Author Topic: hip hip hurray  (Read 10096 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

melkor_

• Guest
hip hip hurray
« on: 09-10-2002, 05:08:47 »
Moram priznati da je ovo jedno od najprijatnijih iznenadjenja u poslednjih par [vremenska jedinica]. Sto se tice kritika  predloga ( kako mi podsvest radi, prvo sam pomenuo kritike :twisted: ) mislim da cu sacekati da mi malo splasne entuzijazam, a onda na posao.
Nego, da li ce bas sve biti copyright-ovano?

Boban

• 3
Re: hip hip hurray
« Reply #1 on: 09-10-2002, 18:20:10 »
Quote from: "melkor_"
Nego, da li ce bas sve biti copyright-ovano?

Ovo pitanje ne razumem.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Melkor

• 5
  • 3
PIRATERIJA
« Reply #2 on: 10-10-2002, 01:30:07 »
Pa, u skladu sa novom uredjivackom politikom Znaka Sagite ( kacenje Jolly Rogera na klin), stekao sam utisak da ce autorska prava biti nasiroko i nadaleko postovana. Zato me interesuje da li ce postojati mogucnost da se na site postavi bilo sta sto potpada pod junacku i casnu gusarsku tradiciju.

By the way, na Oresci sam naleteo na recenicu ovog tipa:Inace je nerealno naci mnogo SF-a koji se moze DL-ovati i citati.
Preko, naravno-ne-toliko-legalnih, kanala moguce je zaobici i tu prepreku. Ja sam do sada downloadovao otprilike 500 MB - u prevodu oko 1500 naslova. Ako nekog interesuje kako, a Bobanu ne smeta, rado cu uputiti ljude, jer zar nije poenta da se cita sto vise?
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Hanibal

• Guest
PIRATERIJA
« Reply #3 on: 10-10-2002, 01:53:44 »
Mislim da Bobanova piratska dusa nece dugo odolevati.

Melkor

• 5
  • 3
PIRATERIJA
« Reply #4 on: 11-10-2002, 00:37:42 »
i ja tako mislim, al' reko' sebi kulturno je pitati
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
AUTORSKA PRAVA
« Reply #5 on: 03-11-2002, 02:10:45 »
Quote from: "Hanibal"
Mislim da Bobanova piratska dusa nece dugo odolevati.

Volim i ja gusarenje (cuje se zvonak glas Mitra Miricha: JA SAM PIRAT, MAAAAJKOO!) ali vec desetak godina - kao i Boban - nemam drugog izbora.

Jako bih voleo da se autorska prava postuju (uz normalne cene naravno, smrt CD-ovima koji kostaju 20 evra), a opet imam gadan utisak da je razvoj tehnologije - u citavom svetu, a ne samo ovde - pregazio sve dosadasnje koncepte zastite tih prava.

Internet - sa MP3 i DiVX tehnologijom - i privatni rezaci diskova cine mi se kao glogov kolac za autorska prava. Kada vidim sva orudja koja piratima (i obicnim ljudima, nesklonim da placaju (pre)cesto nerazumne svote novca) stoje na raspolaganju, moze samo da mi se zavrti u glavi i da mi naidje misao "Mani se corava posla". Jedina stvar o kojoj se moze razmisljati - bar se meni tako cini - jeste iznalazenje nekakvog ekvivalenta "lavljoj kandzi" na volanu. Dakle, ako vec ne mozes da ih uhvatis/tuzis/kaznis, SPRECI ih te pokradu. Softverski, hardverski, fizicki.

A zakon? Koji zakon?

Sa druge strane, piraterija nanosi ogromnu stetu velikim kompanijama za koje apsolutno nemam simpatija. Iskreno, uvek sam spreman da platim umetnicima, ali ne i konglomeratima koji njihova dela distribuiraju, eksploatisu i povrh svega namecu stvaralacke lance da bi JOS VISE mogli da eksploatisu (npr. trilogije, nastavci).

Ima neceg u tome sto se danas spram autora, izdavaca i distributera ne nalaze toliko organizovane grupe pirata - koje zakon tera na skrivanje - koliko ogroman broj obicnih ljudi. Svi smo mi pirati, hteli mi to da priznamo ili ne.

Zvuci kao sumanuta mesavina panka, demokratije i velikih problema za sve koji nesto stvaraju.

Pozdrav svima
Joca
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Melkor

• 5
  • 3
PIRATERIJA
« Reply #6 on: 03-11-2002, 03:22:12 »
Ma trude se oni...evo ja se vec danima trudim da rzbijem zastitu sa nekim americkih strucnih CDova, al mi nikako ne ide... :)

Bas sam veceras naleteo na obavestenje o nagradi od 200 000 dinara za 10 ljudi koji donesu pirate novog Bonda, 2. Potera i LOtR #2 i koji su spremni da svedoce na sudu. Pitanje "malo" zadire u etiku:

Koliko vas bi uradilo tako nesto? Brokeru, najglasnije si se borio za zastitu autorskih prava, ali da li bi otisao i korak dalje? Bobane, da li bi ti uradio bilo sta povodom necega sto ne zadire u oblasti koje ti otkupljujes?

Pre mesec dana ja bih dao odrecan odgovor, ali sav ovaj razgovor na temu kopirajta ipak me tera da se malo zamislim... :?

Mislim da svi mozemo nasiroko i nadugacko da rapredamo o pravima, ali pitanje je koliko smo kao pojedinci spremni da damo svoj doprinos.

Anonymous

• Guest
PIRATERIJA
« Reply #7 on: 03-11-2002, 19:41:23 »
Quote from: "Melkor"
Ja sam do sada downloadovao otprilike 500 MB - u prevodu oko 1500 naslova. Ako nekog interesuje kako, a Bobanu ne smeta, rado cu uputiti ljude, jer zar nije poenta da se cita sto vise?
  :wink: Mene zanima i kako i odakle. Pretpostavljam da ces mi poslati odgovor na mejl :?: Unapred zahvalan :D

tengen

• 2
    • http://www.goss.org.yu
PIRATERIJA
« Reply #8 on: 03-11-2002, 19:45:40 »
Quote from: "Anonymous"
Quote from: "Melkor"
Ja sam do sada downloadovao otprilike 500 MB - u prevodu oko 1500 naslova. Ako nekog interesuje kako, a Bobanu ne smeta, rado cu uputiti ljude, jer zar nije poenta da se cita sto vise?
  :wink: Mene zanima i kako i odakle. Pretpostavljam da ces mi poslati odgovor na mejl :?: Unapred zahvalan :D
:? Evo mene ponovo. Tol'ko sam se obradovao zbog Melkorove ponude, da sam zaboravio da se prijavim :lol:
Svemu mogu da odolim, osim iskušenjima.

Melkor

• 5
  • 3
PIRATERIJA
« Reply #9 on: 03-11-2002, 21:17:42 »
Eto, kao opicili mi po pirateriji a niko ne odgovara na no pitanje. Jedino se covek javio da pita kako jos vise da zabrazdi u kriminal :)

Sto se tice dl-a vec je napisan na topiku linkovi. Jes da je revnosni administrator krenuo da brise sve kako stigne ali mu se taj za irc provukao, pa pogledaj tamo.

Boban

• 3
PIRATERIJA
« Reply #10 on: 04-11-2002, 00:55:26 »
Ja zaista ne razumem tvoje pitanje, Melkore.
Na sajtu ce biti tekstovi samo domacih autora, preuzeti iz novina, casopisa i knjiga; i za ogromnu vecinu tih stvari vec imam usmena odobrenja (a druga necu ni traziti) autora da ih koristim.
Na kakav kopirajt si mislio?

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
NASE NAJVECE DRUSTVENO DOBRO
« Reply #11 on: 04-11-2002, 07:48:58 »
Misao coveka mnogo veceg od mene:

"Piraterija je nasa najveca kulturna tekovina".

So, that's that.

Kakav bre copyright? Pa ne zivimo u LA-u pa da o tom konceptu mozemo da razmisljamo (sem u onom - don't get caught!).
razmislite malo. sta ste sve od ikakve kulture konzumirali u proteklih deset godina? hocete nove filmove iz holivuda? izvolte, pirat. hocete knjige? izvolte, na haubi ovih kola imate knjige za 200 dinara nova izdanja malih, za horror-specijalizovanih kuca, knjige koje im je neko drpio iz magacina. hocete stripove da citate? obratite se "velikom inkvizitoru" ovog sajta.

sve informacije iz sveta i sve moderne trendove i sva trenutna strujanja u bilo kojoj grani umetnosti/kulturi/zabavi/sve jebeno ostalo - ste dobili preko, i iskljucivo preko: PIRATERIJE.   :roll:

o cemu pricamo?  :evil:

hocete sad i vi da krenete sa tom "jaaao, pa nije stvarno lepo, evo, placamo i 3 milijarde da udjemo u EU, stvarno vise nema smisla" logikom? kao filmski pirateri koji su, sad sve redom, postali *uvazeni* distributeri?

aj aj aj aj aj, sve mi to lici na onu vecnu pricu gangsterske porodice koja hoce da go legit!  :x

sta jos necu cuti, a kao pricam sa pametnim ljudima ovde. wake up, motherf*ckers!  :x

ono sto je vidljivo (zs, ovaj sajt, itd), bas zato sto je vidljivo, treba da ima odredjenu stopu legitimnosti. ostalo - ko te pita!?

uGh!

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
PIRATERIJA
« Reply #12 on: 05-11-2002, 05:58:58 »
Spajderu, Spajderu.

Uz'o si mi reč iz usta.

Broker

• 2
    • http://www.datavoyage.com/sfbay/
PIRATERIJA
« Reply #13 on: 05-11-2002, 12:25:02 »
Upravo se radi o tome da ne treba otvoreno piratisati i to jos bez razloga. Nemam nista protiv da covek sebi napravi kopiju necega. Ali zasto to da pravi drugima? I to jos besplatno?

Uostalom zato piratisati? Ako ti se nesto cita sa Polarisaovog CD-a, prekpiraj to od nekog ko ima, procitaj i obrisi. Ako hoces da imas svoju biblioteku zar nije bolje da lepo kupis CD? Em je legalno em je ORIGINAL, a i to ima svoju cenu.
SFBAY -  OnLine SF biblioteka

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
PIRATERIJA
« Reply #14 on: 06-11-2002, 09:13:23 »
pa znas kako je, bobane. zakopiras sebi nesto, a desi se da imas jednog od najboljih prijatelja koji se uzasno lozi na stvar koju si zakopirao. a prijatelji jedni drugima ne naplacuju takve stvari.
sto se Polarisovog diska tice, sa rizikom da ovo zvuci kao izgovor, u vreme kad sam ga sebi izrezao, nigde nije mogao da se nadje.
sa druge strane, LEGALNO je i jako lepo kad ti sebi porucis neki dvd nekog filma koji ti izgleda zanimljivo, a za koji znas da legalno, preko distributera, nikad nece stici ovde, ali kad je neko vec snimio za neki video klub isti film na vhs dobru kopiju, samo glupan to nece rentirati, snimiti ako skuplja filmove a ovaj mu se iole dopao, a dvd ce poruciti tek ako mu film udje na top 30 svih vremena.
fotokopiranju knjiga (posto je sa stripovima, kao sto obojica znamo, mnogo komplikovanije to izvesti) se do nedavno (jer sad knjige jos mozes i da porucis, po relativno okej ceni) zbog slicnih razloga pribegavalo...

Boban

• 3
PIRATERIJA
« Reply #15 on: 06-11-2002, 18:31:52 »
Quote from: "Broker"
Upravo se radi o tome da ne treba otvoreno piratisati i to jos bez razloga. Nemam nista protiv da covek sebi napravi kopiju necega. Ali zasto to da pravi drugima? I to jos besplatno?

Uostalom zato piratisati? Ako ti se nesto cita sa Polarisaovog CD-a, prekpiraj to od nekog ko ima, procitaj i obrisi. Ako hoces da imas svoju biblioteku zar nije bolje da lepo kupis CD? Em je legalno em je ORIGINAL, a i to ima svoju cenu.

Brokeru, malo si kontradiktoran.
Smem da piratuzujem ali samo za sebe i posto zavrsim konzumaciju predmeta piratisanja, da unistim sve tragove.
Ne smem dakle da presnimavam dalje.
Cekaj, a odakle sam ja dobio primerak?
Ako niko nece nista da piratizuje, onda kako ce bilo sta da kruzi?
Ako nesto pocne da kruzi, gde povuci crtu i reci dosta?

Bas me zanima da li imas ijedan program na svom kompjuteru koji nije legalno kupljen i prijavljen... ali bas me zanima...

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
PIRATERIJA
« Reply #16 on: 07-11-2002, 01:16:40 »
O Bobane, od ove priče o pirateriji čoveku se zavrti u glavi. A ti si tako fino opisao tu spiralu ludila.

Ukratko, Brokeru, tvoj pogled na legalnost sasvim je na mestu. Još samo kad bi ljudi bili roboti...

Boban

• 3
PIRATERIJA
« Reply #17 on: 07-11-2002, 03:25:47 »
Evo, bas nocas, sedim kod coveka, polako caskamo i ispijamo picence dok u pozadini gigabajti podataka menjaju vlasnika, uzajamno presnimavanje programa, igrica, filmova... vrednost odradjenog posla na americkom trzistu je ovako odokativno bar 100000$... jebiga, takav je zivot u zemlji Srbiji.

osipago

• 2
PIRATERIJA
« Reply #18 on: 07-11-2002, 04:01:52 »
Quote from: "Boban"
... vrednost odradjenog posla na americkom trzistu je ovako odokativno bar 100000$... jebiga, takav je zivot u zemlji Srbiji.
heh i u nas je slična situacija, ali ljepota toga je da držimo korak u informatičkoj pismenosti ... to je prednost 'piratstva'. zamisli da ga nema kakva tek onda bila podjela svijeta!?
|torturer| ORDER OF THE SEEKERS FOR TRUTH AND PENITENCE

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
PIRATERIJA
« Reply #19 on: 07-11-2002, 04:15:39 »
Pazi ti Osipaga? Vratio se!

Pa gde si, care!? Mi čuli da je u Hrvatskoj piraterija ilegalna (čujem li to neke ovde kako se smeju?), a ono...

Da su Srbija i Hrvatska svetske velesile bar u nečem pokazuje program za titlovanje DiVX filmova koji koristim (TRANSLATOR, pa tamo neka verzija). Naime, moguće ga je skinuti u četiri jezičke verzije: engleskoj, španskoj, hrvatskoj i srpskoj. Skoknite i proverite...

Boban

• 3
PIRATERIJA
« Reply #20 on: 07-11-2002, 04:50:50 »
Pa kada se saberu sve zemlje u kojima je zvanican engleski, spanski, hrvatski i srpski, to je vise od cetvrtine covecanstva...

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
PIRATERIJA
« Reply #21 on: 08-11-2002, 04:28:38 »
ja samo da se tebi bobane naknadno izvinim sto sam se obracao tebi u svom prethodnom postu, a ne Brokeru, na ciji sam post odgovarao.

(znao sam da mi je nesto smrdelo oko tog legalizma, mislim se kako to ti da napishes, a znam da nisi fan voje koshtunice)

eto, deshava se i najboljima

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
PIRATERIJA
« Reply #22 on: 08-11-2002, 04:45:58 »
Spajderu, Spajderu. Samo praviš sranja po sajtu.

Mislim, stvarno si idealan za maskotu.

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
PIRATERIJA
« Reply #23 on: 08-11-2002, 05:01:02 »
cuuuuuti.... levicaru nijedan

Odrijana

• 1
PIRATERIJA
« Reply #24 on: 10-11-2002, 22:12:28 »
Piraterija je iznudica Srbije.
A njen znacaj je mnogo veci nego sto se vidi na prvi pogled i nego sto to pojedinci zele da priznaju.

Javno priznanje pozitivnim posledicama piraterije mogla se cuti krajem prosle godine na jednom javnom sastanku koji je organizovao Marketprint povodom Stripoteke. Jasno i glasno su rekli da se u proteklih 5-6 godina samo i iskljucivo zahvaljujuci pirateriji odrzalo strip trziste u Srbiji i da bi sada njima bilo mnogo teze da nastave da nije gorela ta vatra piraterije. Naravno, dodali su na kraju, da bi voleli da sada piraterija nestane i da oni ostanu jedini koji ista rade, pa su u tom svetlu obnarodovali opcije na preko 200 raznoraznih stripova i serijala koje ovim tempom ne mogu da odrade za narednih 100 godina. Ali vazno je da oni to oce da urade...

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
PIRATERIJA
« Reply #25 on: 11-11-2002, 01:04:50 »
Quote from: "Spider Jerusalem"
cuuuuuti.... levicaru nijedan

Zanimljivo receno. Posto volim i Milijusa i Romera, koji su zbilja dva suprotna pola.

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
PIRATERIJA
« Reply #26 on: 11-11-2002, 01:09:28 »
Quote from: "DARK HOUSE"
Piraterija je iznudica Srbije.
A njen znacaj je mnogo veci nego sto se vidi na prvi pogled i nego sto to pojedinci zele da priznaju.

Javno priznanje pozitivnim posledicama piraterije mogla se cuti krajem prosle godine na jednom javnom sastanku koji je organizovao Marketprint povodom Stripoteke. Jasno i glasno su rekli da se u proteklih 5-6 godina samo i iskljucivo zahvaljujuci pirateriji odrzalo strip trziste u Srbiji i da bi sada njima bilo mnogo teze da nastave da nije gorela ta vatra piraterije. Naravno, dodali su na kraju, da bi voleli da sada piraterija nestane i da oni ostanu jedini koji ista rade, pa su u tom svetlu obnarodovali opcije na preko 200 raznoraznih stripova i serijala koje ovim tempom ne mogu da odrade za narednih 100 godina. Ali vazno je da oni to oce da urade...

Bas fino. Samo ne bi bilo dobro da imaju monopol. Stara Jugoslavija je imala "Decje novine", "Vjesnik", imala je ekipu iz Sarajeva koja je izdavala "Strip Art"... Volim "Stripoteku" ali oni koncepcijski hoce da zadovolje sve uzraste i ukuse a deluju kao da ne znaju bas sta hoce. Dragincicu i ekipi treba jedna dobra konkurencija firma i debela pomoc u menadzmentu.

Broker

• 2
PIRATERIJA
« Reply #27 on: 11-11-2002, 01:34:09 »
Quote from: "Boban"
Evo, bas nocas, sedim kod coveka, polako caskamo i ispijamo picence dok u pozadini gigabajti podataka menjaju vlasnika, uzajamno presnimavanje programa, igrica, filmova... vrednost odradjenog posla na americkom trzistu je ovako odokativno bar 100000$... jebiga, takav je zivot u zemlji Srbiji.

Bobane, a otkud nte tebi pravo da se bunis kada neko piratuje
tvoja izdanja?

Broker

• 2
PIRATERIJA
« Reply #28 on: 11-11-2002, 01:36:49 »
Pitanje za sve: da li vi smatrate da j eu radu da ja ulazem u sajt SFBay
a da neko odatle skida stvari i stavlja na svoj SF sajt?

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
PIRATERIJA
« Reply #29 on: 11-11-2002, 02:20:40 »
ne, ako na SFBayu ne piratishes.

Boban

• 3
PIRATERIJA
« Reply #30 on: 11-11-2002, 02:35:32 »
Quote from: "Broker"
Bobane, a otkud tebi pravo da se bunis kada neko piratuje tvoja izdanja?

Kako otkud?
Pa piraterija je kao saobracajni prekrsaj.
Ako me pandur vidi i zaustavi ja ili stanem ili bezim.
Ako uspem da pobegnem super, ako ne uspem, onda mi pise prijavu pa opet bezim od sudije i tako dok ne odustanu ili me ne savataju.
Nema tu nikakve mudrosti.
Ja sam nekoliko puta platio dobre pare za neke stvari, najvise (1100$) za "Let zmajeva" Mekafrijeve; jebiga, sudije, dobri advokati, shvatis da nemas kud i platis...

Elem, da se vratim na tvoje pitanje. Ko MENE piratise, rizikuje da ima posla sa mnom, pa ce doticni pre odluke prvo da proceni moze li izaci na kraj s tim. Šta mislis zasto nikome nije palo na pamet da pusti piratsko izdanje Korta Maltezanina, ova dva neobjavljena albuma: "Mu" i "Švajcarsku"?

Kapiras. Pandur bez automobila koji me zaustavlja na ulici a ja sam nacinio prekrsaj nema sanse da mu stanem.

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
PIRATERIJA
« Reply #31 on: 11-11-2002, 20:24:10 »
Pravnickim jezikom ovo sto je Boban pomenuo zove se trijumf fakta nad pravom, ili drugacije - trijumf zivota nad zakonskim pravilima koja su izgubila vezu sa stvarnoscu.  :|

Sve ovo, naravno, nema puno veze sa pravdom. Pravda je u onoga ko je brzi ili ima jace pesnice ili je ugradio bolju (softversku/hardversku) zastitu. :lol:

Zato Brokeru, da ne bi bio samo moralni nego i stvarni pobednik, stavi "lavlju kandzu" na sajt.  :wink:

Broker

• 2
PIRATERIJA
« Reply #32 on: 12-11-2002, 16:28:04 »
Bitno je da smo dosli do srzi problema. Ako ce neko da skida dela sa SFBay da ih stavlja na svoj sajt (i pored toga sto je linkovanje dozvoljeno) onda cu ja prestati da stavljam nova dela na sajt. Time gube svi.

Usput, ovih dana jedan domaci sajt je "ubijen" zbog piraterije sa SFBay. To je ucinjeno posto nikakav dogovor sa vlasnikom sajta nije mogao da se napravi da se regulise problem. Regulisano je sa provajderom (domacim).

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
PIRATERIJA
« Reply #33 on: 13-11-2002, 02:00:04 »
To je, otprilike, jedino sto i moze da se ucini. Dobar potez.