NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Dela STRANIH autora

MRAČNI PREDELI, Stefan Grabinjski

<< < (4/5) > >>

Labudan:
ko o čemu sagitaši o definiciji horora


--- Quote from: mac on 01-11-2021, 14:50:18 ---Pa i naučna fantastika je emocija. Baš me briga za motive u naučnoj fantastici. Ono što hoću je da osećam to nešto naučnofantastično. Osećanje spokoja da budućnost postoji. Osećanje začudnosti da stvari mogu biti drugačije. Osećanje zadivljenosti kada saznam nešto novo. Osećanje tolerancije kada mi neko podmetne kao naučnu fantastiku nešto što ja ne bih tako klasifikovao.

--- End quote ---

pa u toj tvojoj postavci emocija je direkt vezana sa nekim motivima, ne stoji samostalno kao izdvojeni osjećaj, valjda ima neu dublju poentu

Boban stalno polovično prenosi tu Gulovu "definiciju", mada ni originalna baš nije pojasnila to na način koji mac definiše svoj odnos prema SF

mac:
Svaka konzumacija pripovedanja je zadovoljavanje znatiželje. Svi smo mi babe koje hoće da vide da li će par iz pornića da se uzme na kraju.

dark horse:
Umetnost nije egzaktna nauka da bi imala jasne definicije entiteta.

Svi žanrovi su međusobno isprepleten jer su vezani za formu, prikaz, osećaje, subjektivni doživljaj, ne suštinu.

Labudan:

--- Quote from: mac on 01-11-2021, 17:30:35 ---Svaka konzumacija pripovedanja je zadovoljavanje znatiželje. Svi smo mi babe koje hoće da vide da li će par iz pornića da se uzme na kraju.

--- End quote ---

ah, potpuno pogrešan primjer, jer baba nije skontala žanr!

mi smo zapravo babe koje pričaju vic o babi koja čeka svadbu na kraju pornića

mac:
Nije bitno da li baba zna ili ne zna šta su motivi pornića. Čak i da zna može da se nada da je ovaj konkretan pornić izašao iz ograničenja žanra. Ima onaj drugi vic sa Mujom i Hasom koji gledaju film s biciklistom i klade se da li će biciklista da padne ili neće. Obojica su već ranije gledala film, ali jedan je mislio da će sada stvari da se dese drugačije.

Babu sam pomenuo u kontekstu moje tvrdnje da svi mi imamo neku znatiželju koju želimo da utažimo konzumirajući pripovedanje. Samo što su razni ljudi željni raznog znanja.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version