Ja kad vidim batu ne mogu da odolim, izvinjavam se.
Ali, hajde, da se vratimo na temu onda, i to opasnih knjiga koje nisu pune muhara, nego otrovnog sadržaja.
Mislim da si me pogrešno razumela, ili sam se ja prejako izrazio, kada sma rekao "fašizam". Prilagođavanje javnog govora ne bi li se ispeglale određene društvene neravnine (što i jeste poenta "političke korektnosti"), nešto je što, po mom mišljenju, kod ljudi postoji već hiljadama godina - nije pristojno reći crncu da mu je koža crne boje, ili nije pristojno pisati o ljudskim psihološkim devijacijama i svinjarijama (tipa brutalne scene silovanja - mada je možda i time autor hteo nešto da kaže), ili nije pristojno reći da Zemlja nije u sredini sunčevog sistema i tako dalje, mada se za trend "političke korektnosti" može reći da je hvale vredan pokušaj da se pomire posvađane stranke, samo, po mom mišljenju, na potpuno pogrešan način. Znam ja da "u početku beše reč", ali prostim neimenovanjem društvene i socijalne džombe o koju se svi sapliću neće rešiti problem. Rasizam nije manji ako se reč nigger više ne koristi,primera radi. Zato, ne osuđujem političku korektnost, samo kažem da je nefunkcionalna tvorevina. I u Jugoslaviji je bilo politički nepristojno sentimentalno pričati o ustašama i četnicima (u javnom prostoru), pa vidi kako su se svi odjednom povampirili. Ali, toliko o tome, verujem da nam se mišljenja razilaze, mada bih voleo da čujem tvoje

Za knjige, romane, generalno, mogle bi se staviti marke, kao i na filmove, ali i to smatram nefunkcionalnim, iz mnogo razloga. Prvo bi bilo pitanje ko je arbitraran da kaže šta je šta, i da onda podeli odgovarajuće etikete, druo bi bilo kolikoj bi knjige, kao i filmovi danas, morali da se podvrgnu cenzuri a autocenzuri ne bi li se probile na određeno tržište... A rezultat bi opet mogao biti bizaran, kao kada vidim oznaku da "South park" nije za decu prek odvanaest godina, a neke daleko manje prljave i štrokave serije nisu za decu ispod 16 godina..