Author Topic: nikadodjija  (Read 8186 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ace

• 2
nikadodjija
« on: 09-05-2003, 03:44:55 »
da li je neko citao ovo od gejmen nila?
i da li se zna nesto o njegovoj novoj knjizi kod nas?

SANdMAN

• Guest
nikadodjija
« Reply #1 on: 09-05-2003, 03:58:23 »
ako odgledas BBC-jevu seriju i procitas knjigu mozda steknes kakav-takav solidan utisak o "nikadodjiji". "americki bogovi" su ti puno bolja knjiga, za dlaku remek-delo koji daje bizaran prikaz americke geografije kroz melanholicarsko rastakanje sveta bogova, heroja i mitova...

...inache, strip po kome nosim nick ti je No.1 Gaimanovska preporuka...

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
nikadodjija
« Reply #2 on: 09-05-2003, 04:18:37 »
Quote from: "SANdMAN"

Hoćeš da kažeš da tvoj nick nije iz pjesme IN DREAMS, i uvodnog stiha :
THE CANDY-COLORED CLOWN THEY CALL THE SANDMAN...? :?

(see BLUE VELVET) :evil:

Black swan

• 4
  • 3
Re: nikadodjija
« Reply #3 on: 09-05-2003, 09:33:47 »
Quote from: "ace"
da li je neko citao ovo od gejmen nila?
i da li se zna nesto o njegovoj novoj knjizi kod nas?

:?
upravo sam došao na forum da bih postavio taj topik kada ono -
neko me preteče

da li se isplati dati 15 maraka za tu knjigu i naravno da li se isplati trošiti vid za TOLIKO stranica 8)
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
nikadodjija
« Reply #4 on: 09-05-2003, 11:17:45 »
Nikadodjija je izvrsno napisana, ali nije vrhunska knjiga. Fina razbibriga u svakom slucaju, sa neocekivanom socijalnom podlogom.

TV serija je produkcijski jako losa, mada je imala veliku gledanost.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Lurd

• 3
nikadodjija
« Reply #5 on: 09-05-2003, 15:17:28 »
Ma, naravno da je treba citati, svasta! Nije fina nego superiorna razbibriga! Gospoda koljaci su neki od najzabavnijih likova koje sam imao prilike da sretnem u zanru u poslednje vreme, a lik Dzesike je tako jebeno realan i zastrasujuc da je to izuzetno.
My trees...They have withered and died just like me.

Lurd

• 3
nikadodjija
« Reply #6 on: 09-05-2003, 15:18:12 »
Kako sklapam prideve, a?

SANdMAN

• Guest
nikadodjija
« Reply #7 on: 09-05-2003, 16:43:00 »
Quote from: "ghoul"

Hoćeš da kažeš da tvoj nick nije iz pjesme IN DREAMS, i uvodnog stiha :
THE CANDY-COLORED CLOWN THEY CALL THE SANDMAN...? :?

(see BLUE VELVET) :evil:

:lol:

obozavam Lyncha ali sa "Mr Sandman" u Halloween II je mnogo ubedljivije pruzen taj vanzemaljski kontrast vesele decje pesmice i horrora.

si odgledao "darness falls" mozda? kako ti se svidja kako je tamo jedan drugi urbani mit (tooth fairy pripada istom "panteonu" urbane americke mitologije kao sandman) pretvoren u Ring varijaciju?

SANdMAN

• Guest
nikadodjija
« Reply #8 on: 09-05-2003, 16:50:25 »
socijalnom podlogom jore?

ja tu nadzirem prilicno zlorabljenu mistifikaciju prosjaka vec vidjenju kod engleskih fantasticara te neke mladje generacije. najzivlji mi je lik mad hattie iz sandmana, Straczynski je ubacio taj Nikadodjiski recept nestvarnosti/nevidljivosti prosjaka kao metod ulaska u alternativni svet u Midnight Nationu. to je opsti motiv, rekao bih..

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
nikadodjija
« Reply #9 on: 09-05-2003, 20:12:28 »
U pravu si, Sande. Ja sam samo rekao da mi je socijalna podloga neocekivana - za jednu takvu razbibrigu. Cujem da su se Englezi nasli pogodjeni zbog bavljenja prosjacima i "nevidljivim" Londoncima. Ispade, kao, da u Londonu postoji kastinski sistem, k'o u Indiji. Heh...
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Melkor

• 5
  • 3
nikadodjija
« Reply #10 on: 09-05-2003, 23:14:38 »
Pravo da ti kazem iskreno sam zacudjen ovim hvaljenjem Nikadodjije od ljudi ciji ukus inace cenim. Meni je to samo ne-tako-dobra kopija Barkerove dark fantasy faze. A serija je tek ocajna.

Doduse, moguce da je kriv prevod posto sam je citao u Polarisovom izdanju - ubih se da je nadjem na polici da proverim ko je preveo al izgleda da sam je nekom pozajmio, a taj neko se pravi lud :x
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Nyarlathotep

• 4
  • 3
nikadodjija
« Reply #11 on: 10-05-2003, 02:18:15 »
Meni licno Nikadodjija je kul. Nista epohalno, ali sasvim lepa proza za pred spavanje. Slikovito ispripovedana, plitko simbolicna, sa par slatkih aluzija na Sekspira. Nije da se pamti za citav zivot, ali lepo mi je bilo dok sam je citao.
Americki bogovi su takodje sasvim OK. Ali, pobogu, ni priblizno dobri koliko ih ljudi uzdizu. Fina, sta vise ODLICNA pulp proza. Simbolicna koliko to bestseller moze da bude, jer inace ne bi bio bestseller.  Malo me je smorilo to sto sam tokom citanja nekako uvek unapred sta ce da se desi. Malo predvidljivo, ili gresim? Moj utisak. Svidele su mi se interpolacije sa dogadajima iz zivota bozanstava i smrtnika koji ih obozavaju. Citao sam da su mu one padale na pamet vremenom, da ih nije planirao od pocetka. Volim da citam Gejmena.
Da, sam njegov stil  malo vuce na Barkera iz Utkanog sveta, doduse fali mu nesto seksualne perverzne eksplicitnosti da bi bas licio na tata Klajva. A Klajv je tek prs'o, poj'o ga Holivud.

Ne znam, volim Gejmena. Covek nije genije za sva vremena, ali je jedan ob boljih komercijalnih pisaca. Ima smisla to sto on radi.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

ace

• 2
nikadodjija
« Reply #12 on: 10-05-2003, 13:25:34 »
dobra je. podsetio me je malo na berkera. ali likovi su mu interesantniji. i kroz pricu te vodi kao kroz igru. uzbudljiva je.
hocu da nabavim americke bogove. ima li to kod nas?

Melkor

• 5
  • 3
nikadodjija
« Reply #13 on: 10-05-2003, 13:27:45 »
Daleko od toga da sam hteo da kazem da je lose, ali Nikadodjija jeste lagano i solidno stivo pred spavanje. Bogovi su mnogo bolji ali ni oni ne zavredjuju preteranu deifikaciju. Mnogo sam vise uzivao u nekim njegovim kracim delima (eto, i tu podseca na Barkera). Mislim da bi bio bolji kada bi ipak postao bar malo explicitniji. Ali da sam uzivao citajuci ih - jesam.
Da li ko zna na cemu sada radi, tj, planira li da se jos bavi pisanjem romana?
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Boban

• 3
nikadodjija
« Reply #14 on: 10-05-2003, 16:21:25 »
Ja imam velikih problema sa Gejmanom.
Jednostavno mu ne verujem nista.
Potpuno mi je neubedljiv.
Papazjanije koje on pravi kraduci od koga stigne redom i prekoredno ostavljaju me ravnodusnim ili me iritiraju.
Mislim da je on zapravo promasio profesiju, ima sjajnu kombinatoriku sa tudjim idejama, ume izuzetno da nadgradi nesto sto je neko vec uradio, da dâ drugaciji smisao postojecim delima, da ukrsti patrljke i usputne pasaze raznorodnih stvaralaca, ali u osnovi, nema literarnog talenta. Nema magiju da me uvuce u svoje delo i da mu se prepustim...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
nikadodjija
« Reply #15 on: 11-05-2003, 08:51:12 »
Nikadodjija, prevod, Mirjana Zivkovic, methinks.

Sve je jasno.

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
    • IP Tardis
nikadodjija
« Reply #16 on: 11-05-2003, 11:24:09 »
Quote from: "Spider Jerusalem"
Nikadodjija, prevod, Mirjana Zivkovic, methinks.

Sve je jasno.

cek, cek malo ... jel` to ista Mirjana Zivkovic koja je prevela Letopise Tomasa Kovenanta?
someting doesn`t quite add up here... prevod Nevernika je jebeno najbolji prevod koji sam video. what`s the catch?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Lurd

• 3
nikadodjija
« Reply #17 on: 11-05-2003, 16:54:29 »
obozavam Lyncha ali sa "Mr Sandman" u Halloween II je mnogo ubedljivije pruzen taj vanzemaljski kontrast vesele decje pesmice i horrora.

Ako je In Dreams VESELA, a bogami i DECIJA a narocito PESMICA, ja sam oktopod sa Armani naocarima za sunce koji u karijeri belezi 53, 2 poena, 17 skokova i 92 asistencije za 52 minuta koliko u proseku provodim u igri po mecu.

ace

• 2
nikadodjija
« Reply #18 on: 11-05-2003, 17:24:55 »
ako odgledas BBC-jevu seriju i procitas knjigu mozda steknes kakav-takav solidan utisak o "nikadodjiji". "americki bogovi" su ti puno bolja knjiga, za dlaku remek-delo koji daje bizaran prikaz americke geografije kroz melanholicarsko rastakanje sveta bogova, heroja i mitova...

procitao sam interviju sa geimanom u kome prica o stripu i sandmanu. sad mi je jasno kao ima tako dobre likove (kao da igras neki rpg) a tako neodredjenu pricu. ono sto mi je neobino kod romana (to neobicno nisam bio u stanju da definisem do sad) je kao da si upao u neku pricu koja vec tece, likove kao da poznajes (tako su napisani i predstavljeni) i prica se ne zavrsava na neki ocigledan nacin. sama ideja predstavlja dobar triler i 'detektivsku', mislim da ima literarnog dara, i na kraju svega imam utisak da sam procitao jedan strip iz serije za koji nikad pre nisam cuo, koji me je zainteresovao. bolji mi je od berkera (osim utkanog sveta) jer sam uvek imao utisak da berker ne daje dovoljno paznje likovima (jedan ili dva su detaljnije razradjeni. osim u utkanom svetu gde ih je malo vise malo vise detaljnije razradjeno) dok se fokusira na pricu. naravno price (a i prica) su mu najcesce bez zamerke tu je majstor za geimana. i detektivsko neocekivani deo mu je idejno dobar ali nije razradjen kao kod kinga (od koga bih voleo naci za kucnu biblioteku knjigu to, jedina knjiga koja je mogla recima da izaziva hemijske reakcije tipa - strah).

SANdMAN

• Guest
nikadodjija
« Reply #19 on: 14-05-2003, 00:13:15 »
how did I miss this one? ah, well....

Lurdusam, vizuelizuj malo reci. nisam video skaradniju i decje bezazleniju personifikaciju urbane legende zvane Sandman. Klovn boje slatkisa?!? Na prsticima ulazi u sobu svake noci?!? bljak, fuj. ni Vlada i Gile nisu pali tako nisko...

SANdMAN

• Guest
nikadodjija
« Reply #20 on: 14-05-2003, 00:19:03 »
Bobane, nije toliko problematicna tvoja teza da je Gejman los imitator koliko tvoja upotreba iste. Jonathan Carroll. cuo za coveka? cisto sumnjam. evo ti link za njegovu knjigu koju Gaiman omazira u Game of You:

http://www.jonathancarroll.com/bones.html

..a evo ti link za Gaimanov introduction za sajt, u kome govori o svom idolu:

http://www.jonathancarroll.com/introduction.html

...ima tu jos ljudi koji su posluzili Gaiman za uzor, veterani britanske fantastike kao Ernest Bramah, Fritz Leiber, Robert Aickman, Jonathan Carroll, R.A. Lafferty, Kelly Link, P.L. Travers, Margaret Storey, R.A. lafferty, Noel Langley, Hope Mirrlees, itd... ko je kod nas cuo za te pisce? tuzno je sto je gotovo jednina druga velika referenca za britansku fantastiku Klajv Barker, pripadnik iste generacije kao Gejman, odrastao na istim knjigama, BCC-jevim serijama poput Dr. Who (Gejmanova nikadodjija fura isto low budget fazon), istoj muzici...

SANdMAN

• Guest
nikadodjija
« Reply #21 on: 14-05-2003, 00:36:44 »
ace, tesko imati cvrste karakterizacije likova prema Barkerovim, koja su cisto skica. Barker po meni svaku svoju pricu zapocinje detaljnom i gotovo oniricki bizarnom vizijom, kao da je deo nekog izmestenog sveta njegove narkomanske halucinacije. Na pocetku svake knjige, svake price, Barker je najjaci, i kao pripovedac, narator, i kao mracni vizionar. Nazalost, na neki nacin gotovo svaka Barkerova prica se rasplinjuje u odnosu na taj ambiciozno osmisljeni pocetak vizije. Po meni, jedino price iz prvih volumea Knjige Krvi i Igra Proklestava izmicu od ovog pravila...

Gejmanova fantastika je sasvim drugacija. Gejman ne polazi od vizija vec odlomaka svojih secanja. U najranijim radovima poput Violin Cases, Mr Punch ta secanja su uspomene iz detinjstva, vrlo nezne i melanholicne. U novijim radovima, poput American Gods, pomalo cak uznemiravajuce. Gejman u njima prikazuje likove otudjene u svom okruzenju, udaljene od domovine, istinske strance. Snaga i iskrenost tih vizija uvek su taj motor na kojem Gejmen kasnije izgradjuje svoju fantastiku. Kad poverujes Gejmanu coveku poverujes i Gejmanu pripovedacu, kad govori iz bizarnim stvorenjima iz drevnih mitologija zatecenim u nasem svetu. Kod Gejmana se preplicu fantastika i realizam, svetovi maste i stvarnost. On je temeljan u prikazivanju oba, za prvo kroz izuzetno poznavanje mitologije, knjizevnosti, drevnih i urbanih legedni a drugo iskrenost. Gejman prica o sebi kakav je, ne postoje kod njega omnipotentne aspiracije Barkerovskih junaka spremnih da suruju sa djavolom, prelaze u svet monstruma, u potpunu dehumanizaciju... Barkerovi likovi su tako malo ljudski....

phuzzy

• 4
  • 3
    • http://www.screaming-planet.com
nikadodjija
« Reply #22 on: 14-05-2003, 12:46:28 »
Quote from: "Boban"
Ja imam velikih problema sa Gejmanom.
Jednostavno mu ne verujem nista.
Potpuno mi je neubedljiv.
Papazjanije koje on pravi kraduci od koga stigne redom i prekoredno ostavljaju me ravnodusnim ili me iritiraju.

Tjah, ja imam veliki problem sa Klarkom - otkako sam prevalio 16-tu, potpuno mi je neubedljiv i nadasve dosadan, a papazjanije koje on pravi trpajući kvazinaučne traktate i drveno-stereotipne likove pod etiketu romana ostavljaju me ravnodušnim ili me iritiraju. No, kako beše besmrtna uzrečica, mišljenja su kao dupeta, svako ima svoje i sva smrde.

Sa druge strane, "kradući od koga stigne redom i prekoredno" su već ozbiljne optužbe, a nisu potpomognute bar jednim konkretnim primerom, ako ne i više. So, od koga je to i šta Gaiman ukrao?