Author Topic: Kinoteka  (Read 38562 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Васа С. Тајчић

• 4
  • 3
Re: Kinoteka
« Reply #150 on: 20-03-2023, 00:13:11 »
... Зато је могућност гледања филмова из колекције Светозара Боторића у најбољем квалитету у кућним условима само пусти сан.
Не баш. Захваљујући вези, дошао сам до Блу-реја новог издања филмова, који је на жалост расположив само у "облаку". Најбољи утисак на мене је оставио снимак панораме Битоља, који је направио први српски сниматељ Славко Јовановић са минарета Исак Челебијеве џамије (као да се камера креће на кружним шинама) у филму "Кроз Јужну Србију II део: Прослава ослобођења Битоља 6/19 новембра 1913. године" и којег нема на ранијем ДиВиДи-ју.
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

Васа С. Тајчић

• 4
  • 3
« Reply #151 on: 07-06-2023, 21:21:15 »
Преносимо вест да ће у Кинотеци у јуну бити циклус "Црногорски играни филм у другој Југославији" у коме ће бити приказани неки филмови који се данас ретко могу видети у сјајном квалитету слике. Посебно скрећем пажњу на филм који отвара циклус, "Зле паре" режисера Велимира Стојановића и сценаристе Ратка Ђуровића, који се једино може гледати на Јутјубу као ТВ снимак још из времена када је ТВЦГ користила ћирилицу и у врло лошем квалитету.
Моја колекција дискова

Васа С. Тајчић

• 4
  • 3
« Reply #152 on: 22-06-2023, 00:15:49 »
Нарочито због овог програма сам догабељао до Београда и одледао пет филмова. Након свега су ми осећања помешана. С једне стране, драго ми је да погледао филмове у добром квалитету (не сјајном!) са 35мм траке. Са друге стране, жао ми је да констатујем да је слика добијена дигитализацијом негатива боља од оне са дистрибутерске копије. Нпр. „Зле паре“ ми боље изгледају са фајла за DCP него са филмске траке са „спрженим“ енглеским поднаписима (узгред, титлови које смо урадили Американац и ја су комплетнији). Даље, посета је већ на отварању била катастрофална без обзира што је у суботу био протест. Каже ми један пензионер и пасионирани гледалац, бивши фудбалски тренер који се под старе дане заинтересовао за филм, да је посета и за Фестивал нитратног филма била слаба. Дакле, Београд је постао једна селендра што се тиче интересовања за старе филмове.
Моја колекција дискова

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #153 on: 22-06-2023, 08:31:51 »
Pa... kako umiru ljudi koji te filmove pamte iz mladosti, verujem da će interesovanje i dalje opadati...

tomat

• 4
  • 3
« Reply #154 on: 22-06-2023, 09:29:37 »
Kinoteka vazda bila prazna, jednom je bilo više od pet ljudi, čak solidno puna, i to kad he prikazan Stalker u okviru festivala Ruskog naučnofantastičnog filma. U ranije terminu istog dana bio prikazan film Tajno oružje inženjera Garina, bilo nas troje.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Васа С. Тајчић

• 4
  • 3
« Reply #155 on: 27-07-2023, 14:55:21 »
Заборавио сам да кажем да сам купио књигу "Филмски водич Београда" Слободана Бобана Аранђеловића и да сам добио на поклон нови број часописа "Кинотека", програм Фестивала нитратног филма и ДВД "Грешница без греха". Обећали су ми ДВД са филмовима Светозара Боторића, први део и туристичке филмове из Краљевине Југославије. Наравно, о овом другом диску нема било какве информације на Интернету. На жалост, продавница више не ради, нема физичких Blu-ray дискова као у стара времена, није из неког разлога изашао други диск са филмовима С. Боторића за Фестивал...
Што се тиче публике, видим да је кровна тераса Дома Војске Србије била пуна на отварањеу летњег биоскопа А1 Кинотека са плаћениим улазницама па сад укапирај шта је у питању.
Моја колекција дискова