DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > MUŠKO-ŽENSKE PRIČE, DOM I PORODICA
PIJACE
scallop:
Želim da vam pričam o pijacama, ali me drnda ImageShack (ne prima mi password, što se dešava i sa Gmail na drugom laptopu). Ali, možda Photobucket odgovara, ako me ne bude maltretirao.
Značenje pijaca u Beogradu ostaje van mozga ukoliko se ne priča o značenju pijaca uopšte. Za početak, pokazaću vam pijacu u Market Str. Philladephia. Ne zaboravite da je to glavna ulica u gradu od 3.5 miliona stanovnika i da je u tom obliku preko 50 godina, a ukupno, vrag će ga znati koliko dugo. Pijaca je dostupna malim proizvođačima, preprodavcima i ugostiteljima. Provesti neko vreme na pijaci nekad traži i odmorište. Poseban dojam ostavljaju Amiške tezge (oni su najskuplji i najkvalitetniji), a njihova najbolja pijaca je u Lancasteru, PA i tamo sam bio i izgleda slično. Znači, pokrivena pijaca u centru grada.
Ako bude dovoljno raspoloženih da ovo prate ispričaću vam sve o pijacama što znate i što ne znate, a trebalo bi da znate. xcheers
Cornelius:
Dok cekate Scallopovu pricu o pijacama, evo recepta jednog jela spremljenog sinoc, za veceru. Radi se o turskom jelu "Imam bayildi", u prevodu - imam se onesvestio (da l zato sto je bilo mnogo dobro, da l zato sto je pojeo previse, dal zato sto nije vinom zalivao...?).
U pitanju je vrlo jednostavno jelo od patlidzana. Dva patlidzana, oko 1 kg, oprao sam i isekao na kolutove. Kolutove sam, potom, stavio na gril da se malo ispeku. Za to vreme sam sitno iseckao tri glavice luka i proprzio ih u ulju. Na samom kraju sam ih karamelizovao sa malo secera. Sa strane sam pripremio 100 grama suvog grozdja da odstoji u mlakoj vodi. Patlidzane sam izvadio iz rerne i ostavio da se prohlade. Oljustio sam cetiri manja paradajza i izgnjecio ih. Potom sam kolutove patlidzana isekao na sitnije komade i sipao ih u luk. Dodao sam izgnjeceni paradajz, ocedjeno suvo grozdje, sok od pola limuna, dva cesnja sitno seckanog belog luka, persun, bosiljak, dva lista lovora, biber i so. Sve sam dobro nalio maslinovim uljem i promesao. Smesu sam stavio u vatrostalnu posudu, a sve zajedno u rernu, zagrejanu na 160 stepeni. Ostavio sam da se zapece 30 minuta.
Jeduci, nismo se onesvestili kao cuveni imam (jer smo zalivali jelo jednim medocom cru bourgeois iz 1999. godine), ali smo pocistili sve, sa zadovoljstvom.
Inace, ovo jelo moze da se sprema sa varijantama. Patlidzan isecen na kolutove moze da se poredja u posudu da se na njega stavi fil, pa da se sve prekrije drugom polovinom patlidzana. Patlidzan moze da se isece uzduz, da se pazljivo isprazni, a onda da se smesom napune ispraznjene polutke i da se tako pece u rerni (prirodno, pre stavljanja u rernu, patlidzan obavezno mora da se obradi termicki - gril ili przenje). Takodje, svaka od varijanti moze da se doradi sa fetom koja ce se staviti odozgo, pre pecenja u rerni.
Pa, sad, ko ide na pijacu...
Cornelius:
Scallopov italian market:
scallop:
Šta je trebalo ja da uradim?
Cornelius:
Odes na Imageshack, kroz njihov brauzer odaberes sliku iz svog kompjutera, uploadujes sliku, a na kraju iskopiras direct link. U poruku ZS-a pejstujes kopirani link, pa mu na pocetak stavis [img] a na kraj istu stvar, samo sto pre img stavis slash (ako to ja uradim, sve ce da nestane, pa zato opisujem recima). Kad postujes, slikica izadje sama.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version