivka:
Nađen protein koji obnavlja delove tela
08. novembar 2007. / izvor: B92
Istraživači Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) otkrili su da protein pod nazivom nAG dovodi do regeneracije izgubljenih krajeva udova vodozemaca.

Sposobnost ponovnog izrastanja izgubljenih delova tela znatno se razlikuje među različitim vrstama životinja. Istraživanja na koji način vodozemci, kao što je daždevnjak, mogu da regenerišu krajeve svojih udova može doprineti boljem razumevanju zašto sisari imaju samo ograničenu sposobnost regeneracije, što može pružiti putokaz ka razvoju regenerativne medicine.

Naučnici su ispitivali način delovanja belančevine nAG koja se kod daždevnjaka sintetiše u ćelijama nervnog sistema i kože. Pokazalo se da nerv, ako mu se odseče kraj, ostaje povređen sve dok ćelije ne počnu da sintetišu protein nAG, kada i počinje obnavljanje odsečenog dela, navedeno je u studiji objavljenoj u časopisu "Science”.

Ranija istraživanja pokazala su da do regeneracije krajeva udova dolazi zahvaljujući pretvaranju specijalnih ćelija u nezrele ćelije, zvane blastem, iz kojih se zatim formira izgubljeni organ.

Novo istraživanje utvrdilo je ključnu ulogu proteina nAG u tom procesu, što je, po rečima naučnika, veliki korak napred u razumevanju procesa regeneracije.

"Te se ćelije dele i rastu i dovode do obnavljanja strukture koja je amputirana", ukazao je član istraživačkog tima Džeremi Broks. Tako, teoretski, ako amputirate šaku, te ćelije će omogućiti izrastanje tog dela ruke, ako amputirate ruku do ramena, one će doprineti izrastanju cele ruke, dodao je on.

Slična istraživanja mogu, kao krajnji rezultat, dovesti do razvoja regenerativne medicine, ali je to, kako ističu naučnici s UCL, još daleka budućnost. Ono što postoji kod daždevnjaka, može biti prilagođeno biologiji sisara, ali su za to neophodna još mnoga istraživanja, naglasili su naučnici.

scallop:
Mislim da nAG proteina nema u bureku, ali u pivu ga ima sigurno mnogo, jer se tibica regeneriše u trbušinu i posle najtežih povreda dijetom. xcheers

Cornelius:
Brate Scallope, ovde ima i mladih, pa nije dobro da ih podučavaš lošim stvarima. Pravilna ishrana, ili kako je ti pogrdno nazivaš - dijeta, ne nanosi povrede, ni telu, ni duhu. Naprotiv. Od nje su samo koristi. Pivo, nekada zvano tečni hleb, valja samo u umerenim količinama (jedna čaša dnevno). Ništa cigarete, pogotovo ne droga i nerviranje. A pored svega toga je neophodna i telesna aktivnost u vidu sporta. Najbolje je dva sporta, alternativno. Sve ostalo vodi našu omladinu u propast, što tebi nije cilj. Zato, nema odmora, dok traje obnova!

PTY:
Svojevremeno mi Spajder poverio kako se čovek najlakše sumira aršinom smisla mu za humor.

Ghoul:

--- Quote from: "libeat" ---Svojevremeno mi Spajder poverio kako se čovek najlakše sumira aršinom smisla mu za humor.
--- End quote ---


na žalost, u međuvremenu ga je i spajd negde zagubio, mislim, smisao mu za humor. :(

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version