Procitao sam. I Laguna nas je malo zajebala, ovo nije ceo roman, nije gotova knjiga. Ima pocetak, nema celu sredinu, i svakako nema kraj. Na kraju i pise - kraj prvog dela.
Sobzirom da je ovo samo deo romana - ili mozda trecina, sudeci po velikom broju detalja ubacenih u, recimo, opisivanje Londona - ne mogu da steknem pravi utisak. I dalje mislim da je ovo moglo da bude bolje da nisu svi likovi istorijske licnosti, jednostavno, ne vidim razloga za to. Zanimljivo mi je bilo kako pisci opisuju London sa kraja XIX veka - vide ga kao Beograd modernog doba. Smrdljiv, prenatrpan, ogroman, glomazan. (A mozda sam to ja samo ucitao)
Kada krene resavanje ubistava Dzeka Trboseka, ima nekakvih zanimljiv detalja koje Glisic pronadje u istrazi, necu spojlovati, to mi je bilo zanimljivo. Zanimljive su i flesbek sekvence u kojima Glisic juri Savu Savanovica. Uopste, i Skrobonja i Nesic ljudi znaju da pisu, sto smo vec znali, ali mi je krivo pod a) sto je ovo kvazistorijski roman sa istorijskim licnostima i pod b) sto se ovo izdaje za roman, a nije, vec je nedovrsen deo jednog veceg (sto je verovatno Lagunina odluka).
Da li cu citati nastavak? verovatno, posto ja ionako mnogo toga i svasta nesto citam, pa cu i ovo, cisto da vidim na koju ce stranu ovo da ode. A i zainteresovali su me pred kraj sa tim tragovima koje Glisic pronadje u ubistvima.