NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > PERIODIKA

Časopis MISTERIJE

(1/15) > >>

Boban:
Izaslo je sest brojeva 1972. godine, ja sam ih izvorno imao ali pogubio, pa zatim dosta dugo pokusavao da kompletiram i uz strahovitu muku uspeo. Casopis koji je objavljivao uglavnom price i skracene verzije romana (zvali su ih "price strave i uzasa"), a pred kraj malo vise stripa i ilustracija; no, intrigantno mi je sto taj casopis gotovo nigde ne srecem; kao i stripovsku verziju strasnih prica negde iz tog doba, e, tih stripova bas i uopste nama na trzistu, a ja sam, recimo, natprosecno upucen u trzisna kretanja na polju ponude polovne robe... ali za dvadeset godina sam uspeo da sakupim jedan i po komplet (prvi, ukoriceni poklonio sam Bobu jer ga je on sa takvim zarom zeleo da nisam mogao da odolim, a drugi, za sebe, jos uvek nisam isceprkao vise od tri broja)

Sta nam to govori?
Stvar je bila popularna, ali ipak undergrund, manjih tiraza nego Zlatna serija naravno i kao takva dospela do onih koji su izabrali da je sacuvaju. Nema reciklaze pomenutih stvari.

Evo, i kompletnog sadrzaja po brojevima, da se sa ove distance baci pogled na tadasnju uredjivacku politiku i logiku. Meni je blize pameti da su izdavaci "preuzimali" gotov materijal odnekud, nego da su ga sami ovde odabirali metodom uvida u celokupnu produkciju horora.

Misterije 1
A.K. Tolstoj, Vampir
Gi de Mopasan, Da li je to bio san
H.Dž. Vels, Crvena soba
Robert Luis Stivenson, Kradljivci leševa
A.S. Puškin, Ukopnik
Agata Kristi, Poslednja seansa

Misterije 2
Džozef Šeridan le Fanu, Karmila
Robert Bloh, Lobanja markiza De Sada
M. Irvin, Knjiga
Rej Bredberi, Domu svom
Ričard Matson, Ništa nije kao vampir

Misterije 3
R. Hejes, Porodični čovek
Džon Berk, Drakula, princ mraka
R. Hejes, Nije sve kosa
R. Bloh, Ogrta
R. Četvind, Glava firme

Misterije 4
E.F. Benson, Gospođa Emvort
Meri V. Šeli, Frankenštajnl
A.Raf, Neko je u podrumu
Bazil Koper, Kabinet dr Kaligarija
Stenli Elin, Specijalitet kuće
Ričard Matison, Leminzi
R. Bloh, Satansko seme

Misterije 5
Rejmond Vilijams, Nasmešite se, molim
nepotpisano, Veštica
Džon Berk, Prokletstvo Zombija

Misterije 6
B. Džerk, Žena kobra
Gream Grin, Mali bioskop na Idžvor-Roudu
Džon Berk, Čovek koji je mislio očima
R. Četvind, Moja smrt
nepotpisano, Povratak vampira
Čarls Bomon, Brat po krvi

Ghoul:
imam MISTERIJE br 2,4,5,6 i ne bih ih se rado odrekao, mada IF YOU MAKE AN OFFER I CAN’T REFUSE...

posalji(te) ponude, pa cu razmisliti. (zanimaju me iskljucivo horor romani na eng, recimo OUR LADY OF DARKNESS F. Leibera ili THE HAUNTING OF HILL HOUSE S. Jackson, neobjavljivani kod nas, eventualno neke kriticke studije o hororu u prozi ili na filmu, ili bilo sta vezano za HP LOVECRAFTA- pisma, knjige o njemu, price u nj. stilu itd.)

ps: kad smo vec kod ovoga, vidi deo sa malim oglasima za jos nekoliko manje ili vise exclusivnih stvari koje nudim...

Boban:
Meni mislim nedostaju 1, 2 i 4, ali nisam siguran.

Ima neka baba koja na novobeogrdskom buvljaku svakog vikenda prodaje strane NOVE NOVCIJATE knjige, uglavnom trilere i ljubavne, ponesto fantastike i horora. Nalazi se napolju, uvek na istom mestu, nekih 30 metara od nadvoznjaka, gotovo na ulici. Danas sam video povecu kolicinu fantastike, a pamtim da bude i casopisa, Asimov's i F&SF uglavnom.

Mica Milovanovic:
Bobane, kako stojiš sa Šok magazinom?
Koliko je brojeva izašlo?

Boban:
¿

Nikad cuo... jesi li siguran da se nisi pobrkao malo, a?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version