Author Topic: Knjiga „Strip u Srbiji 1975-1995”, par pitanja za poznavaoce  (Read 7665 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pretpostavljam da je knjiga koju pominjem poznata svima koji duže prate strip. Za one koji nisu upućeni: autorka Anica Tucakov, knjiga izdata 2000-e, magistarski rad na Istoriji umetnosti.
U vezi sa time, dva pitanja:
1. Da li se autorka nakon ovog rada bavila stripom u bilo kom obliku? Čini mi se da je jednom bila uključena u organizaciju nekog Salona u SKC-u i to je sve što sam primetio.
2. Postoji li još neki sličan rad, bilo sa Istorije umetnosti ili nekog drugog fakulteta? Znači, mislim na akademske radove, ne na one koji su nastali nevezano za institucije. Verovatno bi se na strip sajtovima pisalo o takvim radovima da ih je bilo, ali ko zna, možda ima neki rad koji je promakao?

zstefanovic

• 4
  • 3
1. Da li se autorka nakon ovog rada bavila stripom u bilo kom obliku? Čini mi se da je jednom bila uključena u organizaciju nekog Salona u SKC-u i to je sve što sam primetio.

Бавила се. Писала је, организовала и појављивала се и у стрипским водама, у међувремену.

2. Postoji li još neki sličan rad, bilo sa Istorije umetnosti ili nekog drugog fakulteta? Znači, mislim na akademske radove, ne na one koji su nastali nevezano za institucije. Verovatno bi se na strip sajtovima pisalo o takvim radovima da ih je bilo, ali ko zna, možda ima neki rad koji je promakao?

Да ли под "академски" рачунаш и семинарске и дипломске? Ако рачунаш, онда је одговор: постоје радови, и то више њих, на више факултета. Већином необјављено, али од одређеног значаја и утицаја.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]

scallop

• 5
  • 3
Seminarski i diplomski neobjavljeni radovi od uticaja? Ponekad me baš izvedeš iz takta.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zstefanovic

• 4
  • 3
Seminarski i diplomski neobjavljeni radovi od uticaja? Ponekad me baš izvedeš iz takta.

Па има тога. Буду први радови од своје врсте. Добију одређену тежину у својој микрообласти. Зависи ко и о чему пише.

Кад смо већ на теми, има и других случајева. Ја сам, на пример, написао почетком 90-их један потпуно бескористан, произвољан и дрзак рад о Дилану Догу, за предмет Историја позоришта.  Реакција професора је том семинарском дала одређени утицај на мој живот.  :lol:

scallop

• 5
  • 3
Znao sam da si ti dobar primer. :lol: :lol: :lol:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Да ли под "академски" рачунаш и семинарске и дипломске? Ако рачунаш, онда је одговор: постоје радови, и то више њих, на више факултета. Већином необјављено, али од одређеног значаја и утицаја.

Hvala na odgovoru. Pitanje je koliko su takvi radovi dostupni. Ako nisu dostupni, onda teško da mogu da budu relevantni za bilo šta.

Možda jedino ako je u pitanju neki autor koji je kasnije (ili pre) postao značajno ime...

zstefanovic

• 4
  • 3

Hvala na odgovoru. Pitanje je koliko su takvi radovi dostupni. Ako nisu dostupni, onda teško da mogu da budu relevantni za bilo šta.

Možda jedino ako je u pitanju neki autor koji je kasnije (ili pre) postao značajno ime...

Битније је шта је предмет рада и у којем је контексту рађен. Први семинарски о стрипу је још 1973. урадио Љубомир Кљакић, а дипломски коју годину касније Љубиша Гвоић. Између осталих, прошле године је историчарка уметности Бојана Спасић дипломирала на Александру Хецлу, а извод је објављен ове године као чланак у стручном часопису. Итд.

По стручно-научним часописима такође имаш занимљивости, попут овога СТРИП У НАСТАВИ ГЕОГРАФИЈЕ: http://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/0351-0050/2008/0351-00500833207T.pdf Аутор: Проф. др Милутин Тадић, Географски факултет Универзитета у Београду.

Такође се повремено баве овим и дефектолози, педагози и друге струке.

Значи, најбоље би било да поставиш конкретно питање везано за твоју потребу, па се можда може дати и конкретан одговор.

zstefanovic

• 4
  • 3
Можда битна информација: Удружење стрипских уметника Србије је увек спремно да помогне истраживачима домаћег стрипа (у ширем смислу домаћег) -- грађом, литературом, саветима, контактима...

Ако је неко заинтересован за ову подршку, нека ми на приватну поруку или е-пошту пошаље шта тражи и чему се нада.