Author Topic: Profesor i ludak  (Read 4023 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

• 5
  • 3
Profesor i ludak
« on: 08-01-2020, 11:13:37 »

Najteže je objasniti naizgled neobjašnjive postupke. Ponekad čitam knjige koje pri zdravoj pameti ne bih uzeo u ruke, gledam filmove koje niko ozbiljan ne pominje. Kad o njima nešto napišem, odmahnu rukom i nikom ništa. Sinoć sam odgledao film do pola i odustao da ne pokvarim utiske. Urednik filmskog programa RTS Nikola Popević nam je podario film iz 2019. "Profesor i ludak".

Na ovom mestu sam pokušao da budem opširan, pa me FB kaznio. ustvari, kažnjava me bangava leva ruka koju držim prenisko uz tastaturu. Zato ću ponoviti samo da se film sastoji od tri priče, prva je reminiscencija građanskog rata u SAD gde je Ludak (Šon Pen) poludeo, a paralelno idu priče o njemu u ludnici i o Profesoru (Mel Gibson) koji je prihvatio da napiše ono šta čitava akademska zajednica nije mogla - Veliki rečnik engleskog jezika.

Na IMDB ima o trivijama i gafovima, a ja ću samo o paradoksalnom. Profesor nije Englez već Škot, nije ni profesor, nema diplomu ni srednje škole jer je sa četrnaest godina odlučio da "živi na mišiće". I Ludak nije Englez već Amerikanac iz najbolje porodice, lekar i oficir. Priče spajaju u trenutku kad Profesor dospe u čorsokak, a Ludak dobije knjigu sa pozivom bukvalno svima da pomognu.

Otprilike na ovom mestu sam prekinuo sa gledanjem filma. Neminovno su nešto zabrljali. Razmišljam kako je Pobesneli Maks i šeret iz filmova poput "Šta žene žele" dospeo do najsloženijih projekata poput "Apokalipta" i kako je holivudska bitanga dospela do karakternog glumca najvišeg ranga.

Još ću dodati da istorija kaže da je James Murray dovršio svoj rečnik i da mu je poludeli lekar William Minor doprineo sa 10000 odrednica. Ako neko ima čudne asocijacije sasvim su namerne.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Profesor i ludak
« Reply #1 on: 08-01-2020, 11:24:26 »
Dobar je film. Ja ga uspešno odgledao do kraja, i to u bioskopu. Nije to baš zahvalan materijal za filmovanje. Napraviše dramu ni iz čega.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #2 on: 08-01-2020, 11:33:03 »
Dobar je film. Ja ga uspešno odgledao do kraja, i to u bioskopu. Nije to baš zahvalan materijal za filmovanje. Napraviše dramu ni iz čega.

Eto, zašto sam prekinuo. Gledao sam "dramu", a "ni iz čega" sam izbegao.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #3 on: 09-01-2020, 16:09:30 »
Korektan film, Melu Gibsonu ova uloga nije legla, što se mene tiče. Bolje bi se snašao u ulozi ludaka, a još bolje bi bilo da nije morao da se muči sa škotskim naglaskom, koji mu i dalje ne leži :lol:
Šon Pen fantastičan. Zbog njega vredi pogledati film do kraja.
Izrada rečnika je u drugom planu, film je više fokusiran na karakterizaciju i odnos ove dvojice.
S druge strane, izbegli ste jednu dugu i mučnu scenu psihijatrijske "terapije", prekinuvši film na pola.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #4 on: 09-01-2020, 17:35:40 »
Ostaću uveren da je film o rečima i rečniku.