DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > MUŠKO-ŽENSKE PRIČE, DOM I PORODICA

SF FAŠIZAM!

(1/158) > >>

klem:

SF fašizam vlada ovim forumom
ne dopuštaju se drugačija mišljenja, nego samo SF mišljenja
pobunimo se protiv toga
ne dopustimo strahovladu SF fašizma nad normalnim posetiocima ovoga foruma


SMRT SF FAŠIZMU-SLOBODA NARODU!

Boban:
vrlo je zanimljivo videti za šta čovek koristi svoj jedan post dnevno koliko ima.

Ovo je prevashodno SF&F forum, a u gornjem delu ISKLJUČIVO takav.
Dakle, ne možeš naturati svoje teme koje nemaju nikakve veze s fantastikom u gornji deo foruma.
Ja stvarno ne znam kako ovo da napišem da ti postane razumljivo i prihvatljivo.

Black swan:
hahahah 1 post dnevno
pa to je kao da si ga likvidirao hahah

Boban:
eto, sin može ti ne možeš... nema pravde na ovom svetu.

Da li ja pričam na mongolskom pa me niko ne razume.
Potforum "Umetnost i kultura" je za sve teme, zapravo za teme koje nisu fantastika.
Ja, realno, gotovo da i ne otvaram taj potforum; ljudi pišu i promovišu šta im padne na pamet.
Ali u gornjem delu, gde se priča o svim oblicima i obličjima fantastike nema mesta za baljezganja.
Ja stvarno nisam u stanju da budem jasniji.
Ako si hteo da promovišeš nekog svog drugara što to nisi uradio na "umetnost i kultura", što si ga trpao u grupu "NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST"?

Meho Krljic:
Evo, da iskoristimo ovaj do sada relativno promašeni topik za nešto konstruktivno. I sasvim of topik.Naime za moj današnji ručak.

Pirinač sa jajima zvuči kao nekakav ogavni produkt na meniju sumnjive radničke menze ili fensije narodne kuhinje ali nije. Ovo je relativno česta ponuda u restoranima istočnjačke provinijencije a moja interpretacija je uobičajeno slobodna. Recepta sam se držao najviše po duhu, manje po slovu, pa moja verzija ima mnogo više povrća i mnogo manje jaja od recepta. To je pozitivna stvar. Važno je da je jelo ispalo vrlo ukusno i da nisam obrukao Srbiju.

Evo kako to ide:

Prvo se skuva pirinač. Snažno sugerišem neki dugog zrna i parboiled jer vam je ptrebno da se posle kuvanja lepo ocedi i da se ne lepi. Ja sam koristio integralni vijetnamski, parboiled (koji je i hranljiviji) koji se kuva momačkih 18 minuta. Skuvo, ostavio u cediljci pola sata dok sam po kući tražio sve Dragon Quest igre koje imam.

Onda: dobro zagrejete ulje, i to onako, malko deblji sloj, ne baš ko za pomfrit, al ne i da samo ovlaži tiganj. Preporučujem što širi tiganj, takođe, ovde je bitna jaka vatra i ne dinsta se dugo. Takođe, većina recepata sugeriše ulje od susama. Ja sam koristio palmino zbog visoke tačke ključanja i zadovoljan sam rezultatima.

Dakle, na ulju prvo ispržio seckani luk, znate već, da postane providan. Naseckao jednu šargarepu, na baš tanke kolutove i jednu tikvicu na sitne, SITNE kockice, dodao u tiganj. Posolio, dodao crni biber, dosta vlašca, sušenog običnog peršuna i vezu svežeg francuskog peršuna. Naravno, dodao slatkog karija - uvek se osećam krivim jer je on praktično cheat code za kuvanje.  Pirjao dok voda nije skoro sasvim isparila.

Onda, pirinač ratresao prstima pa dodao ključni sastojak u njega. Naime kurkumu aka turmerik. Ova vrsta šafrana je presudna za lepu žutu boju koju ovo jelo ima širom dalekog istoka a i daje svoju nijansu ukusu svojim savršenim kombinovanjem sa karijem. Kurkumu, dakle, u prahu sipati po ličnom osećaju. Skoro da je nemoguće preterati. Dobro izmešati sa pirinčem, prstima najbolje.

Onda se ta smeša doda u tiganj. Ja nisam smanjivao vatru jer je u pirinču još bilo vode. Sve zajedno se pirja još jedno dva minuta dok pirinač ne krene da se vidno puši. Ako se ima utisak da je previše suvo čim se spusti u tiganj, može se dodati malo vode, naravno, ali malo. Na kraju, kad se  vidi da su stvari doro zapržene, umute se dva jajeta i dodaju u smešu nastavljajući sa mešanjem na jakoj vatri još jedno minut. Jaje treba da se stegne i ravnomerno izmrvi i izmeša sa smesom - mada ne SASVIM ravnomerno, ideja jeste da ima većih komada tu i tamo. Servirati toplo, naravno.

Moja žena bila zadovoljna, nadam se da ćete i vi.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version