FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > FILMOVI

Šta sam lepo gledo, a da horor nije

<< < (1076/1082) > >>

Labudan:
Uhvatio A Beautiful Mind (2001) na TV-u, jbt još je luđe nego što sam mislio. Nači rekoh da su falsifikovali biografiju Džona Neša da bi prikrili da je radio za RAND, i to na ratnim i temama nuklearne destrukcije, za šta je i stvorena game theory.
https://www.rand.org/pubs/authors/n/nash_john_f.html

umjesto toga Neš je prikazan kao bleso mali što samo halucinira da sarađuje sa nekim američkim agentom, čita popularne časopise i iz njih izvlači rusku zavjeru i slično, to jest njegov rad za US government je maltene iluzija. U stvari Rand su u filmu preimenovali u Viler.

Ali sad vidjeh još gore od toga. Ko se sjeća scene u kafiću, kada momci hoće da priđu curama, ali ne znaju kako, jedna plavuša je kao najljepša, a ostale su slabije od nje. I Neš primijeni game teoriju na boys-girls situaciju, game teoriju koja se upotrebljava u hladnom ratu za nuklearni napad, i u nekim ekonomskim igrama.

I hajd i to što radi, nego potpuno falsifikuju Neša jer kao on primijeni cooperative game teoriju na cure. Iliti ako krenu svi na plavušu svi će izginuti i poslije ih ostale cure neće htjeti da budu druge po redu. Nego oni trebaju sarađivati, izignorisati plavušu i odmah otići drugim curama. Takva saradnja između njih proizvešće dobar rezultat za sve učesnike.

I hajd, je li ovo gejmteorijsko rješenje zaista učinkovito prosudite sami, ali to je cooperative game teorija, a Neš je postao poznat po NON-cooperative game teoriji, sasvim u skladu sa hladnim ratom i cut-throat tržišnom konkurencijom, samo eliminacija do jaja, kao što se moglo vidjeti u dokumentarcu koji sam postavio, čak je i izmislio igru koja se zvala "Fuck you buddy"

i onda Hollywood maskira njegovo učešće na radu s vojnim naoružanjem i nuklearnim MAD sistemom (mutual assured destruction), predstavi sve kao proizvod njegove bolesti (jedina istina je da je bio psiho), i povrh toga falsifikuje da se lik proslavio sarađujućim igrama a ne igrama u kojima hladnokrvno eliminišeš protivnike sociopatski.

I onda se juče pojavio i Spilbergov A.I. (2001) i isti fazon i ista godina filmske proizvodnje: kako predstaviti A.I. kao bezazlenu sentimentalnu stvar, kako mali robot da postane Pinokio i voli svoju mamu, a ono A.I. napravili da ne dozvole ljuckom biću da odlučuje oće li ispaliti nuklearku već da to učini mašina bez emocionalne zadrške, puki algoritam da odlučuje hoćemo li se pretvoriti u prašinu. Umjesto toga, Spilberg nam nudi neki dobroćudni AI, kuracpalac falsifikat, iako do dana današnje, a i nikad neće napraviti bilo šta drugo od jednodimenzionalnog Terminatora. Misim, Kameron je već zasro u T2, a ovi samo produžili

Accuphase:
Daj bre ne seri više seljačino opančarska, idi da juriš švabske pedere koji saleću radničku klasu na nekad "našem" i nikad više našem lepom plavom jadranu, u policajskoj uniformi dakako.
Ili još bolje, sedi u kamion i zakucaj se u mrskog nam neprijatelja, dojučerašnju braću.
Bez "da se ne ljubimo"!

Note(napomena)

Jok avatar nije alter ego...

Meho Krljic:
Čoveče, prekini da smaraš druge ljude ovde svojom agresijom. Imamo je dovoljno i od onih koji s vremena na vreme napišu i nešto interesantno.

Labudan:
COMING 2 AMERICA mi nekako razočarenje veliko, iako ne mogu reći da je kao stand-alone film loš.

Samo ovo nije EdiMarfi film. Njega iskreno kao i da nema. Čak i kad se pojavljuje u sceni to nije to.

U političku pozadinu bolje da ne ulazim, ajd što se fura demokracka partija ali film se zove Coming 2 America a u Americi se radnja dešava 15 minuta. Oni su čitavo vrijeme u Zamundi.

Ono malo što se dešava u Kvinsu to i objašnjava: zapravo je toliko socijalnih tenzija da se ne može napraviti PC komedija a za više nije bilo hrabrosti. Ili je produkcija sasjekla.

Tih 15 minuta su najbolji dio filma, ali sve ostalo je lošijeg kvaliteta, ne samo već viđeno nego nit smiješno nit zanimljivo.


Sličan utisak ostavio i BOSS LEVEL, gdje je Mel Gibson uludo protraćen, a sem njega ovo je EDGE of TOMORROW za siromašne. Sve je to ok al Kruz je odradio Kingpin level.

Meho Krljic:
Da, ja se sve nećkam da gledam C2A jer je dobio loše kritike svuda, a sad i ti to potvrđuješ. Baš bedak i žao mi da pokvarim divne uspomene na original...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version