Author Topic: Noćna Frajla  (Read 105927 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

pokojni Steva

• 4
  • 3
Noćna Frajla
« on: 11-02-2012, 14:46:44 »
Iz nekog besmislenog razloga verujem da u ovom leglu nadobudnih bestidnika, skupljenih s koca konopca onakvog oca i još bolje majke, može da se nađe mestašce gde je cvetju i u čamotinji lako klijati. Prilažem šareni i mirisni topik, trovaću vas povremeno, čisto - možda se primi. Ako kokođ ima kavih pitanja, rad sam potruditi se.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

pokojni Steva

• 4
  • 3
Re: Noćna Frajla
« Reply #1 on: 11-02-2012, 14:59:05 »
Pasiflora (Hristov venac), jedna od trenutnih mi opsesija. Tačnije, vratio sam joj se posle cirka 20 godina. Prelepa penjačica sa gomilom sorti.

Jedino ovaj uobičajeni varijetet posedujem, mada se radi na rasprotiranju i na

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #2 on: 11-02-2012, 15:03:40 »
Malo Wisteria ekstravagance

Josephine

• Guest
« Reply #3 on: 11-02-2012, 15:07:57 »
Izgleda kao cvet-vanzemaljac. :)

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #4 on: 11-02-2012, 15:11:36 »
Dve valjda najpoznatije vrste "babskog" cveća. A kad je babsko, mora biti i skoro zaboravljeno.

Hoya (Majke božije suze, Voštani cvet)

Obratiti pažnju na kapljice, baš tako biva. Kad procveta, cela soba miriši na medenjake.

Dicentra (Devojačko srce)

scallop

• 5
  • 3
« Reply #5 on: 11-02-2012, 15:20:33 »
Malo sam zbunjen. Pasiflora je bliski rođak Passion Fruit. Ima sličan cvet od pet nivoa i plod, ali njegov je prazna žuta ljuska za razliku od voća strasti. Tako smo ga i zvali - Cveće strasti. Sa druge strane, ono što zoveš bapsko cveće, svi moji poznati nazivaju Hristov venac i tako ga upliću u svojim saksijama. Sjajno miriše. Mnogo sam voleo i nešto što smo zvali - japanska lipa. Isto, sjajan diskretni miris. Imali smo je, ali nam je neko maznuo iz hodnika, jedne zime kad smo morali da je sklonimo sa terase.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #6 on: 11-02-2012, 15:47:01 »
Malo sam zbunjen. Pasiflora je bliski rođak Passion Fruit. Ima sličan cvet od pet nivoa i plod, ali njegov je prazna žuta ljuska za razliku od voća strasti. Tako smo ga i zvali - Cveće strasti. Sa druge strane, ono što zoveš bapsko cveće, svi moji poznati nazivaju Hristov venac i tako ga upliću u svojim saksijama. Sjajno miriše. Mnogo sam voleo i nešto što smo zvali - japanska lipa. Isto, sjajan diskretni miris. Imali smo je, ali nam je neko maznuo iz hodnika, jedne zime kad smo morali da je sklonimo sa terase.

Pasiflora jeste Passion Fruit, možda je engleski naziv i najbolji jer je biljka uglavnom poreklom iz severne i srednje Amerike. Ja poštujem latinski jer su ga "pronašli" španski misionari i u njemu videli 3 Hristova eksera, venac od trnja, 12 krunica kao apostola... Ako ćemo pravo i Passion je iz toga izveden.
Moja pokojna majka je u svoje najveće cvećarske uspehe ubrajala kad je jednog leta između čokota Otela ("Francuza") posadila par sadnica Pasiflore. Rodio je plodovima veličina manje šljive, iste takve boje. Unutra su bile semenke raspoređene kao u naru. Negde sam našao da od plodova indijskog varijeteta domaći prave pekmez

Često je da Hoyu nazivaju pogrešnim imenom, Majke božije suze može, Hristov venac ne - to je Pasiflora. Oba se upliću u saksiji, razlika u cvetu i listu je ogromna. Hoya nije penjačica, Pasiflora jeste, ima vitice kao vinova loza.

Za Japansku lipu nisam čuo. Sumnjam da je u pitanju Hibiscus, čuo sam da ga ponekad zovu i Kineska ruža

Od sobnih vrsta "lipa", sve su Abutilon, cvetom slučne Hibiscusu. Ima ih malečkih, 20cm, pa do plafona. List im je nije kožast kao kod Hibiscusa, mek je i pomalo dlakav. Više sorte nazivaju Sobni javor.

Savajat Erp

• gospodar izgubljenog vremena
  • 4
  • 3
« Reply #7 on: 11-02-2012, 15:57:27 »
Очекивао сам топик о ноћним дамама на пречански начин, кад оно... :lol:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #8 on: 22-02-2012, 01:44:42 »

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #9 on: 22-02-2012, 10:40:51 »
Moja baka je imala devojačko srce, samo ga nije nikako zvala. :)
Je li Stevo, kako se zove biljka u babinom selu poznata kao "naočarka"? Ljubičasti cvetići, ali zanimljivo je bilo što su semenke u nekoj kao pljosnatoj, okrugloj mahuni, sa tankom, providnom opnom u sredini. Kad se skinu zaštitne ljuske sa svih mahuna, cela biljka deluje krajnje neobično, sa belim"očima" umesto lišća. Igrala sam se njom do besvesti kao mala. Kasnije, često sam je viđala po dekoracijama sa sušenim cvećem, ali niko nije znao da mi kaže kako se zove.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #10 on: 22-02-2012, 12:33:08 »
Cvrc. Daj neke "dimenzije", puzavica, žbun... Sumnjam da mi je poznato.

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #11 on: 22-02-2012, 12:43:33 »
Drvenasta biljka, jedno-dvogodišnja, visoka 30cm do pola metra (kod babe, možda je inače i viša), ima vrlo malo mekih zelenih delova i kad se osuši na jesen možeš celu da je ubereš i turiš u vazu. "Oči" deluju baš kao okca naočara. Otrebi se mahuna i ostane tanka, poluprovidna bela opna, suva i krta, razapeta na drvenasto okce. Jednom mi je neko rekao da se to zove "papin novac", ali to je bio prevod sa... španskog ili italijanskog, ne sećam se.
Puno je bilo selo "naočarki", uz ruže, šeboj i citronelu (bože, sad ne mogu da se setim kako zovu citronelu, a bez nje niko nije pravio slatko) glavni ukras.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #12 on: 22-02-2012, 12:46:22 »
Poznato ti je. Žbun je. Izuzetno je dekorativan suv, sa tim srebrnastim ovalima (mahuna je 4x3 cm.) od kojih neki "gledaju" (semenke), ako je spoljna ljuska skinuta.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #13 on: 22-02-2012, 12:48:43 »

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #14 on: 22-02-2012, 13:28:11 »
A setila sam se i onog drugog... nema slatka bez rozetle. Stavi neku sliku ako imaš.  :lol:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #15 on: 22-02-2012, 19:19:22 »
Eto, sve si sama rešila  :)

Ma znam za Lunariu, bilo i kod moje majke u bašti - vazni zimi. Možeš lako naći seme, mislim da  Agromarket preprodaje italijanska Franchi semena, imaju i Lunariu. Nekih 35-40 dinži kesica.

Ah, imao rozetlu ali su mi je očerupali, pelcer po pelcer, kako odbiti  :(  Ima je (barem u NS) s proleća po pijacama kad bake cvećarke iznesu šta su u "jogurt" čašama preko zime ožilile. Kažu da je prirodni lek "za srce". Vrsta muškatle  :lol:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #16 on: 26-02-2012, 12:43:28 »
Pošto sam danas vrlo ljut, samo kaktusi iz New Mexico i ljuta papričica Habanera sa moje terase.
/tp:/imageshack.us/photo/my-images/28/pc270429640x480.jpg/]

Uploaded with ImageShack.us

Habaneru sam zasadio sa velikim ambicijama, ali su mi je izbušile neke osice, šta li? To je druga papričica po ljutini iza one Bhut Jolokai.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #17 on: 26-02-2012, 15:41:41 »
Steva je na ohne slika modu. Osice? Bušno lišće je obično od gusenica. Za veći deo boljki preporučujem Talstar (ubija i grinje/pauke), nije za džaba, flašica oko 600dindži ali potraje. Jeftinije varijante - Actara ili Mospilan (Voley), kupuju se na kesice za 10l. Ni Decis nije loš, više gađa sovice al radi radnju.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #18 on: 26-02-2012, 16:05:57 »
Ma, izbušili su mi paprike! :-x  Naše osice, onako ljute meksičke!!!

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #19 on: 26-02-2012, 16:16:13 »
Plod ili list?

scallop

• 5
  • 3
« Reply #20 on: 26-02-2012, 17:14:36 »
Kad bude list napisaću LIST. Ima li mirnog i mudrog kutka na ovom forumu?

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #21 on: 26-02-2012, 21:39:02 »
Sad ako još pitam i dal u plodu ima crvića verovatno ću dobiti onaj Metalac Valjevo u vugla. Plod obično buše sovice (jaja sa donje strane lista pa se larve 'ubušuju' u plod). Decis je za takve muke, ali zaražen plod neće spasiti.

Savajat Erp

• gospodar izgubljenog vremena
  • 4
  • 3
« Reply #22 on: 26-02-2012, 21:55:50 »
Чекај...ви стварно причате о цвећу? 4 Real?  :mrgreen:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

scallop

• 5
  • 3
« Reply #23 on: 26-02-2012, 22:02:50 »
Sad ako još pitam i dal u plodu ima crvića verovatno ću dobiti onaj Metalac Valjevo u vugla. Plod obično buše sovice (jaja sa donje strane lista pa se larve 'ubušuju' u plod). Decis je za takve muke, ali zaražen plod neće spasiti.

Rupa 1,5 mm usred paprike, muka da te uhvati. U jednoj je bio, ali crv dobrih 6-7 mm. Kako mu je prijalo u to ljuto? Ali, nema veze, seme ionako više nemam.

Kad budete dobri postaviću seriju bugenvilija raznih boja. Ja sam dušica koja voli lep cvet. xrofl

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #24 on: 26-02-2012, 22:44:49 »
Ono što je lepo na bugenviliji (bugenvileji, bogumili) su brakteje, cvet je neugledan ;-)
Inače, snimio sam hodnik gde zimuju tri boje, planiram da ga ovih dana sa skalpelom posetim.

Ja skapirao da je problem sa paprikom tekući. Sve se čudim di si sovicu februara pazario.

Agota

• 4
  • 3
« Reply #25 on: 26-02-2012, 22:59:53 »
Чекај...ви стварно причате о цвећу? 4 Real?  :mrgreen:

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #26 on: 11-03-2012, 19:26:11 »
Imam davnašnji san: da negde imam zasađen ogrozd. Stevo, kako stoji sa sadnicama i još svašta imam pitam.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #27 on: 11-03-2012, 22:08:28 »
Godinama sam na terasio imao ogrozd u saksiji ne većoj od 50x50x50cm, cvetala, rađala... Dobro, nije bilo ploda kao da je u bašti zasađena, ali sasvim dovoljno. Od Kruševca ima dosta kvalitetnih proizvođača, fino upakovan u kutijici komad ne košta više od 250-300din. Bude sadnica po poljoapotekama.
Nije taška za gajiti je, ali se obavezno mora prskati protiv gljivičnih oboljenja i grinja. Jedino što posle par godina, kad se razgrana, bode ko sam đavo, prođe trn i kroz farmerke. Kod nas se za par godina raširila na oko 70cm.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #28 on: 11-03-2012, 22:16:11 »
Tu i jeste poenta. Davno sam kod drugara u Jajincima imao priliku da vidim živu ogradu od ogrozda visoku oko 4 metra. Sanjam da pravim i tegliram soseve od ogrozda (prvenstveno) i drugih bobica, kao prilog uz divljač i druga teška mesa. Nemam ja ni snage ni mesta gde bih to držao, ali bih rado platio nekome ko bi to gajio kao deo ograde na svom imanju. Jednom sam čak i kupio sadnice, ali su mi uvalili ribizlu. :-x

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #29 on: 12-03-2012, 09:30:50 »
Vrlo rado, da sam svoj na svome. Ali, tada bi morali prvo da se pozabavimo mesom uz koje bi "ajmokac" išao - ove zime mi zarrcovi uništili voćnjačić.  :cry:  Dve fele nektarina, kajsije i Mucu jabuke, trogodišnje nesrećnice, oglodane do preko metar i po!  xuzi

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #30 on: 12-03-2012, 09:54:15 »
Možda nekom bude interesantno, moj lanjski (neuspešan) pokušaj da zajebem svetsku krizu i (uspešan) test hidroponike, u mom slučaju najjeftiniji - na balama slame. Slatka roga Kameleon.

Travuljina je ustvari ječam, majstor se iskazao u rasturanju zrna xrofl

scallop

• 5
  • 3
« Reply #31 on: 12-03-2012, 10:12:02 »
Eh, šta da napišem a da ne budem zloban? Znaš kako da zaštitim habaneru od osica, a ne znaš da okrečiš voće, ne bi li koru ogadio na zajčinja. Sos od ogrozda ostaje moj san. U Talsi za Tenksgiving pravimo krenberi sos uz ćurku, pa je čak i meni jestiva.

Mislio sam da oftopikujem sa pričom o toj "brusnici" koja se mnogo razlikuje od naših, ali je bolja priča o prvom našem sudaru sa američkom kulturom. Pošto je ćerkina svadba bila zakazana za drugi januar, obavezno pečenje je bila ćurka. Bilo je nešto svatova i sa Balkana, pa budući prijatelj Malkolm prione da raspravi pečenu ćurku u kuhinji. Ja mu se pridružim da gledam, pu-pu, što bi rekla Plut na pomisao da ga kontrolišem. Kožica ćurke boje bakarnih kablova koje ovih dana kradu po Srbiji, a on razreže, skine i odvoji na jedan tanjirić sa strane, za bacanje. Ja čuknem prstom po pultu, zapitam ga očima, on shvati i klimne glavom. Ja prstima maznem kožicu i žvaknem je. I tako, u Božjem miru, on nastavi da skida kožicu i odlaže je, a ja, k'o na fabričkoj traci, transferišem do usta. Nešto kasnije, osetim da se neko muva iza mojih leđa, osvrnem se, a moj brat mrda obrvama i diže kapke. Ja klimnem glavom i on mazne sledeću kožicu. Nešto kasnije se broj prstiju oko tanjirića umnoži za prste kuma Ivana, a Malkolm malo gleda ćurku, malo nas, a čitam mu iz glave, kao da je naš: "Ma, žderite, kad ne znate šta valja!" Nas trojica, trećina tone, tada, izedosmo kožicu od ćurke, kao da je od pekinške patke.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #32 on: 12-03-2012, 10:53:07 »
Eh da zeka-peka bega od kreča ko Amer od ćurkine kožure, pa ni brige ni pameti. Kreč je sproću crva a puška za zarrcove...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #33 on: 12-03-2012, 11:33:56 »
Nisam siguran za kreč. Crva ima cele godine, a kreči se pred zimu. Moja tupava gradska logika kaže da crvi zimi spavaju, a zeci nemaju trave. Nemoj sad o tome da ti iznad pećke ne visi puška, pa ne možeš u trećem činu da pukneš u zeca.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #34 on: 12-03-2012, 11:55:42 »
Znaš ti pošto košta puška i dozvola?! A lovočuvari se, ko da su Dimnjičar, zamotavaju u čaršave, osmatraju, mater im... Skoro mi rođak fasovao, našli mu oko salaša klopke za "lisice", al na okrunjen kukuruz.  :lol: 

Kreči se s jeseni i sproleća, neće crv da se ubuši u stablo kroz njega. Ko malom su mi vazda davali "paricu" sa udičasto zakrivljenim vrhom, pa drljaš njome iznutra, kroz kanale, dok ga, ko ona novogvinejska vrana, ne izvučeš napolje. Za zarrcove pali samo dobra ograda i vazda puštene kere, a da su besne. Neki ograde pletenom žicom stablo - ni to ne pali, prokopa beštija ispod da se podvuče ili čak progrize žicu. Ej, zekonja je to!

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #35 on: 12-03-2012, 12:31:51 »
Definitivno sam razvio "babski ukus". Schlumbergera, u nas poznatija kao "Božićni kaktus" (oće ponekad da bude i "Uskršnji kaktus").

Kad se probećari bude baš baš

Upravo je umnožavam, dostigla je finu cenu od 350-500din, saksija sa tri pelcera ne duža od 10cm. Izuzetno se lako se pelcuje, reznica je "list", ne sečen neg "otkinut" (ako neće da otpadne zalamanjem levo desno, uvrtati dok se ne preda). Poželjno je da se otkine i malo "srca", da uzme i od donjeg lista. Ostaviti par dana da svene - osuši se "rez". Zabosti u smesu dezinfikovanog peska (turi se u rernu) i kupovnog treset susptrata. Opšta preporučljiva temperatura za ožiljavanje je između 21 i 25C. Za oko 21 dan se fino ožiljava. Preporučljivo je u saksiju posaditi 3-4 pelcera, da bude mesa.

Standardna muka je, kao i kod Clivie, naterati je da cveta. Zato je i zovu Božićni kaktus - svetla ne preko 8 sati dnevno, temperatura niska (oko 15C), ne preterivati sa zalivanjem, i tako barem 10tak dana.

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #36 on: 12-03-2012, 12:48:01 »
Hah, znam i ja simpatičnu priču sa zercovima. Mislim, u datom trenutku je samo meni bila simpatična. :oops: Desetine hektara pod jabukom (pa još i neke nove sorte, nikad čula, a sve skupo) i trešnjom, milioni evara saranjenih, što u sadnice, što u opremu, al' ne lezi vraže, zercova kol'ko nećeš. Šta će, ogradili te silne hektare ukopanom žicom, određene sadnice obmotali žicom (ništa kreč, di to sme?), organizuju se dežurstva (šio mi ga Đura, verujem. Mislim, ko njih proverava?) i sl. Kad jedan dan, ozbiljan kolegijum, o važnim stvarima se odlučuje, glavne gazde tu, svi nervozni, zajapurili se, ne znaju šta će biti, kad... di je šef? - Lovi. -Š'a, bre lovi? - Zečeve.

Mislim, zasmejala se ko prosta, pa brzo stala. Al' mi nešto bilo žao malih zeka peka. No, žao mi i plate, te ućutah. Kažu, taj dan je oko 20-ak lovaca haralo našim voćnjakom. Ne zna se kako, probili, ušli, gostili se. Ne lovci.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #37 on: 16-03-2012, 15:18:15 »
Ovo postaje zečiji topik  :cry:

"The other thing you can do (and this may sound crazy) is add rabbits to your green house. You will need to have enough room for some cages but these little critters put out 8 BTU’s per hour! That amounts to roughly 2.5 gal of fuel in 6 months"
1BTU=0,293W

:idea: :idea: :idea:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #38 on: 17-03-2012, 09:33:45 »
Sad tek vidim da je gornji post ostao nedorečen, zarrcovi se koriste za dogrevanje plastenika...

Dosad nisam naručivao od FloreEkspres, mislim da ću se ove godine zaleteti - na prvi pogled neke stvari (kao hortenzije) su im i upola jeftinije nego po cvetnim pijacama.

http://www.floraekspres.rs/download/Flora_ekspres_prolece_2012.pdf
Preporuke -

Medunika (Astilbe), perena, idealna za polusenku/senku 130din

padajuće Begonije - gomoljaste, ako ih sačuvate ostaje vam i za dogodine. Polusenka/senka. Gomolj 110din, malo muke i ne puno zalivanja pa se uštedi 200-300din (bude to po pijacama rasad 150-200, razgranate do 500din).

Minđušica Dicentra (imaju i belu :!: ) rana prolećna perena 140din  :shock: :-? Ja to platio pre 7-8 godina oko 250din!

Baštenska Ciklama - ko nije doneo sa mora iz Grčke, eto prilike. Malo je poskupo, komad 140din  xtwak Ko je uživao u čitavim obroncima tapaciranih istim nadaće se da se brzo množi.

"Baštenska ruža" (Fuj... Ljutić, bre!) Ranunculus, rana prolećna, rizom podseća na skupljene kandže (višegodišnja ako se preko zime malčuje, za svaki slučaj) polusenka senka. 10kom - 170din. Ja, baš te na slici, pre dve godine prodavao komad 200din.

Hortenzije 540-570din, bogme to po pijacama ide i preko 1000din, pogotovo one "čipkaste"

Standardno dobar izbor ljiljana.

Ima i gluposti u ponudi, kao Kandilka (samo Akvilegija kod njih), u saksiji devetki komad 120din. Za te novce se pazari puna kesica semena, pa polako. Kao na primer http://statua.shopmania.biz/kupi/aquilegia-mckana-s-giant-mixed-36692
Inače, omiljena mi perena, može na sunce, dobra za prolećne mešane bukete (one višlje sorte).

Glupost No.2. - "univerzalni fitohormon" (ona magija za ožiljavanje). Ne postoji univerzalni, gradacija je ogromna + pikslica (ne piše gramaža, cenim da nije više od 50g) 760din. Ko ide da pazari u Segedin, odmah posle granice je otvoren "viragpijac", POLA KILE fitohormona (za zeljaste biljke, znači Incit1, i ne treba vam preko toga, osim ako bi bagrem da ožiljavate) 11Evara.

I nikako, ali nikad, ne nasedajte na kupovinu semena muškatli i loptastih/padajućih petunija (znači hibrida, ne onih što se same rasevaju). Muškatle se seju septembra a petunie negde decembra, a da bi cvetale dogodine. Pride, cena je čist bezobrazluk...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #39 on: 17-03-2012, 10:14:28 »
Mislim da na ovom forumu ima najmanje deset nikova koji potroše svake godine prilično novaca na razne Frajle. Neki LazinDo bi mogao te pare da pokupi?

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #40 on: 20-03-2012, 15:27:52 »
Malo smo se ponovili danas, da oma prijavim  :lol:

Passiflora Edulis, u narodu poznatija kao Marakuja

Passiflora Quandrangularis

Mandevilla crvena

Euphorbia Mili

Popodne se bacama u potragu za interesantnim a po mogućstvu jeftinim formama Clematisa na Novosadskom proleću  :!:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #41 on: 28-03-2012, 01:00:27 »
Novosadsko proleće je bilo beda, bruka i nabudžene cene :-x  ali je zato zrenjaninska Bašta (ex Unija) opravdala očekivanja. Za jednu lokalnu firmu, kapa dole na izboru i kvalitetu. Cene, tu i tamo, ali su i dalje najjeftiniji. Potrudili su se oko aktuelnog dendromaterijala (magnolija, formiran žbun, preko metra, 550din  :-? ).
Mene obradovali sa, clematis:

Piilu

Rouge Cardinal

cvetovi su ipak crveniji neg fotki...

The President

694din/kom. Za clematise važi da je cena od 800 do 1000din korektna. Ako je kvalitetno (i po mogućstvu duplog cveta). Sve ispod 700din je ultramegadžidži  xcheers

Mo

• 4
  • 2
« Reply #42 on: 07-04-2012, 12:16:38 »
To stvarno nije puno za Clematis koji samo gledam sa suzom u oku dok se ne preselim. Pasifloru sam iz semnke uzdigla pre dve godine al joj ne dam da mrdne vise od 40 cm jel, opet dok se ne preselim i bacim je na terasu da divlja. Ja sam od onih koji svake godine bace novce na cvecke ali i to sam ukinula dok se ne preselim  :cry: Po svemu sudeci kad se preselim živecu u botaničkoj bašti  :lol:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #43 on: 07-04-2012, 22:06:55 »
Jel ti cvetala ta iz semenke? Kažu da ne cveta prve tri godine. Ja ih teram samo iz reznica, to se žili u čaši vode, al ove godine sam posejao onaj obični "caerulea" tek da vidim kako ide iz semena. Ti si iz NS jelde, pasiflore sam nabacio u Futogu, tip radi samo tropske cvetnice, ima nekih 5-6 vrsta hristovog venca, 400din komad.
Inače, ja sam i klematis do skoro gajio na terasi, u ovećoj saksiji. Malo ga je samo vetar muštrao, peti sprat... :(

Srećno i brzo preseljenje!  xcheers

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #44 on: 08-04-2012, 09:12:41 »
Po svemu sudeci kad se preselim živecu u botaničkoj bašti  :lol:

Ha! Ovo k'o da sam ja pisala. :lol:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #45 on: 08-04-2012, 09:24:24 »
Bolje u Botaničkoj bašti nego u Zoološkom vrtu.

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #46 on: 08-04-2012, 09:49:42 »
Niko ne tvrdi da neće biti i zoološki. :lol:

Mo

• 4
  • 2
« Reply #47 on: 08-04-2012, 15:03:45 »
Nije mi cvetala pasiflora ali to što je još uvek živa, u mom slučaju, igra veliku ulogu jerbo periodicno zaboravljam da sunem lavor vode. A sto se tiče zoologije, trenutni dogovor je bez kućnih ljubimaca, ali moja meka duša ima tendenciju dovlačenja usamljenih mačića tako da ništa nije sigurno... hvala na lepim željama, nadam se do leta, a posle toga sledi ozelenjavanje  :lol:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #48 on: 17-04-2012, 09:50:42 »
Ovi u FloriEkspres ispali pomalo jajare. Naručio čipkaste hortenzije, odčekao skoro dve nedelje da me se sete, kad ono - javljaju da im je ostala samo bela, ako mi odgovara. Pa naravno da mi ne odgovara! U sred sezone ostanu bez robe, diletantizam  :-x

scallop

• 5
  • 3
« Reply #49 on: 17-04-2012, 13:47:45 »
Moj rodjak u Strumici godinama mi soli pamet kako je ukrstio "svoju" urmu sa palmom (neka juka, sta li?), a onda ja preorem svoju i internet literaturu, a on imao kosticu jujube (dzudzubi) kineske urme, pa mu se nekako zapatila. Ima dva stabla, visoka preko pet metar u dvoristu i redovno rode. Jednom sam ih kupio u Oklahoma City, a probao sam i njegove. Zgodna vocka.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #50 on: 18-04-2012, 10:24:51 »
Podnosi do -15C, znači gugli unutra, vucaraj napolje  :(

Novi (letnji) FloraEkspres katalog
http://floraekspres.rs/flora/
Ja požurio sa nardžbinom da se opet ne "rasproda"  :-x
Ima interesantnih stvari (puzavi Abutilon, baštenska Fuksija, dve vrste puzavog Jasmina...), korektne cene.

Petak i subota, ako vreme dozvoli, udarna Cvetna pijaca (plato ispred Spensa).

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #51 on: 23-04-2012, 12:22:56 »
Noviteti na terasi  :lol:

liht bela Passiflora  :!:  (Constance Elliot)

Clematis Justa

Clematis Etiole Violette

piše koja je

I hortenzije po bojama:

Neplanski, uletela i Disascia

scallop

• 5
  • 3
« Reply #52 on: 23-04-2012, 12:32:13 »
Grrrr!

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #53 on: 23-04-2012, 12:38:40 »
Ko prvi zareži, dobije pelcer.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #54 on: 23-04-2012, 12:40:16 »
Kol'ka je ta terasa?

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #55 on: 23-04-2012, 12:44:15 »
Preko 20 i kusur kvadrata. Ko u onom Almodovarovom filmu.  :lol:

Da se ne lažemo, pola toga je u obliku sadnice, al biće ko na fotkama  :-|

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #56 on: 25-04-2012, 13:13:05 »
Najverovatnije poslednji noviteti ove sezone

padajući Abutilon, ili Megapotanicum (kineski fenjer)

oće da prezimi napolju, baštenska Fuchsia ili Magellanica

krompir lažnjak jasmin (Solanum Jasminoides), "padalica"

Trachelospermum Jasminoides, "puzavica", ogradna sakrivalica

I, Oleanderi po bojama, da kuvamo čaja  :!:

Tih desetak saksija mi je stiglo danas, naručeno od FloreEkspres a preko CityEkspresa. Znači, nema saksije veće od 12cm, a upakovano u kutiju da može stati dve gajbe piva il osrednji TV. Bez ušuškavanja saksija, makar jučerašnjim Blicom. Aman, sve je bilo izrvnuto naglavu, zemlje i nakrjanih pelcera ukrug po kutiji. Nekom srećom, većih oštećenja nije bilo. Pa pička mu materina, dal u ovoj zemlji postoji iko a da se trgovinom bavi profesionalno?!!?  :-x :-x :-x
Da ne grešim dušu, sadnice su kvalitetne. Bile. Pre isporuke.

Josephine

• Guest
« Reply #57 on: 25-04-2012, 21:52:30 »
Daj fotke tvog cveća:P

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #58 on: 25-04-2012, 21:54:51 »
Veruj mi na reč, il mojne. Već je rasađeno. Možda sutra.

Josephine

• Guest
« Reply #59 on: 25-04-2012, 21:56:52 »
Pa mene zanima kako ti gajiš, a ne neko idealno-plastično cveće sa neta. 8-) I kako izgleda u tvom okruženju.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #60 on: 25-04-2012, 23:15:02 »
Te Batine fore prodaji istom. Ili idi na FB pa pogledaj.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #61 on: 25-04-2012, 23:36:48 »
Žena moja je posadila nešto pa kad bude procvetalo slikaću. A u petak ću slikati kako trenutno izgleda i šta je šta.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Josephine

• Guest
« Reply #62 on: 25-04-2012, 23:39:58 »
Te Batine fore prodaji istom. Ili idi na FB pa pogledaj.

Koje Batine fore? Dođem na tvoju temu i zanima me šta ti gajiš i tražim da vidim tvoje cveće. Baticu ne zanima cveće.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #63 on: 26-04-2012, 09:56:56 »
Deo terase sa cvećem. Postavljena zasena, inače bi dinstanje bilo zagarntovano. Generalno, sve boje su uzjebane zbog zelene "filtracije" zasene. Niti sam ja maher da slikam mobilnim.

Sa desne strane postavljena mreža (ona za Hrizanteme) da Clematisi imaju čime da se pentraju. Levo dole, kanta od 12l za jake momke.

Clematisi trenutno u cvetu.

Dunkl roze Diascia i liht roze Bacopa. Ispod, Oleanderi.

Deo rasada Passiflora

Hortenzije. One jedva vidljive prcokle ispred, Fuchsia baštenska. Naslućuje se i deo bele Bacope.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #64 on: 26-04-2012, 10:06:56 »
Šta zna dete šta je 20m2.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #65 on: 26-04-2012, 10:42:28 »
Rekoh, deo terase, ni 8 kvadrata. Ovo je centralni i najveći, sličan bureku (ima i treći, levo u senci, služi nam da negde saranimo furdu). Fotke su od pre par godina.

Ono ispod Petunija je pokojna ogrozla. Ubile je grinje kad je konačno dočekala zemlju bez saksije  :(

Desni deo je sada pretvoren u množaru.

Begonia gomoljasta a puzava (Illumination). "X" je u plasteniku značio da nije za prodaju  :lol:

Žondriljera u domaćoj izvedbi (skuckana od rasturenih paleta) od pola kvadrata. Nadimanje - milion belih Bacopa sos Begonia Semperflorens. Do jeseni je sve postalo vodopad. Ispod su precvetani Narcisi, da još malo udahnu od leta.

Josephine

• Guest
« Reply #66 on: 26-04-2012, 11:04:19 »
Divno!

scallop

• 5
  • 3
« Reply #67 on: 26-04-2012, 11:05:27 »
Biće da si namirio kvadraturu.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #68 on: 29-04-2012, 18:29:51 »
Danas smo se ofajdili za četiri vrste Passiflore. Kad se sve lepo razviju pravićemo se važni na forumu, a Stevu nećemo ni pominjati. Sadićemo i onaj cherry paradajz što se ređa ko dijamantska lenta kraljice Ane Austrijske u Tri musketara. Možda razvijem biznis. 8)

scallop

• 5
  • 3
« Reply #69 on: 04-05-2012, 19:26:12 »
Niču bamnje. Na terasi. U saksiji. Sad sam u bedaku. Uvalio sam nešto u dvorište kod drugara, a kod kuće, ako dignem dve napuniću terasu. Nego, rekla Jevtropijevićka da ih je imala u bašti. Pa, ako ih sada nema i ako navrati među frajle, mogu da joj kasnije delnem neke. Ili da se iselim u njihovu korist. Radmila će mi to rado učiniti.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #70 on: 04-05-2012, 21:12:24 »
Niče to truć-truć zelje, a čeri? Ja već posadio četr komata na terasi, ene ga jedan bi da cvate  :!:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #71 on: 04-05-2012, 21:32:20 »
Meni već dao plod. Bre, dao si mi semenke pre četiri dana! Nego, dokle da držim kese preko glave Marry bitch (mara kuja) & sisters? I velika pušta nešto kako pupoljak negde pri dnu.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #72 on: 04-05-2012, 21:49:20 »
Marry bitch (mara kuja) & sisters?

:-| xcheers

Par nedelja uz dnevna parčasovna luftiranja. Mislim, to se ožiljava i u čaši vode, ali pošto su u saksiji, neka ih još malo. Quandrangularia će da ti se popišmani, begaćeš od nje iz stana, najbujnija Passiflora. Sumnjam da je "odole" poterala  u cvet, verovatno lastar. Zato, meni Marry the Bitch pupi, al u cvet  :lol:  Ću pokidam ja to, treba mi "lisna masa" ne ukras.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #73 on: 04-05-2012, 21:58:17 »
Lastar? Muž od laste?

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #74 on: 04-05-2012, 23:42:34 »
Ja obećao slike al nikako, da stignem, naišli neki poslovi, pa nisam kući ni sat vremena da mogu da lepo sve uslikam i postavim.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #75 on: 05-05-2012, 12:33:18 »
Niču bamnje. Na terasi. U saksiji. Sad sam u bedaku. Uvalio sam nešto u dvorište kod drugara, a kod kuće, ako dignem dve napuniću terasu. Nego, rekla Jevtropijevićka da ih je imala u bašti. Pa, ako ih sada nema i ako navrati među frajle, mogu da joj kasnije delnem neke. Ili da se iselim u njihovu korist. Radmila će mi to rado učiniti.
Hvala na ljubaznoj ponudi, ali gajimo ih i ove sezone i to sa velikim nadama... :lol:  u slučaju prirodnih katastrofa u vidu puževa, svakako ću se pozvati na ovaj post.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #76 on: 05-05-2012, 12:37:47 »
Dobro. :(  Moje seme je uvoz iz Makedonije. :cry: :-x

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #77 on: 09-05-2012, 12:30:12 »
Dragoljub

U prvom redu Noćna Frajla a u drugom redu Nativ Visteria, seme je iz Australije, al za sad nije ništa niklo a pitanje i da li će.

Ladolež

Jeremy Clarkson:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #78 on: 09-05-2012, 12:37:41 »
Barbarine, da li znaš da je dragoljub jestiva salata? Dobar prostor za zabavu sa saksijama.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #79 on: 09-05-2012, 12:44:11 »
Zato ga i sadimo, a i lepo izgleda kad procveta. Prozor je zimsko mesto za cveće a terasa letnje. Imamo uglavnom trajnice, slabo ovo sezonsko. Samo uzmemo seme pa se igramo.
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #80 on: 09-05-2012, 20:13:15 »
Barbarine, da li znaš da je dragoljub jestiva salata?

I da ga vaške prosto obožavaju  :!:

Ej, prorasla ti Frajla, teraj to nasunce! Što se zezaš sa Visteriom iz semena (jedino ako nije neka, šta znam, "drugačija"), kupiš sadnicu i vozi.

Info - ponovljeno poslednja NS Cvetna pijaca, sad u petak i subotu.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #81 on: 09-05-2012, 20:19:42 »
Slika je od pre par dana, sad je već na suncu. A sa Visteriom se zezamo jel smo našli kesicu sa semenkama, pa da probamo.

Pre par godina smo prodavali sadnice na Cvetnoj pijaci i bili redovni, tašta je imala mali rasadnik perena pa smo mi "deca" prodavali svašta.
Jeremy Clarkson:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #82 on: 09-05-2012, 20:23:37 »
Sve moje pasiflore su žive i pozdravljaju vas. Cherry sam delimično posadio kod prijatelja u baštu, zajedno sa bamnjama, a ostatak (12 semenki) mi niklo na terasi. Na kraju ću prekopati pločice na terasi. :cry:

Jesi li ti posadio kukuruz ili si ga pojeo kao proju?

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #83 on: 10-05-2012, 05:57:37 »
Kukuruz i bamija nikli kod babe u bašti, sad merkam da posejem još i u našoj "Zečijoj dolini" - obradovale me komšije, s jedne strane šargarepa a s druge soja  :!: Valjda ću ove godine biti "zarcovi frei".

Sve moje pasiflore su žive i pozdravljaju vas.

xcheers  Ako su još uvek pod kesicama, a žive su, više im nisu ni potrebene.
Ako se sknjuse bez kesica, vratiti, pa ih u par dana postupno navikavati na svež vazduh.

A sa Visteriom se zezamo jel smo našli kesicu sa semenkama, pa da probamo.

Sa jednog cvećarskog foruma...
"[size=78%]Može da se gaji iz semena, ali se ipak to najčešće radi položenicama. Biljka dobijena iz semena može da decenijama ne cveta, zbog toga je bolje uzeti mladicu koja izbija iz korena ili u proleže najnižu granu položiti na zemlju, odtraniti 2-3 lista i taj deo prekriti ili ukupati u zemlju. Na jesen (septembar-oktobar) odseći položenu granu od matične biljke i presadi na željeno mesto. Ako je ipak želite odgajatiiz semena, posadite ga čim mahune počnu da pucaju, jer seme brzo gubi klijavost. Može se razmnožavati i poludrvenastim reznicama koje se uzimaju u avgusti i stavljaju u čist pesak na ožiljavanje. Ja ipak preporučujem razmnožavanje položenicama."[/size][/color]

scallop

• 5
  • 3
« Reply #84 on: 10-05-2012, 07:57:34 »
Pozdravi babu, a zecove ne brini. Ko će se izložiti štapu da bi jeo kukuruz, kad kod komšije ima šargarepe?
Mara kuja je od juče slobodna i sjajna, a od jutros i ostale dve. :-|

scallop

• 5
  • 3
« Reply #85 on: 27-05-2012, 10:05:12 »
Jedno pitanjce:

Danas ću da smestim paradajz u veliku saksiju. Jel' ako da im umočim koren u onaj čudo-gel ili ne?

I još: Šta sa pasiflorama kad postanu monstrumi kao ona kvandra-mandra napolju?

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #86 on: 27-05-2012, 12:01:10 »
Ako se misli na onaj prašak - to je fitohormon, za neožiljene reznice. Znači, vraćate se iz posete, u zgradi neka fina biljčica - hop!, skrje se pelcer, umoči u prah (koren najčešće krene na "kolencetu", najčešće ne i uvek, kod Pasiflora to ne važi), otrese višak (tek da umočeni deo pobeli) zabode u zemlju, navuče kesica, 21 dan-21C (važi za većinu zeljastih biljaka). Paradajz sa žilama ne. Postoji, ima ga i po radnjama, prah koji se umeša sa zemljom pa kad se zalije postaje gel i duže drži vlagu. Mislim da je i to nepotrebno za terasni paradajz.

Qaundrangulariji je u opisu posla da proždere terasu  :lol:  Pokidati vrhove da baci snagu na izdanke iz pazuha lista (lastare), biće žbunastija (a dobije se i više vremena za smisliti šta sa njom najesen  :-x ). Meni Mary thy Bitch lagano pupi (sumnjam da će ove godine i cvetati, mlada je i suviše brzo raste) al na Kvandra-Mandra ništa sem listova ko fikus da je  :-x

scallop

• 5
  • 3
« Reply #87 on: 27-05-2012, 12:05:47 »
Šta da čupam na drangulariji? Ima lastar na svakom pazuhu. Cveta li to uopšte? Odoh da rasadim paradajz. Valjda neće dva metra uvis.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #88 on: 27-05-2012, 12:24:34 »
Nemilosrdnim uštipom nokta palca i kažiprsta skinuti "glavu" glavnoj grani (iz koje izbijaju lastari), znači sam vrh. Kako je to što ostane međ prstima premalo za pelcer, baciti ga sa terase. O da, ne da cveta (na prošloj strani sam postavio cvet), neg je -

http://www.logees.com/Passion-Flower-Giant-Granadilla-Passiflora-quadrangularis/productinfo/R1854-2/

Ali, vremenom  :(

Odoh da rasadim paradajz. Valjda neće dva metra uvis.

Aha!  :!:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #89 on: 27-05-2012, 12:32:14 »
Imaćemo passion fruit najesen! K'o fudbalsku loptu! Kakve tri stope visok, ja bih toliko morao da otkinem. Ima samo da mu uvrćem uši! Zakidaću paradajz. Ima da mu ne dam 2 metra. Koji fertilajzer da kupim?

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #90 on: 27-05-2012, 13:24:24 »
http://agro-ferticrop.rs/yara/vodotopiva-dubriva

Po PSu bi se radilo kao što je gore navedeno. Mene mrzi da razmišljam pa koristim Scotts 20:20:20 sa mikroelementima, i baš me briga. To veliki moraju s formilacijama da ratuju e da bi uštedeli. Svakako, Ferticare II je sasvim dovoljno. 2Kg (najmanje pakovanje, oko 500din, valjda) ima da ti potraje, ravna supena kašika na 20l vode.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #91 on: 27-05-2012, 17:46:25 »
Jel pratite seriju Vrtlarica na HRT1?
Jeremy Clarkson:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #92 on: 27-05-2012, 18:09:52 »
Jok. Steva je moja vrtlarica. Kad mi zatreba pitam njega. :lol:

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #93 on: 27-05-2012, 19:06:40 »
Sad sam kasno stigao, al emituje se nedeljom u 17 i 45 otprilike, minut plus-minus, a ima i na hrt-ovom sajtu da se pogledaju stare epizode. Prilično zanimljivo i edukativno.
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #94 on: 27-05-2012, 19:22:15 »
Fino dizajnirana emisija (tipa BBC produkcije), ali je voditeljka pomalo... dosadnjikava. Oće i emisija da sklizne u slično - danas je potrošila sveukupno desetak minuta na sadnju krompira u saksiji. Mislim,  :( 
Nisam je davno gledao, danas slučajno naleto, velike su šanse da sam baš "ubo". "Jezgrovitija" je bila kad se emitovala kao petominutni prilog u okviru Plodova zemlje.
Ali, naučili smo da krompir voli da se povremeno "vuče za uši", jača koren  :!:

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #95 on: 27-05-2012, 19:29:36 »
Mi smo je otkrili kad je krenula ova emisija. Bude ponekad možda malo dosadnjikava, ali nama početnicima je i zanimljiva. Posebno mi je zanimljivo što sadi i radi sve po redu, od početka godine, od pripreme zemlje, semena...
To za krompir mi recimo nije palo napamet da može u saksiji, pa ćemo probati. U prošloj je imala o Jambu, i bilo je zanimljivo.
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #96 on: 27-05-2012, 21:52:38 »
Kad sam pomenuo BBC produkciju - najtoplije preporučujem serijal "How to be a gardener". Alan Titchmarsh je genije  :-|

Ima ga po Youtubi, i još ponegde razasuto. Mislim da je rađeno dva serijala, plus izdvojenih filmova. Ali bukvalno od početka (znači, ovo je lopata, ovo je zemlja...) do pejzažne arhitekture. Ja snimao još u vreme pokojnog BBC Primea  :(

Tizer -

How To Be A Gardener (Part A)

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #97 on: 27-05-2012, 23:53:59 »
Imam 16 epizoda u dve sezone, gledao sam par puta na tv kad sam naleteo, kad bude vremena pogledaću redom.

A ja i žena tako malo skupljamo emisije o ovome, pa jednog dana budemo imali kuću, ide i neka bašta-vrt, pa da gledamo šta kako i da eksperimentišemo.
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #98 on: 28-05-2012, 08:17:36 »
 :) xcheers

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #99 on: 29-05-2012, 14:02:34 »

Jeremy Clarkson:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #100 on: 29-05-2012, 14:12:02 »
Samo si izneo napolje. Da vidiš moje pasiflore, stalno strepim da me neka ne ulovi. Sušim već drugu rundu majorana, taj se baš razgoropadio, a i timijan ću da pokidam uskoro. Jedino mi bamnje šlajfuju, ostale mi samo dve, izgleda da sam ih previše zalivao.

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #101 on: 29-05-2012, 14:12:46 »
Scallope, daj da vidimo pasiflorislavku.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #102 on: 29-05-2012, 14:15:53 »
Po terasi bih rekao da nam Barbarin živi u strožijem centru NSa.
Priznaj, koliko godina te stiropor žondriljere imaju?
Ako su ti ono Dalije, rasađ to!

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #103 on: 29-05-2012, 14:21:48 »
Već neko vreme su napolju, malo su napredovale, a za ladolež smo juče stavljali kanape.

Pogodio si gde sam, ne zna im se datum proizvodnje. Jesu dalije, malo smo ih proredili i još ćemo, nikako malo lepog vremena da se zaređa.
Jeremy Clarkson:

scallop

• 5
  • 3

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #105 on: 29-05-2012, 14:28:34 »
Marakuja nešto šmrljavi, al živa je. Samo još sunca, sunca nam daj  :!:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #106 on: 29-05-2012, 14:31:40 »
Ne šmrljavi, kučka je to. Izneo sam ih samo za paradu. Sa'ći i da ih ostavim.

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #107 on: 29-05-2012, 14:31:48 »
Ooooo pa lepo to raste. Puj-puj-puj da ne ureknem. :)

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #108 on: 09-06-2012, 13:39:38 »

Klematisi na terasi, deo. Rouge Cardinal uz precvetavajući Piilu. Zameću i seme, ali bojim se da se neću nasejati...  Skroz levo, precvetali Fragrant Spring, izrastao do plafona, sad je umislio da oće kod komšije - ujutro ću ga posetiti sa skalpelom i fitohormonom  :evil:

Biki

• 4
  • 3
« Reply #109 on: 10-06-2012, 02:19:33 »
Pasiflora (Hristov venac), jedna od trenutnih mi opsesija. Tačnije, vratio sam joj se posle cirka 20 godina. Prelepa penjačica sa gomilom sorti.

Hocu ovo :), mnogo mi se svidja

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #110 on: 17-06-2012, 21:55:31 »
E, zbog ovakvih stvari moram  :-x  konačno  :-x  da nabavim  :-x  fotoaparat  :-x
Marakuja nam se danas cvetom ukazala  :!:

ono plavo a desno je naravno komšija Klematis, htelo mu se u kadar dok još ima koju laticu

Hocu ovo :) , mnogo mi se svidja

Biće, biće... dogodine  :)

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #111 on: 11-07-2012, 20:03:57 »
Još mutnih fotki  :(

Abutilon Megapotamicum, tek se otvara

Čeri tomatini, deo  :!:

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #112 on: 11-07-2012, 22:30:23 »
Naše tri stabljike pune su zelenih klikera, a vama se već rumene :( Oćeš li ti postovati i neke reči u skorije vreme ili si se šaltovao na slike i zvuk?

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #113 on: 11-07-2012, 23:07:15 »
Ne se brigaj, rani rasad je na slici, u saksiji od 1. maja.

Mermer i zvuci? Ne vem.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #114 on: 05-08-2012, 23:37:50 »
Vreme pogoduje kaktusima.
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #115 on: 06-08-2012, 00:22:38 »
"Bapsko cveće" rules, OK! Bromelije... Znam di ću pelcer navabiti  :)
Jel im sipaš vode u "točir"?

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #116 on: 06-08-2012, 08:54:20 »
Bojim se da te ništa nisam razumeo. Mi ne znamo kako se zove ovo sa roze cvetom, dugo godina nismo ni znali da cveta, mi ga zovemo kao neki kaktus zato što su ivice listova pune bodlji. Ako želiš mogu ti dati punu saksiju, prošle godine smo ga rasparčali i podelili svima, a ostalo i nama.

Normalno zalivamo.
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #117 on: 06-08-2012, 09:07:22 »
http://en.wikipedia.org/wiki/Bromeliaceae

Iz milošte "bapskim cvećem" zovem one koje su davno bile popularne (dicentre, asparagusi, aspidistre...), a želim im brz "povratak"  :)
Glafna "fora" je nekad bila da im se sipa voda u "točir", centralnu lisnu rozetu, jer kao tako je i u prirodi. Ono jest, u džungli im to služi kao rezervoar, ali u našim uslovima oće biljka i da satrune.

Dogovorit ćemo se oko neke menjaže  xcheers

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #118 on: 06-08-2012, 17:35:32 »
A to si mislio za vodu, ja nešto drugo. Ne sipam im unutra, nešto se bojim da ne satrune, ako kiša napada, napada, ne istačem to. Hvala ti za ime i link, nismo nikad u suštini ni istraživali šta je.

Oko menjanja može dogovor al za jedno 2 nedelje, odosmo iz grada sutra.
Jeremy Clarkson:

Biki

• 4
  • 3
« Reply #119 on: 06-08-2012, 19:05:39 »
mi ga zovemo kao neki kaktus

xrofl (ovo kao da sam ja napisala)
Mnogo je lep cvet, moja nana ga je imala, ali pojma nemam kako se zove taj kao neki kaktus  :)

Biki

• 4
  • 3
« Reply #120 on: 06-08-2012, 19:08:55 »
U vezi cvetanja da li neko zna sta to moze biti sa orhidejom koja ne cveta vec pet godina? Ne znam sta da joj radim, zalivam je i dodajem neku specijalnu hranu za orhideje u vodu , i prica joj , a ona nista sedi tako u saksiji iz godine u godinu i cuti. Pustila je ove godine ove dve kao neke zilice i sve se nadam sad ce da procveta, ali nista.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #121 on: 06-08-2012, 19:13:58 »
Imam istu takvu, ali je bez cveta tek nekolko meseci. Pustila je jedan novi list. Tu nedostaje neko bajanje.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #122 on: 06-08-2012, 19:39:13 »
Garant vam je na sasksiji bila neka nalepnica sa imenom biljke, hibrida, varieteta. To bi umnogome olakšalo.

http://www.svetbiljaka.com/Forums/viewtopic/t=10558.html
http://www.beautifulorchids.com/orchids/orchid_care_tips/faq/frequently_asked_questions.html

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #123 on: 06-08-2012, 19:45:03 »
Mislim da je upitanju vlažnost vazduha, a i period godine, kao i sobna temperatura, mnogo faktora u svakom slučaju, možda i neko bajanje.
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #124 on: 13-08-2012, 14:54:23 »
Kako se ono reče, topla preporuka.
Lažnjak jasmin (Solanum Jasminoides), stigao kao ne veći od 15cm. Dva i po mesece kasnije...

Viseća saksija 23cm, sad već premala. Žeže ga sunce do oko podneva, ne buni se. Kažu da ima i miris, ja il mnogo duvanim il ovi prvi lažu. Sad je krenula u drugi talas cvetanja.

Upozorenje - čudo kako ih do sad nije bilo, krenule grinje  xuzi
Proveriti poleđinu lista, ako se vidi fina paučina ili gromuljice iste, za par nedelja biljke više biti neće. Prskati Talstarom ili Fobosom, na isto mu dođe al je Fobos jeftiniji.
Ko ima pionirskog duha, može da eksperimentiše i sa dizanjem vlage vazduha - beskrajnim prskanjem običnom vodom. Kažu da je efikasno. Ja kažem, jebo ekologiju.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #125 on: 20-08-2012, 12:16:33 »

Pratićemo događaje.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #126 on: 20-08-2012, 12:45:02 »
 :cry:

(od onog Marakujinog "sramežljivca", ni pupa, ničega...)

xcheers

scallop

• 5
  • 3
« Reply #127 on: 20-08-2012, 12:55:11 »
Marakuje ima više od pola metra. I čekamo. Ona kvadrakvadra je cela šuma i nigde dinje.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #128 on: 25-08-2012, 12:46:49 »
Jel' mogu da se prodaju sadnice sago palme. Moji imaju gomilu i pitaju.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #129 on: 29-08-2012, 16:57:42 »
Moja pasiflora sad ima 10 pampura. I još raste uvis.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #130 on: 31-08-2012, 14:35:31 »
Danas smo procvetali. Nismo znali da smo beli, ali jesmo.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #131 on: 31-08-2012, 14:53:18 »
Al je dobar cvet  :shock:
Jeremy Clarkson:

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #132 on: 31-08-2012, 16:01:56 »
Jao scallope, kako je lepa!!!
Svaka čast.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #133 on: 31-08-2012, 17:03:49 »
Kad voliš biljku, voli i ona tebe.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #134 on: 31-08-2012, 18:34:17 »
 xcheers

Angel of Ten

• 2
« Reply #135 on: 31-08-2012, 19:43:08 »
Drage kolege sa "zelenim prstićima", moju malu botaničku baštu čine jasmin (trenutno u fazi oporavljanja od žege jer sam zaboravila da ga zalijem nekoliko dana na +40), nešto što zovu orijentalni jasmin, trenutno u fazi rasta, i drvo života koje sam skoro presadila u veću saksiju ali i pre toga je delovalo kljoknuto (rastu mu listovi koji su ok boje ali se uvijaju/"kovrdžaju"). Od svih me najviše brine drvo života. Ima li neko ideju gde grešim/kako da mu pomognem?
Come to the dark side, we have cookies.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #136 on: 31-08-2012, 20:29:50 »
Jel može slika drveta života?
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #137 on: 31-08-2012, 20:50:00 »

Jel može slika drveta života?

Vala baš. Sto čuda može biti. Možda još uvek vuče traume iz detinjstva-prošle saksije.

Angel of Ten

• 2
« Reply #138 on: 31-08-2012, 21:01:52 »
Stiže... Od milošte ću ga nazvati Koki jer se skljokao načisto :-(

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #139 on: 31-08-2012, 21:33:29 »
Na prvu loptu, previše ili premalo vlage, ti odluči. Ja bi reko ono prvo. Kakav mu je koren bio kad si presađivala?
Najveći zez je "daviti". Gro sobnih biljaka bolje podnosi sušu nego preterano zalivanje.
Koliko vidim, nije na suncu, pusti ga neko vreme bez vode (ako nije "ono drugo"!), možda ojača koren.

Kod zalivanja bitno je držati "ritam", kao kod lekova, neće se biljka "oporaviti" ako se posle zaboravljenog zalivanja triplira doza. Koren (uglavnom) voli i nešto vazduha.

Hiperhik

• 4
  • 3
« Reply #140 on: 31-08-2012, 21:35:58 »
Samo da prijavim da su mi se dve (od dve) sadnice Aronije primile, a jedna i - rodila.

Simbolično, doduše, ali trudila se.

Fotke idu sutra.

Angel of Ten

• 2
« Reply #141 on: 31-08-2012, 21:37:27 »
Onda verovatno previše, jer ga zalivam u proseku 1-2x nedeljno.
Nisam videla koren (imaj u vidu da sam totalni amater), samo sam prebacila kompletnu zemlju (- saksija) u novu saksiju i dodala novu zemlju onoliko koliko je nedostajalo. Na suncu je u toku dana, ono sam fotkala malopre da vidite pacijenta :)
Hvala ti!

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #142 on: 31-08-2012, 21:51:23 »

Nisam videla koren

To je verovatno i problem. Na puno vlage sto "baja" se kači pa koren trune. Umeju one da kunjaju poduže, "jedu same sebe" dok se ponovo ne ožile ko svet. Pusti je malo, pre zalivanja zabodi prst u supstrat, ako je vlažan - batali.
Vole one i vlagu u vazduhu, poneko orošavanje ne bi joj škodilo.

Angel of Ten

• 2
« Reply #143 on: 31-08-2012, 22:02:11 »
Orošavam Kokija kada ga i zalivam. Neko vreme ćemo da proredimo zalivanje, a zadržaćemo orošavanje. Fingers crossed :)

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #144 on: 31-08-2012, 23:51:44 »
Doktor je rekao svoje.
Jeremy Clarkson:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #145 on: 10-09-2012, 09:29:59 »
Zid sa pasiflorom u cvetu u Kato Gatzei. Sad znam da pasiflora prirodno cveta u avgustu i septembru.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #146 on: 10-09-2012, 10:05:03 »
Ukazuje mi se slika orgije - zeleni zid, ja, skalpel  :shock: :(
 xcheers

Ej, nije ni fikus za baciti. Sad mi žao što mu nisam uslikao rođaka sa Krfa, deb'o ko oraj!

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #147 on: 10-09-2012, 10:23:50 »
Evo fikusa sa Krita

ako želite mogu okačiti još zanimljivih biljaka sa Krita.
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #148 on: 10-09-2012, 10:48:02 »

Evo fikusa sa Krita

xcheers

ako želite mogu okačiti još zanimljivih biljaka sa Krita.

Šta čekaš, limun nemam, možda se tek neki limuntus u čikmežetu krije. Davno nisam vid'o Lantanu kako Bog zapoveda.  :!:

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #149 on: 10-09-2012, 11:15:21 »
Ima svega, dosta toga i ne znam kako se zove, sve je slikano u Retimnu i okolini.

Jeremy Clarkson:

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #150 on: 10-09-2012, 11:18:02 »

Jeremy Clarkson:

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #151 on: 10-09-2012, 11:22:31 »

Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #152 on: 10-09-2012, 11:31:31 »
Aman, ni jedne Lantane  :(
Stojeće ovacije entuzijzmu u dokumentovanju viđene flore  xjap :-|

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #153 on: 10-09-2012, 12:18:19 »
 :lol:
Jeremy Clarkson:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #154 on: 10-09-2012, 12:23:35 »
Evo sago palme za koju sam pitao kakvo je interesovanje.

A, ako hoćete kaktuse (ono slikano na jednom mestu je juka) slikao sam ih po New Mexico.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #155 on: 10-09-2012, 13:02:11 »
Pa to je cikas palma! Mljac!
Jesam li već gnjavio kako sam se proveo na Krfu, Kerkira, kad sam poleteo po pelcere od iste? Tek da se ne ponavljam...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #156 on: 10-09-2012, 13:22:44 »
Cikas ili sago, svejedno. Svaki put kad otvori budžu, to je četiri-pet redova listova. Svuda između su kao mali kestenovi sa prvim listom nove palme. To su me pitali da li može da se proda. Ova na slici im kuću (bar stepenice) pomera. Ima preko 30 godina i još nije viša od mene.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #157 on: 10-09-2012, 13:32:07 »
To su me pitali da li može da se proda.

Pre 6-7 godina je rasad cikas palme, u saksiji 12-15cm, bio oko 20+ Evrića. Pa ti vidi.

Posle ću o Kerkira doživljaju, matorim Švabicama i cikasi. Sad sam se ijopet najedio i oljutio... :-x

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #158 on: 15-09-2012, 21:36:59 »
Tek da prijavim, Passiflora cerulea što mi je pobegla s terase, preko komšijske pa sve do na krov - konačno pupi 
Ne znam, meni je to nekad, u prozoru, cvetalo svako malo, sad - izgleda će biti po Scallopovom, u sektembru. Biće i neka slika uskoro, ako na pa'nem s terase u pokušaju ovekovečavanja.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #159 on: 15-09-2012, 22:23:22 »
I moje bi pobegle da im nisam zakretao vratom. Prva, Mis Eliot, za sada ima dvadesetak pampura, a cvetalo je devet. Bila danas jedna prijateljica, pa rekla: "I-ju, a ja mislila da je od voska!" I druga pupi na dve grane i pitam se hoće li i ona biti bela. Ne bi trebalo. Kuja štrajkuje, ali je golema, a ona kvadra-kvadra, na terasi, mi pojede paradajz i ništa.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #160 on: 15-09-2012, 22:51:44 »
Ako su kuja i kvandra treća i četvrta, onda je ona druga pomenuta  Passiflora cerulea

Ali, pazi, ja sam njen pelcer apio iz nekog hodnika bez da sam video cvet. Vrstu cenim po listu, iskreno se nadam da grešim, i da će se ukazati, recimo crvena  :!:
Mada sumnjam...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #161 on: 15-09-2012, 23:08:57 »
Ova je ista kao i one u Grčkoj. Kad smo već kod pelcera, šteta je za Mis Eliot, kad precveta, prelepa je onako bela Imam još slika.. Zbog pelcera.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #162 on: 18-09-2012, 21:00:40 »
Eto i na primer, da nije FBa možda ovu fotku ne bih video.

Blagodatni uticaj svakodnevnog zalivanja okolnog travnjaka na razvoj centralnog korena ležećeg nesrećnika.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #163 on: 18-09-2012, 21:10:01 »
Ubili su ga dok su postavljali travnjak.

Tako i u Beogradu. Postavli su gomilu veštak travnjaka, a onda ih nisu zalivali. Katastrofa. Ne znam kome da se obratim da pitam ko je  pazario na veštaku, a koji idiot je prihvatio taj program.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #164 on: 18-09-2012, 23:19:02 »
Amateri, strašno!!!

I u NS su stavljali na nekim mestima tepih trave da pokriju rupe, a onda nisu zalivali celo leto, sad po centru gde su nekad bili lepi travnjaci raste neko bilje ali ne i trava  :cry:
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #165 on: 19-09-2012, 11:53:07 »
Ja, k'o da radim za nji'  :oops:
Nije loš katalog, lukovica od volje.
Ima i Scallopov Godži.

http://www.floraekspres.rs/download/Floraekspres_jesen_2012.pdf

scallop

• 5
  • 3
« Reply #166 on: 19-09-2012, 18:22:56 »
Da ne zaboravite koliko je Constance Eliot lepa, evo i ove koja se danas otvorila.

Inače, i starija sestra obična caerulea ima petnaestak pampura i za par dana evo i nje. A izgleda da je i quadra odlučila da se pokaže. Pošto smo isekli čeri i prevezali je na novi bambus, vidi se bar jedan pupoljak.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #167 on: 19-09-2012, 18:33:57 »
Prelepa je, prosto neverovatan cvet.

Jel komplikovana za održavanje?
Jeremy Clarkson:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #168 on: 19-09-2012, 18:38:52 »
Kad su meni preživele sve četiri, ne znam kome ne bi. Ona caerulea iz Grčke raste bukvalno na ulici. Marakuja, četvrta, koju ne pominjem, je možda najlepše izrasla, ali ne najavljuje cvetanje.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #169 on: 19-09-2012, 20:00:31 »
Ok, nisam sad obilazio cvećare, pa pitam dal ima ima i gde ima da se nabavi i koje su cene, ako neko zna.
Jeremy Clarkson:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #170 on: 19-09-2012, 20:11:32 »
Steva ti champ za passiflore. I ove moje su iz njegovog obora. Zapravo, i sa njih se mogu skinuti pelceri, ali ja to ne znam. Valjda će se sad javnuti. :lol:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #171 on: 19-09-2012, 21:17:49 »
Biće pelcera, taman kad se bude raspremala terasa, a to sam' što nije. Barbarin i ja već imamo preliminarni dogovor o đoranju. Imam 4 navedene, ako mu ne bude dosta, znam tipa iz Veternika sa još 4-5.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #172 on: 19-09-2012, 21:22:17 »
A, šta ja da radim? Do 22. januara nismo ovde. Kako ih spakovati za zimu?

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #173 on: 19-09-2012, 21:35:51 »
Ona "divljak" fela oće da prezimi napolju, ako je matora * i ne bude baš k'o zimus. Ostale traže šta i resto balkonskih biljaka, prohladnu (negrejanu) i svetlu prostoriju, da odkunjaju zimu. Minimalno zalivanje. Hladan hodnik koji ne smrzava, pa uz svetlarnik.
Mislim, do 22. januara same neće svakako.

* Video proletos kod pomenutog kolege iz Veternika, debela k'o palac, raste iz zemlje - ne sklanja je. Ali, -29oC, morao je da je sreže skoro do zemlje. Mislim da je rekao da je opet poterala.

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #174 on: 21-09-2012, 14:30:37 »
Ko ima vremena i zanima ga.
III Beogradski festival cveća održava se 22. i 23. septembra u beogradskom parku Manjež.
Više o svemu na www.bfc.rs.

Mada, o svemu se priča, o cveću najmanje, ali možda je takva samo najava.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #175 on: 21-09-2012, 16:00:03 »
Eto Stevo kad pripremite pelcere javite pa da se trampimo.

@Plut a i ostalima, ima kod Spensa Cvetna pijaca, ima cveća i bilja, nisam njuškao pa ne znam do kad traje, al danas sigurno do 20h, a vrv i sutra do istog vremena.
Jeremy Clarkson:

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #176 on: 21-09-2012, 18:57:44 »
Da, ovo je jesenja Cvetna pijaca, tj poslednja ove godine. Danas do 20h, a i sutra bi trebalo do 20h, mada se raja obično raziđe ranije.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #177 on: 21-09-2012, 19:20:44 »
Razilaze se jel ko je prodo prodo je, ima ljudi koji i daleko žive itd. znam radio sam prethodnih godina  xwink2
Jeremy Clarkson:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #178 on: 24-09-2012, 14:54:20 »
Procvetala i mala caerulea. Mnogo liht plava.

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #179 on: 24-09-2012, 15:00:43 »
Jeeeee mnogo je lepa, al' mi neki osmi insekat kaže da je trebalo da ne bude tako liht.
Al' lepa je i ovakva!

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #180 on: 25-09-2012, 15:38:19 »
Tek zbog arome, da osetite s kakvim manijakom imate posla  :lol:
Uslikano pre nekih desetak godina, u (jedinoj) sobi naše (tadašnje) garsonjere od 24kvadrata. U panorami fali i desna strana gde je bila polica-množara, još amarilisa, neke šeflere, dracene i svašta nešto.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #181 on: 26-09-2012, 09:13:42 »
 :|
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #182 on: 02-10-2012, 23:36:41 »
Procvetala i meni ona "divija" passiflora. Ista k'o sa Scallopove slike. Jedva sam se proturio navrj nam terase, tačnije do komšijske (nešto se komšinica ne buni što "naš oraj" pravi lad i u njenu avliju. Ko zna ko'lko je pelceri izvukla  :!: ).
Elem, sad mi krivo što "to" nije "to", a baš sam se nadao. Mlogo brate liht... Uvek postoji šansa da je do mlade biljke, 'oće to, ali sumnjam.
Svakako, fino se bokori i ona što sam je iz semena izveo, pa ako Franchi Sementi ne slaže, biće baš baš "divija", kako Bog zapoveda i ja sećam iz najranijih cvećarskih dana.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #183 on: 02-10-2012, 23:41:22 »
I meni cveta kao besna. I liht je. Ona velika u lođi ima samo jedan pampur, ali je sve veći. Marakuja se grana na sve strane, ali nema znaka da će biti i cveta. Ne znam ja tu dovoljno. Ni kako se skidaju pelceri.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #184 on: 03-10-2012, 00:06:32 »

Koja velika? S listom kao fikus, Quandrangularia?!  :shock:  Slikaj to!

scallop

• 5
  • 3
« Reply #185 on: 03-10-2012, 00:08:35 »
Pa, ta, Drangularija. Da slikam i dok je pampur?

Josephine

• Guest
« Reply #186 on: 03-10-2012, 00:10:52 »
Tek zbog arome, da osetite s kakvim manijakom imate posla  :lol:
Uslikano pre nekih desetak godina, u (jedinoj) sobi naše (tadašnje) garsonjere od 24kvadrata. U panorami fali i desna strana gde je bila polica-množara, još amarilisa, neke šeflere, dracene i svašta nešto.

Divnoooooo

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #187 on: 03-10-2012, 00:25:16 »
Pa, ta, Drangularija. Da slikam i dok je pampur?

Pa, da. Putuješ uskoro a ko zna koliko njoj treba da napumpa cvet. Ja kako sam se stručan pokazao ove godine, cvetaće mi na sveto nikad. Da bar gledam u izlog :(

Divnoooooo

Eh, koliko je divno pitaj cvećke. Mislim da su sad još žive po jedna šeflera i dracena (koje i nisu na fotki  :-x )

edit - lažem, ostalo mi 3-4 amarilisa iz semena predaka koji se na slici vide. Uzgoj amarilisa iz semena - čist zen, čekaš cvet godinama.

Josephine

• Guest
« Reply #188 on: 03-10-2012, 00:30:46 »
 :-D

Kako živim kao nomad, nemam baš uslova da gajim biljke. Ipak, uvek imam neku pored sebe. U studentskom domu sam tri godine u istoj sobi gajila puzavicu. Krenula je i preko plafona, bila je baš dugačka. Posle sam je poklonila i nikada nisam smogla snage da pitam šta je sa njom i da li se osušila...

Sada imam neku biljčicu koju sam dobila za prošli 8.mart od druga. Lišće joj liči na palmino, samo uže. Ima divan jarko narandžasti cvet, koji je pustila dva puta i evo, već mesecima, ništa. Zato pušta lišće i prprilično je raskošna. A sa njom sam se namučila. Ne prija joj jako svetlo ni većina položaja u sobi. Na kraju sam shvatila da joj prija pored mene, na radnom stolu, i pored zvučnika (voli da sluša muziku :!: ).

Moja keva voli cveće, puna nam je kuća. Uz nju sam i ja zavolela. I strašno sam tužna kada mi se cveće suši...

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #189 on: 03-10-2012, 00:50:58 »
Ono što trči po plafonu cenim da je scindapsus

Njega ubiti, za takvo šta treba biti rođen, mirno spavaj nano. To raste i iz tegle s vodom. Jednom sam pred zgradom, pod komšijskom terasom a na travnjaku (da, radi novosadsko Gradsko zelenilo, kosi uredno), u zemlji našao ožiljen pelcer. Jedino što se moglo desiti je da je komšinica s četvrtog sprata čistila saksiju, zadesio se komad stabla sa "srcem" da je bio bačen, i primilo se  :-|  Naravno da sam ga otkopao i odneo kući.

Ova tvoja nova a muzikalna me malko zbunjuje. Lišće kao palma? A uže. Osmi mart i narandžast cvet...
Da nije nešto slično -

Vidiš da stoji pored Sonija. Neka bromelija možda? Raspored listova je k'o u palme, i tu svaka sličnost prestaje.

Josephine

• Guest
« Reply #190 on: 03-10-2012, 00:54:38 »
Ooooooo, tako bih volela da znam šta je!  :D A liči, liči!  :!: A lišće je istog oblika, samo cvet nije tako veliki? Ili ugao zavarava?

Josephine

• Guest
« Reply #191 on: 03-10-2012, 00:55:34 »
A ono prvo je to!  :lol:

Bravo, Stevo!!!  xcheers

Biki

• 4
  • 3
« Reply #192 on: 03-10-2012, 01:03:58 »
tako vam zavidim na svim tim lepim biljcicama . Ne da su lepe , nego su mnogo leeeeepe :lol:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #193 on: 03-10-2012, 01:04:59 »
Ako ti list liči da jeste, ukucaj "bromelia" na Google, pa gledaj slike. Ogromna je familija. Uglavnom su iz južne Amerike, i (uglavnom) rastu po granama k'o orhideje. Ananas im blizak, nizinski, rođak.

Nego, jel' neko probao da gaji ananas? Kažu da uopšte nije neki problem, kupiš na pijaci, skineš pelcer, čekaš dal' će biti šta da se jede.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #194 on: 03-10-2012, 01:07:33 »
tako vam zavidim na svim tim lepim biljcicama . Ne da su lepe , nego su mnogo leeeeepe :lol:

Šta, kod vas u Kanadu mlogo ladno? Priznaj da te mrzi, priznaj!  :!:

Josephine

• Guest
« Reply #195 on: 03-10-2012, 01:11:18 »
iiihihihihihihi! Moja je Guzmanija!!!  :lol:  :| Odsad je zovem Guza!  8-)

Ovaj Steva genije za cveće.  xremyb

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #196 on: 03-10-2012, 01:18:25 »
Služimo narodu!
Ima Barbarin starinsku formu, kačio je sliku. Mislim da njegova cveta na roze, s položenim cvetom.

edit - ne mislim nego tvrdim, stavio čovek fotku s cvetom  :-x . Izvinjence.

Josephine

• Guest
« Reply #197 on: 03-10-2012, 01:20:39 »
A, on ima rozu guzu.  :D

Josephine

• Guest
« Reply #198 on: 03-10-2012, 01:22:15 »
Ali kako kaže na netu da guzmanije posle cvetanja propadaju???  :cry:

Biki

• 4
  • 3
« Reply #199 on: 03-10-2012, 01:23:54 »

Ne mrzi me , imam i ja biljcice , ali nesto me nece, osim te tvoje lozice sto si nasao pelcer napolju  xrofl . Imam na primer nekog Bendzamina ( tako se valjda vika" sta mu ne radim, pazim ga, mazim ga , zalivam, potkresujem grancice, a on nista , samo kuti . Kod nekog drugog bi vec bio do plafona, ovaj moj nit tamo nit ovamo. Ona orhideja sto sam vam se bila zalila , izgleda da je pocela da se okovrcava , stavila sam je na prozor. Ako procveta ima da napravim ovde zurku  :!:

Biki

• 4
  • 3
« Reply #200 on: 03-10-2012, 01:25:11 »
iiihihihihihihi! Moja je Guzmanija!!!  :lol:  :| Odsad je zovem Guza!  8-)

Ovaj Steva genije za cveće.  xremyb

Jest ti lepa Guza svaka cast  :lol:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #201 on: 03-10-2012, 01:28:39 »
Ali kako kaže na netu da guzmanije posle cvetanja propadaju???  :cry:

Jel ti živa? I ti veruješ netu, to jest svakome. Ima garant ljudi sa strane da čitaju ovaj topik, kao da je nešto pametno. Svakako, bilo bi lepo ako bi ti se bokorila. Onda sačekaš malo, da izdanci puste i koji korenak, odlomiš (pazeći da "pelcer" ima žilu) pa rasadiš. Čisto zarad manjka suza ako matica krepa.

Josephine

• Guest
« Reply #202 on: 03-10-2012, 01:31:40 »
Pa živa, živa! I pušta lišće!  :!:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #203 on: 03-10-2012, 01:52:42 »

Ne mrzi me , imam i ja biljcice , ali nesto me nece, osim te tvoje lozice sto si nasao pelcer napolju  xrofl . Imam na primer nekog Bendzamina ( tako se valjda vika" sta mu ne radim, pazim ga, mazim ga , zalivam, potkresujem grancice, a on nista , samo kuti . Kod nekog drugog bi vec bio do plafona, ovaj moj nit tamo nit ovamo. Ona orhideja sto sam vam se bila zalila , izgleda da je pocela da se okovrcava , stavila sam je na prozor. Ako procveta ima da napravim ovde zurku  :!:

'Oće benjamin tako da kunja. Ne voli direkt sunce, al' voli svetla. Međ svemu, najbolje volije svakodnevno orošavanje, fajtalicom. Tek da mu bude kao kod kuće. S oproštenjem, al' da pitam - jel đubriš ti to? On ima baš "kabaste" listove (ma koliko mali delovali), voli on i od bataka da jede.
Sad se ja tu nešto raspisujem k'o da diplomu imam, ali - biljke imaju svoj ritam. Kad naglo rastu, jačaju, i kad spavaju. Taj ritam se ponekad potrefi da je u fazi sa našim poimanjem proleće-leto-jesen-zima, češće ne. Kad potera, đubriti. Dobro, ajde, "prehranjivati". Kad stane, i ti ukoči. Neiskorišćeno đubrivo truje zemlju u saksiji. Imam neku sumanutu šefleru koja se ne pridržava ni svog unutrašnjeg sata. Digao sam ruke od nje odavno, a evo družimo se već 15 godina (kupila mi je žena od prve plate, ono kad se zaposlila za stalno  :) ).
Zalivanje - muka živa! To bi trebalo podvlačiti dokle god ima andrlajna. I koren biljke ima svoj "ritam", voli da se napije pa da se naspava. Ako je prst u saksiji mokar, ne zalivati.  I pre svakog zalivanja, proveriti. Vazduh u zemlji je bitan koliko i vlaga. Kaktusi vole suvo, trska i drezga močvaru. Sve ostalo je između.

Josephine

• Guest
« Reply #204 on: 03-10-2012, 01:54:18 »
ali ja sam i mislila da si ti diplomirani cvećar, stevo!!!  :lol: :lol: :lol:

Biki

• 4
  • 3
« Reply #205 on: 03-10-2012, 02:01:13 »

'Oće benjamin tako da kunja. Ne voli direkt sunce, al' voli svetla. Međ svemu, najbolje volije svakodnevno orošavanje, fajtalicom. Tek da mu bude kao kod kuće. S oproštenjem, al' da pitam - jel đubriš ti to? On ima baš "kabaste" listove (ma koliko mali delovali), voli on i od bataka da jede.
Sad se ja tu nešto raspisujem k'o da diplomu imam, ali - biljke imaju svoj ritam. Kad naglo rastu, jačaju, i kad spavaju. Taj ritam se ponekad potrefi da je u fazi sa našim poimanjem proleće-leto-jesen-zima, češće ne. Kad potera, đubriti. Dobro, ajde, "prehranjivati". Kad stane, i ti ukoči. Neiskorišćeno đubrivo truje zemlju u saksiji. Imam neku sumanutu šefleru koja se ne pridržava ni svog unutrašnjeg sata. Digao sam ruke od nje odavno, a evo družimo se već 15 godina (kupila mi je žena od prve plate, ono kad se zaposlila za stalno  :) ).
Zalivanje - muka živa! To bi trebalo podvlačiti dokle god ima andrlajna. I koren biljke ima svoj "ritam", voli da se napije pa da se naspava. Ako je prst u saksiji mokar, ne zalivati.  I pre svakog zalivanja, proveriti. Vazduh u zemlji je bitan koliko i vlaga. Kaktusi vole suvo, trska i drezga močvaru. Sve ostalo je između.
Pazi Stevo kad si pogodio, ne djubrim ga. Sa cim treba da ga djubrim? Ti bataci pretpostavljam da su metafora za neku biljnu hranu.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #206 on: 03-10-2012, 02:35:56 »
I mi Ciganji imamo dušu, daj mu da jede! Imaš po supermarketima sigurno neka tečna đubriva. Kako on nije cvetnica, traži za lisno-ukrasne. Oni na flašici već napišu doznu - čep na litru, pet litara... Kažeš da dugo miruje, meni to znači i da mu je muka od iste saksije. Presadi ga u veću, za broj - što će reći nekoliko santimatara da je šira u prečniku, ne više. Ajd da kažemo, 5cm.  Ima veze sa bujanjem korena na uštrb rasta biljke.
Nikad ne škrtariti na zemlji-supstratu, oni jeftini su obično uskisla (pre toga samlevena) kora listopadnog drveća. Raznih hemija se tu posle izdešava, i dok supstrat bude zreo, biljka se otruje i krepa. To su oni "5Kg za 50din". Znači, mešavina treseta i gline. Izbegavati beli treset, 'oće tresetna muva da se zapati - što znaju svi koji koriste Florabellu, ili neke od Klasmann produkata  :-x  Ograničeno na potrošače iz Srbije, biće da je muka u lošem magacinskom prostoru dobavljača. Dal' vam se u stanu pojavljuju crne mušice, a nisu vinske? E, to je to. Larve grickaju koren, pa kad se izlegu lete uoči. Koristim i ja Klasmann, u principu je to dobar supstrat, ali nikad za setvu i šmrljave biljke.

D., ne zajebavaj, od svih diploma imam samo onu iz gimnazije, i marksizma. Cveće je način života  :lol:

Biki

• 4
  • 3
« Reply #207 on: 03-10-2012, 04:56:18 »
I mi Ciganji imamo dušu, daj mu da jede! Imaš po supermarketima sigurno neka tečna đubriva. Kako on nije cvetnica, traži za lisno-ukrasne. Oni na flašici već napišu doznu - čep na litru, pet litara... Kažeš da dugo miruje, meni to znači i da mu je muka od iste saksije. Presadi ga u veću, za broj - što će reći nekoliko santimatara da je šira u prečniku, ne više. Ajd da kažemo, 5cm.  Ima veze sa bujanjem korena na uštrb rasta biljke.
Nikad ne škrtariti na zemlji-supstratu, oni jeftini su obično uskisla (pre toga samlevena) kora listopadnog drveća. Raznih hemija se tu posle izdešava, i dok supstrat bude zreo, biljka se otruje i krepa. To su oni "5Kg za 50din". Znači, mešavina treseta i gline. Izbegavati beli treset, 'oće tresetna muva da se zapati - što znaju svi koji koriste Florabellu, ili neke od Klasmann produkata  :-x  Ograničeno na potrošače iz Srbije, biće da je muka u lošem magacinskom prostoru dobavljača. Dal' vam se u stanu pojavljuju crne mušice, a nisu vinske? E, to je to. Larve grickaju koren, pa kad se izlegu lete uoči. Koristim i ja Klasmann, u principu je to dobar supstrat, ali nikad za setvu i šmrljave biljke.

D., ne zajebavaj, od svih diploma imam samo onu iz gimnazije, i marksizma. Cveće je način života  :lol:

Druze Stevo hvala, poslusacu tvoj savet. Interesuje me samo razlog za siru saksiju. Da li mora da bude sira ili moze da bude i dublja, ili mozda bendzi tako raste koren u sirinu pa je to zato bitno? Pitam jer sira saksija zauzima vise prostora , a dublja ne.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #208 on: 03-10-2012, 08:06:16 »
jooooj!...o čemu vi u to gluho doba noći xnerd...o pitarima i cvijeću...ne bi li tama noći trebala u vama prizivati i buditi neke niže strasti? :twisted:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #209 on: 03-10-2012, 08:36:02 »
Evo ti, pa gledaj. Ali, ja mislim da će da cvetne najviše za nedelju dana.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #210 on: 03-10-2012, 08:39:03 »
Pardon, izgleda da se pampur ne vidi najbolje.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #211 on: 03-10-2012, 08:41:35 »
Koja je to biljka?

scallop

• 5
  • 3
« Reply #212 on: 03-10-2012, 09:08:10 »
To je vrsta Passiflore koju nazivamo Kvadra ili Drangularija. Ustvari Quadrangularia ili slično. To je najveća među Passiflorama, kao i mnoge među njima ima i jestiv plod, ova u veličini male dinje. Samo je mrko kejp da to može kod nas. Manja jestiva vrsta je marakuja. Imamo i nju, ali se kod mene samo fantastično lepo razgranava. Uopšte, Passiflore kad krenu teško ih je kontrolisati. Vode ih, obično, u krug, pa ih zovu i Hristov venac. Ove moje, kad ih pritegnem uz vođice (sve su puzavice), izgube bar tri okolna pupoljka. Ali, da to ne radim, završile bi na krovu ili, kao kod Seve, kod komšinice.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #213 on: 03-10-2012, 09:34:22 »
"Kristova kruna", da, tako je mi zovemo...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #214 on: 03-10-2012, 09:39:25 »
Nije važno kako je zovete, nego da li se odaziva.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #215 on: 03-10-2012, 09:46:06 »
Nije važno kako je zovete, nego da li se odaziva.
Pa moram priznati da ta biljka obično stoji na vrlo nepristupačnom mjestu, zabijena na vrhu neke zidine ili crkve. Jednom, kad sam bila mala poželjela sam je ubrati, i tako samo se verala ne pitajući se pri tome kako ću dolje. Kad sam je uspijela dosegnuti i kad sam se osvrnula prema provaliji koja me čekala na silasku, počela sam tuliti ko žalosna sova. Netko me valjda čuo jer se uopće ne mogu sjetiti tko me spustio dolje. Nisam je ubrala. Od tada, divim joj se samo iz daleka. Pa čak i onda kada je u više navrata bila sasvim dostupna mojim rukama.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #216 on: 03-10-2012, 10:08:03 »
Scallope,  :-|
Još samo i boju da joj vidimo.

Inače:
"The common name, passion flower, refers to the supposed similarity between the strange shape of the flower and aspects of the crucifixion of Christ. A monastic scholar, Jacomo Bosio, having been told of the plant by Mexican monks, published an account of the passion flower, La Trionfante e Gloriosa Croce in Rome in 1610, and even today descendants of Spanish immigrants in Peru, Mexico and the Caribbean call it ‘Flower of the Five Wounds’. In Christian iconography, the following connections are made: the three bracts at the base of the flower represent the Trinity; the five sepals and five similar petals represent ten apostles, Peter and Judas being absent; the corona of narrow threads represents the crown of thorns; the five stamens represent the wounds; and the three styles represent the nails used in the crucifixion".

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #217 on: 03-10-2012, 10:14:32 »
Mnogo lepo scallope. Šteta ako ne budeš uspeo da ufotkaš cvet.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #218 on: 03-10-2012, 10:19:52 »
Šta ti pada napamet, ja dežuram. A, tu smo još 26 dana.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #219 on: 03-10-2012, 10:22:25 »
Zar marakuja nije neko drvo?
Jeremy Clarkson:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #220 on: 03-10-2012, 10:30:25 »
Wiki kaže - puzavica.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #221 on: 03-10-2012, 10:40:27 »
Onda sam ja pobrkao imena, al čini mi se da ima jedno drvo sa sličnim imenom. Drvo ima trnje, ima neki zeleni loptasti plod koji liči na mozak, plod nije jestiv nego je ustvari puno semenja a i iz njega curi nešto belo jako jako lepljivo, samo drvo kad se preseče je drečavo žuto.
Jeremy Clarkson:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #222 on: 03-10-2012, 10:44:04 »
E, to bih voleo da vidim. :!: :!: :!:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #223 on: 03-10-2012, 11:01:22 »

scallop

• 5
  • 3
« Reply #224 on: 03-10-2012, 11:04:42 »
Mogao bi da bude i durian, ali on je ogroman i - jestiv. Za one koji vole voće sa snažnim ukusom na beli luk. Jesam li vam pričao da sam zetu, na njegovu svadbu, nosio jedan i umalo me nisu izbacili iz aviona (dok sam se smeštao u sedište malo je napukao, pa su me spopale dežurne stjuardese).

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #225 on: 03-10-2012, 11:14:59 »
Uh, pregledah ceo komp u ubeđenju da imam negde sliku, međutim šipak, nemam  :cry:

To je to Stevo  xjap
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #226 on: 03-10-2012, 11:24:00 »
Bila je nekad prilično česta, služila kao živa ograda. Ne znam dal' je preostao još koji primerak u Mičurinovoj, kod igrališta.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #227 on: 03-10-2012, 11:26:41 »
ima je i kod ulaza u Botaničku baštu u Beogradu. Koga zvekne u tintaru, odmah će da otkrije novi zakon fizike. Mislim da su iz roda oraha, a u SAD ima čudo varijeteta. Tamo raste ili hrast ili orah (divlji i nejestiv, osim pekana).

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #228 on: 03-10-2012, 11:32:09 »
Koga zvekne u tintaru ( :-| ) zasigurno će verovati i da je kOkosov orah. Inače je dud.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #229 on: 03-10-2012, 12:31:16 »
Prvi put sam je video u šumi oko Instituta u Kamenici, tj tamo su je i oborili, pošto se razdivljala i krenula da guši okolno drveće, završila je kao ogrev. Al sam se oduševio drvetom, kontam da je kao živa ograda odlična kad se pravilno orezuje i oblikuje kuda da raste, a i odlična je odbrana od svega, ima trnja.
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

• 4
  • 3

scallop

• 5
  • 3
« Reply #231 on: 04-10-2012, 19:29:24 »
Specijalno za Barbarina - drvo marakuje. Za Stevu - to je ono sa dva lista što si rekao da kunja.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #232 on: 04-10-2012, 20:19:22 »
 :shock: :shock:

Prelepa je  xjap
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #233 on: 06-10-2012, 17:30:57 »
Za Stevu - to je ono sa dva lista što si rekao da kunja.

Kol'ko vidim, ta dva lista i dalje kunjaju  :lol:
Ostalo je čista pojezija. Sad je jasno da ih je pametnije držatu u rel. manjim saksijama  :(

Nego, KvandraKvandra - koliko je svetla dobijala? Tačnije, direktnog sunca i s koje strane sveta? Nešto me kopka a ima veze sa iniciranjem cvetanja.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #234 on: 06-10-2012, 17:36:00 »
Ne stoji bogznakako. Spolja, u lođi, na istočnoj strani, ima direktno sunce samo par sati dok pređe iznad susedne zgrade i prejaši plafon lođe. Inače, pukla joj je spoljna opna, ima mnog crvene i ljubičaste boje, ali nisam siguran da će danas.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #235 on: 06-10-2012, 17:46:20 »
Zahvaljujem i čekamo razvoj  :!:
Ako je kao i ostale joj rod'ce, neće dugo trajati. To, da se ne zaglavi film u aparatu...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #236 on: 06-10-2012, 18:00:19 »
Tu sam, k'o D. sa snajperom. Nadam se da neće da letne tica, pa da mi zadrhti ruka.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #237 on: 07-10-2012, 07:10:20 »
Noćas okunulo. Jutros u sedam izgleda ovako.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #238 on: 07-10-2012, 07:13:58 »

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #239 on: 07-10-2012, 09:40:56 »
Prelepo šta još reći!!!
Jeremy Clarkson:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #240 on: 07-10-2012, 09:43:11 »
A, kakav žipon ima? Ovaj Steva samo puca. :(

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #241 on: 07-10-2012, 09:45:45 »
Od veselja! Trebao bi i žipon da se nadigne.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #242 on: 07-10-2012, 10:05:05 »
Sda je na suncu, a nema vetra. Da ja dunem pod žipon?

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #243 on: 07-10-2012, 10:06:24 »
Sram te bilo!
 :lol:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #244 on: 08-10-2012, 08:16:25 »
Svašta nešto, uglavnom sumanuto. Povrće.
Za Zoska i mene, džinovski osmoredac  :-|

http://www.seeds-gallery.com/sr/5-seme-povrca

scallop

• 5
  • 3
« Reply #245 on: 08-10-2012, 19:08:35 »
Ovo je ya uspomenu. Olindrala.

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #246 on: 08-10-2012, 19:13:26 »
Jeij! Virimo joj pod žipon! :!:

Kol'ko imala u prečniku? Jesi merio?

scallop

• 5
  • 3
« Reply #247 on: 08-10-2012, 19:26:48 »
10,5 cm.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #248 on: 08-10-2012, 19:29:08 »
Predivan  xflowy...

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #249 on: 08-10-2012, 19:33:34 »

Biki

• 4
  • 3
« Reply #250 on: 13-10-2012, 05:28:55 »

Druze Stevo,
Ako si danas stucao a nisi pio pivo to je zato sto sam te ja u sebi pominjala u vise navrata kada me je hvatao neopisiv nagon da ukradem neki pelcer na putu do posla. Nisam nista maznula , ali za malo je falilo. Uso neki  :twisted: u mene. Strasno!

Biki

• 4
  • 3
« Reply #251 on: 22-10-2012, 21:09:36 »

Crkla sam :o
Do sad sam skupljala lisce pakad sam se malo ogrebala na ovu divljakusu setih se pokojnog steve. Ako ga moja ruza ne digne iz mrtvih, nista nece  :)

Inace sam tu divljakusu kupila onako malu u "saksiji" i presadila je u dvoriste ne sluteci u koliko ce grm da izdraste. Ima milion trnova, nikad u zivotu nisam videla toliko trnovitu ruzu .

agent007

• Guest
« Reply #252 on: 22-10-2012, 23:29:15 »
Veoma interesantan rad. Divim se ovoj ideji. Idejno resenje kako sakriti nesto vestacki, www.spyagent007.com. Odusvljen sam ovim hristovim vencom

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #253 on: 25-10-2012, 19:54:05 »
Zadatak za Stevu, koja je ovo biljka? Ako i drugo neko zna nek kaže slobodno.

Jeremy Clarkson:

Biki

• 4
  • 3
« Reply #254 on: 25-10-2012, 20:31:04 »
Ne znam, ali mi se mnogo sviDzju one bele fijokice iza cvecke.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #255 on: 25-10-2012, 20:34:50 »
To je cela garnitura, dva dvokrilna ormara, jedan jednokrilni, bife, vitrina, komoda i sto i stolice u kompletu.
Jeremy Clarkson:

Biki

• 4
  • 3
« Reply #256 on: 25-10-2012, 20:37:48 »
Kakav je sto ? Ovalani?

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #257 on: 25-10-2012, 22:29:56 »
Pravougaoni, sa oblim ćoškovima.
Jeremy Clarkson:

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #258 on: 26-10-2012, 15:49:43 »
Meni ovo liči na drvo života, al' mi jadno izgleda.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #259 on: 26-10-2012, 17:31:44 »
Nije drvo života i uživo izgleda mnogo bolje, sad sam se setio jednom je i procvetalo, samo da nađem cvet pa ću okačiti.
Jeremy Clarkson:

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #260 on: 27-10-2012, 00:10:01 »
Da nije ona slonovska sapa, noga, sta vec?
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #261 on: 27-10-2012, 06:43:06 »
NIje, to ima mnogo tanje listove i jako jako sporo raste.
Jeremy Clarkson:

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #262 on: 27-10-2012, 23:05:37 »
Nađoh cvet

Jeremy Clarkson:

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #263 on: 05-11-2012, 23:51:40 »
Zasadismo u dvorištu lukovice za dve fritilarije, žutu i crvenu (lutea i rubra maxima). Ima li nekih odgajivačkih svetovanja iz prve ruke?  :mrgreen:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #264 on: 06-11-2012, 00:12:34 »

Već sam stavio ovde ovu sliku sa pozivom pokojniku da se izjasni hoće li i ova dva klipa. Nećiste sile su je uklonile.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #265 on: 06-11-2012, 02:26:32 »

Već sam stavio ovde ovu sliku sa pozivom pokojniku da se izjasni hoće li i ova dva klipa. Nećiste sile su je uklonile.

Zasadismo u dvorištu lukovice za dve fritilarije, žutu i crvenu (lutea i rubra maxima). Ima li nekih odgajivačkih svetovanja iz prve ruke?  :mrgreen:

Nisam je gajio, al' putevi nam se jesu ukrštali. Šta sigurno znam, lepa je al' cveta joj se namirisati nećeš  :lol:
Dubina sadnje, što bi Scallop rek'o - oko "stope". Ne voli preteranu vlagu, 'oće lukovica da joj istrune. Kao i svi ljiljani, voli dobro da "jede" - sumnjam da si joj pod guzicu ubacila i malo pregorelog stajnjaka, pa to popravi s proleća kad krene, s vremena na vreme je prehrani. Ili, ako negde natrčiš (a ima po poljo apotekama malih pakovanja) nađi joj neki NPK, 15:15:15 k'o za kukuruz, pa umrljaj u zemlju oko nje pola šake (pazeći da ne baciš odmah uz stabljiku, da je ne izgori). Posle će kiša i kanta uraditi svoje. I, ako imaš neku staru metlu, spremi držalje - možda ne u prvoj godini, onda već sledeće ćeš morati malo da je podupreš. Taj monstrum oće do ramena da izraste. Mislim da ima i neka fora da ako joj se cvet seče sa donjim listovima, neće dogodine cvetati (sad više ne mislim neg' tvrdim, malko sam babrao po netu, pominje se i to). Mada, ne znam k'o bi to u kuću uneo pa u vaznu metnuo.  xrotaeye

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #266 on: 06-11-2012, 11:17:51 »
Hvala!!! Živi bili pa videli, đubrićemo, ima sve da se puši. -.-

Angel of Ten

• 2
« Reply #267 on: 07-11-2012, 22:26:25 »
Dragi moji sa zelenim prstićima, imam novi problem sa biljkama - tokom kasnog leta prebacila sam na terasu jasmin (madagaskarski i obični). Kada sam ih vratila unutra jer je krenulo (pre)hladno vreme, madagaskarski jasmin je načisto kljoknuo i listovi su počeli da omekšavaju i žute. Kako da pomognem jadnoj biljčici? Za početak sam ga vratila napolje, ali on načelno toleriše temperaturu oko 10-13 stepeni, ali ne i mnogo ispod toga.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #268 on: 08-11-2012, 01:19:58 »
Stephanotis ne podnosi dve stvari: česta seljakanja i previše zalivanja. Dal' si mu ispunila oba uslova snevešeljavanja? Pride, 'oće ga svaka vaška, proveri da na poleđini lista (pogotova na mlađim i vrhovima izdanaka) nema podstanare.

Josephine

• Guest
« Reply #269 on: 08-11-2012, 12:00:03 »

ju, kakav je ovo kukuruz?

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #270 on: 08-11-2012, 15:08:55 »

Nije to kukuruz već čisto veselje!

I da se dopunim po pitanju Stephanotisa, izuzetno ga je teško sačuvati. Merkam ja ispod oka i ovog mog jednogodca, još uvek se drži u sobi al' mu nešto ne verujem. Probaj s dizanjem vlage (ako su ga grinje napale, na toplom i suvom vazduhu stana će im merak biti. Te baje vlagu u vazduhu ne vole, a Stephanotis obožava) - kamenčići u tacni, da saksija ne može upijati, pa nali vode; ili ga povremeno (jednom dnevno) fajtalicom orošavaj.
Svakako, i ako mu svi listovi opadnu, nemoj bacati, oće ponekad da odmori, pa potera iz bezveze.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #271 on: 08-11-2012, 15:43:36 »

Indijanski. Kupio od Chicasaw ženske kraj autoputa. Šta misliš zašto onaj mrtvak doziva kišu?

scallop

• 5
  • 3
« Reply #272 on: 15-11-2012, 03:11:23 »

Da li znate koji je ovo plod?

Uploaded with ImageShack.usDa li znate koje je ovo drvo?

Ovo je pravi divlji američki persimmon i nije japanska jabuka. Jestiv je i rodan i pitanje je da li da donosim semke?

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #273 on: 15-11-2012, 04:41:04 »
fantasticno. a izgleda ko obicno drvo.

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #274 on: 15-11-2012, 13:57:35 »
Ovo je pravi divlji američki persimmon i nije japanska jabuka. Jestiv je i rodan i pitanje je da li da donosim semke?

A je l' smem ja da odgovorim?! Je l' smem ja? Je l' smem, je l' smem? A? A?
DA! :)

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #275 on: 15-11-2012, 14:44:08 »
Zaglaviće čovek na granici kod fitosanitarne, di će vam duša...

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #276 on: 02-12-2012, 15:00:32 »

scallop

• 5
  • 3
« Reply #277 on: 23-01-2013, 14:16:38 »
Kako se iz semena (ploda) sadi drvo?

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #278 on: 23-01-2013, 23:46:55 »
Cenim da se o sledećem radi:

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20100709133108AAze1Tb
http://www.gardenguides.com/91631-grow-pecan-trees-seeds.html

http://www.ehow.com/how_4443281_grow-persimmon-trees-seed.html

Biće da je najvažnije što pre semenje turiti u frižider, da pregrmi stratifikaciju. U principu, period "hlađenja semena" se preporučuje za gro biljaka.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #279 on: 24-01-2013, 06:12:02 »
Zahvaljujem. Već su u frižideru. Ne znam gde ću da ih zakopam. Komšija ispod baš i nije neki ljubitelj.

Eh, ko će kopati. A, longan sam doneo džabe.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #280 on: 30-01-2013, 20:03:34 »
Dakle, dal- nije bolje divaniti o kuruzu i, recimo, nekim novim reznicama pasiflore i tako to.

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #281 on: 30-01-2013, 20:08:51 »
Ja sam juče saznala da mogu da se ukrste kruška i mukinja (rjabina) i da je to onda valjda jestivo. E, to je upotrebni SF!
(cenim napor, Scallope, ali slaba vajda)

scallop

• 5
  • 3
« Reply #282 on: 30-01-2013, 20:19:42 »
 :!:  Razumem i ja tebe. Dobre su protiv proliva, a jedu ih ptice i medvedi. Jel' ti ono imaš dvorište? Treba mi neko dvorište za persimmon i pekan, a Stevina njiva za indijanski kuruz. Zapravo njovče, jer nemamo traktora.

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #283 on: 30-01-2013, 20:24:43 »
Persimmon smo sinoć istraživali, da vidimo da li je jabuka (japanska) ili ipak bliže breskvi.  :lol: Pitaću kućnog Mičurina šta on misli, računam da će misliti pozitivno... Moram da ukradem i skeniram njegovu šemu drveća zasađenog oko kuće! Da se vidi gde su ribizle, gde dren a gde ogrozd.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #284 on: 30-01-2013, 20:32:32 »
To nije drveće. Pitaj Stevu ili Plutanu.

Pogledaj american persimmon. Jeo sam ga, onako sa drveta. Plod je veličine oraha i jestiv.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #285 on: 30-01-2013, 21:10:42 »
Samo kad je vama dvoma veselo!  :)

scallop

• 5
  • 3
« Reply #286 on: 30-01-2013, 21:35:12 »
I, evo ga! Tu mu je mesto. Da brka po travkama. Šta ćemo s kuruzom?

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #287 on: 30-01-2013, 22:37:37 »
Pitala Mičurina, ne samo da hoće nego se silno obradovao! Pita samo da li je to seme samooplodne sorte ili ćemo uživati samo u beharu :)

scallop

• 5
  • 3
« Reply #288 on: 30-01-2013, 22:48:27 »
Divlje, samoniklo.

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #289 on: 30-01-2013, 23:14:33 »
Hvala! Tj. hvala unapred.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #290 on: 31-01-2013, 02:35:57 »
Koliko sam upratio, persimmon je dvodoma biljka, znači da će vam potrebovan biti jedan omanji parkić e a da se oplodi i, Bože zdravlja, rodi.

Moje njive nažalost više nema, pa ćemo za umnožavanje indijanaca koristiti babinu baštu. Opet.
Kad smo kod kukuruza, za šaku onog makedonskog osmoredca obećano mi je đoranje, kao na slici. Jeste inženjering, al' nije modifikovan - saksijski šareni šećerac. Ako ne slažu.

Pasiflora eno u hodniku zgrade, južna strana, popišmanile se. Bile ošišane s dobra četiri na jedva metar, i samo dve grane (kvandra-kvandra bez ijednog lista). Nešto sam skeptik bio po pitanju prezimljavanja, kad, eto. Na proleće opet za Futog, ima čovek još 3-4 vrste. Između ostalog, mislim:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #291 on: 31-01-2013, 08:58:00 »
Ako je persimmon dvodoma biljka, ja sam joj seme iz više domova skupljao. Nigde ih nisam video na većoj površini od desetak kvadrata, dva-tri-četiri komada. A i rodi posle šest-sedam godina, pa ko me uhvati.

pokojni Steva

• 4
  • 3

Mrs Parker

• Tragač
  • 2
« Reply #293 on: 09-03-2013, 05:09:18 »
Kako da je odgajim? Nisam ni jednom stigla do cveta ni ploda. Da li je do Beograda ili do nečeg trećeg?
sanslutilosanmutilo

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #294 on: 09-03-2013, 21:52:15 »
Kako da je odgajim? Nisam ni jednom stigla do cveta ni ploda. Da li je do Beograda ili do nečeg trećeg?

Samo upornost i nešto cvećarskog predznanja.
Video sam je da raste iz ilovače, a bogme i iz finog treseta. Ako u Grčoj raste uz put, znači da podnosi sunce, a i opet kod moje pokojne majke je rasla u šarenoj senci. Znači korovčina. U prilog time, sad mi dolazi gde sam zasrao pa mi je Mary the Bitch cvetala samo jednom a Kvandra ni toliko - dobile su u prvoj godini preveliku saksiju i uredno standardno profi cvećarsko đubrenje. Početnička greška, tad biljke ovog tipa 'oće da se bace isključivo u rast e a da bi se dogodine raspale od cveta. I to ćemo proveriti ove sezone.
Svakako, do ploda ćeš jako teško doći - cvet im traje jedan dan, pa ti namoli pčele da se zarade, ili biljku da baci dovoljno cvetova kako bi postigla da ih četkicom oprašiš.

Mrs Parker

• Tragač
  • 2
« Reply #295 on: 10-03-2013, 04:47:50 »
Stalno imam utisak da nema dovoljno sunca. Moja prijateljica, od koje sam uyela pelcer je uz Tivta. Ona je jedva kontroliše biljku. Za par meseci raširi se kao loza. Cvet kod nje traje duže. Da li mi pričamo o istom cvetu... Moraću da nađem njenu sliku.
sanslutilosanmutilo

scallop

• 5
  • 3
« Reply #296 on: 10-03-2013, 08:47:38 »
Potraži po ovom topiku. Ima pasiflore više nego maslačka.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #297 on: 10-03-2013, 08:52:20 »

Nego, KvandraKvandra - koliko je svetla dobijala? Tačnije, direktnog sunca i s koje strane sveta? Nešto me kopka a ima veze sa iniciranjem cvetanja.

Ne stoji bogznakako. Spolja, u lođi, na istočnoj strani, ima direktno sunce samo par sati dok pređe iznad susedne zgrade i prejaši plafon lođe.

Eto, dok sam kopirao pretekao me Scallop. Baš kao maslačka, desetak vrsta pa upoređuj. A što se manjka svetla tiče, vidi citirano. Govorili smo o Passiflora Quandrangularis.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #298 on: 10-03-2013, 09:25:59 »
Ne mogu da se uzdržim jednog lonizma:

Najdobronamerniji komentatori literarnih priloga ovde - imaju zmije za ljubimce. Nešto ozbiljniji su ljubitelji mačaka. Keroljupce možemo svrstati u ozbiljne komentatore.

Ljubitelji cveća su najoštriji. Potreba za lepotom i perfekcijom je čudo. xfrog

Mrs Parker

• Tragač
  • 2
« Reply #299 on: 10-03-2013, 19:28:37 »
No dobro. Ja sam keroljubac  :)
sanslutilosanmutilo

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #300 on: 12-03-2013, 11:09:19 »
U iščekivanju šta bi najavljeno razgaćivanje baba Marte moglo da naradi poteralom bilju, da prijavim - jedna prekobrojna Passiflora (ona obična "divljaka", sama se zapatila u saksiji s Clematisom) je preživela zimu na terasi. Eno je, polako lista. Jeste zima bila nikakva, al' se ipak uknjižilo i par finih mrazeva.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #301 on: 15-03-2013, 00:31:50 »
Imam smetove na terasi i punu kadu olistalih hortenzija. Grr!  :-x

scallop

• 5
  • 3
« Reply #302 on: 15-03-2013, 08:59:30 »
I lopatu.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #303 on: 15-03-2013, 13:34:06 »
Prognostičari kažu da ovaj kijamet neće dugo trajati, treba istrpeti još dve noći – elem hortenzije. Ako ima zainteresovanih da se njima bakću, a ne daju im se često poveći novci (četiristo pa do debelo iza hiljadarke), uskoro će biti pravo vreme da se sami oprobaju. A nije neka filozofija, sve je do lokacije ožiljavanja, mora biti: senovito, uvek vlažno i poželjno je što hladnije čak i tokom leta. Prošle godine sam na terasi (grad, beton, asfalt) od 25 pelcera ožilio deset, zimu preživelo 8, a pre par godina od slične količine pelcera propala mi je samo jedna. Ali su bile zabodene na pravom mestu - ispod vinove loze (ko je video Rusko grožđe zna da mu je list kao u repuve, pola kvadrata) a pored zida gde krov nema oluk pa ih je obradovala svaka jedna kiša. Jednostavnije, gde ima mahovine može biti i hortenzije.
Caka je još i ulučiti gde ima nebranjen žbun hortenzije. Ja se držim pravila da se kraden pelcer bolje prima, al’ otvorena je i opcija da se fino pita pa ako gazda-rica dadne. Al’ tad, i opet kvaka, ne sme da se kaže hvala, kao za lek. Kako god, stigli smo do žbuna – interesuju nas izdanci odoka veličine 5-8cm, obično se hortenzija njima okiti pa poteraju iz skoro svakog pazuha gde je prošle godine bio list. Liče na minijaturne glavice salate. Nikakva se „mehanizacija“ ne koristi (skalpeli su najčešći prenosioci virusnih zaraza), pelceri se zalamaju, s dva prsta se povuče na dole pa se on sam izvali. Obično sa sobom odnese i malo kore od matere, da kažem oneredi matičnu stabljiku, al’ tako je još i bolje, što bi mi babski cvećari rekli – „uzeo je celo srce“, pelcer se čitav odlomio. Onda, kad napuniš kesicu, ili zaždiš pre neg’ što zalaje kera, il’ ostaneš i na kafi.
Pre svega toga, valja pelcerima pripremiti „krevet“. Zbog velike količine vlage kojom će se okružiti pelceri, dobro bi bilo da je zemlja propusna, ne teška. Recimo da bi recept mogao biti: u trećinama, kupovnog supstrata (ne onaj iz „žutih“ kesa, 5l za 50din, to nije supstrat neg’ prevrela komina od onog što je ostalo iza drvoseča) baštenske zemlje i peska, pa umesiti.
Saksija se pre pobadanje pelcera zalije, pa kad se dobro ocedi, prstom se izbuši rupa koliko da pelcer u nju stane do polovine. Kad je pelcer čučnuo, stegne se zemlja oko njega, još jednom zalije, otresu se prsti i ko puši zapali cigaru, pa gotov posao. Posle još može samo da se divi jer hortenzije iz pelcera često procvetaju već iste godine. Ja ožiljenim pelcerima u prvoj godini inače skidam cvetove, dok ne ojačaju, al’ kad sam primetio da se hortenzije posle toga nekako snevesele, digao sam ruke pa im pustio na volju.
Važno – nekih mesec dana će vam pelceri izgledati kao da su na samrti, svelog lišća i sveukupno će biti žalosne. Možda će se pridići tek tokom hladnijih noći. Tako mora, da bi bilo veće iznenađenje kad konačno poteraju iz sredine. Do kraja ožiljavanja će propasti svi listovi koje ste doneli kao pelcer. Istrajati u zalivanju (naravno, ne napraviti močvaru, samo kad treba) i držati ih u senci.
Još samo da dodam, da ne bi posle bilo iznenađenje, boja cveta hortenzija varira zavisno od kiselosti zemljišta. Što kiselije to tamnije, na kontra strani je sve „rozlije“.

Širok osmeh i zlatan zub, želim vam sreće i da vas kere ne sustignu.

Biki

• 4
  • 3
« Reply #304 on: 15-03-2013, 14:28:28 »

Al’ tad, i opet kvaka, ne sme da se kaže hvala, kao za lek.

Obično sa sobom odnese i malo kore od matere, da kažem oneredi matičnu stabljiku, al’ tako je još i bolje, što bi mi babski cvećari rekli – „uzeo je celo srce“, pelcer se čitav odlomio.

:D Stevo milina te je citati. Kad ce neka knjiga o cvecarstvu ili si je vec napisao?

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #305 on: 15-03-2013, 16:57:22 »
Fala ljepa.

Bilo je i takvih ideja, al' to bi bio prevelik posao za moju sitnu glavu na kržljavim ramencima.

Biki

• 4
  • 3
« Reply #306 on: 15-03-2013, 19:53:53 »
Fala ljepa.

Bilo je i takvih ideja, al' to bi bio prevelik posao za moju sitnu glavu na kržljavim ramencima.

Pa ima valjda neko ovdi da sabere tvoja dela o cvecu i pomogne da se to ovekoveci.
Ne zezam se.

pokojni Steva

• 4
  • 3

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #309 on: 08-04-2013, 20:02:56 »
načuo sam, pa da proverim: je l' tačno da je (crveni) božur otrovna biljka?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #310 on: 08-04-2013, 23:42:54 »
Baš kao i narcis, bagrem (osim cveta - lično ga brstim i ne mogu da dočekam), ljiljan, anđeoska truba (datura), difenbahija i većina cvećki koje uzimamo zdravo za gotovo. Ruke treba prati!

Biki

• 4
  • 3
« Reply #311 on: 09-04-2013, 00:41:22 »

Ovo je znaci taj passion flower ciji se caj koristi protiv anksioznosti i nesanice.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #312 on: 09-04-2013, 08:04:36 »
Ćuti, još fali da nam se nakači DEA!  :lol:

Biki

• 4
  • 3
« Reply #313 on: 09-04-2013, 20:23:11 »
Ma jock Stevo nego sam videla na kutiji od caja sliku , pa sam se setila da sam taj cvet negde vec videla
http://www.traditionalmedicinals.com/product/nighty-night-reg

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #314 on: 10-04-2013, 12:23:41 »

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #315 on: 18-04-2013, 15:14:00 »
Noviteti na terasi:

stablasti Solanum Rantonetti

Plumbago

beli Oleander (da upotpuni kolekciju)

i, kako Clematis Justa nije preživeo vremenska šamaranja prošlog leta i ove zime

Zrenjaninska "Bašta" je i dalje najjeftinija kad je do Klematisa, sad su oko 750din., profi rasad iz uvoza.

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #316 on: 20-04-2013, 15:51:34 »

Dakle, došlo proleće, izvinjavam se, leto.
Uspeh sa carskom krunom tj. fritilarijom: 50%, jedna nikla, druga nije, ova što jeste, samo što se ne rascveta:

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #317 on: 20-04-2013, 15:55:26 »
Žalfija preživela, evo jedne sa bubamarom, Mića bi mi pozavideo:

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #318 on: 20-04-2013, 15:58:34 »

Magnolija takođe napreduje ali je cvetove uglavnom ubila kiša:

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #319 on: 20-04-2013, 16:05:45 »
Zato bele rade ne jebu živu silu:

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #320 on: 20-04-2013, 16:10:38 »
Ljubičice takođe:

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #321 on: 20-04-2013, 16:14:06 »
Hortenzije za sada dobro napreduju, a i ovaj ljubičasti korov pored njih nam se dopao pa ga ne vadimo, ko zna šta je:

Za kraj, amerikanske semenke lepo su se iskazale (hvala Scallopu), samo još nisu mnogo fotogenične, čim budu postaviću i njih  :-|

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #322 on: 20-04-2013, 17:35:12 »
Skalop "sadi" kukuruz, tebi "niču" lukovice; jezikoslovci  xfrog

Hortenzije za sada dobro napreduju, a i ovaj ljubičasti korov pored njih nam se dopao pa ga ne vadimo, ko zna šta je:

Ljubičast korov po cvetu liči na Flox, listom na Campanulu, garant je nešto deseto. Nego, do koje dubine ste kopali rupe za hortenzije? Nešto mi cvet izviruje kao iz rova. Uglavnom je pravilo da se rasađuje do nivoa kako je sadnica bila u saksiji. Njoj sumnjam da će smetati, nečem drugom bi.

Imati vi tu svašta nešto u bašči  xcheers

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #323 on: 20-04-2013, 17:47:49 »
Što žalfija ne bi preživela, one su prilično otporne. Nabavi i od druge fele   xwink2
Jeremy Clarkson:

Biki

• 4
  • 3
« Reply #324 on: 20-04-2013, 20:28:26 »
Žalfija preživela, evo jedne sa bubamarom, Mića bi mi pozavideo:

Jevtro super ti je fotka :)

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #325 on: 21-04-2013, 01:16:58 »
Krenuo juče na Cvetnu pijacu, ako bi mi se posrećilo da je neko konačno izneo Lysimachiu, ja sam uspeo svoju da stamanim

(sve preporuke; u visećoj saksiji izrasta u slapovima do pola metra, lako se ožiljava, rano cveta, dobro podnosi prezimljavanje u hladnom i svetlom hodniku, nisam primetio da je hoće vaške... Jedina zamerka: cveta negde do juna, pa opet s jeseni; leti je uglavnom samo zelena. Na slici je baš mlada biljka)

kad, naravno da je nije bilo, pa sam ipak morao da završim na klematis tezgi.
Noviteti na terasi:

Clematis Ville de Lyon

Clematis Multi Blue

Obradovao sam sebe i jednim belim Argyranthemumom:

(Odličan žbunić, kad se potrudi naraste i do "kubnog metra", cveta od-do bez stanke, dobro podnosi hladnoću (nekima prezimljava čak i napolju, ako je pokriven i ušuškan. Inače, hladan i svetao hodnik od 5-6C, još će i cvetati). Mana mu je što ga 'oće vaške i grinje, onako!)

Biki

• 4
  • 3
« Reply #326 on: 21-04-2013, 01:32:34 »
Obozavam ovog pokojnog Stevu  :)

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #327 on: 21-04-2013, 08:18:02 »
@Steva pa sad, kad nešto stavim u zemlju i zatrpam a ono izraste uvis, meni je to nicanje, slobodno me ispravi... za korov se potajno nadam da je srebrenka, po cvetu. Ovaj klematis ti je mnogo fensi, naš je uvek nekako zgužvan  :lol:
@Barbarin Vrlo moguće da hoćemo, ja bih radije bosiljak ali njega svake godine pojedemo celog  :oops:
@Biki hvala! Biće još slika, ako ne udari opet suša!

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #328 on: 21-04-2013, 10:27:13 »
Naravno da na slikama nisu moji klematisi, tek se na po kojem vide cvetni pupovi, al' biće.

Ma šegačim se sa nicanjem, mada, nešto mi se čini da kod nas taj termin i nije definisan. Nicanje bi trebalo da bude rezervisano samo za nešto posejano, pa nikne iz semena. Ne znam kako bi se opisao "proces nastanka" iz lukovica i gomolja. Obično se kaže "izbijanje" ili "kretanje" (što bi kazao moj ćale: "Izašao krompir").

Biki

• 4
  • 3
« Reply #329 on: 21-04-2013, 17:11:14 »
Mozda se kaze za lukovicu da je proklijala  :idea:

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #330 on: 25-04-2013, 11:29:15 »
Seme proklija, ne?

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #331 on: 25-04-2013, 11:34:49 »
U prvoj fazi nicanja.

Biki

• 4
  • 3
« Reply #332 on: 25-04-2013, 14:00:14 »
Lukovica proklija ?

Sta kazete za crni luk ako mu krene onaj zeleni izdanak? Da je proklijao.
Sta kazete za krompir ako mu krenu da izrastaju one male klice? Da je proklijao.
Tako je bar govorila moja pokojna baba, sta ja znam.

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #333 on: 06-05-2013, 13:36:41 »
Samo da vas podsetim na to da postoje i obične biljčice iz bašte. Ova je iz mamine. :lol:

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #334 on: 06-05-2013, 14:09:56 »
Pravi cvet za danas!

Hiperhik

• 4
  • 3
« Reply #335 on: 20-05-2013, 12:19:55 »
Ostadoh dužan, od prošle godine.

Elem - Aronija (Aronia melanocarpa)

Pašče je bonus..

xcheers

Hiperhik

• 4
  • 3
« Reply #336 on: 20-05-2013, 12:21:15 »
I jope`:

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #337 on: 20-05-2013, 13:17:56 »
Taman da pitam jel' rodilo, kad eto i uveličane. Mašala, meni je već prve godine dala malo roda (pardon, mamina a moja je crkla na terasi).
A pašče je lepše od drveta.

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #338 on: 20-05-2013, 15:12:28 »
zna li neko da mi kaže koja je ovo vrsta bolesti i čime se leči? po listovima lozice kao da se uhvatila neka smola, a na granama nešto belo, paučinasto, kao kokica.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #339 on: 20-05-2013, 20:47:14 »
To smolasto što kaplje po lišću je "medna rosa", prerađen (ili višak) biljnih sokova koje izlučuju vaši. Da bi muka bila potpuna, to "smolasto" će uskoro promeniti boju i potamneti - na njoj će se nakupiti gljivice.
Po slici bih rekao da su u pitanju vunaste vaši, mada ne mora da znači. Probaj pa otvori jednu gromuljicu, pripremi lupi, ako unutra vidiš beskrajno male baje, na primer svetlo sive boje, onda imaš finu koloniju grinja. A grinje su pauci, tako da kad budeš otišao u poljoapoteku, trži neku špeciju da je sistematski insekticid i akaricid (otkad se Talstar teško nalazi, meni se Fobos pokazao kao sasvim dobar). Preporuka je da pazariš i neki fungicid, zbog gore navedene mogućnosti gljivične infekcije. Te dve špecije se obično mogu mešati, pa jednim špricem rešiš  problem, ali ti ipak upitaj prodavca. Cela igranka će te izaći oko 800din, ali ti špecije ostaju, da imaš.

Ne budi lenj, proveri dal' imaš mravinjak u blizini, ili barem previše mrava na biljci. Te barabe su poznate kao bukvalno uzgajivači biljnih vašiju - ovisnici su o mednoj rosi, hiperenergetski napitak. Dok se ne rešiš mrava, nećeš ni vašiju. Za njih ti je Polaris 40 jedini lek, flašica na litru vode i oduva ih (inače, Polaris se koristi za dezinskeciju restorana, vrtića, bla bla bla, tako da je prilično bezopasan, za razliku od gore pomenutih insekticida. Prevashodno je namenjen za utamanjivanje mrava i bubašvaba). Ne bi trebalo da košta više od 150-200din.

Sa srećom ti bilo, baš gadno izgleda.

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #340 on: 20-05-2013, 21:27:05 »
hvala. sutra ću po dana da otvorim gromuljicu i da vidim šta se krije u njoj.

što se tiče mrava nisam ih zamijetio. ranije ih je bilo u drugoj saksiji. trovao sam ih svim i svačim, al ne vredi, na kraju sam ih se rešio tako što sam isekao lozicu i bacio ih sa sve saksijom u kontejner. :mrgreen:

a kad već pominješ razne napasti, vreme je da se prisetimo ovog genijalnog topika.

Koliko ste života oduzeli?

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #341 on: 21-05-2013, 08:58:17 »
Jadni mravi  :cry:
Jeremy Clarkson:

Biki

• 4
  • 3
« Reply #342 on: 25-05-2013, 03:39:22 »

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #343 on: 02-06-2013, 16:42:02 »

Ubi nas ovaj grad, ali ubi srećom je bar ponešto preživelo u delimičnom zaklonu, recimo... persimon:

Hiperhik

• 4
  • 3
« Reply #344 on: 02-06-2013, 18:20:46 »
Ubi nas ovaj grad

Stradali čeri paradajz, bosiljak i peršun (saksije, na terasi).

Nemam srca da kačim fotke..

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #345 on: 02-06-2013, 18:24:16 »
Zamisli kako je onda tek u bašti :( Ne znam šta bih radila da imam voćnjak.

Hiperhik

• 4
  • 3
« Reply #346 on: 02-06-2013, 18:28:36 »
Tek dvorište nisam imao srca da pominjem..

Kajsija - listovi isfronclani, zeleni plodovi omlaćeni.

Magnolija - rupa do rupe na lišću, cvetova više nema.

Loza - tuga.

Aronija se drži, mada je lišće debelo načeto.

Najbolje su prošli jelka, borići i nar..

Hiperhik

• 4
  • 3
« Reply #347 on: 03-06-2013, 10:36:04 »
Posle pripreme piletine sa avokadom, seme, iz zajebancije, stavljeno u čašu vode. Nekih dvadesetak dana kasnije - puklo i proklijalo, te presađeno u saksiju. Jutros, vidim, biljčica iznikla.

Eto, za utehu..

scallop

• 5
  • 3
« Reply #348 on: 03-06-2013, 10:46:13 »
Tu se, Mujo, osoliti nećeš. Sve to uvek nikne i raste kao pritka, na zeleno, dok ti ne dojadi.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #349 on: 03-06-2013, 10:49:31 »
Tako ti i treba kad se pomodariš. Piletina s avokadom  :-x  Sad vidi gde ćeš sa uskoro deblom, a da ga ne ubije led!

Hiperhik

• 4
  • 3
« Reply #350 on: 03-06-2013, 12:53:04 »
 :mrgreen:

Ovaj nar sam posadio pre mnogo godina, takođe iz zajebancije, najpre u saksiju pa u dvorište. Ne daje ploda, ali je lep.

Tako da...neka i avokada. Velika je avlija.
 xcheers

Hiperhik

• 4
  • 3
« Reply #351 on: 03-06-2013, 12:59:51 »
...kao što rekoh:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #352 on: 03-06-2013, 13:05:33 »
Nar ima cvet, avokado nema.

Hiperhik

• 4
  • 3
« Reply #353 on: 03-06-2013, 13:07:01 »
 xrofl

E, jesi prznica, nema ti ravnog..

xcheers

scallop

• 5
  • 3
« Reply #354 on: 03-06-2013, 13:15:44 »
Ma, baš me briga, možeš da sadiš i klikere.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #355 on: 03-06-2013, 22:09:08 »
...kao što rekoh:

Koliko prostora bačenog na travu, da me srce zaboli  :cry:

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #356 on: 03-06-2013, 23:48:02 »
...kao što rekoh:

Koliko prostora bačenog na travu, da me srce zaboli  :cry:

Samo sam čekao ovakav koment  xwink2
Jeremy Clarkson:

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #357 on: 07-06-2013, 18:55:02 »
Stevo (i ostali),

Treba mi savet. Hteo bih da jednu kućicu, koja služi kao letnja kuhinja, prekrijem lozama, bršljanima i sličnim. Odnosno, hteo bih da to zasadim oko nje, pa da pustim da se penje. Šta bi preporučio za tu namenu?
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #358 on: 07-06-2013, 20:12:04 »
http://www.lepo-polje.rs/katalog/12_puzavice.html

Hedera helix - bršljan; znaš šta je, brzo raste i ne treba mu neka tvoja pomoć. Adventivnim korenčićima oštećuje fasadu.

Lonicera caprifolium - orlovi nokti; brzo raste, ali moraš obezbediti nekakvu potporu, barem dok je mlada. Cvet miriši do iza zastrašujućeg, ko ne uživa u takvim stvarima će imati problema.

Parthenocissus tricuspidata - lozica; lepo izgleda (s jeseni pocrveni), brzo raste, potvrđeno oštećuje fasadu, kao i bršljan. Moj komšija je posle 20 godina morao da angažuje radnike sa skelom da bi joj stao u kraj. Ako želiš da potpuno prekriješ objekat, to je to.

Tecoma radicans (Campsis radicans) - kampsis; ultra brzo raste, lep krupan cvet, robusna biljka, "osvajačica" - širi se iz korena brže nego zubača.

Wisteria sinensis - glicinija; pomalo pipava biljka, često joj požuti list pa deluje kao da samo što nije bacila kašiku (što se rešava pojačanim đubrenjem, Fe + Mg). Treba joj potpora, i više je za kakve senice, nadstrešnice...

edit - svakako, meni su najdraži Klematisi, ali oni nemaju toliku "pokrivajuću" snagu.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #359 on: 07-06-2013, 23:31:09 »
Stevo, najlepše blagodarim. :) Zaista si mi mnogo pomogao. Jedan ljubičasti klematis biće zasađen samo za tebe - premda ne na toj kućici koju nameravam da potpuno pokrijem. :) Nadam se da je ok da te povremeno pingujem za savete? Ako radije ne bi da oftopikujem ovde, može i preko PP, ako te ne mrzi.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #360 on: 08-06-2013, 22:49:21 »
Zašto bi razgovor o cveću bio oftopik a da je na Frajli? Samo vošti, ukoliko znam - tu sam.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #361 on: 09-06-2013, 11:05:23 »
Da li Mospilan uopšte radi? Polio čeri, a leptirasta bela vaš i dalje letucka.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #362 on: 09-06-2013, 15:35:50 »
Bela leptirasta je izuzetno naporno marvinče. Mora se špricati i poleđina lista jer tamo polaže jaja. Možda je Mospilan i pobio prvu generaciju, ali se zato nove stalno legu. Pravilo je da se biljka ne šprica više od dva puta istom špecijom, vaške se brzo navikavaju. Mospilan, Aktara, Volej, u krug. Ti praškovi iz kesice su se meni pokazali kao malo jači od kisele vode. Svakako, ako leto upekne, na paradajzu će se pojaviti i grinje, tako da će za nijansu veća investicija u Talstar ili Fobos na kraju biti jeftinija. Pride, bočica potraje par godina.

Druga solucija je staviti Fuksiju (Minđušicu)  pored zaražene biljke, garantovano će sve leptiraste preći na nju  xfoht

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #363 on: 10-06-2013, 02:29:05 »
Jun je mesec, klematisi su u cvetu ili precvetavaju prolećnu turu – “školsko” vreme za skidanje reznica. Ko je zainteresovan, i želi da uštedi 7-15 Yuros po biljci, bujrum.
Donji link je informativan, i slikovit, mada se ne bih složio baš sa svime:
+ kažu da se izbegava reznica sa pupoljkom; ja sam malo poranio ove godine, izbunario sam jedan napis, omaklo se belosvetskom proizvođaču pa je rekao da on skida pelcere dok je klematis još u cvetu, jer, kao tad je hormon rasta najjači u biljci. Eksperiment je, biće, bio uspešan – od 10 reznica i za tačno 21 dan, rasadio sam 7 ožiljenih biljčica. Jednostavno sam skalpelom sklonio sve cvetove i pupoljke sa reznice, i nije bilo problema.
+ nema potrebe da se reznica ostavi samo sa jednim listom. Čista logika, jedinom listu posle može nešto da se desi, pa ostane gola reznica, čitaj neupotrebljiva. Sasvim lepo se prima i sa dva lista, uz bonus da u startu, čim se ožili, reznica ima oba krila fabrike da je “poguraju”.
+ u životu ne bih zabio 4 reznice u istu saksiju. Mnogo se bolje prima biljka kojoj koren nije bio uznemiravan. Jedna reznica u jednu saksiju.

http://lodgelanenursery.blogspot.com/2011/06/how-to-take-clematis-cuttings.html

Moj način je donekle modifikovan:
+ mešavina supstrata i perlita, da liči kao na slici iz linka (perlit nije baš čest u prodaji, ali ga ima zrenjaninska Bašta, cena za manje pakovanje je oko 150din, dovoljno da se umeša sa 20l supstrata. A bitan je pri ožiljavanju, održava vlažnost i rastresitost)
+ saksija od 7 ili 9cm, napunjena mešavinom se potapa (lavor) u razblažen fungicid (Ronilan ili neki drugi sistemski fungicid) da se napije. Po tom, pola sata pauze dok se ne ocedi višak vlage.
+ reznice kao iz linka, ovogodišnja grana, na granici da postane drvenasta (zelen vrh lako trune, a drvenasto se sporo ožiljava). Ali sa oba lista, umoči se u hormon za ožiljavanje (poželjno, ubrzava proces), i postavlja u već (štapićen, prstom, nečim) izbušene rupe u supstratu, dokad joj nodija (kolence) ne leži na zemlji (ne ispod površine). Ne zabadati reznicu preduboko, do samog dna saksije, kalusu (zadebljanje koje se pojavljuje gde je bio rez) iz kojeg će izrasti prvi korenčići, bi trebalo dati malo prostora, 1cm. Prstima dobro utisnuti supstrat da bi zatrpana internodija (stablo do kolenca) bila u kontaktu sa supstratom (poteraće koren i iz njega).
+ Ošpricati reznicu pomenutim fungicidom.
+ Kesica za zamrzivač, izabrati pravu veličinu da obuhvati saksiju i reznicu (veličina 2-3Kg), pažljivo zapakovati saksiju sa reznicom, tako da iznad kesica bude kao šator. Pokušati pa izbeći da kesica dodiruje listove. Višak plastike podvući pod saksiju, tako da sve bude hermetički zatvoreno. Ne one "šuškave", neprozirne.
+ Ostaviti na neko mesto gde je temperatura oko 20C, svetlo ali bez direktnog sunca (severni prozor).
+ Posle 10 dana, makazama odseći jedan ćošak kesice. Bez obzira na fungicid, u ta doba je zbog visoke vlage moguća pojava Botritisa (siva plesan), kroz načinjenu rupu će se odstraniti deo viška vlage.
+ Posle 3 nedelje, početi sa proveravanjem da li se kroz otvore na dnu saksije pojavljuju korenčići (zavisi od sorte kojom se brzinom ožiljavaju). Ako i kad počnu da izviruju, odmah rasaditi ožiljenu reznicu (sa sve supstratom, ne uznemiravajući koren) u veću saksiju. Ona ne mora biti mnogo veća, bitno je da bude duboka – klematisu koran srlja u dubinu. Plitka saksija nikako.
+ I posle rasađivanja ostaviti kesicu, dok se biljka ne privikne (svaki dan je skidati na po sat-dva, produžavati „otkritost“). Svetlo da, sunce nikako! Ukraj nečega, šaren hlad. Kad izbojci ojačaju, skida se kesica pa šta vam, nam, Bog da.

Reznica će, jednom, valjda, poterati iz pazuha lista, i rašće brzo. Da vas to ne obraduje previše, prvu zimu ne sme da provede napolju i na mrazu. Napravite joj merdevine, ili kupite one plastične, pa je šnirajte. Do zime će ojačati, onda može i u prozor sa direktnim suncem.
Ako vam toko zime svene, zaliči da je mrtva, ne bacati je. Klematisu je koren mesnat i jak, vrlo je verovatno da će opet poterati iz zemlje, za mesec ili dva. Umereno zalivati, tek da bude vlažno, pa čekati.
Na proleće presaditi sadnicu na planirano mesto napolju, pa se nadati najboljem. Dal’ sam vam već rekao da je klematis pipava biljka? Zato je i skupa. Ali, pelcer tamo, grana onamo, pa se nakupi.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #364 on: 10-06-2013, 03:00:46 »
Ako bih vam zagolicao maštu, šta je procvetalo (precvetalo) na terasi:

Dvogodac duplog cveta, strepim nadnjim više neg' da sam mu babica.

Moj bećar! Cveta beskrajno, toliko sam mu i skinuo reznica. Očito menja boju kako mu stari cvet.Petogodac.

Prostog cveta, al' ih je vazda mnogo. Tek će okusiti koliko mi je oštar skalpel. Četverogodac.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #365 on: 10-06-2013, 03:08:11 »
Izdvajam, da oni gore ne bi čuli - ovaj mi je mezimče:

"Bandiera Rossa" Kardinal, prvi klematis kojeg sam ožilio. Četverogodac.

Mo

• 4
  • 2
« Reply #366 on: 19-06-2013, 21:07:23 »
Divno  :D

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #367 on: 20-06-2013, 11:03:51 »
"Kardinalski crven", lane bila skinuta reznica, taman negde u ova doba. Mladac! Cvet je star tri dana, po ovoj vrućini kao duplo, već menja boju u ljubičasto.

Biki

• 4
  • 3
« Reply #368 on: 23-06-2013, 00:26:00 »
Stevo kad ces da krenes da uzgajas nano ruze  xrofl

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #369 on: 27-06-2013, 22:51:24 »
Imam gomilu novih fotografija sa sve nekim fenomenalnim bujnim cvećem ali moraću odreda da ih kropujem :/ evo za sada ovo:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #370 on: 28-06-2013, 00:59:17 »
Lantana, da se naći i po našim pijacama, 200-300 din. Jedina muka - mora se preko zime unositi...

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #371 on: 01-07-2013, 12:43:34 »
Procvetalo na terasi,

Plumbago

Polygala

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #372 on: 18-07-2013, 10:27:51 »
Procvetalo na terasi:

"Kišni ljiljan" (Zephyranthes robustus)

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #373 on: 18-07-2013, 10:34:43 »

Solanum rantonnetii (ili kako se već piše), korovčina neopevana, za par meseci je izđikao sa 10cm na preko metra, kubnog. Mladac je pa ću mu oprostiti samo stidljivih par cvetića.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #374 on: 22-07-2013, 22:51:39 »
Lotre su spremne, da nas berba Chickasaw kukuruza ne bi iznenadila.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #375 on: 18-08-2013, 15:16:54 »
Dipladenia, sandevila, mandevila (ali ono prvo im je kršteno). Oštro oko će primetiti male saksije (s desne strane i dole između, one levo se tek spremaju da ispune funkciju) u koje sam savio "brk" sa pelcerom (bilo gde na grani, zavisi samo od njene savitljivosti u koliko rednih saksijica se može pokušati ožiljavanje). Dugačak proces, 2-3 meseca, i uspeh preko 50% nije zagarantovan, ali je ipak najuspešniji način domaćeg razmnožavanja. Dipladenia slovi kao jedna od najtežih biljaka za ožiljavanje.

[

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #376 on: 18-08-2013, 16:28:54 »
Stevo, onaj Kišni ljiljan tokom zime treba da se unese ili može napolju da ostane?
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #377 on: 18-08-2013, 21:13:32 »
Rečeno mi je da se unosi preko zime, a ja ne bih da eksperimentišem. U principu, to je patuljasti amarilis (hipestrum).

Barbarin

• 4
  • 3