Author Topic: Ridiculusova lista 10 najvažnijih veb adresa vezanih za mange  (Read 4325 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

  • 5
  • 3
  • Posts: 5.763
    • Strahoslovni domen999
Prvo da se požalim administratorima. Napisao sam duži post, i kada sam hteo da ga objavim, sajt mi je odgovorio da nisam ulogovan; kada sam to učinio, post je nestao...obrisan... :cry: Zar to ne može da se sredi nekako drugačije? Mogu da se ulogujem u drugom prozoru ili kopiram i zalepim, ali to nije najudobnije rešenje.

Iz gornjeg razloga ovo će biti kraći post nego što sam planirao. Nemam volje dva puta da pišem isto. Zato će otpasti dublja obrazloženja.

Uzeti su u obzir samo sajtovi i blogovi na engleskom jeziku, kao najpristupačniji svima. Nisu uzeti u obzir projekti posvećeni jednom autoru, kao što su Tezuka in English, Rumic World, itd. Nisu uzeti u obzir ni sajtovi potpuno posvećeni čitanju ili skidanju skenlacija. Sve to bi učinilo moj izbor daleko težim. Nema vikipedije - to je učinjeno svesno. Nema ANN-a (Anime News Network) koji bi se našao na svakoj iole vrednoj listi vezanoj za animee, ali za mange ne. Nisam želeo da dupliram tematiku - ANN nije konkurent Schodtovom JAI2, već jednim delom je to Baka-Updates Manga, drugim PRISMS, trećim ComiPress, i ni u jednom slučaju ne može da se meri sa njima.

Dakle:

10. Gigazine, najmanje je vezan za mange, pokriva celu pop-kulturu od tehnologije i igračaka preko hrane do animea i mangi, ali uvek ima nešto zanimljivo o kulturnim dešavanjima i uticajima te vrste. Začinjeno sa mnogo lepih fotografija. Uz Media Arts Plazu jedini URL na listi japanskog porekla, i engleska sekcija je tek suženi delić japanske.

9.  Matt-Thorn.com, sajt najvećeg autoriteta za šođo mange. Nema novog materijala, ali i stari je dovoljan da drži svakog šođo-manga fana sretnim nedeljama.

8.  JAI2, sajt Frederika Schodta. Nema mnogo informacija kao neki drugi sajtovi ovde, ali sve je dragoceno.

7.  Eastern Standard, blog koji se bavi širim spektrom japanske pop-kulture. 4 broja istoimenog fanzina su svakako štivo za preporuku (mogu se skinuti sa sajta).

6.  MangaCast, prethodnih godina najbolji podkast (danas nisam u toku). Na drugom mestu sam rekao da se na engleskom ne mogu naći informacije o dve serije Azumi; ne mogu se naći ako ne računamo postove Eda Chaveza na MangaCastu. Kod njega se moglo naći štošta što daleko prevazilazi informisanost običnog manga-fana.

5.  Otaku USA, dom za časopis Otaku USA, prilično dobar. Takođe šireg spektra interesovanja.

4.  Baka-Updates Manga, najveća "web-opedija" svih izdanja i ko ih skenira.

3.  Japan Media Arts Plaza, zvanični sajt Festivala medijskih umetnosti. Manga je samo jedna od oblasti koje obuhvata, ali preporuke i intervjui se ne mogu naći nigde drugde.

2.  PRISMS (Promotion of Really Interesting but Seldom seen Manga Series), dom za Ultimate Manga Guide. Veličanstven po zamisli, ali nedovršen i više se ne apdejtuje. Čak i tako, nedostignut je. Podaci o oko 2500 manga autora.

1.  ComiPress. Šta reći?  :idea: Neću ništa. Ostaviću zainteresovane da sami otkriju zašto je ComiPress nešto najbolje što se desilo internacionalnoj manga zajednici ikada.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"