Author Topic: JAHALI SU PEŠKE OD NORVEŠKE DO ČEŠKE...  (Read 116398 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

EKSTREMISTA

• 4
  • 3
Re: JAHALI SU PEŠKE OD NORVEŠKE DO ČEŠKE...
« Reply #50 on: 09-12-2009, 15:21:11 »
Eto,da nije sad Džindžer postovao reklamu za GGG,ne bih ni znao za ovu temu na Forumu; mislio sam da je Bio jednom...jedini topik na Sagiti posvećen mom omiljenom filmskom žanru .
Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
« Reply #51 on: 07-01-2010, 11:15:21 »
...ovo niti bih gledao, niti skidao, ali je blurb u dnu postera neodoljiv, zar ne???

All Hell Broke Loose (2009) DVDRip XviD-VoMiT

"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Kunac

• 4
  • 3
« Reply #52 on: 07-01-2010, 12:25:20 »
Neodoljivo, vaistinu. Carradine odlazi sa filmske i životne scene pucajući za sve pare. That's the way to go.
"zombi je mali žuti cvet"

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
« Reply #53 on: 09-01-2010, 11:23:28 »
...pok. Sydney Pollock, a ljudski dobar film...

The Scalphunters (1968)

http://www.imdb.com/title/tt0063557/

Code: [Select]
http://rapidshare.com/files/261858323/B.Up.t.schs.part1.rar
http://rapidshare.com/files/261858342/B.Up.t.schs.part2.rar
http://rapidshare.com/files/261871359/B.Up.t.schs.part3.rar
http://rapidshare.com/files/261871681/B.Up.t.schs.part4.rar
http://rapidshare.com/files/261960573/B.Up.t.schs.part5.rar
http://rapidshare.com/files/261961094/B.Up.t.schs.part6.rar
http://rapidshare.com/files/261968567/B.Up.t.schs.part7.rar

ukan

• 2
« Reply #54 on: 10-01-2010, 19:16:52 »
dobar je i Corri uomo corri(1968) 

Run, Man, Run (1968) trailer

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
« Reply #55 on: 23-02-2010, 05:09:00 »
Pogledao sam MCCABE & MRS. MILLER. Odličan film, doduše to sam znao čim sam vidio kutiju na kojoj piše da u filmu igraju Voren Biti i Džuli Kristi. Elem, ovo je priča o šarmantnom kockaru MekKejbu koji dolazi u neku selendru koja tek počinje da se izgrađuje, tamo u saradnji sa gospođom Miler koja je iskusna prostitutka sagradi salun i kupleraj i postane faca. I sve bude lijepo i krasno dok se ne pojave predstavnici velike rudarske kompanije koji žele da otkupe Mekkejbov posjed. On odbija nekoliko početnih ponuda, ali onda kompanija odlučuje da "pregovara" drugim sredstvima. Mora se priznati da je Robert Altman fantastično uhvatio ambijent zabačene selendre koja se tek razvija, sa svim tim blatom, poluizgrađenim kućama i šta ti ja znam, all in all ne bi me začudilo da je ovaj film bar u izvjesnoj mjeri bio inspiracija za fenomenalnu seriju Deadwood. Završni obračun bi se mogao (dosta nategnuto) posmatrati i kao određene vrste parodija na pucnjavu na kraju High Noon - ovde se Mekkejb sam obračunava sa plaćenicima kompanije na vrlo duhovit način, dok su stanovnici gradića zauzeti gašenjem crkve koju je uhvatio požar (zahvaljujući Mekkejbu). Sad bih ovo preporučio svim pravim ljubiteljima vesterna, ali nema potrebe, jer su ga sigurno svi već gledali.

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
« Reply #56 on: 23-02-2010, 05:12:17 »
Inače, u ovom filmu možemo da vidimo mlađanog Kita Karadina kako gine na vrlo blesav način.

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
« Reply #57 on: 23-02-2010, 05:14:51 »
Naravno, zaboravio sam da spomenem da u filmu pjeva Leonard Koen. Mislim filmčina!

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
« Reply #58 on: 02-03-2010, 21:06:43 »
Pogledao sam film APPALOOSA Eda Harrisa i mada je u pitanju solidno ostvarenje, bojim se da su moje vestern potrebe ostale nezadovoljene.Trio glavnih glumaca (Harris, Viggo Mortensen i Jeremy Irons kao glavni negativac) je vrlo dobar ali ne i odličan, a tu je i Lance Henriksen u nedovoljno velikoj ulozi da bi mogao da demonstrira svoju legendarnost. Priča nije nestandardna za vestern - dvojica čuvara mira za pare (Heris i Mortensen) dolaze u gradić koji se nalazi pod čizmom nekog bogatuna (Džeremi Ajrons) koji je upravo skenjao prethodnog šerifa. Ova dvojica se namjere da ga privedu pravdi. Tu se u isto vrijeme pojavljuje i privlačna udovica koja se instantly smuva s Herisom, ali ne lezi vraže...
E sad, dok je prodakšn dizajn na vrlo visokom nivou, mislim da su dijalozi mogli da budu bolje napisani i motivacija likova malo bolje objašnjena. Ed Heris je konstantno u nekom poluozbiljnom fazonu i ne djeluje previše uvjerljivo. Zapravo najbolji u filmu je smrtno ozbiljni Vigo Mortensen. Elem, sve to na stranu jer su u pitanju ipak sitni nedostaci, ono što sahranjuje ovaj film je Rene Zelveger u glavnoj ženskoj ulozi. Na stranu moje lične antipatije prema njoj, smatram da je davanje te uloge njoj jedan od najgorih miskasta posljednjih godina. Da su samo stavili npr. Moli Parker (dvostruka udovica Alma Garet iz Dedvuda), film bi bio mnoooogo bolji. Ovako je vrijedan gledanja (kao i svaki vestern, zapravo), ali ako želite koncentrovano moderno remek-djelo, ipak savjetujem repriziranje Tumstona.

Btw, ovim putem bih od iskusnih vestern vukova sa foruma zamolio da mi preporuče neki od novijih vesterna - npr. onaj sa Džesijem Džejmsom ili 3:10 za Jumu ili nešto četvrto, ima li išta među tim filmovima da može da se mjeri sa klasicima žanra?

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
« Reply #59 on: 16-03-2010, 15:06:31 »
...linkovi za ovo su zbilja prava retkost - GUNFIGHTER'S MOON Larryja Fergusona...

Code: [Select]
http://rapidshare.com/files/358055583/Gunfighter_s_Moon__1995_.part1.rar
http://rapidshare.com/files/358055585/Gunfighter_s_Moon__1995_.part2.rar
http://rapidshare.com/files/358075993/Gunfighter_s_Moon__1995_.part3.rar
http://rapidshare.com/files/358076139/Gunfighter_s_Moon__1995_.part4.rar
http://rapidshare.com/files/358095532/Gunfighter_s_Moon__1995_.part5.rar
http://rapidshare.com/files/358095529/Gunfighter_s_Moon__1995_.part6.rar
http://rapidshare.com/files/358110318/Gunfighter_s_Moon__1995_.part7.rar

[This is from a torrent download (thanks to the uploader). It seems like a DVDRip, but quality, while decent enough, could be better.]

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
« Reply #60 on: 21-03-2010, 23:44:19 »
...pogledao sam  western THE HUNTING PARTY, on zaslužuje svaku pohvalu, jer je reč o gotovo unikatnom (i veoma efektnoj) mešavini dominatnih matrica anglosaksonskog, sa jedne, i spaghetti westerna (otud i Ritz Ortolani kao autor krajnje zanimljivog muzičkog skora), sa druge strane, uz dodatak neočekivane bizzarnosti. Doda li se toma i naglašena mužjačka rigidnost likova koje tumače Gene Hackman i Oliver Reed,kao i odlučna i sigurna rediteljska egzekucija, dobija se vrlo dobro ostvarenje, zgodno i za praćenje i za posledične analize...

crippled_avenger

• 4
  • 3
    • http://dobanevinosti.blogspot.com
« Reply #61 on: 22-03-2010, 02:38:23 »
Pogledao sam vrlo atipičan vestern Nicholasa Raya RUN FOR COVER. Reč je o naizgled tipičnom star westernu pravljenom kao vehicle za tada već ostarelog Jamesa Cagneya u kome postoji niz specifičnih detalja po kojima se izdvaja. Rayev zaplet sa nekada problematičnim tipom koji postepeno postaje šerif i ulazi u sukobe sa bandom koja konstantno pljačka u njegovom srezu na nivou sklopa događaja ima dosta klasičnu vestern priču, međutim Ray nudi vrlo apartan pogled na pripovedanje i nudi poseban fokus na karaktere koji se razvijaju vrlo detaljno i metodično, i svaki ima dosta jasan kredo.

Milje u kome se dešava priča je zanimljiv pošto Cagney komunicira sa švedskim emigrantima na Zapadu, i dosta se insistira na jednom old country pogledu koji nije tipičan, u vesternima najčešće irski. U tom smislu, RUN FOR COVER dotičući se doseljenika sa skandinavskim poreklom, na određeni način anticipira etnički obojenu tradiciju prisutnu kasnije u američkom indie filmu, što je njegovo vrlo prepoznatljivo svojstvo.

U tom smislu, RUN FOR COVER isporučuje na dva nivoa, i kao genre bender i kao programmer i potvrđuje da je Ray veliki reditelj svoje generacije.

* * * / * * * *
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Васа С. Тајчић

• 4
  • 3
« Reply #62 on: 24-03-2010, 23:46:10 »
У протеклих неколико дана погледао сам 'Il Mercenario', 'Shango la pistola infallibile' и 'Thompson 1880'. За ширу публику могу препоручити само "Плаћеника". 'I am a professional. No cash no works. Are you the customer?'
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #63 on: 30-04-2010, 10:45:58 »
Smrt Roberta Culpa učinila je da na Internetu masovnije postane dostupan HANNIE CAULDER, vestern Burta Kennedyja snimljen u britanskoj produkciji. Kennedy je jedna od najznačajnijih figura u istoriji vesterna, i kao scenarista koji je radio sa takvim velikanima kao što je Budd Boetticher i samostalno kao reditelj koji je uneo specifičnu vrstu humora u američki star-vestern.

HANNIE CAULDER je snimljen u britanskoj produkciji 1971. godine i u tom smislu, ima u sebi dosta stilema svojstvenih špageti-vesternu, odnosno interpretacijama vesterna koje su snimane van Amerike, uprkos tome što je reč o radu američkog reditelja. To se pre svega odnosi na samu primenu formula vestern filma koje bivaju potpuno geografski dislocirane i smeštene u jedan potpuno proizvoljan milje, oličen u specifičnom Tex-Mex spoju prirodno proizašlom iz činjenica da je film sniman u Španiji.

U tom smislu, uprkos Burtovoj umešanosti, HANNIE CAULDER se najpre može smatrati špageti-vesternom.

Ono što je najtransgresivnije u samoj postavci jeste sam koncept po kom su postavljeni likovi. Naime, Kennedy kombinuje komediju, romansu i vrlo tvrd vigilante zaplet baziran na vrlo neprijatnim događajima. Film uporedo prati tri desperadosa koje igraju vestern ikone Strother Martin, Jack Elam i Ernest Borgnine koji su istovremeno surovi i malo goofy, žrtvu kojoj su njih trojica ubili muža i brutalno je silovali - koju igra Raquel Welch i u većem delu filma nosi pončo na golo telo (jedinstven slučaj neprekidno objektifikovane žrtve silovanja na filmu) i Man With No Name figure lovca na ucene koji joj pomaže da se osveti a igra ga Robert Culp stilizovan kao revolveraš-intelektualac-Clint Eastwood egzistencijalista.

Priča se razvija vrlo pitko uprkos neobičnom paralelnom toku, i odnos koji razvijaju Culp i Welch u pojedinim momentima podseti na TWO MULES FOR SISTER SARA.

Međutim, kada nasilje krene da se dešava, izuzetno je krvavo, surovo i što je najvažnije Kennedy po uzoru na Peckinpaha intenzivno koristi slow-motion i nalazi mu vrlo konkretnu svrhu unutar akcionih scena. Očigledno je da Kennedy kao jedna old school rediteljska figura nije do kraja prihvatio slow-motion kao vid estetizacije nasilja, i otud ga je koristio kao vid narativnog oplemenjivanja akcionih situacija.

HANNIE CAULDER je neobičan i vrlo kvalitetan vestern koji je nažalost ostao zanemaren kao prrimer poznog Kenedyjevog exploitation naslova. Izveštaji sa snimanja govorili su o malodušnosti ekipe - recimo Culp je snimao ovaj film u nadi da će mu Trigon omogućiti da dobije three picture deal kao reditelj. Ipak, u samom filmu se ne vidi da je reč o naslovu koji su članovi ekipe radili čekajući nešto bolje.

* * * / * * * *

Savajat Erp

• gospodar izgubljenog vremena
  • 4
  • 3
« Reply #64 on: 03-05-2010, 14:24:13 »
THE WHITE BUFFALO - ово би се могло назвати Моби Диком у вестерн миљеу, Дивљи Бил Хикок (Чарлс Бронсон) јури фамозног и прераслог белог бизона, јер овај непрестано прогони њега у сновима, док Луди Коњ (Вил Сампсон, а.к.а. Онај огромни Индијанац из Лета изнад кукавичијег гнезда) жели смрт поменутог бизона, како би осветио кћер и повратио своје име. По мени филм је сасвим солидно урађен, сценографија места коначног обрачуна са чудовишним бизоном је одлична, музика је скоро па хорорична, мада специјални ефекти нису најсјајнији, чак ни за то време, рекао бих да врше посао. Чини ми се да је симболика само по себи јасна, да су и Дивљи Бил и Луди Коњ бели бизони једног доба, које долази до свог краја.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
« Reply #65 on: 10-05-2010, 23:45:38 »
The Ottoman Cowboys (2010)

This a truly beautifully made cowboy movie with added Turkish humor by Cem Yilmaz, the funniest stand-up comedian and actor in Turkey for the last decade. He took Turks to space and made fun of traditional alien movies with G.O.R.A.

Two special agents Aziz (Cem Yilmaz) and Lemi (Ozan Guven) are tasked by the Sultan of the Ottoman Empire with delivering a diamond as a gift to the American President James Garfield (Tevfik Yapici). As they ride on a stagecoach across the American wild west, they are robbed of the diamond by some bandits, leaving them stranded without any money. A tough cowgirl, Suzan Van Dyke (aka Calamity Janevari) (Demet Evgar) joins them on their quest.

Cast: Cem Yilmaz, Ozan Guven, Zafer Algöz, Demet Evgar, Özkan Ugur, Cansu Dere

Directed By: Ömer Faruk Sorak

The Ottoman Cowboys aka Yahsi Bati (The Mild West) aka Die osmanischen Cowboys

http://www.imdb.com/title/tt1567448/

Le Samourai

• 4
  • 3
« Reply #66 on: 11-05-2010, 01:24:36 »
Pa ovo je vec izashlo na divxu!

The.Ottoman.Cowboys.2010.DVDRip.XviD-Ltu

Ohohohoh, shto ce da se ovo pristavi u najskorije vreme.

Franz Xaver von Baader

• 4
  • 3
« Reply #67 on: 15-05-2010, 11:47:31 »

Btw, ovim putem bih od iskusnih vestern vukova sa foruma zamolio da mi preporuče neki od novijih vesterna - npr. onaj sa Džesijem Džejmsom ili 3:10 za Jumu ili nešto četvrto, ima li išta među tim filmovima da može da se mjeri sa klasicima žanra?

klasici ostaju neprevladani, ali zapravo nijedan od tih novih westerna nije preloš.
a posebno me iznenadio, vrlo ugodno, Seraphim Falls. i Pierce Brosnan kao vrlo upečatljivi žilavi tip.
vjerujem da je ovo film koji tražiš.
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Kunac

• 4
  • 3
« Reply #68 on: 18-05-2010, 23:07:23 »
Velika preporuka za Hannie Caulder, osvetnički vestern iz 1971. godine sa Raquel Welch u naslovnoj ulozi.

Pošto joj ubiju muža a nju siluju, očajna domaćica Hannie odlučuje da izuči revolveraški zanat i osveti se. U tome joj pomaže iskusni lovac na ucenjene glave Thomas Luther Price (glumi ga nedavno upokojeni Robert Culp). Od poznatih glumaca u filmu glume Ernest Borgnine i Christopher Lee - ovaj drugi u do izvesne mere netipičnoj ulozi.

Hannie Caulder je scenaristički izuzetno jednostavan film, ali vešto urađen i efektan. Raquel Welch je divna u ulozi cure koja razvija ljubav prema oružju.

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
« Reply #69 on: 05-07-2010, 15:03:44 »
...u ring je utrčao i Fred Olen Ray...

American Bandits Frank and Jesse James 2010 DVDRip-aAF

Savajat Erp

• 4
  • 3
« Reply #70 on: 06-07-2010, 18:43:05 »
скинуо сам ово јуче, али не могу да нађем титлове, није да не могу брез њих, али ипак је лакше са њима, а ја увек идем линијом најмањег могућег отпора...

Savajat Erp

• 4
  • 3
« Reply #71 on: 08-07-2010, 14:50:43 »
боље да Фред Олен Реј није утрчавао у ринг...филм може да се погледа и одмах заборави, није ни до колена Assassination of JJ, ту је на равни са оним срањем са Колином Фарелом...чисто романсирано просеравање са претераном патетиком и већ виђеним стварима, нелогичности на тоне итд. 2+ по мени...   

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
« Reply #72 on: 27-07-2010, 02:08:58 »
Gunfight.At.La.Mesa.2010.DVDRip.XviD-VoMiT

http://www.imdb.com/title/tt1596784

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
« Reply #73 on: 13-08-2010, 18:11:15 »
Gunless.2010.STV.DVDRip.XviD-Kata

http://www.imdb.com/title/tt1376195/

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
« Reply #74 on: 13-08-2010, 21:47:50 »
....pre par dana sam reprizirao i westen  A MAN CALLED BLADE (aka MANNAJA) velikog Serga Martina koji se ređe okušavao na polju spaghetti westerna. Od majstora se očekuje dobro i kada se obre na ne tako bliskoj mu teritoriji, i, zaista, A MAN CALLED BLADE nimalo ne razočarava - to je efektan, ritmičan, čak nenadano naglašeno poetuičan spagetti western osvetničkog podusmerenja koji pleni dostojanstvenošću izrade, preglednošću i pitkošću (uprkos krupnijim artističkim ambicijama da se izraubovane konvencije barem malo unaprede i dorade). Film je dosta uverljiv, čak i završnoj rolni kada naslovnom liku koga tumači surovo izblanširani Maurizio Merli biva pridodata dimenzija preuzeta iz legende o Zatoichiju, a moram da pohvalim i noseći song koji na mahove dobije obrise nekog od poznijih dela Scotta Walkera, npr.

Kunac

• 4
  • 3
« Reply #75 on: 13-08-2010, 22:21:03 »
MANNAJA je poznat i po tome što sadrži određene horor sastojke. Uvodna scena, na primer, vizuelna je referenca na Martinov klasični giallo Torzo. Štimung je isti kao u sceni  kada uTorzu manijak napada svoju žrtvu u maglovitom šumarku. Poznata je i hororična scena obračuna u pećini.

Dobra špageti zabava, pod uslovom da vam makaroni nisu draži.

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
« Reply #76 on: 13-08-2010, 23:03:12 »
...dopao mi se (i to još više) i Mankiewiczev THERE WAS A CROOKEED MAN, zatvorski (koji u tom smislu anticipira Kingove The Shawshank Redemption i Green Mile) western zasnovan na scenariju "teškaša"  Roberta Bentona i Davida Newmana i sa stellar glumačkom podelom (Henry Fonda, Kirk Douglas, Hume Cronyn, Burges Meredith, Warren Oates, John Randolph)...

..samim tim što se većoim delom zbiva među zidinama zatvora, ovo je netipičan western, ali je zato izuetna, domišljata, poletna i inteligentna studija naravi kojoj puno ne zasmeta ni blago moralizatorski završetak... ovo je odličan i zabavan film za toplu preporuku i duže pamćenje, ali moram da naglasim da je ovo film svoga vremena, dakle ostvarenje koje svojim tempom oslikava i godine u kojima je nastao (fim je iz 1970. godine) i godine reditelja, film je svakako trebalo utegnuti u središnjem delu, te stoga zahteva odmornog, dobronamernog i strpljivog gledaoca kome nagrada na kraju neizostavno sleduje... garantovano!

Васа С. Тајчић

• 4
  • 3
« Reply #77 on: 14-08-2010, 00:27:44 »
MANNAJA je poznat i po tome što sadrži određene horor sastojke. Uvodna scena, na primer, vizuelna je referenca na Martinov klasični giallo Torzo. Štimung je isti kao u sceni  kada uTorzu manijak napada svoju žrtvu u maglovitom šumarku. Poznata je i hororična scena obračuna u pećini.

Dobra špageti zabava, pod uslovom da vam makaroni nisu draži.
Спадам у мањину која преферира Mannaju у односу на Keomu, а доста су слични.
А то што су и сцене у граду снимљене као у некој магли има и практичан разлог: легендарни Elios Studios је у то вријеме сумрака шпагети вестерн жанра јадно изгледао па се некако морао прикрити изглед сета. Тако је ова магла из нужде допринијела мрачној атмосфери филма, који је био један од последњих 'јуриша' жанра на умору.
Моја колекција дискова

Alex

• 4
  • 3
« Reply #78 on: 14-08-2010, 01:25:34 »
Ah, MANNAJA - gledao sam ga u ranom detinjstvu u bioskopu. Rekao bih da se u SFRJ prikazivao skoro istovremeno sa Italijom ili neznatno kasnije. Ostavio je tada povoljan utisak na mene. Vredelo bi osvežiti sećanje.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
« Reply #79 on: 22-09-2010, 00:10:37 »
Doc West 2009 STV DVDRip XviD-LAP

http://www.imdb.com/title/tt1282147/

...the truth be told, nije reč o seriji od 22 epizode, već o pilotu štrihovanom za USA tržište u trajanju od 97 minuta...

Васа С. Тајчић

• 4
  • 3
« Reply #80 on: 22-09-2010, 22:21:00 »
Као конзервативац, гледам скоро искључиво старомодне ствари. Тако сам набавио филмове са почетка и краја тзв. "дугине" колекције од Koch Media. У питању су  El chuncho, quien sabe? (A Bullet for the General) од старог социјалисте Дамијана Дамијанија и Le pistole non discutono (Bullets Don't Argue) од омиљеног Марија Кајана. Први филм спада у класику жанра док други не бих коментарисао због пристрасности.
Моја колекција дискова

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #81 on: 23-09-2010, 01:55:46 »
Reprizirao sam MAVERICK Richarda Donnera, izvanredan film iz Firerovog opusa koji se nažalost često previđa, iako je bio vrlo kvalitetan i prilično uspešan. Gibson je 1994. kada je počeo da se pomalja vestern posle uspeha UNFORGIVENa, a u vreme TOMBSTONEa, WYATT EARPa, nastupio sa vesternom koji je koncipiran kao veliki povratak zabavnoj strani tog žanra, na tragu pojedinih filmova Burt Kennedyja i Don Siegela.

Istovremeno, ovaj film je veliki omaž starim vestern klasicima, i to ne samo staroj seriji MAVERICK čiji glavni glumac James Garner igra drugu najvažniju mušku ulogu u filmu, ili BUTCH CASSIDYju, čiji scenarista William Goldman potpisuje izvanredan scenario već i brojnim lokacijama, situacijama, glumcima i pevačima kantri muzike koji se u velikom broju pojavljuju u cameo ulogama.

Firerov Maverick je daleko kompleksniji od garnerovog sa televizije koji je bio šarmantni kartaroš-prevarant. Novi Maverick je istovremeno komičan ali i psihotičan, i Mel ga gradi sa unošenjem pomalo Martina Riggsa u taj popularni lik. Štaviše, u jednoj situaciji, Donner i Gibson efektno namiguju filmu LETHAL WEAPON, ali to nije samo detalj već i u priličnoj meri signal u kom pravcu će Gibson razviti ovog junaka.

Goldmanov scenario istovremeno ima zadatak da ispriča Maverickovu avanturu, bude franchise starter ali i da ponudi sve moguće vestern situacije, od borbi po salunima, preko tuča sa Indijancima do smirivanja odbegle kočije. U tom smislu, Goldman se koristi strukturom road movieja i nudi jedan u suštini epizodičan ali koherentan scenario koji obiluje duhovito postavljenim situacijama u kojima Gibson i Jode Foster u ulozi koja je potpuno atipična za nju briljiraju u maniru najvećih holivudskih parova, nadovezujući se unutar vestern tradicije na parove poput Clinta Eastwooda i Shirley Maclaine u TWO MULES FOR SISTER SARA Dona Siegela. Donner u principu tako i režira film, iako obiluje akcijom, MAVERICK je pre svega komedija o nadmetanju dva karaktera.

Od kada je upao u nevolje, pominju se glasine da bi Gibson radio nastavak MAVERICKa što u produkcionom smislu ima logike jer je ovo bila produkcija njegove kompanije Icon i on verovatno ima prava na osnovu kojih može sam da izfinansira film; a Jodie Foster može da privuča jer je i on igrao u njenom novom indie filmu BEAVER i poznati su po tome da su bliski prijatelji. U tom smislu, postavljaju se dva pitanja. Prvo je otkud to da MAVERICK nije dobio nastavak u ono vreme a drugo je naravno kolike su šanse da danas taj film zaigra na blagajnama. Odgovor na ovo drugo pitanje je otvoren a moja pretpostavka vezana za prvo je naprosto to da iako je MAVERICK bio uspeh u svim aspektima, vestern ipak nije delovao kao perspektivna forma u periodu koji je potom usledio i da je produkovao više flopova nego hitova, a i sam Gibson se više fokusirao na manje komične saradnje sa Brian Helgelandom i dr.

Iako spolja deluje kao laboratorijski krojen spoj BUTCH CASSIDYja i LETHAL WEAPONa, MAVERICK je jedan od retkih blokbastera koji se isključivo bazira na snazi glume, karaktera i scenarija, a u kinestetičkom smislu na zanatskim veštinama svojstvenim vesternu, poput snimanja u divljim predelima i akrobacije.

* * * / * * * *

Alex

• 4
  • 3
« Reply #82 on: 23-09-2010, 02:20:47 »
Odličan je Maverick, gledao sam ga više puta. Ali još na VHSu i TV, ne i na DVD-u tj u kvalitetnijem formatu.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

ginger toxiqo 2 gafotas

• 4
  • 3
« Reply #83 on: 13-10-2010, 06:35:18 »
...zbilja zanimljiva cast lista...

The Last Rites Of The Ransom Pride 2010 DVDRip XviD-BULL

http://www.imdb.com/title/tt1268970/

Mark

• 4
  • 3
  • The proverbial stopped clock.
    • Janko Takac
Bud Spencer/Terence Hill
« Reply #84 on: 15-10-2010, 23:34:23 »

In the first scene, Trinity (Terence Hill) comes into view accompanied by the movie's song. His horse is dragging him around in a travois. He is filthy, yet he seems perfectly content as the horse drags him across the desert and through puddles. When the horse stops near a dwelling, Trinity gets up and walks inside.

It is a restaurant and the Mexican owner, noting Trinity's wretched appearance, tells him he will sell him a plate of beans if he has money to pay. Trinity takes the frying pan along with the plate, scraping the beans from the plate back into the pan and proceeds to eat from the pan with gusto, punctuated by occasional loud burping. The eating scenes are a frequent comic element of the movies in which the team of Terence Hill and Bud Spencer appear.

http://en.wikipedia.org/wiki/They_Call_Me_Trinity

:!:

Ne znam zasto su mi veceras Spencer/Hill western filmovi pali na pamet, ali eto krenuh da pogledam sta Wikipedija pise o njima. I primetio sam da je They Call Me Trinity film iz 1970. dok se ja pouzdano secam da sam ga gledao u bioskopu krajem 80-tih.
I to je tada bila fora da smo svi mi klinci jedva cekali da prodje neko vreme da izadje novi Spencer/Hill film!
Tako smo recimo 1987. valjda jedva cekali da se 1988. kod nas u bioskopu pojavi Trinity is STILL My Name!
Koji smo retardi ispali!  xrofl
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #85 on: 16-10-2010, 08:52:17 »
Da, i ja sam ga gledao u Bioskopu 1987., doduše na moru. U to vreme su koda nas filmovi znali da douđu u bioskope ponovo ili po prvi put posle dosta godina. Recimo Kum se prikazivao početkom osamdesetih, Serpiko sam ja gledao u bioskopu negde 1980. ili 1981. iako je film iz 1973. itd.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #86 on: 20-10-2010, 10:59:50 »
Malo sređeniji utisci o JONAH HEXu

http://mislitemojomglavom.com/?p=1501

Alex

• 4
  • 3
« Reply #87 on: 22-10-2010, 20:12:50 »
Malo sređeniji utisci o JONAH HEXu

http://mislitemojomglavom.com/?p=1501

Slutim, na osnovu mnogih reakcija, da JONAH HEX nije film kakav jedan od mojih omiljenih vestern strip junaka iz detinjstva zaslužuje. Verovatno je samo labavo vezan za strip, ali očekujem da ću pronaći bar neku vrednost u tom filmu i jedva čekam da pogledam. Mora biti bolji od filmskog Bluberija.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #88 on: 22-10-2010, 20:28:25 »
Vrlo je sličan filmskom Blueberryju, zapravo... :)

Alex

• 4
  • 3

Savajat Erp

• 4
  • 3
« Reply #90 on: 09-01-2011, 17:58:10 »
Gunless.2010.STV.DVDRip.XviD-Kata

http://www.imdb.com/title/tt1376195/

симпатичан филм, за дивно чудо без иједног убијеног човека (али настрадао је један кинески кер :( ), спорадично духовит...осим што у појединим тренутцима главни лик личи на мешавину Срђана из Моби Дика и Жељка Шашића. :)

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #91 on: 06-02-2011, 18:30:20 »
Pogledao sam DUEL AT DIABLO Ralph Nelsona, dinamičan cavalry vestern iz 1966. fokusiran na akciju u kome se, u jednoj rasno ambivalenoj situaciji protiv opsade Apača bore belci predvođeni James Garnerom i Sidney Poitierom. Nažalost, nema prilike da se u političkom smislu razjasni pozicija Poitierovog lika u odnosu na Indijance, odnosno nešto na temu onoga što ljude njegove rase čeka u zemlji koju su belci oteli od Indijanaca i moglu bi se reći da je uvod u kasnije politilčki angažovanije radove Ralpha Nelsona kao što su TICK TICK TICK ili WILBY CONSPIRACY odnosno izuzetno značajni SOLDIER BLUE jedan od bitnijih antivesterna.

Iako DUEL AT DIABLO vrca od čitljivih rasnih tenzija, on ipak ostaje u domenu vrlo dinamičnog i efektnog akcionog vesterna sa James Garnerom koji je dosrastao zadatku i glumački i fizički, uostalom on je poznat po vrlo raspoloženom prilasku stuntovima.

DUEL AT DIABLO ima svoje mesto u istoriji vesterna jer najavljuje nke kasnije značajnije radove a sam po sebi se u repertoarskom smislu jako dobro drži.

* * * / * * * *

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #92 on: 18-02-2011, 17:13:11 »
Pogledao sam jedan masterpis o kome sam ranije čitao ali mi nikako nije dolazio na red - SKIN GAME Paul Bogarta iz 1971. godine.

U sklopu višemesečnog catch upovanja sa opusom Jamesa Garnera, ovaj film se nametao kao jedan od ključnih i definitivno takav i jeste.

Reč je o vestern komediji koja se bavi temom robovlasništva, počinje kao skoro pa vesela BUTCH CASSIDYjevska priča o belcu i slobodnom crncu kog ovaj prodaje robovlasnicima da bi ga potom oslobodio i ponovo prodao u sledećoj varošici. Nešto slično smo imali priliku da vidimo kod Leonea s tim što kod njega niti je ceo film proizilazio iz te premise, niti je ulazio dublje u društvene kontradikcije.

Naime, iako ova kombinacija funkcioniše u početku, prilike u zemlji čine ovu šemu vrlo komplikovanom jer neke države već tada ne priznaju ropstvo a druge ne priznaju da su crnci slobodni ljudi. Kada se tome doda kontingencija tipa da okolo lutaju bande otimača robova i teroističke grupe abolicionista, zaplet je vrlo atraktivan i duhovit.

Međutim, ako zanemarimo da je ovaj film izuzetno duhovita, efektno glumljena vestern komedija u kojoj briljiraju James Garner, Lou Gossett Jr i Susan Clark, a Fred Koenekamp isporučuje klasičnu vestern fotografiju po kojoj je uostalom i bio poznat - ostaje ono što je zanimljivo a to je politička dimenziaj cele priče.

Naime, 1971. još uvek imamo dosta sveže traume rasne segregacije u Americi, i ovo je ipak film koji su pravili belci u jednom osvedočeno belačkom & rasističkom žanru. Dakle, da li belci imaju pravo da se na šale na ovu temu, koju su uostalom sami i uozbiljili neposredno pre toga.

Međutim, SKIN GAME uspeva da ne deluje licemerno pre svga zbog toga što u toku ovog filma crnac koji j rođen kao slobodan čovek i zapravo nema iskustvo robovanja posle jedne epizode u kojoj je bio rob počinje da se menja. S druge strane, veliki deo komike proističe iz suštinski vrlo realističkog prikaza odnosa belaca prema robovima koji naravno deluje suludo i da je režiran seriozno bio bi apsurdan pre nego strašan.

U tom smislu SKIN GAME na kraju postaje uzorak gotovo jedinog mogućeg načina da se govori o toj temi, upravo kroz ležeran odnos crnih likova prema temi, ali i sa svešću da zapravo u svakoj šali ima pola šale.

Ne treba da čudi što je i jedan od ključnih filmova o ratnom zarobljeništvu bio Wildrov STALAG 17, koji se na manje avanturistički ali podjedanko duhovit način dotakao ove teme. Uostalom, kod nas, i dalje LEPA SELA ostaju kao film-temeljac kad je reč o tretmanu rata u Bosni.

Ono što međutim izdvaja SKIN GAME jeste to što on istovremeno i jeste film o temi segragacije ali je i punokrvni žanrovski rad koji se može gledati i bez ikakvog predznanja, i to je najveći kvalitet filma jer zadržava svoj repertoarski smisao a prema temi se odnosi taktično i odgovorno što je obično najbolji put da se snimi loš film.

* * * * / * * * *

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #93 on: 22-02-2011, 22:58:05 »
Reprizirao sam SUPPORT YOUR LOCAL SHERIFF Burta Kennedyja, jedan od klasika vestern komedije. Kada se nevoljno vratio vesternu, Garner se fokusirao na produciranje "drugačijih" vesterna, i kao vrhunac te faze, po meni se nameće SKIN GAME o kome sam pisao. Ipak, kad je reč o blagajnama, najbolje je prošao SUPPORT YOUR LOCAL SHERIFF i sigurno je najpopularniji.

Ono što SUPPORT nema jeste politička provokativnost i ispitivanje suštine američkih kontradikcija, ali se zato dosta bavi konvencijama vesterna, i ako je SKIN GAME bio efektan jer je istovremeno odličan predstavnik žanra i angažovan film, onda je SUPPORT bitan kao istovremeno dobar predstavnik žanra i njegova parodija, što je redak slučaj. Za razliku od parodija kao što je BLAZING SADDLES, SUPPORT se više bavi iskrivljivanjem vestern konvencija a ne vicevima.

James Garner i u manjoj meri Joan Hackett su osnovni pogon ovog filma a Bruce Dern je jako zanimljiv u svojoj retkoj ne-novoholivudskoj ulozi.

Burt Kennedy je izgradio ime kao scenarista atipičnih Boetticherovih vesterna koji se danas smatraju klasicima. Iako su ti filmovi po svom tonu bili prilično ozbiljni, i Kennedy kao reditelj i Boetticher kao scenarista (TWO MULES FOR SISTER SARA) pokazali su da imaju dara za vestern komediju, iako je Kennedy kasnije snimio i par efektnih naslova više oslonjenih na nasilje nego na smeh.

* * * / * * * *

Savajat Erp

• 4
  • 3
« Reply #94 on: 23-02-2011, 17:07:00 »
Јел` то можда онај филм где је нови шериф црнац? Гледао сам један такав давно и то са хрватским преводом, највише ме дојмила изјава: "Наш нови шериф је кмица!!!"  :lol:

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #95 on: 26-02-2011, 02:56:25 »
Nije to taj film. Verovatno misliš na TICK TICK TICK sa Jim Brownom?

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #96 on: 26-02-2011, 02:56:55 »
Pogledao sam A MAN CALLED SLEDGE Vic Morrowa. Reč je o špageti vestrenu kog je za čuvenog Dina De Laurentiisa snimio glumac Vic Morrow po vlastitom scenariju koji je napisao sa Frank Kowalskim, piscem Peckinpahovog ALFREDO GARCIAe. Ovo je verovatno jedan od retkih neklasičnih vesterna u karijeri James Garnera i reč je o njegovom pokušaju da se odmakne od svoje šarmantne vestern-persone.

U tom pokušaju, poprilično uspeva iako ni u ovom filmu nema dileme o tome ko je leading man niti se može proći bez situacija koje Garner rešava svojom umirujućom ironijom.

Konačno, ovo je ipak ona vrsta filma u kojoj junak svoju vrhunsku moralnu transformaciju pokazuje time što između zlata i ubistva iz osvete bira ovo drugo, a dotle već u nekoliko navrata donosi vrlo specifične moralne ocene koje ne proističu iz genre-bendinga kao u SUPPORTU već najpre iz drugačije etike špageti vesterna kojom se on i diferencirao od klasičnog američkog pristupa.

Vic Morrow se iznenađujuće dobro snalazi u ulozi reditelja, vlada kako karakterima tako i akcionim prizorima pa je A MAN CALLED SLEDGE iz 1970. godine film sa dosta svežine i ambicije u rediteljskom postupku.

Ljubiteljima italijanske erotske komedije, naročito rada Salvatorea Samperija biće zanimljiv detalj da se u jednoj od uloga pojavljuje Laura antonelli. Nažalost, u ovom filmu ona nema tipičan glumački zadatak, kao uostalom što ni Garner nije u svom vestern stilu.

Iako je A MAN CALLED SLEDGE prilično soilidan, dinamičan i svež špageti vestern, nije ubrojan u klasike žanra jer se ipak nalazi negde na pola puta između američkog pristupa tej iostvrenog u Evropi i prepoznatljive evropske reinterpretacije konvencija. Ipak, kao i Burt Kennedyjeva HANNIE CAULDER zaslužuje novu šansu.

* * * / * * * *

Savajat Erp

• 4
  • 3
« Reply #97 on: 26-02-2011, 03:03:09 »
Nije to taj film. Verovatno misliš na TICK TICK TICK sa Jim Brownom?

Можда, пошто немам појма како се зове....

Albedo 0

• Guest
« Reply #98 on: 26-02-2011, 03:33:12 »

Savajat Erp

• 4
  • 3
« Reply #99 on: 26-02-2011, 04:08:24 »
е, јесте...да се напокон и ја овајдим од тебе!  :lol: