• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SF, F & H Ilustracije

Started by PTY, 09-11-2011, 20:31:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

PTY

Elem, pošto su svi postojeći topici nekako... zauzeti,  :mrgreen: , a ja ne bih da gazim ičije prste, evo ovde nekoliko zanimljivih ilustracija.

Preuzete su sa tutplus.com - http://psd.tutsplus.com/articles/inspiration/hrvoje-beslic-interview - a autor je Hrvoje Beslić.

Vrrrrlooooo F seksi!  :!:

Gaff

Sum, ergo cogito, ergo dubito.

Gaff

Gaff

Palmer

Dobar sajt za sve koji se bave ilustracijom. Verujem da ovde kače ilustracije urađene pre svega na grafičkom tabletu, ali može praktično ko god hoće da okači svoj portfolio.

https://www.artstation.com/

Dybuk

Ne znam gde da stavim, a jako me kopka, pa evo ovde...Moze li neko da identifikuje originalnu sliku? Neko nalepio Djejsona, men' se cini da su neki Turci u pozadini...

mac

Postoji na Guglu takozvani reverse image search. Daš mu link na sliku a on ti da sve takve i slične slike. Klikni na ikonu fotoaparata na sledećem linku: https://images.google.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Revolt_of_Cairo

Dybuk

Scordisk

Što je dobar ovaj sajt, Palmere. Vrhunske ilustracije.

Nego, utvrdi li se koji se to turci makljaju iza? :D

Scordisk

aaa, slepac sam, fala gospodine Meho!

scallop

Moja omiljena Pahekova ilustracija za moj roman OKO ZA DRUGI SVET. Ne zna zašto je Tinypic obrne za 90o. Gledajte je sa glavama nadole.

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

ridiculus

Iako je ova skica već bila poznata fanovima ovog crtača, ponovo joj je posvećena pažnja ovih dana, pa je lično vidim prvi put. To je ideja koju je John Byrne imao za pravi izgled Dartha Vadera, daleko grozomorniji, i, samim tim, daleko upečatljiviji, od onog što nam je Lukas dao u Povratku Džedaja.

Dok ima smrti, ima i nade.

ridiculus

Pošto je danas rođendan jednog od najvećih živih američkih ilustratora fantastičnog, Majkla Kalute, u to ime:

Ovo spada u postere koje je radio krajem 70-ih, dok je bio deo Studija, grupe umetnika koja je obuhvatala i Jeff-a Jones-a, Barry-ja Smith-a, i Bernie-ja Wrightson-a.

ridiculus

Juče, 28. avgusta, bi Jack Kirby napunio 102 godine, da je među nama. U tu čast, evo jedne njegove ilustracije (Chambers of Brahma) za filmski projekat Lord of Light, koji nikad nije zaživeo:

ridiculus

Evo kako Minjola zamišlja Moebiusovog Arzach-a:

Nisam siguran odakle je ovo, i samo sam video sliku na društvenim mrežama (koje ne pratim, kunem se!)  ;) Verovatno iz jednog portfolija koji je Minjola radio 90-ih.

ridiculus

Evo šta je Phil Jimenez uradio po narudžbi za Njujorški festival stripa (pop-kulture, zapravo):

Mera iz Aquaman-a. Au, brate File...  :| xjap

ridiculus

Za dobro jutro Sagiti...

...noćna ilustracija fenomenalnog John-a Paul-a Leon-a:

ridiculus

Ne znam kada i gde je ovo slikano, ali znamo da je delo Bernie-ja Wrightson-a:

ridiculus

Ooooo... fantastično!

Syd Mead, dizajn za Trona.  xjap

ridiculus

Svi bi trebalo da znaju čije su ovo slike, ali evo, u slučaju da ne čitaju svi starije američke stripove, ili da su možda suviše mladi: Barry Windsor-Smith.

Levo je Konan, i šteta je što Windsor-Smith (ranije samo Smith) nije ostavio dublji trag na percepciju Konana u popularnoj kulturi. Po ikonografiji i vizuelnoj reprezentaciji, prvo ide Frezeta, naravno, a posle verovatno John Buscema (sa Alcalom, ali i drugim, najčešće filipinskim, tušerima). Buscema jeste pripovedač najviše lige, ali po dizajnerskim sposobnostima - a ovde mislim na građevine, oružje, odeću, i sve tvorevine ljudskih (ili ne-ljudskih, ali inteligentnih) ruku - kao i po samom finišu nije mogao da priđe Smithu, koji je slikar prve lige.

Meho Krljic

Jutros sam video ove slike na tviteru i divio im se, ali nisam stigao da ih snimim i ovde upotrebim, omele me dužnosti. Dobro je da ima neko spretniji od mene  :|

ridiculus

Nije to spretnost... samo trenutni nedostatak obaveza...  :lol:

Cool Comic Art je profil na tviteru koji pratim i koji uvek ima nešto zanimljivo za videti.

Petronije

Odličan profil, svaka čast. Baš lepo osvežava feed kvalitetnim ilustracijama, u ovo mračno doba.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Meho Krljic

Evo nečeg ne mnogo ali ipak fantastičnog, makar po asocijaciji, jelte.

Naime, najnoviji projekat mog oca je da je uzeo sve stare knjige Žila Verna koje ima, rana ili prva srpska (a ja pretpostavljam i jugoslovenska) izdanja i prevode njegovih knjiga, pa ih skenira da bi ove po devedesetak godina stare knjige sačuvao od propadanja. Kako bi bilo čitljivije, on skenove protera kroz OCR softver, odabere font koji najčešće nije isti kao u originalu ali drži isti prored i margine i veličinu tako da su stranice praktično iste kao u originalu. Ima tu dosta posla ali ispadne lepo i čitljivo. Meni je vrlo zanimljivo da čitam te prve prevode i gledam kako se pravopis menjao od hiljadudevetstodvadesetih naovamo.

Najnovija knjiga koju je skenirao je novija, izašla je 1946. godine, dakle posle rata i izdao ju je Privredni pregled. U pitanju je "Pet stotina miliona beguminih" i razlog što smo na ovom topiku je da ovo izdanje ima i ilustracije rađene posebno za jugoslovensko izdanje, a koje je radio niko drugi do - Đorđe Lobačev.

Lobačevu je ovo verovatno bila sitna tezga i ovo su crteži koje je, slutim smandrljao za jednu noć, ali opet, Lobačev je bio BOG i on i kad radi na brzinu pravi stvari koje vredi videti. Nisu ovo sve slike u knjizi, ako nekog zanima nek se javi, poslaću mu PDF, ali evo malo kako je to izgledalo:

Mica Milovanovic

Mogao bi da nam pošalješ i naslovnice predratnih izdanja, ako ima lepe skenove...
Mica

Meho Krljic

Evo svega što je do sada skenirao. Nisu za plakat na zid ali vide se. Ove nalepnice koje vidite u gornjem levom uglu je lepio moj deda pošto valjda nije imao šta pametnije da radi nego da katalogizira knjige koje je kupovao  :lol:  Nažalost, izdavač ne navodi imena ilustratora tako da ne znam jesu li ovo preštampane naslovne strane nekih stranih izdanja ili domaća radinost. Raspon je od 1922. do 1935. godine.

scallop

Lepo. Ne krivi dedu. Nije imao skener. :lol:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

dark horse

Quote from: Meho Krljic on 07-04-2020, 09:13:07
ne znam jesu li ovo preštampane naslovne strane nekih stranih izdanja ili domaća radinost

Liči mi da je najverovatnije ovo drugo, sa tim kompozitnim naslovnicama koji prikazuju čitav sadržaj. To je tada bilo uobičajeno. I dobro se plaćalo.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Mica Milovanovic

Ovde imate dva izdavača. Odnosno tri, ako raučnamo hrvatsko izdanje, ali za sada ne bih ga komentarisao. To je druga priča...

Izdavanje "Celokupnih dela Žila Verna" započeo je poznati novosadski izdavač Svetozar M. Ognjanović 1922. godine.
Izdao je tri romana:
Gospodar sveta, Selo u vazduhu i Arhipelag u plamenu.

Sve tri imaju istu naslovnu ilustraciju, samo se razlikuju naslovi dela. Kao ilustrator potpisan je M. Šidlovski.
Verovatno Rus po nacionalnosti. Pronašao sam još samo dva bukvara iz 1935. za koje se navodi kao ilustrator.
Mada nisam detaljno istraživao.

Od 1927. godine izdavanje dela Žila Verna preuzima Knjižarnica Tome Jovanovića i Vujića iz Beograda koja je u periodu od 1927. do 1929. godine izdala ne manje od 28 romana. Ekonomska kriza 1929. izazvala je prekid izdavanja, koje je nastavljeno 1935. i do 1938. izdato je još najmanje 5 romana.

Karakteristika naslovnica ovih romana je vrlo slična stilizacija kao i naslovnica romana Svetozara M. Ognjanovića.
Ja mislim da je to radio isti ilustrator koji se sada potpisivao sa stilizovanim inicijalima М изнад Ш (koji mogu ukazivati na М. Шидловског). Поред тога, насловне странице два романа које су издате после 1935 године су практично исте насловне странице Светозара М. Огњеновића, само без потписа!

Ја имам доста ових романа, али далеко од тога да имам све и врло често су насловне оштећене...

Mica

Meho Krljic

Pa, da, i ove su dosta oštećene. Nema tu pomoći, stare su osamdeset i devedeset godina i preživele su par ratova i nekoliko preseljenja i nisu stajale baš u idealnim uslovima.

Kao što se vidi iz gornjih skenova, Arhipelag u plamenu je posle reizdao i beogradski izdavač i imao je sopstvenu naslovnu. Evo ispod, iz baš te knjige, reizdate 1935. godine, spiska svega što je ovaj izdavač izdao u okviru svog publikovanja Žila Verna:

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Boban

Quote from: Meho Krljic on 07-04-2020, 10:29:12
Pa, da, i ove su dosta oštećene. Nema tu pomoći, stare su osamdeset i devedeset godina i preživele su par ratova i nekoliko preseljenja i nisu stajale baš u idealnim uslovima.

Ja imam petnaestak od kojih je bar deset u perfektnom stanju.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mica Milovanovic

Bilo bi lepo uraditi skenove svih naslovnih strana i postaviti ih negde...
Mica

ridiculus

Ruski slikar Savva Brodsky:

Ilustracije za Peer Gynt, izdanje iz 1980.