Author Topic: Vladimir Kolarić - TAJNA PURPURNIH ZORA (2020)  (Read 1082 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.638
Vladimir Kolarić - TAJNA PURPURNIH ZORA (2020)
« on: 29-11-2020, 05:26:56 »


Izdavač EVEREST MEDIA, biblioteka FLAMARION.
O knjizi autor kaže:
Збирка Тајна пурпурних зора састоји се из краћих прича према мотивима из српских народних песама и легенди, индоевропске митологије и хришћанских апокрифа.Настала је у једном даху, без посебног предумишљаја, покренута снажном сликом планинског језера и над њим соколом, призваном читањем песме „Бог ником дужан не остаје“. Касније су се приче низале саме од себе, по неком свом реду који нисам мењао. А које су опет некако водиле потем колективног искуства, од архајских и паганских наноса из индоевропске, општесловенске и општебалканске прошлости ка христијанизацији, уз неизбежне искуства хајдучије, херојског бунта и завета. Уверен сам да су, ипак, а можда и понајвише, сведочиле о мом тадашњем, унутрашњем путу, који у основи никад не престаје.

Ове приче свакако нису пародија и демитологизација, али нису ни свечарске, помпезне, смртно озбиљне. У њима се трага за неким дубоким обрасцима, о тајнама оних пурпурних свитања из наслова, али их отвара и ка популарној култури и вишеслојној читалачкој и интерпретативној динамици.

Културолошки ове приче вероватно имају спој са нашим међуратним ауторима попут Растка, Настасијевића, Црњанског, Божовића, који су трагали за спојем традиције и модерности, који су градили у свом времену и тако да то што раде не буде учмало и досадно, али ослушкијући матерњу мелодију. Поетички, кад су ове приче у питању, сетим се речи Григорија Божовића из предговоружа збирке Под законом, где отприлике каже како он својим причама даје само обрасце и мотиве, које ће други тек разрађивати. А од којих је свака, додао бих, један филм у малом, једна целовитост која позива на развијање, али која је сама језгро и која баш зато садржи енергетски набој који једна разводњенија форма не би истрпела.

Не поредим се са Божовићем и ни са ким од поменутих, само говорим о неким сродностима, контекстима, додирима. Мислим да је Тајне пурпурних зора тешко поредити са било чим; стоје издвојене, али пружају зраке свему и свакоме.

Књига је издата у едицији препознатљивој по фантастици, јер није први пут да су фантастичари први препознали оно што радим. То говори нешто о снази фантастике да препозна и представи неке од битних тенденција нашег времена, његову унутрашњу срж.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Scordisk

 • 3
 • Posts: 2.531
Re: Vladimir Kolarić - TAJNA PURPURNIH ZORA (2020)
« Reply #1 on: 29-11-2020, 16:28:05 »
odlične korice!

daj neki odlomak, bobane

Boban

 • 3
 • Posts: 22.638
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.201
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Vladimir Kolarić - TAJNA PURPURNIH ZORA (2020)
« Reply #3 on: 29-11-2020, 21:21:27 »
Čitao sam zbirku pre XY godina i bio sam impresioniran.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Boban

 • 3
 • Posts: 22.638
Re: Vladimir Kolarić - TAJNA PURPURNIH ZORA (2020)
« Reply #4 on: 09-03-2021, 14:09:26 »
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.