DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > MUŠKO-ŽENSKE PRIČE, DOM I PORODICA
Uputstvo za žene: kako izbeći silovanje!
Paramecijum:
Po ovome ispada da je jedini siguran način - NE POSTOJATI!!!!!
Londonski krizni centar za silovane žene, 1984. godine je na osnovu upozorenja ženama izdao društveno propisanu listu, KAKO IZBEĆI SILOVANJE, punu predrasuda, da bi se pokazalo da žena nema mogućnosti izbeći silovanje, da ne može biti kriva ako bude silovana. Iznećemo neke od tih kontradiktornih uputstava.
•
Nemoj izlaziti izazovno odevena - takvo odevanje privlači neke silovatelje
•
Nemoj izlaziti sama noću - takvo ponašanje ohrabruje neke silovatelje
•
Nemoj izlaziti sama ni u koje vreme - možeš biti silovana
•
Nemoj izlaziti sa svojim prijateljima - neki prijatelji su sposobni izvršiti silovanje
•
Nemoj ostajati kod kuće - muški članovi takođe siluju
•
Nemoj imati detinjstvo - neke silovatelje uzbuđuju male devojčice
•
Nemoj imati članove porodice - takvi najčešće siluju
•
Nemoj imati susede - i oni često siluju žene
•
Nemoj se udati - silovanje u braku je uobičajeno
•
NEMOJ POSTOJATI - A K O Ž E L I Š B I T I S I G U R N A!
Tekst preuzet odavde:
http://www.sos-telefon-beograd.org.yu/publikacije/Knjiga/Seksualno_nasilje.pdf
crippled_avenger:
Ponekad se upitam koliko sam seksova propustio brišući mailove u kojima mi se nude misleći da je spam...
Meho Krljic:
Hm, moram da priznam da mi pomalo izmiče kako svrha ove liste tako i njenog postovanja ovde. S obzirom da je sve stvar statistike i verovatnoće, nema mnogo smisla preozbiljno shvatati išta od ovoga. Na kraju krajeva, slična lista bi se dala sastaviti sa idejom 'kako izbeći smrt u akcidentu' u kojoj bi se svako napuštanje kreveta smatralo rizičnim za život, a i ostajanje u krevetu bi nosilo svoje opasnosti...
Nego, ovo mi je privuklo pažnju i razlog je što uopšte pišem:
--- Quote from: "Paramecijum" ---da ne može biti kriva ako bude silovana.
--- End quote ---
Mislim... Ja sam poznat po svojoj mržnji prema ženama itd., ali, silovanje je po definiciji nametanje jedne neželjene (traumatične, ponižavajuće, bla bla) radnje slabijoj osobi od strane jače osobe pa mi je sasvim nejasno kako tu koncept krivice žrtve može makar na sekund da bude ozbiljno razmatran. Ne pričam samo o ženama, dao Alah, mnogo muškaraca biva silovano svakog dana. Kako iko može da bude kriv što ih neko protiv njihove volje natera na određeni čin??? (Naravno, seksualno zlostavljanje je nešto sasvim drugo i to ovde ne razmatramo.)
angel011:
Pa, ono, sami su to tražili... :roll:
Jake Chambers:
Hm... STVARNO kriv ne može biti niko, ali ono, ako obučeš providnu majičicu bez grudnjaka, dopičnjak do pupka i celo veče vataš tipa za međunožje i nadražuješ ga... a on te onda siluje... nema šta da se čudiš. Nije silovanje tu opravdano, samo treba biti i silovana osoba odgovorna PRE samog silovanja.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version