NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > PRIRODNE NAUKE

Misteriozni krugovi otkriveni na ledu Bajkalskog jezera

(1/1)

Alexdelarge:
Neobični, skoro savršeni "ledeni krugovi" pojavili su se na zaleđenom Bajkalskom jezeru u Sibiru, piše "Dejli Mejl". Naučnici su odmah odbacili teorije da je u pitanju trag sletanja neidentifikovanog letećeg objekta, ali sada istražuju kako se ovaj geološki fenomen, širok oko četiri kilometra formirao na ledu najdubljeg jezera na svetu.

Jedan krug je primećen na južnoj ivici jezera dok je drugi otkriven blizu centra. Fotografije su snimili astronauti Međunarodne svemirske stanice, koja kruži oko 350 kilometara iznad Zemlje. Misteriozni krugovi snimani su u periodu od 5. do 27. aprila, kada je led već počeo da puca.
"Krugovi se pojavljuju kada se površina zaledi i nestaju kada se led otopi. Ove kružne formacije i samo njihovo pojavljivanje navode na pomisao da je led veoma tanak", izjavio je portparol američke svemirske agencije NASA.
Ledeni pokrivač menja se brzo u ovo doba godine na ruskom jezeru i može se otopiti i zamrznuti tokom jedne noći. Naučnici smatraju da topla voda koja se penje ka površini stvara tu jedinstvenu formaciju, ali ne znaju šta je izvor  toplote.

Hidrotermalna aktivnost i tokovi vrele vode primećeni su u drugim delovima Bajkalskog jezera, ali se jedan od krugova pojavio u blizini južnog kraja, na ledu koji pokriva relativno duboku, hladnu vodu.
Bajkalsko jezero je najveće (po obimu), i sa 1,64 kilometara dubine i najdublje slatko jezero na svetu. Starost Bajkala procenjuje se na između 25 i 30 miliona godina, što ga čini i jednim od najstarijih jezera na Zemlji. Talog na dnu jezera dubok je oko 6,5 kilometara.
U Bajkalskom jezeru živi retka vrsta slatkovodnih foka i nekoliko vrsta ribe kojih nema nigde drugde na planeti.zakk:
pa nije to nešto ni jedinstveno a ni dramatično...

http://www.flickr.com/photos/miriamheingard/3382142517/

http://www.flickr.com/photos/ambabheg/3338168379/

Čini mi se da ljudi danas nemaju pojma o prirodi. Recimo, bio sam u zoo vrtu prošli vikend i načuo kamaru gluposti, od kojih nije bio vrhunac da čovek za labuda kaže da je galeb.

scallop:
Nije ni objašnjeno. Zakk, tvoji su krugovi potpuni, mali, a vode plitke. Ovo na Bajkalskom jezeru je veeeliko. Nije za potcenjivanje, a ni za nagađanje. Pravilne geometrijske figure su uvek intrigantne. Svakako da nije NLO.

Boban:
Ali vidiš da se baš u okolini jednog kruga lomi led, tj. topi, što ukazuje da tu možda postoji nekakav izvor toplote. Konfiguracija terena ili kakav neznani termodinamički zakon čini da topla voda idući ka površini zauzima krug oko izvora. Ili je izvor kružna pukotina na dnu jezera kao ostatak nekadašnjeg vulkana.

scallop:

--- Quote from: Boban on 29-05-2009, 09:31:28 ---Ali vidiš da se baš u okolini jednog kruga lomi led, tj. topi, što ukazuje da tu možda postoji nekakav izvor toplote. Konfiguracija terena ili kakav neznani termodinamički zakon čini da topla voda idući ka površini zauzima krug oko izvora. Ili je izvor kružna pukotina na dnu jezera kao ostatak nekadašnjeg vulkana.

--- End quote ---

Znam za nekoliko termodinamičkih zakona. Neznam za neznani. Misliš, što dublja voda to veći krug na ledu? To bi bila dobra hipoteza ili pretpostavka, svejedno. Jel' može još jedan "Strah i njegov sluga"? Može i dva.

Navigation

[0] Message Index

Go to full version