DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > UMETNOST I KULTURA

UPRAVO ČITAM (A NIJE SF, F, H)...

<< < (427/430) > >>

džin tonik:


marijan mikac - mornari, zene, lesevi
hrvatski drzavni tiskarski zavod, zagreb, 1942., kartonski uvez sa zastitnim uvitkom, 240 str.

procitale se i kratke (i ne bas kratke) price marijana mikca koje objavio poslije povratka iz holivuda, a koje tematiziraju iskustva stecena kao mornar; sto slatko-, sto slanovodni.

izdvojio bih rat u luci i ludnica na brodu, jednu "morsku" i drugu "dunavsku" koje se ne pusta; odlicna karakterizacija, mikac je ocigledno imao sto prenijeti, iskustva sa raznim protagonistima koja nadogradjivao u vrlo zabavnim pricama.

posebno mi se svidjela ludnica na brodu koja lijepo opisuje duh vremena, sleperaj na dunavu i sta dosada ucini od dvadesetak individualnih, a kreativnih, ludaka koji uglavnom silom prilika dijele isti prostor. u istom zabavnom duhu cita se i pogovor naslova pod teretom sidra, preporuka. nije to bas neka stilska glorija u sekspirovskom smislu, covjek je bivsi zenitista, ali je vrlo saljivo, u ovom slucaju ne na chaplinovski nacin, zabavno i autenticno.

džin tonik:
veceras ne citam, samo da se pohvalim: buvljak, 9 eura, tko zna sta je, zna, tko ne, ne zna. da, original je, ca. a3 formata, kompletno, sve uz reklamne dodatke na slabijem papiru, pergament i sl. džin tonik:


josip pavicic (ur.) - dossier boricevac
naklada pavicic, zagreb, 2012., tvrdi uvez, 696 sr.

ovog vikenda na citanje ide jedna vrlo vrijedna knjiga, vec prilicno tesko nabavljiva, koja dokumentarno obradjuje pokusaje srpske kolonizacije hrvatske i etnicka ciscenja, stvaranje podloge za "prisajedinjenja" razna, na primjeru boricevca. prikazani su i mirnodopski mehanizmi podvala, kao i shire prilike kad "ugrozeno srpstvo" vidi sansu za etnicko ciscenje naroda za cijom zemljom beogradu zinulo nezasitno, megalomansko i pohlepno dupe. da ne duljim prije citanja, kratki uvid u opisano stivo nudi i wikipedija:


--- Quote ---Boričevac, koji je 1941. godine s okolnim mjestima imao oko 2.000 stanovnika, koji su svi bili etnički Hrvati, spaljen je do temelja u ustanku Srba 1941. godine. Ustanici su najprije 27. srpnja 1941. pobili 37 Hrvata u obližnjem selu Brotinja, a kad su Hrvati napustili Boričevac, opljačkali su i spalili 1. i 2. kolovoza 1941. sve kuće i crkvu u Boričevcu; pritom su pobili sve Hrvate koji su u selu bili ostali - 11 staraca, te 44 žena i djece. Nakon Drugog svjetskog rata, nije Hrvatima bio dozvoljen povratak u Boričevac, kao zapravo ni u jedno drugo mjesto koje je bilo zahvaćeno ustankom iz 1941. godine.

Potomci Boričevljana nastoje obnoviti svoje mjesto i ishoditi povrat oduzetih imanja, te su okupljeni u Udrugu Ličana župe Borićevac.
--- End quote ---

Black swan:
Slicno je i u dijelovima zapadne bosne
Zabranjen bio povratak...zbrisane zupe i hrvatska sela
Ubijena majka s 9 maloljetne djece

džin tonik:
mda, uvijek ista otrcana prica, bilo cetrdesetih, bilo devedesetih. na terenu etnicko ciscenje, progoni, palez, pljacka i masakri gdje god se ukaze i najmanja prilika, nesto nedovoljno branjeno, a diplomacija, mediji i satanisti svijetu prodaju obrnutu pricu, jos si poslije spomenik dignu jadni ugrozeni. bizantska klasika.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version