NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > PERIODIKA

Perpetum mobile? Sta je to?

(1/12) > >>

Berserker:
U malim oglasima stoji izmedju ostalog, i da Vladimir prodaje "perpetum mobile"1,2,3 u izdanju Znaka Sagite. Sta je u pitanju: casopis, zbirka, ili nesto trece? Takodje, moze li neko da mi zanrovski blize odredi pomenute naslove?

Kastor:

--- Quote from: "Mica Milovanovic" --- Perpetuum Mobile 1 - prvi broj besplatne publikacije koju je Boban izdao oktobra 1990 godine (izašla su ukupno 3 broja) - 50 strana tekstova o fantastici (tekst o Kingu koji je priredio Goran Skrobonja, prikazi knjiga...), najava novih izdanja, itd. itd.
--- End quote ---

Berserker:
Hvala najlepse!

Boban:
Otkrio sam da imam desetak brojeva Perpetuum mobilea 1 i 2 i verovatno ću ih podeliti ove godine na Sajmu knjiga (ako budem imao štand). Broj 3 je greškom štampara urađen u 1500 umesto u 2500 primeraka i odmah ga nije bilo dovoljno.
Broj 1 je štampan u 10000 primeraka, a broj 2 u 5000.
Zamisao oko Perpetuum mobilea nastala je zbog drastičnog poskupljenja poštarine 1990. godine, recimo da je poskupljenje bilo 35x. Ja sam tada slao redovne informatore na oko 7000 adresa iz cele Jugoslavije koje sam imao. U jednom trenutku, pošta je odredila da informatori ne mogu više biti slati po tarifi kao štampan stvar nego isključivo kao pismo, što je sa poskupljenjem svega u zbiru bilo jezivo skupo.
Seo sam i napravio računicu: da bi poslao 7000 informatora trebalo je da platim nekoliko hiljada DEM, a za duplo manje para sam mogao da štampam časopis i da ga pošaljem po tarifi za časopise.
Tako sam i uradio, poslao sam besplatni časopis na sve adrese, a unutra je bio utkan informator Znaka sagite.
Vrlo brzo se ispostavilo da pojedinci ne žele da dobijaju besplatni časopis i onda sam pozvao ljude da se izjasne (pismom ili telefonom) ko želi da ubuduće dobija PM džabe, bez ikakve obaveze da išta kupuje ili bilo šta drugo. Javilo mi se samo 70 ljudi i to sam shvatio kao potpuni poraz te ideje. Treći broj sam hteo da uradim samo za kupce, ali je greškom štampara ispalo 1000 primeraka manje. Sada verujem da to nije bila greška već je u tom trenutku imao toliko papira na lageru. Svejedno, ideja je doživela potpuni krah, što mi i dan danas nije jasno zašto.

Mica Milovanovic:
Postoji strah kod ljudi da ono što je džabe nije dobro.
I u mom poslu je tako, ako nekom uradiš projekat za džabe, on te ne ceni dovoljno i uvek sumnja da ti imaš neke zadnje namere i da će ga to što dobije koštati mnogo više nego da je platio određenu sumu.
Zato kupce treba drati... Odmah te više poštuju. Što je veća cena to oni misle da su dobili nešto što vredi i što u potpunosti odgovara njihovom renomeu. Dižući sebi cenu, dižeš im ugled u njihovim očima. A to nema cenu...
Mogao si to do sada da shvatiš...  :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version