Author Topic: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...  (Read 597223 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.152
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3300 on: 27-05-2019, 12:44:05 »
John Hyams nije uspeo da pređe iz sveta DTVa koji je prerastao u bioskopsku produkciju u koju je hteo da ga plasira Nicolas Winding Refn ali je u Netflixovoj seriji BLACK SUMMER koju je ko-kreirao za Asylum sa autorom njihove serije Z NATION (i sa kojom BLACK SUMMER tobože ima veze) uspeo da pronađe sebe.

BLACK SUMMER je sačinjena o kadar-sekvenci koje čine pretežno izražajno sredstvo i nudi visceralnu a opet arty, varijaciju na zombi seriju. Ovde imamo početak zaraze, kada su ljudi tek upali u paniku i tek se suočili sa pretnjom, i prati se nekoliko sudbina uporedo, u ofmri kratkih poglavlja a svako stoji kao zasebna priča. Tek na kraju serije se iz snimljenih poglavlja sastavlja ukupna slika celovite priče.

John Hyams nije jedini reditelj serije ali on je radio najviše epizoda i uspeva da održi dosta visok nivo realizacije iako je sve rađeno u ekonomičnim uslovima, na kanadskim lokacijama.

Iz glumaca izvlači naturalističku glumu a akciju snima kuaronovski, estetizovano na tragu “povišenog realizma” i to čini ovih osam epizoda pravim osveženjem na polju žanrovske produkcije, i kad je reč o zombijima a i inače.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.744
  • Strahoslovni domen999
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3301 on: 27-05-2019, 22:27:19 »
Za sada samo ukratko, pošto nisam mnogo pominjao:

1. The Chilling Adventures of Sabrina, prva sezona. Solidno, ali očekivao bih više. Ima problem sa tonom, jer ne znam da li serija ironična, komična ili sasvim ozbiljna. Možda nije ni bitno, ali svi ovi pristupi se smenjuju, i to sasvim proizvoljno, rekao bih. Ali ima dobrih scena i ideja. I verovatno najbolja uvodna špica od svih modernih TV serija, koja koristi ilustracije iz stripa.

2. Iron Fist. Stvarno ne znam šta je sa ovom publikom koja deli ocene izvučene iz nekih mračnih mesta koja nećemo pominjati ovde. Ovo se vodi kao najslabija saradnja Netfliksa i Marvela, a moguće i da je najbolja. Da, glavni lik nije posebno ubedljiv, pogotovo ne u prvoj sezoni, i njegovi glumački "tikovi"  mi ponekad idu na nerve (kad bih imao nerve, jel'te, ali u nekom prenosnom značenju, svakako), ali u ovakvim projektima, glavni glumac nosi samo 12,34% ukupnog kvaliteta serijala - naučno dokazano, nema zabune. Inače, da me glavni likovi odbijaju, ne bih pročitao ni 5% knjiga koje sam ukupno pročitao, a tih ima više od 20! I sigurno ne bih pročitao ona Martinova poglavlja sa ulaskom u um određenog sveštenika! Ali, iron Fist ima Jessicu Henwick, i to je već dodatnih 20% kvaliteta!  :!:  (Loša špica*, doduše, ali nije me posebno briga. - 0.5%)
*3D One Punch Man, koji je prethodno upao u kazanče sa katranom
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Usul

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.936
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3302 on: 28-05-2019, 03:41:29 »
1. Billions (Netflix)
Odlična analiza finansijskih mahinacija, politike i korupcije u SAD. Apsolutna preporuka.

2. What If? (Netflix)
Neuspeli pokušaj reciklaže nepristojne ponude sa prilično operisanom Rene Zelveger i buljukom klišea. Preskočiti

3. Bosch (Amazon prime video)
Odlična ekranizacija serijala knjiga Majkla Konelija. Kvalitet ne pada već raste sa novim sezonama. Vredi pogledati.

4. Black Summer (Netflix)
Još jedna serija o zombijima, raspadu svega itd. Jedva izdržah prvu epizodu. Totalni meh

5. Traitors (BBC/Netflix)
Veoma interesantno i uzbudljivo predstavljanje posleratnog perioda u engleskoj, špijunađa, KGB/CIA hladni rat. Vredi pogledati


God created Arrakis to train the faithful.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.152
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3303 on: 28-05-2019, 22:41:05 »
NOX je francuska krimi serija od šest epizoda koju kreirali doajen tamošnjeg filmskog krimića Fred Cavaye, Jerome Fansten i Croc Dang Tran. Serija govori o pariskom podzemlju, ispod ulica, pored i ispod metroa po kom lutaju prosjaci, migranti a na kraju i manijaci i serijske ubice.

Kada mlada policajka nestane u pariskom podzemlju tokom jedne zasede, njena majka - penzionisana policajka - i njen partner i povremeni ljubavnik kreću da istražuju nestanak i nailaze na bizarnu zaveru izopačenih ubica i korumpiranih policajaca.

NOX je neujednačena serija koja nažalost ima dva dometa, faze kad je krajnje neuverljiva i nategnuta i faze kad je solidna ali u okvirima očekivanog. Privukla mi je pažnju kao novi rad Mabrouka El Mechrija koji poslednjih godina dosta radi na francuskoj televiziji. Realizacija je solidna, seriji se prišlo sa velikom ambicijom, ali zbog samog koncepta i scenarističke realizacije, rezultat je ipak tek osrednji...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.152
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3304 on: 01-06-2019, 23:47:35 »
DOOM PATROL Jeremy Carvera adaptacija je DCjevog stripa čiji je najslavniji i danas bez sumnje najznačajniji run radio Grant Morrison. Uporedo sa serijom HAPPY u kojoj Morrison nastavlja da potvrđuje kako je na savremenoj televiziji našao idealno mesto za sebe, u DOOM PATROLu doživljava revival svojih likova koji dobijaju izvanrednu reinterpretaciju, uporedo naravno sa samim doompatrolovcima koje je on zatekao i relativizovao. Danny the Street i neke od najekstravagantnijih Morrisonovih kreacija ovde dobijaju svoju ekranizaciju, a naracija je takođe u njegovom duhu, sa razbijanjem četvrtog zida u paramparčad i pričom koja se širi u najrazličitijim slojevima i kriškama. Anarhičnost televizijske adaptacije ravna je Morrisonovim stripovskim zahvatima, kako u suštinskom tako i u formalnom pogledu.

DOOM PATROL je pre svega studija karaktera i neko zloban bi mogao reći da je prva sezona u stvari serija raznoraznih origin storyja. I to jeste tačno na nekom nivou, međutim, isto tako ovde je svaki od tih origin storyja deo priče i svaki od njih čini deo slagalice o Mr Nobodyju kog je kao story arc takođe vodio Morrison, i na kraju ova serija istovremeno uvodi likove i priča jasan zaplet i “priču”, slučaj koji rešava superherojski tim.

Produkcija je na vrlo visokom nivou. Realizacija je izvanredna. DCU je u TITANSu postavio visok standard a u DOOM PATROLu ga je ne samo zadržao već i prevazišao jer je ovde priča još raskošnija u pogledu zahvata koje iziskuje, pošto tu ima i epohe i snoviđenja i raznih dimenzija i mnogih drugih stvari.

Svaka epizoda je besprekorno realizovana u vizuelnom pogledu a glumačka ekipa koja je okupljena je perfektna. Zvezde po imenu su Brendan Fraser, Timothy Dalton i Matt Bomer, uz nezaobilaznog Alana Tudyka, ali  cela podela funkcioniše kao vrhunski ansambl i tu stvarno nema slabog mesta.

Neke Morrisonove zamisli koje nudi u ovoj seriji zaista stoje kao pripovedački izazov za film i televiziju. Ova serija je dorasla tom izazovu i samim tim se kvalifikuje za jedno od najuzbudljivijih ostvarenja sezone koje je po mnogo čemu promenilo svet ekranizacija stripova ali je pomerilo okvire i televizijskih serija.

Ne znam koliko DCU kao novi brend sa nizom inherentnih nedostataka može izgurati ovu seriju do neke Emmy prominencije, ali mislim da će svako ko je pogleda do kraja sezone imati na umu da je gledao nešto zaista posebno.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

raindelay

 • 4
 • 3
 • Posts: 948
 • Disco Inferno
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3305 on: 02-06-2019, 09:53:20 »
Kriple, pusti ta sranja i gledaj "Au service de la France".
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.152
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3306 on: 10-06-2019, 17:01:28 »
HAPPY! je ukinut posle druge sezone. Ima još uvek šanse da ga preuzme Netflix i da se nešto desi, videćemo.

Kad se govori o ukidanju HAPPYja, mislim da je ključna stvar to što je uopšte ikada i odobren taj pakleni miks Granta Morrisona i Briana Taylora gde su zamisli škotskog strip velikana dobile adekvatno anarhičnu rediteljsku realizaciju kod čoveka koji je sa Neveldineom snimio CRANK i GAMER. Kasnije, snimio je i GHOST RIDER ali HAPPY! će ostati njegova najznačajnija stripovska ekranizacija, u najmanju ruku zato što je reč i o jednoj od najznačajnijih u istoriji pokušaja dramske umetnosti da se poduhvati sa devetom.

U drugoj sezoni koja je podrazumevala proširenje u odnosu na strip, Morrison i Taylor su itekako uspeli da očuvaju i tonus, kako u pogledu ludila tako i realizacije.

Stoga, ne treba tugovati ako serija bude ukinuta već slaviti incident da je odobrena.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.152
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3307 on: 21-06-2019, 22:53:56 »
CHERNOBYL Craiga Mazina i Johana Rencka nažalost za mene nije “radio posao”. Naprosto, ova serija je imala neke briljantno sinematične momente, neke sjajne scene u filmskom pogledu, snažne i potresne, ali to je onda sve garnirano nizom krajnje deklarativnih dijaloških tj. “dramskih” scena u kojima se na istovremeno pretenciozan i krajnje neuverljiv način razvlači žvaka među likovima o tome šta se dešava i kuda sve to vodi.

Sami karakteri su građeni esencijalistički. Ko je glup taj je i kukavica, to je pametan taj je i progresivan i naravno - heroj je. i to tako ide, i sa predvidljivom dinamikom vremenom postaje poprilično dosadno, ali nesumnjivo zanimljivo.

E sad, na sve to, sećam se Černobilja i panike kao dete, potom sam o tome čitao i upoznao se sa događajem, pa onda i to što je zanimljivo meni nije bilo novo.

U svakom slučaju, drago mi je da su HBO i Sky napravili seriju koja je uspela o ovako važnoj temi, ali uspeh se u mom slučaju nije poklopio sa time da mi je prijala. No, kako broj onih kojima je dobra daleko nadmašuje broj onih koji nije, dozvoljavam sebi da grešim, iako mi primedbe koje imam deluju dosta solidno i ponavljaju se iz epizode u epizodu.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

angel011

 • PsychoKitty
 • 5
 • 3
 • Posts: 8.289
 • meow
  • Hronika mačjeg škrabala
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3308 on: 23-06-2019, 10:45:25 »
Jedna od serija koje sam nedavno gledala je In the Flesh. BBC, ukinuta nakon dve sezone (šteta, moglo je da se nastavi). Neka vrsta psihološke drame sa zombijima. Ovo sad će da deluje kao spojler, ali nije, pošto to saznate na samom početku: bio je taj neki trenutak kad su se oni koji su preminuli i sahranjeni pre godinu-dve podigli iz grobova i krenuli da ubijaju žive i jedu ih, živi su se junački borili i nije došlo do zombi apokalipse, pronađena je neka vrsta leka (ne može da vrati zombije u život, ali im mozak ponovo proradi i postanu svesni šta rade, počinju da se sećaju ko su i šta su sve uradili i pre i nakon ustajanja iz groba), i, nakon perioda rehabilitacije/terapije, ti zombiji se šalju nazad svojim porodicama. Što, naravno, izaziva svakojake reakcije, neki ljudi su samo srećni što im se član porodice vratio, oni kojima su zombiji ubili nekog uopšte nisu srećni, neki zombiji se osećaju užasno zbog onoga što su učinili, neki ne osećaju krivicu jer smatraju da su radili šta su morali...


Sve u svemu, solidna serija.
We're all mad here.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.152
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3309 on: 02-08-2019, 23:55:24 »
Uprkos tome što ni ove godine upliv stripa na film nije učinio mnogo da osveži kinematograifju, ulazak stripa na televiziju je zaista imao izuzetno krepljujuću ulogu. Prva sezona DOOM PATROLa i druga sezona HAPPYja učvrstile su Granta Morrisona kao bitnog strip autora na ekranu, uvodeći po prvi put na ekran neke kompleksne, maštovite, u svakom pogledu rizične zamisli koje bi se lako mogle opisati ne kao nefilmične nego kao nefilmljive.

THE BOYS po stripu Gartha Ennisa sa druge strane uspeva da za početak unapred predložak ovog autora jer sprečava da potone u tipičnu paradu vulgarnosti i besmislenog bizarnog nasilja kao njegovi stripovi, koji po pravilu krenu dobro pa se raspadnu. Ovde sezona uspeva da održi nivo, izgradi svet, izloži likove, ispriča priču, i u estetskom pogledu donese nešto novo, hrabro i ambicionzo.

THE BOYS je klinička studija kako se radi dekonstrukcija superherojskog mitosa ali ne samo njega već i onog što je mnogo šire a to je superherojski univerzum. THE BOYS se poigravaju arhetipima DCjevih superheroja kao oslonaca tog sveta u koji je priča smeštena i bez ikakve političke korektnosti prema ideji superherojstva ih osuđuje i smešta na mračnu stranu.

Eric Kripke kao glavni scenarista i kreator izuzetno vešto artikuliše priču, koristeći često mešavinu medija, od obične dijegeze de pseudodokumentarnih detalja, i time gradi vibrantnu sliku sveta koji ne samo da ima svoju “realnost” već i medije koji je iskrivljuju.

U osam sati, THE BOYS nude izuzetnu dozu humora, akcije, dekonstrukcije superherojštine, i potencijal za dalji nastavak serije do kog će naravno i doći jer je Amazon promptno reagovao već pre premijere i obezbedio novu sezonu.

Jack Quaid ima prostora da najviše profitira od ove serije kao glumac. Dok su ostali već afirmisani, on ovde prosto proširuje svoje područje borbe na zanimljiv način i nudi svoju komičarsku varijaciju na šarm mladog Colina Firtha.

Reditelji su uradili izuzetan posao i u potpunosti iskoristili production value koju im je obezbedio Sony.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.152
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3310 on: 13-08-2019, 01:47:11 »
THE LOUDEST VOICE je adaptacija knjige Gabriela Shermana koju su uradili Tom McCarthy i Alex Metcalf za kablovsku mrežu Showtime i u njoj su se pozabavili slučajem Rogera Ailesa i Fox Newsa. McCarthy i Metcalf uspevaju da obuhvate period od osnivanja Fox Newsa sredinom devedesetih do njegove smrti tako što svaku epizodu vezuju za jednu ključnu godinu.

Primarne teme su naravno Ailesove medijske strategije i njegov odnos prem ženama, kako supruzi tako i brojnim zaposlenicama koje je ucenjivao na najrazliičitije načine i seksualno uznemiravao. McCarthy i Metcalf uspevaju da pronađu balans između ova dva elementa tako da svaki isprate do kraja. Ailes je prikazan kao harizmatični džangrizavi negativac i cinik koji ipak veruje u konzervativno viđenje Amerike, iako njime povremeno svesno manipuliše u svoju korist. Međutim, jasno j da Ailes ne bi postigao sve to da nije verovao u ideje koje su zastupali njegovi mediji. Iako Ailesov slom koincidira sa Trumpovim usponom, i ova serija prikazuje njegov značajan uticaj na izbor aktuelnog predsednika SAD.

Russell Crowe je senzacionalan u ulozi Ailesa. Možda on više nije u formi da bude vrhunska zvezda ali jeste sposoban da karakterno isprati ovakav lik i to ispod teške maske koju je verovatno bilo zastrašujuće naporno aplicirati svaki dan. Jedna od dilema bilo je zašto i Sienna Miller igra Beth Ailes pod maskom ali odgovor je dosta jednostavan. Morali su uzeti Russellovu ispisnicu da mu igra ženu jer bi starija glumica i on pod maskom dekoncentrisali publiku zbog percipirane razlike u godinama. Ovako su oboje pod maskama i izraz je konzistentan.

Nisam bio fan filma sa kojim se McCarthy proslavio ali THE LOUDEST VOICE upravo jeste ona priča o novinarstvu na koju je pretendovao SPOTLIGHT. Dakle, ovo jeste ozbiljna studija novinarstva pod kontrolom ideologije i biznisa.

Jer, na kraju krajeva, Ailesova ideologija je sama po sebi bila adut Fox Newsa i učinila ga je najgledanijom mrežom. I Murdoch je tu ideologiju tolerisao velikim delom jer je donosila novac iako je Ailes relativno brzo otišao bitno dalje od desnog okvira u kome je Murdoch dotle bio. Dakle, Murdoch jeste desničar ali Ailes nije ilustracija njegove ideologije već njegove poslovne strategije i želje da zaradi novac.

Serija je suptilno, izvanredno režirana, dinamična je što je pravo osveženje u danima Peak TVa i apsolutno ima svoje mesto u periodu kada se emituje SUCCESSION, HBO serija nastala po scenariju Jessea Armstronga inspirisanom porodicom Murdoch.

Ova serija je i poziv da se pročita nekoliko knjiga o Ailesu, ne samo naslovna već i još neke jer je njegov modus operandi još za života privukao pažnju teoretičara medija, politikologa i marketinških stratega.

Ova serija ni u jednom trenutku ne tone u teoriju zavere, i zaptavo jedini junak sa takvim pogledom na svet je sam Ailes koji ponekad i samome sebi falsifikuje stvarnost, a ne isključivo gledaocima Fox Newsa.

Bivši i aktivni novinari su ostvarili značajnu ulogu u istoriji Holivuda kao scenaristi, ali smo na prvi istinski važan film o novinarstvu čekali dosta dugo, do Pakulinog ALL THE PRESIDENT’S MEN koji i dan-danas svojom izuzetnom estetikom i darom ovog autora za političko i napeto stoji kao remek-delo ravno podvigu ljudi o kojima govori.

U toj epohi Holivuda sedamdesetih nastao je i film NETWORK koji na briljantan način biva parafraziran u završnici serije THE LOUDEST VOICE kada Ailes želi da se obrati naciji preko vlastite kablovske televizije, ali se to ispostavlja kao nemoguće. U tom amoku pred neumitni slom, Ailes pokazuje da su mu se realnost i fikcija potpuno pomešali i da je na kraju krajeva on više bio showman nego newsman.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.152
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3311 on: 24-08-2019, 15:46:06 »
Četvrta sezona ANIMAL KINGDOMa donosi jednu od landmark situacija u serijama Johna Wellsa a to su rastanci. Još od ER preko SHAMELESSa do ANIMAL KINGDOMa, Wells je stručnjak za velike rastanke i odlaske važnih, nekada glavnih i ključnoh likova iz serija. Neke od njih su to čak uspevale i da prežive, setimo se ERa, recimo.

ANIMAL KINGDOM se nalazi pred takvim ispitom. Cela sezona je ispraćaj za lik Smurf koja rekapitaulira svoj život dok padi od neizlećive bolesti. A Smurf je pak ono po čemu se serija ANIMAL KINGDOM izdvaja, i nastavlja na Aldricheve ali i Bigelowkine korene. Ili, da tako kažem Aldricha ispričanog kroz Bigelowku.

U ovoj sezoni, ANIMAL KINGDOM je savršeno podmazana mašina i impresivno je gledati na kakav način John Wells i ekipa koju je okupio kanališu čitav niz ozbiljnih zadataka koje su postavili pred sebe. Wells preuzima na sebe najteže scenarističke zadatke, pa početku i na kraju ali Elizi Clark daje sve veće angažmane pa ne čudi da je posle ove sezone dobila posao kao showrunner.

Jay jako uzbudljivo sazreva kao lik. Ne samo na papiru već i u interpretaciji Finn Colea, i junaci se suočavaju sa zanimljivim curveball situacijama koje im se šalju da ih reše.

Ako je Ellen Barkin u ovoj seriji ono što je Willam H. Macy u SHAMELESS onda je Shawn Hatosy ono što je Emmy Rossum. On preuzima rolu svojevrsnog glumačkog patrijarha i dobija priliku da režira poneku epizodu. Ne znam da li je žap Scottu Speedmanu što više nije tu, ali serija danas funkcioniše kao da ga nikada (glumački) nije ni bilo, i Wells pokazuje tu svoju veštinu pravljenja održive serije na duže staze. Baz je delovao kao nenadonadiv gubitak, pa evo nas, potpuno je zamenjen, i praznina je popunjena.

Smurf će biti rizik i to čini petu sezonu još intrigantnijom umesto da signalizira kako treba dići ruke od svega jer nema ključnog lika. Wells i ekipa su postavili izazov pred sbe i zaslužuju da verujemo kako će ga prevazići.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.808
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3312 on: 12-09-2019, 21:57:41 »
Gledam Amazonov CARNIVAL ROW, na petoj sam epizodi.
Jako je to lepo, onako, vidi se veliki budzet, zanimljiv svet, dobri glumci... Jedino sto je pretrpano desavanjima, linije prica se razvlace na razne strane, ima mnogo likova, pa ponekad deluje da gledamo nesto manje zanimljivo od onoga sto nas zaista zanima u ovoj seriji. Kazem, tek sam peta epizoda, ima osam, sto je fina brojka, taman da ti ne dosadi.

A poceo sam da gledam i Francuski ZONE DIMANCHE, ili Black Spot, triler, krimi, malo mesto, suma, evropski Tvin Piks, naravno, daleko od toga, ali simpatican pokusaj. Ima dve sezone, isto po osam epizoda, bombonica. Ja sam na trecoj prve sezone.

I odgledao sam prvu epizodu Norveske HBO serije BEFOREIGNERS, simpa koncept, misterija, pojavljuju se sirom sveta ljudi iz gvozdenog doba, i XIX veka, niko ne zna kako, samo izrone iz mora, i onda tajm dzamp, ljudi iz proslosti i dalje dolaze, zapadna civilizacija pokusava da ih integrise, jasno je da je to prica o izbeglicama iz Sirije i Avganistana, glavni baja policajac u Oslu, a dodele mu partnerku prvu osobu iz proslosti koja je zavrsila za policajku, neka super vikinska ratnica. Deluje kao komedija i neki bizar, ali je dovoljno vesto odradjeno da bude bas simpaticno. Nastavicu i sa tim.

Odgledao genijalnog BARIJA na HBOu, obe sezone (za sada). Ko nikada nije gledao Bila Hejdera u SNLu, ili bilo gde drugde, ovo svakako treba da pogleda, ovo je toliko duhovito i ozbiljno u isto vreme, tako dobro da mi je ovo jedna od najboljih serija u poslednjih nekoliko godina. Placeni ubica shvata da bi voleo da bude glumac... i pozeli da ostavi stari posao i krene u skolu glume. Smesno i krvavo i svakakvo - obavezno gledati.

O DOOM PATROLU je Kripl vec sve napisao, to je kao kada bi Dejvid Linc radio superheroje. Remek delo. Meni su se iz istog univerzuma i TITANSi jako dopali, videcemo kakva ce biti druga sezona.

 

 

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.152
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3313 on: 18-09-2019, 15:37:12 »
BEFOREIGNERS (sad sam na dve trećine serije) briljantan. Pišem kad završim celu...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.808
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3314 on: 19-09-2019, 08:04:47 »
BEFOREIGNERS (sad sam na dve trećine serije) briljantan. Pišem kad završim celu...
Ja sinoc odgledao cetvrtu epizodu... Odavno nisam gledao nesto ovako u isto vreme veoma duhovito i uzasno ozbiljno. Da se razumemo, ovo je daleko od komedije, ali ima specifican smisao za humor koji mi potpuno odgovara. I nije mi jasno kako su uspeli ovo da pitchuju - preprican koncept meni deluje kao neki SNL skec, a ne predlozak ozbiljne serije. Maestralno.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.152
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.152
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3316 on: 24-09-2019, 00:25:36 »
Rumunsko-nemačka serija HACKERVILLE snimljena za evropski HBO, i to u produkciji Christiana Mungiua zaista čini da najave naših producenata da su snimili nešto dostojno HBOa zazvuče sasim realno. Doduše, oni ne misle na evropski HBO kada to kažu, ali mogu se barem vaditi na to.

Mungiuovog pečata u ovoj seriji nema, i ne kažem da sam sada osetio neklu snažnu potrebu da ga bude, međutim, ono što jeste snimljeno je generic cyber triler sticajem okolnosti mahom smešten u Rumuniju i izgovoren na rumunskom.

Redteljska postavka i realizacija ispod su onoga štp gledamo u srpskim serijama poput UBICA MOG OCA i jedino što je ekskluzivnije u ovoj seriji je format od šest epizda. Fotografija je u najboljim deonicama reklamdžijska ali je gotovo uvek neubedljiv. Isto važi i za produkcioni dizajn.

Iako je smisao ove serije bio da smesti neku internacionalno prepoznatljivu situaciju u specifičan lokalni ambijent ono što smo dobili je serija koja nije bitno odmakla od neke strane serije koja je došla da iskoristi neku istočnoevropsku lokaciju.

Serija je sudeći po potpisima rađena pod supervizijom angloameričkih mentora a HBO je izgleda zadovoljan jer je Mungiu dobio i novu porudžbinu.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.152
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3317 on: 05-10-2019, 19:13:38 »
PUSTINA Stepana Hulika je HBO evropska produkcija snimljena u Češkoj. Serija je izašla 2016. godine. U režiji Alice Nellis i Ivana Zachariasa, nastala je jedna od najzrelijih ne-angloameričkih serija koje je HBO proizveo. Nellisica i Zacharias su ponudili visoku estetizaciju miljea u koji je serija smeštena a to je mesto koje polako guta obližnji rudnik.

Meštani su doboko podeljeni oko toga da li firmi koja kopa rudu treba dati da kopove proširi i na deo koji je sada naseljen, i u danima neposredno pred referendum na kome će biti doneta odluka, nestaje kćer gradonačelnica koja je za to da se naselje sačuva.

Kreće potraga za detetom u koju seuključuju kao tragači i oni koji su istovremeno osumnjičeni da su joj naudili.

Reditelji izvanredno uspevaju da stvore utisak teskobe malog češkog mesta, fino slikaju mentalitet bez ulaska u sentimentalnost i preteranu ornamentalistiku koja bi sve odmakla od tvrdog trilera. U vizuelnom pogledu serija je besprekorna i izuzetno atmosferična.

U pogledu dramaturgije, ona u sebi nosi zametak HBO estetike jer nije pripovedana niti rediteljski koncipirana kao klasičan procedural, naročito ne na mikroplanu. Ona formalno sasvim sigurno pripada estetici Peak TVa i njenom odmaku od ono što su konvencije network televizije.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.152
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3318 on: 21-10-2019, 12:35:29 »
THE RIGHTEOUS GEMSTONES je serija Danny McBridea u kojoj se on ponovo sastaje sa svojim redovnim saigračima Jody Hillom i David Gordon Greenom i ovog puta snima svoj tip komedije smešten u milje mega-churcha.

Pošteno govoreći, THE RIGHTEOUS GEMSTONES ne zadire previše u sve moguće slojeve mahinacija koje vrše mega-churches, čak je u humoru koji im namenjuje relativno pitom ali ukupno uzev serija je očekivano kritička prema tom fenomenu. U izvesnom smislu, jedino što se može McBrideu prebaciti u odnosu na prikaz mega churchesa jeste zanemarivanje njihove političke uloge u dovođenju Busha i potonjem zaglupljivanju američke političke scene. Sve ostalo je moglo biti oštrije ali bi možda previše degradiralo ionako već pripremljenje likove, marinirane u frustracijama i pokvarenlucima koje samo McBrideovi likovi mogu nositi.

McBride kao kreator serije drži stvari tačno tamo gde se najbolje snalazi i GEMSTONES je pravi primer kako promišljen komičar tačno odmerava svoje mogućnosti i prilagođava im se. McBride je lako mogao da se umisli, uostalom zar nije bio ko-scenarista onog groznog HALLOWEENa koji je režirao Green.

Međutim, McBride ovde tačno drži liniju na kojoj je siguran i HBO može sa ovom serijokm ubrojati siguran i ne sasvim neočekivani pogodak na domaćem terenu.

Serija je održiva na više sezona i nadam se da će dobiti priliku i da se nastavi na dobar način. McBrideove serije nisu imale džinovske runove ali su kroz njih barem bile konzistentne. Jody Hill i Green donose jake rediteljske fundamente u McBrideovu komediju i film look koji nadilazi mnoga bioskopska ostvarenja. To košta, ali čini mi se da McBride još uvek opravdava ulaganja.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.152
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3319 on: 30-10-2019, 01:01:27 »
SLEPNAC OD SWIATEL je poljska HBO serija o varšavskom dileru kokaina koji upada u nadrealni shitstorm kada jedan tovar droge i para nestane a pojavi se neka otrovna koka izuzetne snage.

Scenaristi Krzystof Skonieczny i Jakub Zulczyk su se potrudili da naprave seriju o narko dileru kakvu do sada nismo videli sa scenama prepunim brutalnosti, deonicama koje skliznu u mjiuzikl i obiljem oniričkih intervencija. Nažalost, nasuprot tim intervencijama kojima izuzetno unapređuju izraz i prave seriju koja po svojoj ekscentričnosti dobacuje do nečega što bi prikazivao HBO u najhrabrijoj fazi kada ih apsolutno boli uvo (tipa JOHN FROM CINCINATTI) aboravljaju da urade ono što su fundamentalne stvari a to je pripovedanje, pričanje priče koja ima smisla, početak, rtazvoj i kraj.

Stoga, SLEPNAC OD SWIATEL je efektna srazmerno spremnosti gledalaca da uživa u maštovitosti autora nezavisno od narativne snage sadržaja.

SLEPNAC OD SWIATEL nije “meta”, ali jeste izrazito drska prema ideji konvencionalne dramaturgije. No, realizacija je zaista izuzetno energična. Varšavske lokacije su sjajne, podzemlje je brutalno i izopačeno. Šteta samo što su na putu ka genijalnoj seriji zaboravili da naprave dobru.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.152
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3320 on: 08-11-2019, 03:18:21 »
DAYBREAK je Netflixova desetodelna serija po stripu Briana Ralpha. Kreirali su je Brad Peyton i Aron Eli Coliete. Reč je o odličnoj akcionoj komediji ali pre svega omladinskoj seriji smeštenoj u milje vrlo specifične zomboidne postapokalipse.

Zemlju je zadesio nuklearno-biološki rat i preživeli su samo tinejdžeri. Odrasli su ostali zombifikovani u stanju neke poludemencije a životinje su mutirale. To se sve desilo kada je glavni junak uspeo da se posvađa sa svojom velikom ljubavlju od koja ga je katastrofa razdvojila.

Postepeno, glavni junak počinje da okuplja ekipu sa kojom planira da prebdori apokalipsu ali i da nastavi svoju potragu za devojkom koju je u afektu odjavio iako je i dalje voli.

Brad Peyton je reditelj kog prevasodno znamo po Rockovim spektaklima ali pre neku godinu je snimio mali Blumhouse film u kom je pokazao da ume da napravi i odličnu “manju” priču. Iako taj film nije bio uspešan, pokazao je da Peyton vlada fundmantima. U ovoj seriji, Peyton rukovodi, kao reditelj prve dve epizode i kreator serije jednom raspojasanom estetikom u koju se unosi ogroman broj meta zahvata, probijanja četvrtog zida, dekonstrucike većine najčešće primenjivanih narativnih tehnika itd.

U tom pogledu DAYBREAK odlazi dalje i od ZOMBIELANDa i od DEADPOOL koje su radili Wernick i Reese kao scenaristi, i u tom pogledu pokazuje da je televizija pravo mesto za tu vrstu zahvata.

Peyton je okupio odličnu podelu mladih junaka i pojačau ju je Matthew Broderickom kao direktorom škole i Krystom Rodriguez u ulozi nastavnice koja je mutirala ali nije do kraja zombifikovana. Broderick naravno nosi nešto magije Ferrisa Buellera sa kojim glavni junak naravno može imati određene paralele.

U ovoj seriji koja vrvi od aktuelnih ali i starijih pop-kulturnih referenci što me samo po sebi ne raduje previše, ono što je važno jeste da je smeh srdačan, i da su emocije prave usprkos naslagama ironije i cinizma.

U pogledu specijalnih efekata, DAYBREAK pravi sasvim solidan rezultat sa budžetom kojim raspolaže i pravi čitav niz odličnih vizuelnij i uopšte formalnih zahvata.

Što se mene tiče, DAYBREAK će ubuduće biti vizit-karta Brada Peytona i lako će otvarati moja vrata. Nadam se novoj sezoni.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.744
  • Strahoslovni domen999
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3321 on: 17-11-2019, 15:01:23 »
Patrola prokletih (Doom Patrol)

Mr. Nobody kaže da se obraća fanovima Granta Morrisona, ali ova serija je nekako više u duhu Keitha Giffena, bar po svom tonu. Što nije loše samo po sebi - pogotovo ne za mene, koji sam veći fan ovog drugog - ali kao da su u produkciji mislili da serija može da funkcioniše samo kao spoj cinizma (povremeno pogrešno shvaćenog kao "humor") i senti-mentalnosti (pogrešno shvaćene kao "ozbiljnost"). Iako ima odličnih delova i scena, ipak me je serija donekle izgubila kada je uvela Kiborga. Budući da se radi samo o nekolicini likova, koristiti dva koji imaju manje ili više sličan - da ne kažem isti - problem, koji je istovremeno i izvor njihovih nadljudskih sposobnosti, je kreativno zaludan potez, koji ne opravdava razlika u njihovim ličnim istorijama. S druge strane, Negativni čovek, kojeg je Morrison na neki način "ukinuo" na samom početku, ostaje jedan od glavnih likova, verovatno zato što nema dovoljno hermafrodita na svetu da budu smatrani ozbiljnom ciljnom publikom koja može da se poistoveti sa takvim likom. :roll:

Srećom pa nisam gledao Penny Dreadful tačno pre ovog, inače bih imao utisak deža vija.


Njegova mračna tkanja (His Dark Materials)

Ovo bi moglo biti najbolje što se trenutno premijerno prikazuje na televiziji, budući da Nadzirači imaju Daemona Lindelofa da visi, poput Damokleovog mača, nad smislenošću čitavog koncepta, a to je stravično nasleđe!* Ma, znam da mu je ime Damon, ali His Dark Materials koristi daemone - životinjske pratioce i zaštitnike ljudi u jednom svetu sličnom našem. Ova serija je pravljena na osnovu trilogije romana Filipa Pulmana, koji je neka vrsta anti-Tolkina, više nego MMM (Murkok/Martin/Mijevil) ili ko god kome se to pripisuje.

Nema mnogo fantastičnih elemenata na samom početku, ali daemoni su urađeni FENOMENALNO, u smislu animacije i "glume", što je značajna stvar, jer nose veliku odgovornost na svojim leđima. Ruth Wilson - meni jedna od omiljenih britanskih glumica još od Luthera - idealna kao gospođa Coulter. Jedini "problem" mi je bilo (SPOJLER!) postojanje međudimenzionog prolaza nepoznatog javnosti na relativno javnom mestu, ali možda to bude objašnjeno naknadno. (Dodatno znanje iz romana ovde ne pomaže. TV serija je dužna da reši to u sopstvenim okvirima.)


*skeptici dok se ne dokaže suprotno!


"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.808
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3322 on: 09-12-2019, 19:41:35 »
Watchmen mi je serija godine. Neverovatno. Jebeno neverovatno.
Odgledao sam sedmu pre neko vece, veceras izasla osma, devet ukupno ima prva sezona.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.152
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3323 on: 03-01-2020, 04:08:52 »
FOR ALL MANKIND je serija koju kreirali Ronald D. Moore, Ben Nedivi i Matt Wolpert. Emitovana je na mreži Apple + i posle prve sezone odobrena je druga. Ne bi to bilo ništa posebno da nije reč o seriji koja govori o alternativnoj istoriji u kojoj su Sovjeti prvi sleteli na Mesec i u kojoj se neke stvari u američkoj politici nisu desile baš inako kako mi znamo. Ali, nisu ni mnogo drugačije.

Samo epoha Peak TVa i velika potražnja za sadržajima može da dopusti nastanak ovakvog high concepa za koji u određenom smislu možemo reći da je krajnje ezoteričan po svom sadržaju jer ovo nije MAN IN THE HIGH CASTLE, ovo nije USSA, ovo je nešto što se malo razlikuje od današnjice i više ima veze sa MAD MEN ili FROM EARTH TO THE MOON nego sa STAR TREKom.

Elem, FOR ALL MANKIND ipak podrazumeva neku vrstu interesovanja za ovu temu jer ako gledalac ne poznaje istoriju puta u kosmos i interne događaje u NASAi, teško da može da isprati ovu priču i shvati šta je njena puna poenta.

S druge strane, gledalac koji ne zna ništa kako je NASA u stvarnosti istraživala svemir svakako može da gleda ovu seriju kao lepu istorijsku rekosntrukciju jer u njoj niko ni u jednom momentu nema svest o “vremenskom iskliznuću”.

Dakle, cela ova stvar je dosta neobična, uvrnuta, iako sama serija nije, i ponajviše podseća na već pomenuto Hanksovo remek-delo, samo sa dozom MAD MENa ubačenom kao komentar epohe.

Joel Kinnaman igra glavnu ulogu, astronauta buntovnika koji biva skinut sa rasporeda letenja posle jedne nesmotrene izjave za novine a Michael Dorman igra njegovog druga koji se odaje piću i preljubi kao i mnogi astronauti koji su u tom trenutku po popularnosti na nivou rok zvezda.

Čitav niz tema se razvija uporedo sa osnovnom delatnošću NASAe. To su teme emancpiacije žena, sistemske homofobije, hladnoratovskih tenzija itd.

Prvu epizodu vrlo jasno, efektno, žanrovski precizno i sa darom za rekonstrukciju epohe režira Seth Gordon a kasnije dolazi još nekoliko poznatih reditelja, među njima i John Dahl.

Ne znam tačno koliko je ova serija zaista dobro prošla da bi opravdala drugu sezonu ili je to samo sujeta Applea, ali šta god da je, hvala im. Ja sam uživao.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.744
  • Strahoslovni domen999
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3324 on: 08-01-2020, 14:07:15 »
Što se tiče The Witcher, pogledah sve do 7. epizode (od osam). I u pravu je Kimura, postaje bolje. Prilično. Gore bi ionako teško bilo zamislivo, jer bismo onda pričali o ligi najlošijih filmova Uwe Bolla. Moj problem sa prvom epizodom nije bio u priči, tj. scenariju, već u svemu ostalom. Cavill dobro izgleda, ali se previše trudi oko muževnosti svog glasa. Scenografija i pejzaži su bolno generički, počev od šuma, preko gradova, njihovih ulica, do krčmi i palata. Borbe su konfuzne, bez korišćenja te konfuzije kao svojevrsnog izraza. Oklopi imaju sjaj lošeg CGI-ja koji sam viđao u uvodima za neke japanske RPG-ove pre 10-15 godina, a boje su proterane u koncentracioni logor i mučki ugušene tamo - a čak i taj metaforički (i eventualno zanimljiv) logor je ostao izvan serijala. Glumci bledi, neupečatljivi - kao i većina lica (taj deo je do podele uloga). Dijaloga se i ne sećam. Neko će verovatno reći da su bili očajni, ali ja sam ih zaboravio. Ali najveći kriminalci ovde su (zlo)upotreba muzike - sama muzika, manje više - i kamera u sprezi sa montažom. Za ovo drugo imam utisak da se kamerman razboleo pa su uvalili nekom statisti da odradi taj deo. Za montažu već nemam ideju šta se desilo. I počinje se scenom ubijanja čudovišta koje izgleda opakije i veće od svega sa čim se Geralt - ili bilo ko drugi, zaista - kasnije borio, što nikako nije mudro.

Srećom, već druga epizoda se drži dosta bolje u vezi skoro svega što sam gore zamerio, a one naknadne još više popravljaju utisak. Na stranu to da li je pametno uzimati osobe crne kože da igraju zimske vile* - znamo da takve odluke ne dolaze iz pameti, bar ne one koja pokušava da od dela napravi nešto smisleno - ovo dobija prolaznu ocenu, za sada, dok ne pogledam i poslednje dve epizode. Što je opet više u skladu sa onim što tvrdi kritika nego publika.

Nelinearni narativ mi za sada ne smeta preterano, ali ako ne bude imao nikakvu drugu funkciju osim da dozvoli Geraltu da se zaslužno nazove protagonistom - odnosno, da ne ispadne da se u čitavim epizodama jedva i pojavljuje - onda ću na kraju i to staviti u negativne aspekte.


*nemojmo biti bukvalisti ovde! Ima dosta snega u mnogim scenama!
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Linʞᴉn

 • Arhi-var
 • 3
 • Posts: 1.793
 • Kuća Rotsčajld
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3325 on: 08-01-2020, 22:14:05 »
Gore bi ionako teško bilo zamislivo, jer bismo onda pričali o ligi najlošijih filmova Uwe Bolla.

 :roll:

 xrofl

Watchmen mi je serija godine. Neverovatno. Jebeno neverovatno.

A ovo me još više pogodilo.  :( :cry:
"Koga briga za to što govore, ako nemaju muda da ti kažu to u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli njihove iluzije, koje bi im zadovoljstvo onda ostalo?" - Volter

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.808
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3326 on: 09-01-2020, 19:59:08 »

Watchmen mi je serija godine. Neverovatno. Jebeno neverovatno.

A ovo me još više pogodilo.  :( :cry:

Sta? Sto?

Linʞᴉn

 • Arhi-var
 • 3
 • Posts: 1.793
 • Kuća Rotsčajld
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3327 on: 09-01-2020, 20:43:44 »

Watchmen mi je serija godine. Neverovatno. Jebeno neverovatno.

A ovo me još više pogodilo.  :( :cry:

Sta? Sto?

Ja sam zaista verovao da od Doomsday Clock ne mere na ovu temu ništa gore, kad dođe ova propast, potpuno neogoljena neoliberna propaganda očito napravljena da je jedan Barak Obama javno uzdiže u zvezde.

Nikakve veze s Watchmenom nema, a kamoli da je nadgradnja, kao da su namerno pravili da dođe razjareni Alen Mur s čeličnom štanglom i sve ih iznabada.  :D
"Koga briga za to što govore, ako nemaju muda da ti kažu to u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli njihove iluzije, koje bi im zadovoljstvo onda ostalo?" - Volter

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.808
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3328 on: 11-01-2020, 10:05:24 »
Eto vidis. A meni serija godine.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.744
  • Strahoslovni domen999
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3329 on: 11-01-2020, 11:52:18 »
Nisam gledao, ali Lindelofovo ime me nepogrešivo odbija.

Ja sam zaista verovao da od Doomsday Clock ne mere na ovu temu ništa gore

O, ne! Doomsday Clock ima Franka, koji crta vrlo lepe slike, hvala lepo! Johns, jedan od osnivača neo-infantilizma, me odbija gotovo jednako sigurno kao i Lindelof, ali bar je lepo za gledanje.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.808
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3330 on: 11-01-2020, 20:29:13 »
Meni i Doomsday Clock veoma zanimljiv, iako sam procitao samo prvih nekoliko brojeva. Volim Dzonsa, volim Franka, svidja mi se njihova saradnja, jos od kada su radili zajedno, cini mi se, Supermena pre jedno desetak godina.


A Lindelof, posle Leftoversa, moze da radi apsolutno sta hoce.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.744
  • Strahoslovni domen999
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3331 on: 11-01-2020, 20:58:54 »
Ma svako može da radi šta hoće, pre ili posle čega god, nebitno je.

Protiv serije Watchmen nemam argumenata, naravno, dok je ne odgledam, i do tada postoji šansa da mi se čak i svidi. Džonz je druga pesma, ali ne peva mi se sad o tome...
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 53.697
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3332 on: 17-01-2020, 06:18:30 »
A Lindelof, posle Leftoversa, moze da radi apsolutno sta hoce.

 
Ali neće raditi još Watchmena:
 
 
 HBO won't pursue second season of 'Watchmen' after creator bows out

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.808
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3333 on: 17-01-2020, 09:43:42 »
Na moju veliku zalost.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 53.697
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3334 on: 19-01-2020, 20:55:37 »
Pre neki dan, tamo negde početkom godine, u beskrajnom skrolovanju po internetu naleteh na naslov nekog opinion piecea koji je tvrdio da je Netflixov The Witcher bolja serija od HBO-ovog Game of Thrones. Tekst nisam pročitao ali mi je, na neviđeno, delovao kao ozbiljan shitposting.
 
Naravno, ja sam suviše lenj čovek pa nisam ni gledao Game of Thrones (ko ima TOLIKO vremena? Treba gledati Anime i igrati japanske RPG-ove!) ali sada kada sam bračnom obavezom bio prinuđen da pogledam Witchera, ubeđen sam da je taj tekst nešto najsumanutije objavljeno u ovoj godini. The Witcher je serija koja je meni bila na korak od negledljivosti.
 
Brza kvalifikacija mene kao gledaoca je ta da nisam čitao Sapkovskog, sem visokoobdareno prelistavajući i iz druge ruke, pa da sve što znam o njegovom uspešnom fentezi folk svetu znam iz igara, tako da je sasvim moguće da bi neki fan proze o Geraltu, poput, na primer našeg druga Neomeđenog, imao značajno povoljnije utiske o TV seriji. A opet, ovo je toliko slaba televizija da možda i ne bi.
 
The Witcher je naprosto osam sati života koje nikada neću dobiti natrag, serija u kojoj se titularni lovac na čudovišta pojavljuje u dajbože 30% vremena a i tada gledalac prevrće očima i malo mu je neprijatno zbog sve te diletantske režije i montaže namenjene dobijanju u vremenu. Rekao bih da je ovde bilo materijala (i para) da se napravi jedan solidan B-film, nešto nalik na Konana Uništitelja, recimo, koga sam rado gledao u bioskopu Kosmaj te neke 1984. ili 1985. godine, ali danas takvi filmovi nemaju šansu da dobace do bioskopa i isplate licencu i umesto toga dobijamo razvučenu osmočasovnu priču koja ne zna šta bi da kaže, a još manje kako da to što ne zna da kaže kaže na neki dramaturški ubedljiv način. Ne znam prosto da li je gore ovo bindžovati iz udarca i time proverbijalnu žabu zgutati bez ostatka (ali rizikovati da se grdno smorite čistom ispraznošću velikog dela narativa) ili da kao ja, patite na parče iz večeri u veče, stalno se nadajući da će biti bolje i stalno biti razočaran.
 
Dobro, tu bi fer, bude to bolje. Početak je veoma slab, sa likovima za jednokratnu upotrebu i stereotipnim zapletom koji pokušava da uhvati etičku višeslojnost proze Sapkovskog ali je naprosto potpuno zaboravljiv. Negde u četvrtoj-petoj epizodi svari se poprave čisto na zanatskom planu, u smislu dinamike pripovedanja a i likovi koji se sretnu (Geralt-Yennefer-Jaskier) imaju prilike da razviju malo hemije. Nažalost, onda prema kraju serija počne da ozbiljno da insistira na političkoj dimenziji priče koju su igre, pogotovo treća, koristile kao svoju differentiu specificu u odnosu na "obični" fentezi, ali je hendlovanje te politike i aktera u priči toliko amatersko da sam se skoro zaplakao od muke. Osma epizoda sa velikim, katarzičnim raspletom je veoma nezadovoljavajuće postavljena, dajući nam nezarađene klimakse i nekakve slabe udice za drugu sezonu...
 
Likovi, a što bi trebalo da je edge televizije u odnosu na bioskop, su slabo postavljeni i iritantni. Kad lik u osmočasovnoj TV seriji ne može da primiriše istom tom liku iz videoigara to je znak da je nešto debelo ispušteno u produkciji. Doug Cockle nije najveći glumac svih vremena ali njegova glasovna guma u igrama daje Geraltu dubinu, mudrost, zrelost a da ne žrtvuje neophodnu kvotu mačoidnog šarma. Henry Cavill je dobar glumac, ali ovde je režija potpuno zakazala i njegov Geralt je beefcake koji treba da ispaljuje onelinere i gradi paravan od world weary cinizma da sakrije meko srce, ali zapravo je jednodimenzionalni, iritantni siledžija koji ne ume da govori drugačije nego da reži i ima samo jedan izraz lica. Ovakvi likovi mogu da funkcionišu... kada ih režiraju Sergio Leone ili Beat Takeshi Kitano. U ovoj seriji to ne radi posao.
 
Ciri je slično apsolutno gubljenje vremena. Njena priča je mogla da bude spakovana u petnaestominutni flešbek i da imamo identičnu emotivnu investiciju (or lack thereof) i isplatu na kraju. Sa ovim podzapletom se, avaj, najlepše vidi koliko su showrunneri morali da se dovijaju da nečim ispune osam sati vremena. Ciri treba da je vehicle kojim dobijamo siže kompleksnijeg političkog nadzapleta na čijoj se pozadini ova priča dešava ali scenario je šalje na potpuno besciljan kvest tokom kog prolazi razna iskušenja i sreće razne ljude, neljude i grupe ljudi a da to nema apsolutno nikakvog uticaja ni na narativ ni na nju kao lik. Što je bezveze, Freya Allan je za svoje mlađahne godinice odlična glumica u toj nekoj dobroj UKTV tradiciji, ali scenario joj ne daje da išta radi ili da se ikako razvije kao karakter (takođe, da budemo fer, njena priča se odvija tokom svega par dana vremena ali tim gore što je na nju otpalo oko trećine trajanja celokupne sezone). Da je serija nju uvela samo kroz flešbek o law of surprise pogodbi i onda je pokazala in the flesh samo u poslednjoj epizodi, imali bismo identičan odnos prema liku, pa možda i jaču reakciju jer bismo nekog o kome se priča da je važan tu po prvi put videli. Ovako, Ciri me je aktivno nervirala svaki put kada bi se priča bavila njom.
 
Najgore je, avaj, ipak prošla Yennefer. Anya Chalotra sigurno nije rđava glumica, vidim da je igrala u sasvim respektabilnim produkcijama u poslednjih nekoliko sezona, ali njen lik je protraćen na najgori način. Pre svega jer ona, za razliku od Geralta i Ciri zapravo ima luk, razvija se i raste na vrlo dramatične načine, žrtvuje mnogo a onda i žudi za mnogo toga, ali serija ovo ne ume da pokaže iole dostojanstveno. Yennefer uopšte nisam kupio kao nekog ko je iz korena promenio svoj svetonazor, žrtvovao plodnost u zamenu za moć a onda proveo život u potrazi za načinom da moć iskoristi da ipak ostavi nešto iza sebe - iako se upravo to scenario upeo da prikaže, najviše zahvaljujući tome da je tekst koji su likovi u njenim scenama dobili slab, klišeiziran, bukvalistički, bez nijansi, a da dramske tenzije i oslobađanja praktično nema u scenama koje su jedva zanatski korektne i potpuno emotivno i dramaturški ravne.
 
Što se tiče CGI-ja, serija deluje jeftinjikavo u nekim elementima ali opet, ko gleda SyFy navikao je na mnogo gore pa to meni zapravo nije smetalo, tehnički je ovo sasvim korektno sa strane toga, ako već ne nadahnuto ili vrhunski. Borbena koreografija je zapravo obećavala u prvoj epizodi sa mačevalačkim klimaksom koji je posredovao Geraltova mutantska čula i druge moći, ali se posle toga sve svelo na shaky cam i CGI krvoliptanje. Opet, prihvatljivo ali ne i uzbudljivo. Muzika je okej i Toss a Coin to Your Witcher je sasvim okej mini-hit za ovu zimsku sezonu a uostalom, ta neka hemija koju Joey Batey iz sve snage pokušava da napravi sa Cavillom, to je deo serije koji je pomozi-bože, možda najzabavniji u konvencionalnom smislu. Tu se naziru dinamika, unutarnji život likova, prećutane emocije, razigrani poluironični bros-before-hoes podtekst i mada je kliše o jednodimenzionalnom heroju i pitoresknom štitonoši retko u popularnoj kulturi na nivou svog originalnog predloška (u kome je Don Kihot zapravo psihotičan a Sančo Pansa požrtvovani neformalni negovatelj), između Geralta i Jaskiera ima te neke drugoligaške Zagor-Čiko dinamike koja je šarmantna ako niste mnogo zahtevni.
 
Rekao bih da druga sezona, koju trenutno pripremaju za snimanje u Škotskoj, treba da više akcenta stavi na ovaj element cele postavke, ali rekao bih i da za to nema šanse... Tako da, srećno. Ja ću gledati da je ne gledam ako ikako mogu.

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.808
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3335 on: 20-01-2020, 09:31:42 »
Ja sam imao potpuni preokret u "svidjanju" tu negde oko trece epizode (prve dve sam jedna odgledao), i onda mi se do kraja neobicno svidela, uprkos svim nedostacima. I sam sam bio iznenadjen, i evo, posle gotovo tri nedelje kako sam je odgledao, dosta razmisljam o seriji, vracam se na scene itd itd.
Cudno. Mozda su godine u pitanju.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 53.697
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3336 on: 20-01-2020, 10:45:54 »
Da su godine valjda bih i ja to malo više voleo, uzevši u obzir da sam mlađi od tebe jedva godinu dana. Nego sam ja postao ekstremno zahtevan kad su serije u pitanju otkada imam pristup servisima poput HBO OD i Netflix. Izbor je ogroman, vreme ograničeno i osećam sve manje griže savesti kad seriju napustim posle prve ili druge epizode jer naprosto ima mnogo drugog što treba gledati.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.744
  • Strahoslovni domen999
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3337 on: 20-01-2020, 19:11:11 »
Ja sam tolerantniji prema serijalu, ali sam i fan herojske fantastike, tako da je to normalno. Sve u svemu, nije to baš dobra serija, a početak je blagi očaj, i jedva sam se naterao da gledam dalje.

Ko hoće da vidi kako se stvarno prave dijalozi puni dovitljivosti i cinizma - kao što je trebalo da budu oni između Geralta i onog barda što ga je pratio - neka čita Fafhrd and the Gray Mouser. Ili neka pročita strip-adaptaciju koju su radili Čejkin i Minjola pre tridesetak godina.
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

Linʞᴉn

 • Arhi-var
 • 3
 • Posts: 1.793
 • Kuća Rotsčajld
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3338 on: 20-01-2020, 19:42:28 »
Tja. Ako vam je Netfliksov Witcher apsolutno đubre, šta bi ste tek rekli za Netfliksovog Drakulu, beskonačno đubre?  :lol:
"Koga briga za to što govore, ako nemaju muda da ti kažu to u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli njihove iluzije, koje bi im zadovoljstvo onda ostalo?" - Volter

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 53.697
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3339 on: 20-01-2020, 20:01:07 »
Pa, ja ga neću gledati. Srećom, mojoj ženi to nije interesantna serija pa sam pošteđen.

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.808
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3340 on: 20-01-2020, 21:17:36 »
Drakulu cu gledati zato što, posle Doktora Hua, Stiven Mofat kod mene ima doživotni kredit.
 
Odgledao sam prve dve epizode Autsajdera, i moram da kažem da je bolje od knjige. Jedino što ljudi, posle prve dve uvodne epizode misle da je u pitanju pomalo neobičan, ali ipak hudanit, a ova serija to sigurno neće biti... (osim ako nešto dobrano ne promene u odnosu na knjigu)

Linʞᴉn

 • Arhi-var
 • 3
 • Posts: 1.793
 • Kuća Rotsčajld
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3341 on: 21-01-2020, 00:05:53 »
Drakula je, po meni, potpuni treš koji vredi gledati samo jer je društveno-socijalno angažovana sprdnja, i sa te strane je jako zabavan.  :!:

(slede spojleri, ko ipak želi da gleda Drakulu, nek preskoči!)

Drakula započinje tako što feminiskinja preslišava muškarca "da li ste imali seksualni snošaj s grofom Drakulom?", a završava (ili sam bar ja tako shvatio) tako što Drakula, za koga ni u jednoj sceni nisi siguran da li sisa krv ili sisa nešto drugo, zagine otrovan tom istom feminiskinjom.

Dakle, feminizam je toliko toksičan da nije uništio samo savremeni patrijarhalni hetero svet već će i moderni novi LGBT svet oličen u perverznom geju Drakuli. Hilarious. :|
"Koga briga za to što govore, ako nemaju muda da ti kažu to u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli njihove iluzije, koje bi im zadovoljstvo onda ostalo?" - Volter

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.744
  • Strahoslovni domen999
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3342 on: 21-01-2020, 22:40:35 »
A ja pogledao prvu sezonu Titana na Netflixu, i nisam skroz nezadovoljan, ali nisam mnogo ni očekivao. Zapravo, nisam ništa očekivao. Dobio sam televizijski ekvivalent brze hrane. Zadovoljava neke nagone i želju za uzbuđenjem, ali nije za ponovo gledanje, jer nema ničeg sem tog površinskog sloja. Prva epizoda druge sezone je trebalo da se nađe na kraju prve, i ne znam zašto nije. Sve kao neki junaci sa mračnom stranom, ranjeni, nesrećni, bore se sa svojim demonima... to je tako kul danas, svi se poistovećuju sa njima. Naravno, etička dimenzija je potpuno i apsolutno infantilna, ali to je već zaštitni znak Geoffa Johnsa, koji je jedan od tvoraca ovog serijala, i drugi svakako to nisu ublažili. No, kao što rekoh, gledljivo je ovo, ali ništa više od toga.

Zanimljivo je, iz pozicije poznavaoca originalnog stripa iz 80-ih (moj omiljeni DC-jev superherojski strip u detinjstvu), da je centralna figura Raven (i Dick Grayson, tj. Robin, donekle).
"I call this interesting effluvia synergy! A distillation of poison and malice bound to an artificial will by a pseudo-life!"

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 15.066
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3343 on: 24-01-2020, 22:57:01 »
star trek, tng, picard, prva epizoda
nesto staracke patetike, ali solidan uvod, razvija i drzi napetost, simpaticna prica.
negativno: odvija se na zemlji (ali i tu nekoliko solidnih kadrova), bradata zena
pozitivno: spomen katolicke crkve u pozitivnom kontekstu, pogibelj sifilicnog glumca u trenutku kad se pobojali da bi imao bitnu ulogu slicnu onoj sa tanjurom na glavi, nedajboze, znaci u startu, plus, postoje izgledi da bi se radnja preselila u svemir!!! izmedju ostalog, nije lose.

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.808
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3344 on: 25-01-2020, 09:58:11 »
Simpatican je Pikard, mada gotovo pa boli kad gledam Petrika Stjuarta u ovom zivotnom dobu.
Prva epizoda je tek uvod uvoda, ali obecava.

džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 15.066
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3345 on: 25-01-2020, 18:30:58 »
ali lijepo su uklopili tu neizbjeznju cinjenicu u narativ. pribojavao sam se pri najavi da bi mogli preslikati trend bradate zene na mladog starcica, nikad se ne zna koji ludak dodje na ideju ugraditi "trendove", no dobro je.

elem, pogledalo se i nesto novog lost in spejsa. djeca mogu uzivati, simpaticna moderna bajka, uz mnogo gafova koje na zalost primjecujemo. no lijepa ideja, wall-e(terminator), new eden, itd. uz slicnu scenografiju nesto mracno, bez djecurlije, to bi bila serija i po.

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 10.899
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3346 on: 26-01-2020, 13:09:01 »
simpatična prva epizoda star treka, a imajući u vidu šta su sve morali da uvedu, lepo su odradili. obećava.

bindžovala sam the morning show (apple tv). odlična prva sezona.
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.152
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3347 on: 28-01-2020, 03:29:42 »
PENNYWORTH Bruna Hellera i Danny Cannona je serija koja govori o Alfredovom origin storyju od ljudi koji su napravili GOTHAM. Ovde međutim nema jačih kopči sa stripom što seriju čini kompleksnijom ali i težom za recepciju o GOTHAMa jer dok smo tamo imali jasne aluzije ko će da postane ko u DC univerzumu, ovde imamo dosta čudne odnose unutar porodice Wayne koji nam nimalo nisu poznati i maltene nikoga mimo samog Alfreda, Thomasa i Marthe Wayne.

PENNYWORTH nema neke suštinske veze sa kanonom, a Alfred je jedan od junaka sa kojima su strip autori u mnogo navrata uzimali veliku slobodu, tako da ova serija zaista nema maltene nikakve veze sa stripom i po narativni elementima ni stilski.

To je ne čini manje zanimljivom. Naime, dešava se u alternativnoj prošlosti Velike Britanije koja je slična kao sadašnja s tim što je lokalni fašizam dovoljno jak da je nadomak da svrgne Vladu i preuzme Krunu.

Thomas Wayne u Londonu mešetari u ime CIAe a Alfred biva angažovan kao bivši SASovac i sadašnji privatni detektiv/ elohranitelj/ uterivač da nešto oko toga reši.

Zaplet serije je nepotrebno komplikovan i nažalost ona je mnogo zanimljivija za gledanje nego što je privlačna za praćenje. Iako sam je uvek gledao sa interesovanjem, priznajem da sam pravio jako duge pauze koje su bile neplanirane ali ih je naprosto bilo.

Obnovljena je za drugu sezonu. Iako ovo nije ni pun ni čist pogodak, pružiću joj priliku i u drugoj sezoni.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.152
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3348 on: 04-02-2020, 03:15:55 »
RYAN HANSEN SOLVES CRIMES ON TELEVISON je YouTube Red serija koju je kreirao Rawson Marshall Thurber. Ideja nije ništa epohalno ali je solidno sprovedena u delo.

Ryan Hanson glumi samog sebe, glumca komičara kome nijedna uloga nije ispod časti koji kreće da igra u reality formatu YouTube Reda gde celebrityiji idu okolo i rešavaju slučajeve sa pravim policajcima.

Samira Wiley igra policajku čiji je zadatak da vodi Hansena sa sobom i taj osnovni antagonizam je dobro postavljen i scenaristički i glumački između Hansena i Wileyeve.

U toj dekonstrukciji, Thruber povremeno ulazi u apsurd, kao što je recimo onaj da Hansenova porodica živi u scenografiji za sitkom, pred publikom koja se smeje i da im komšiju u sitcom maniru igra sitcom zvezda Jon Cryer, ali na kraju ovaj format solidno trpi sve te reference i probijanja “četvrrog zida”.

Nisu sve epizode podjednako dobre ali je kvalitet ujednačen što je na kraju dovelo do toga da serija dobije i drugu sezonu.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 53.697
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3349 on: 07-02-2020, 22:15:01 »
Pogledali prvu epizodu Locke & Key. Sasvim obećavajući početak. Pošto je Hill pisao i seriju ovo je vrlo blisko radnji strip-predloška a tu je i njegov naizgled beznaporno prirodni dijalog. Naravno, serija ipak izgleda kao i svaka druga Netfliks serija, jer je Rodrigezov stil grotesknog crteža teško ponoviti na filmu, ali za sada sam oprezno optimističan.