Author Topic: Moryo no hako  (Read 4122 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.763
  • Strahoslovni domen999
Moryo no hako
« on: 02-10-2009, 22:46:18 »
Procenjuje se da je broj animea (dugometražnih filmova, omnibusa, OAV i TV serija) do 2000. bio oko 4 hiljade ili više, a svi znamo koliko mnogo se snimilo od tada. Neka je 10% od toga vredno, ali ko će pogledati više stotina filmova i serija, od kojih neke imaju i više desetina epizoda? Pa treba i raditi, spavati, jesti, posvetiti se i ženskom svetu, možda?  A kada imam vremena, uvek ću radije pročitati knjigu ili mangu (strip).

Ovaj uvod služi naglašavanju činjenice da, kad se odlučim da pogledam nešto, to mora biti po svim naznakama specijalno.

Znači, Moryo no hako.

Tek sam počeo da gledam (dve epizode do pisanja ovog posta), ali imao sam nameru da kažem koju stvar više o ovoj seriji, pa nije bilo svrsishodno da stavim ovo na "koji anime gledam?", već otvaram poseban topik. Mrzelo me je da pišem tri različita posta za tri foruma, pa ako ima stvari koje sam već rekao, ja se izvinjavam.

Već je indikativno kada postoji samo japanski naslov, budite sigurni. Znači da serija nije prevedena zvanično, a nezvanično ne postoji velika podrška. Što je šteta, ali je sasvim očekivano. Moryo no hako nije standardni anime, ni po produkciji ni po atmosferi.

魍魎の匣 Prvi znak označava "duhove planina i potoka", drugi "duhove drveća i stenja"; zajedno, mouryou označava sve vrste duhova. Poslednji znak je arhaični simbol za "kutiju". Dakle, "kutija koja pripada svim duhovima".

Ova TV serija ima 13 epizoda po dvadesetak minuta. Producirao ju je Madhouse, studio koji ima periodično napade genijalnosti i imbecilnosti. Ovim su lagodno ušli u prvu kategoriju. Prisutna su i mnoga druga čuvena imena, za nas najvažnije Nacuhiko Kjogoku, autor istoimenog romana iz 1995. Autor ogromne erudicije, poređen sa Umbertom Ekom i Nilom Stivensonom, učenik čuvenog Šigerua Mizukija, manga autora i najvećeg svetskog eksperta za youkai-je, bića japanskog folklora, Kjogoku je jedan od najvećih živih japanskih žanrovskih pisaca. A žanr kojim se bavi može da se označi na više načina: kriminalistički roman sa okultnim elementima, psiho-triler, gotski horor...(gotski u smislu u kome je japanski kaidan gotski; to je rastezanje tog pojma, ali služi svrsi.)

Pokušao sam da gledam bez titlova. Moje znanje japanskog nije veliko, ali mogu da se snađem kod filmova i serija s naglaskom na akciji; međutim, Moryo no hako ima naglasak na dijalozima, pun je poetičnosti, i nemoguće mi je da se snađem i povežem sve detalje, što je preduslov ako želite da uživate u priči. Ovo je toliko književni anime da ga mnogi neće razumeti ni sa prevodom. Koji, uzgred, nije potpun. Bar ne ovaj koji sam ja našao (fansab grupa Aero), gde su mnoge rečenice izostavljene.

Naravno, vizuelna strana nije zapostavljena; ipak je ovo animirana serija, ne pozorišna predstava. Produkcija je bogata, živopisnih boja, s dosta atmosferičnih scena, a muzika je prigodno suptilna. Scenario je pisao Sadajuki Murai, čovek odgovoran i za Bugipop fantoma i film Perfect Blue, između ostalog. Originalni dizajn likova su radili CLAMP. OP i ED pesme nisu baš po mom ukusu (niti se preterano slažu sa duhom serije), ali nisu ni loši. Viđao sam mnogo gore kombinacije J-roka/popa i priča o duhovima.

Eto, koliki post napisah, a nisam rekao ništa o radnji.   :mrgreen:

Zamislite kutiju. U njoj je ženska glava. Živa. Ako vas zanima kako to, onda ste na pravom putu, jer zanima i likove u seriji, pogotovo jednog isterivača duhova. Više ću reći tek kad budem pogledao svih 13 epizoda.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.072
  • Klub Knjige
Re: Moryo no hako
« Reply #1 on: 03-10-2009, 00:46:23 »
Kad sve završiš, i postuješ, stavićemo na AJ...zainteresovao si me ovim :D

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.763
  • Strahoslovni domen999
Re: Moryo no hako
« Reply #2 on: 03-10-2009, 01:53:16 »
OK, to sam i sam mislio. Inače, nije lako naći titlove, a i ovi koji se mogu naći verovatno nisu savršeni. Kažu da je to zato što je seriju jako teško prevesti, što je u skladu sa Kjogokuovim stilom pisanja i izvlačenja reči i kanđija iz ponora vremena.

Takođe, rađen je anime po još jednom njegovom romanu: Requiem from the Darkness, ali ti si o tome pisao.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Perin

 • 3
 • *
 • Posts: 5.072
  • Klub Knjige
Re: Moryo no hako
« Reply #3 on: 03-10-2009, 02:08:09 »
DA, prejak anime stvarno! Jedan od najboljih horror anime ostvarenja što sam pogledao, ako nije i najbolji.