Author Topic: Kako da...  (Read 1850 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Petronije

• 4
  • 3
Kako da...
« on: 05-10-2017, 14:17:59 »
Neka ovo bude topik za razna praktična pitanja i problematike. Evo mene zanima, kako da rasadim divlji lešnik, to jest lesku. Imam jedan u dvorištu, rađa kao besan, ali vazda treba lešnika za torte, pa sam pomislio kako bi bilo lepo kada bih imao još par stabala. Po netu ima objašnjenih par tehnika rasađivanja hibridnih sadnica, i svi pišu kako je lako rasaditi divlji lešnik, ali niko da konkretno objasni. Skalope? Bilo ko?

Sent from my TCL S 720 using Tapatalk

scallop

• 5
  • 3
Re: Kako da...
« Reply #1 on: 05-10-2017, 14:37:49 »
Pitati Mrtvaka u Futogu. Šifra na ZS: pokojni Steva. Ako ne zna će da nađe.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Scordisk

• 3
« Reply #2 on: 05-10-2017, 15:15:51 »
dobra tema, dobro pitanje. imam ja dve leske ispred zgrade, mislim da hrane celi komšiluk, a i koloniju veverica pride. kako siđem na pljugu, tako krenem da ih krckam :D

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #3 on: 05-10-2017, 15:19:22 »
Moja leska ispod kuhinjskog prozora divno raste ali nikako da počne da rađa. Znam da treba da se strpim 3-4 godine, ali zasadio sam je, evo, ima već pet a lešničići nikako da krenu. Pa, kad neko bude odgovarao na ovo Petronijevo pitanje, neka mi kao bonus kaže ima li uticaja na sporo sazrevanje moje leskice to što je u blizini lipe koja je delom natkriljuje.

Scordisk

• 3
« Reply #4 on: 05-10-2017, 15:32:21 »
možda su još mlade da bi imale decu. ove leske su izrasle do petog sprata, čini mi se

scallop

• 5
  • 3
« Reply #5 on: 05-10-2017, 15:35:51 »
Moja leska ispod kuhinjskog prozora divno raste ali nikako da počne da rađa. Znam da treba da se strpim 3-4 godine, ali zasadio sam je, evo, ima već pet a lešničići nikako da krenu. Pa, kad neko bude odgovarao na ovo Petronijevo pitanje, neka mi kao bonus kaže ima li uticaja na sporo sazrevanje moje leskice to što je u blizini lipe koja je delom natkriljuje.

Leska je društvena biljka i nikad ne raste sama. Svuda gde izgleda da jeste sama, pogledajte naokolo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #6 on: 05-10-2017, 15:40:13 »
Leska traži puno sunca, to znam. Kad je suša, traži vode, a ima i neka fora oko oprašivanja, valjda te kupovne sadnice ne mogu sve da se samooprašuju, treba to malo proučiti, da se nisi Meho zajebo pa zasadio drvo koje traži muža/ženu? Takođe, sadnica lešnika koja raste kao stablo kasnije kreće da rađa od žbunaste, ali kad krene onda daje kvalitetniji plod i dugovečnija je. To sam pročitao sve dok sam tražio ovo moje, ništa iskustvo.

Sent from my TCL S 720 using Tapatalk

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #7 on: 05-10-2017, 16:28:29 »
Da, nije nemoguće, ovde sam mladicu dobio na poklon (nenajavljeno) pa nije bilo mnogo izbora - ili da je sadim il da je bacim u kontejner. Ja je zasadio, vidim da odlično raste, dakle, nemam utisak da joj fali ni vode ni svetla, razgranala se (i nije sama), ali za sada ne daje plodove.

Scordisk

• 3
« Reply #8 on: 05-10-2017, 17:35:55 »
možda je frigidna. je l' si probao da joj pustiš neku romantičnu muziku? :D