NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Objavljena dela DOMAĆIH autora

Univerzum u nevolji-Petra Rapaić i Nešo Popović Shonery

(1/1)

Anomander Rejk:

Anomander Rejk:
Dakle, i Univerzum u nevolji je pročitan, knjiga autora Nešo Popović Shonery i Petra Rapaić. Ocena na goodreadsu-4.
Univerzum je zabavna, vrcava, duhovita knjiga o nabeđenom mladom piscu koji se sprema da objavi najbolje napisanu knjigu na svetu, zbog koje će zapretiti implozija univerzuma. Naravno, univerzum ipak ne želi da implodira, pa će poslati jednu manje više nespretnu i iščašenu ekipu da tog mladog pisca, Mirka Pladunjalu zaustavi.
Prisutno je duhovito seciranje naše književne scene, kako bahatosti izdavača , tako i nabeđenosti, egoizma i sujete pisaca početnika, uz mnoštvo referenci na kompletnu društvenu stvarnost, od politike do rijalitija i mentaliteta naroda.
Kao čitalac, moram spomenuti da bih knjigu razložio na dve celine ( koje se prepliću i u knjizi nisu odvojene ), od kojih sam svaku drugačije doživeo.
Jedna mi je bila urnebesno zabavna, vedra i vrcava, a tiče se svemirske ekipe koja je pristigla na zemlju, i njihovih zemaljskih dogodovština  kao i pojedinih likova koje su upoznali na zemlji. Direktor mi je najači lik, legenda, tako se bre živi, važno je dobro pojesti, a ne baktati se s nekim odgovornim poslovima, ili još gore raditi svoj posao-ko normalan voli da radi? 😎mislim ako baš ne mora. Teri mi je super, blizanci isto, Terijeva reakcija na rijaliti jedna od najsmešnijih scena, super su mi likovi i Zorica i Jasmina, pogotovo Jasmina. Za ove likove i njihovu koncepciju-čista petica.
E sad, deo koji mi se  manje svideo je, paradoksalno, ,,glavna'' priča u ovoj knjizi koja se vrti oko Mirka. Ali mislim da je to više do mene subjektivno, nego do neke pogreške autora. Sve su to autori ok sklopili-muke pisca početnika, sujete, egoizam i svađe istih, namazanost u izdavaštvu/štampariji, ,,forumsko'' ludilo, malograđanština na književnim promocijama..sve je to u redu, ali ja sam sve to već na ovaj ili onaj način hiljadama puta čuo, ne samo čuo nego i  sam učestvovao u brojnim forumskim/književno/početničkim diskusijama😀tako da mi je to u tolikoj meri poznato da mi jednostavno ne izaziva više nikakvu reakciju-ni smeh, ni ljutnju, ni razmišljanje,ni negodovanje,  jednostavno je valjda posledica prezasićenosti tom temom. Što ne znači naravno, a verujem da će i biti tako-da neće velikom delu čitalaca upravo delovi sa Mirkom Pladunjalom i ti cirkusi oko književnog sveta biti najzanimljivi deo knjige. Čak verujem da hoće. Ali meni kao pojedincu bolje je leglo ono što sam  prvo opisao, za ovaj drugi deo-trojka.
Ukupno-četvorka. Iako književnost nije matematika, mislim da je realna ocena na kraju.
U svakom slučaju lepo je videti da domaći piscu pišu i naučnu fantastiku ( nema ih baš puno ), i to na jedan zabavan, zanimljiv i inteligentan način. Knjigu apsolutno preporučujem za čitanje.
Prikaz je što bi rekli ni po babu ni po stričevima, iskren, ali ako ja kao neko kome humor u fantastici baš i nije neka glavna sfera interesovanja niti me nešto preterano zanima ili oduševljava, imam dobro mišljenje o knjizi, verujte mi na reč da je vredi pročitati.
Eto toliko od mene, autori mogu ( ako žele ) slobodno da iskopiraju i postave ovaj prikaz gde žele.

Navigation

[0] Message Index

Go to full version