Author Topic: Noćna Frajla  (Read 105820 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Biki

• 4
  • 3
Re: Noćna Frajla
« Reply #200 on: 03-10-2012, 01:25:11 »
iiihihihihihihi! Moja je Guzmanija!!!  :lol:  :| Odsad je zovem Guza!  8-)

Ovaj Steva genije za cveće.  xremyb

Jest ti lepa Guza svaka cast  :lol:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #201 on: 03-10-2012, 01:28:39 »
Ali kako kaže na netu da guzmanije posle cvetanja propadaju???  :cry:

Jel ti živa? I ti veruješ netu, to jest svakome. Ima garant ljudi sa strane da čitaju ovaj topik, kao da je nešto pametno. Svakako, bilo bi lepo ako bi ti se bokorila. Onda sačekaš malo, da izdanci puste i koji korenak, odlomiš (pazeći da "pelcer" ima žilu) pa rasadiš. Čisto zarad manjka suza ako matica krepa.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

• Guest
« Reply #202 on: 03-10-2012, 01:31:40 »
Pa živa, živa! I pušta lišće!  :!:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #203 on: 03-10-2012, 01:52:42 »
tako vam zavidim na svim tim lepim biljcicama . Ne da su lepe , nego su mnogo leeeeepe :lol:

Šta, kod vas u Kanadu mlogo ladno? Priznaj da te mrzi, priznaj!  :!:
Ne mrzi me , imam i ja biljcice , ali nesto me nece, osim te tvoje lozice sto si nasao pelcer napolju  xrofl . Imam na primer nekog Bendzamina ( tako se valjda vika" sta mu ne radim, pazim ga, mazim ga , zalivam, potkresujem grancice, a on nista , samo kuti . Kod nekog drugog bi vec bio do plafona, ovaj moj nit tamo nit ovamo. Ona orhideja sto sam vam se bila zalila , izgleda da je pocela da se okovrcava , stavila sam je na prozor. Ako procveta ima da napravim ovde zurku  :!:

'Oće benjamin tako da kunja. Ne voli direkt sunce, al' voli svetla. Međ svemu, najbolje volije svakodnevno orošavanje, fajtalicom. Tek da mu bude kao kod kuće. S oproštenjem, al' da pitam - jel đubriš ti to? On ima baš "kabaste" listove (ma koliko mali delovali), voli on i od bataka da jede.
Sad se ja tu nešto raspisujem k'o da diplomu imam, ali - biljke imaju svoj ritam. Kad naglo rastu, jačaju, i kad spavaju. Taj ritam se ponekad potrefi da je u fazi sa našim poimanjem proleće-leto-jesen-zima, češće ne. Kad potera, đubriti. Dobro, ajde, "prehranjivati". Kad stane, i ti ukoči. Neiskorišćeno đubrivo truje zemlju u saksiji. Imam neku sumanutu šefleru koja se ne pridržava ni svog unutrašnjeg sata. Digao sam ruke od nje odavno, a evo družimo se već 15 godina (kupila mi je žena od prve plate, ono kad se zaposlila za stalno  :) ).
Zalivanje - muka živa! To bi trebalo podvlačiti dokle god ima andrlajna. I koren biljke ima svoj "ritam", voli da se napije pa da se naspava. Ako je prst u saksiji mokar, ne zalivati.  I pre svakog zalivanja, proveriti. Vazduh u zemlji je bitan koliko i vlaga. Kaktusi vole suvo, trska i drezga močvaru. Sve ostalo je između.

Josephine

• Guest
« Reply #204 on: 03-10-2012, 01:54:18 »
ali ja sam i mislila da si ti diplomirani cvećar, stevo!!!  :lol: :lol: :lol:

Biki

• 4
  • 3
« Reply #205 on: 03-10-2012, 02:01:13 »
tako vam zavidim na svim tim lepim biljcicama . Ne da su lepe , nego su mnogo leeeeepe :lol:

Šta, kod vas u Kanadu mlogo ladno? Priznaj da te mrzi, priznaj!  :!:
Ne mrzi me , imam i ja biljcice , ali nesto me nece, osim te tvoje lozice sto si nasao pelcer napolju  xrofl . Imam na primer nekog Bendzamina ( tako se valjda vika" sta mu ne radim, pazim ga, mazim ga , zalivam, potkresujem grancice, a on nista , samo kuti . Kod nekog drugog bi vec bio do plafona, ovaj moj nit tamo nit ovamo. Ona orhideja sto sam vam se bila zalila , izgleda da je pocela da se okovrcava , stavila sam je na prozor. Ako procveta ima da napravim ovde zurku  :!:

'Oće benjamin tako da kunja. Ne voli direkt sunce, al' voli svetla. Međ svemu, najbolje volije svakodnevno orošavanje, fajtalicom. Tek da mu bude kao kod kuće. S oproštenjem, al' da pitam - jel đubriš ti to? On ima baš "kabaste" listove (ma koliko mali delovali), voli on i od bataka da jede.
Sad se ja tu nešto raspisujem k'o da diplomu imam, ali - biljke imaju svoj ritam. Kad naglo rastu, jačaju, i kad spavaju. Taj ritam se ponekad potrefi da je u fazi sa našim poimanjem proleće-leto-jesen-zima, češće ne. Kad potera, đubriti. Dobro, ajde, "prehranjivati". Kad stane, i ti ukoči. Neiskorišćeno đubrivo truje zemlju u saksiji. Imam neku sumanutu šefleru koja se ne pridržava ni svog unutrašnjeg sata. Digao sam ruke od nje odavno, a evo družimo se već 15 godina (kupila mi je žena od prve plate, ono kad se zaposlila za stalno  :) ).
Zalivanje - muka živa! To bi trebalo podvlačiti dokle god ima andrlajna. I koren biljke ima svoj "ritam", voli da se napije pa da se naspava. Ako je prst u saksiji mokar, ne zalivati.  I pre svakog zalivanja, proveriti. Vazduh u zemlji je bitan koliko i vlaga. Kaktusi vole suvo, trska i drezga močvaru. Sve ostalo je između.
Pazi Stevo kad si pogodio, ne djubrim ga. Sa cim treba da ga djubrim? Ti bataci pretpostavljam da su metafora za neku biljnu hranu.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #206 on: 03-10-2012, 02:35:56 »
I mi Ciganji imamo dušu, daj mu da jede! Imaš po supermarketima sigurno neka tečna đubriva. Kako on nije cvetnica, traži za lisno-ukrasne. Oni na flašici već napišu doznu - čep na litru, pet litara... Kažeš da dugo miruje, meni to znači i da mu je muka od iste saksije. Presadi ga u veću, za broj - što će reći nekoliko santimatara da je šira u prečniku, ne više. Ajd da kažemo, 5cm.  Ima veze sa bujanjem korena na uštrb rasta biljke.
Nikad ne škrtariti na zemlji-supstratu, oni jeftini su obično uskisla (pre toga samlevena) kora listopadnog drveća. Raznih hemija se tu posle izdešava, i dok supstrat bude zreo, biljka se otruje i krepa. To su oni "5Kg za 50din". Znači, mešavina treseta i gline. Izbegavati beli treset, 'oće tresetna muva da se zapati - što znaju svi koji koriste Florabellu, ili neke od Klasmann produkata  :-x  Ograničeno na potrošače iz Srbije, biće da je muka u lošem magacinskom prostoru dobavljača. Dal' vam se u stanu pojavljuju crne mušice, a nisu vinske? E, to je to. Larve grickaju koren, pa kad se izlegu lete uoči. Koristim i ja Klasmann, u principu je to dobar supstrat, ali nikad za setvu i šmrljave biljke.

D., ne zajebavaj, od svih diploma imam samo onu iz gimnazije, i marksizma. Cveće je način života  :lol:

Biki

• 4
  • 3
« Reply #207 on: 03-10-2012, 04:56:18 »
I mi Ciganji imamo dušu, daj mu da jede! Imaš po supermarketima sigurno neka tečna đubriva. Kako on nije cvetnica, traži za lisno-ukrasne. Oni na flašici već napišu doznu - čep na litru, pet litara... Kažeš da dugo miruje, meni to znači i da mu je muka od iste saksije. Presadi ga u veću, za broj - što će reći nekoliko santimatara da je šira u prečniku, ne više. Ajd da kažemo, 5cm.  Ima veze sa bujanjem korena na uštrb rasta biljke.
Nikad ne škrtariti na zemlji-supstratu, oni jeftini su obično uskisla (pre toga samlevena) kora listopadnog drveća. Raznih hemija se tu posle izdešava, i dok supstrat bude zreo, biljka se otruje i krepa. To su oni "5Kg za 50din". Znači, mešavina treseta i gline. Izbegavati beli treset, 'oće tresetna muva da se zapati - što znaju svi koji koriste Florabellu, ili neke od Klasmann produkata  :-x  Ograničeno na potrošače iz Srbije, biće da je muka u lošem magacinskom prostoru dobavljača. Dal' vam se u stanu pojavljuju crne mušice, a nisu vinske? E, to je to. Larve grickaju koren, pa kad se izlegu lete uoči. Koristim i ja Klasmann, u principu je to dobar supstrat, ali nikad za setvu i šmrljave biljke.

D., ne zajebavaj, od svih diploma imam samo onu iz gimnazije, i marksizma. Cveće je način života  :lol:

Druze Stevo hvala, poslusacu tvoj savet. Interesuje me samo razlog za siru saksiju. Da li mora da bude sira ili moze da bude i dublja, ili mozda bendzi tako raste koren u sirinu pa je to zato bitno? Pitam jer sira saksija zauzima vise prostora , a dublja ne.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #208 on: 03-10-2012, 08:06:16 »
jooooj!...o čemu vi u to gluho doba noći xnerd...o pitarima i cvijeću...ne bi li tama noći trebala u vama prizivati i buditi neke niže strasti? :twisted:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #209 on: 03-10-2012, 08:36:02 »
Evo ti, pa gledaj. Ali, ja mislim da će da cvetne najviše za nedelju dana.

Uploaded with ImageShack.us
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #210 on: 03-10-2012, 08:39:03 »
Pardon, izgleda da se pampur ne vidi najbolje.

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #211 on: 03-10-2012, 08:41:35 »
Koja je to biljka?

scallop

• 5
  • 3
« Reply #212 on: 03-10-2012, 09:08:10 »
To je vrsta Passiflore koju nazivamo Kvadra ili Drangularija. Ustvari Quadrangularia ili slično. To je najveća među Passiflorama, kao i mnoge među njima ima i jestiv plod, ova u veličini male dinje. Samo je mrko kejp da to može kod nas. Manja jestiva vrsta je marakuja. Imamo i nju, ali se kod mene samo fantastično lepo razgranava. Uopšte, Passiflore kad krenu teško ih je kontrolisati. Vode ih, obično, u krug, pa ih zovu i Hristov venac. Ove moje, kad ih pritegnem uz vođice (sve su puzavice), izgube bar tri okolna pupoljka. Ali, da to ne radim, završile bi na krovu ili, kao kod Seve, kod komšinice.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #213 on: 03-10-2012, 09:34:22 »
"Kristova kruna", da, tako je mi zovemo...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #214 on: 03-10-2012, 09:39:25 »
Nije važno kako je zovete, nego da li se odaziva.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #215 on: 03-10-2012, 09:46:06 »
Nije važno kako je zovete, nego da li se odaziva.
Pa moram priznati da ta biljka obično stoji na vrlo nepristupačnom mjestu, zabijena na vrhu neke zidine ili crkve. Jednom, kad sam bila mala poželjela sam je ubrati, i tako samo se verala ne pitajući se pri tome kako ću dolje. Kad sam je uspijela dosegnuti i kad sam se osvrnula prema provaliji koja me čekala na silasku, počela sam tuliti ko žalosna sova. Netko me valjda čuo jer se uopće ne mogu sjetiti tko me spustio dolje. Nisam je ubrala. Od tada, divim joj se samo iz daleka. Pa čak i onda kada je u više navrata bila sasvim dostupna mojim rukama.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #216 on: 03-10-2012, 10:08:03 »
Scallope,  :-|
Još samo i boju da joj vidimo.

Inače:
"The common name, passion flower, refers to the supposed similarity between the strange shape of the flower and aspects of the crucifixion of Christ. A monastic scholar, Jacomo Bosio, having been told of the plant by Mexican monks, published an account of the passion flower, La Trionfante e Gloriosa Croce in Rome in 1610, and even today descendants of Spanish immigrants in Peru, Mexico and the Caribbean call it ‘Flower of the Five Wounds’. In Christian iconography, the following connections are made: the three bracts at the base of the flower represent the Trinity; the five sepals and five similar petals represent ten apostles, Peter and Judas being absent; the corona of narrow threads represents the crown of thorns; the five stamens represent the wounds; and the three styles represent the nails used in the crucifixion".

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #217 on: 03-10-2012, 10:14:32 »
Mnogo lepo scallope. Šteta ako ne budeš uspeo da ufotkaš cvet.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #218 on: 03-10-2012, 10:19:52 »
Šta ti pada napamet, ja dežuram. A, tu smo još 26 dana.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #219 on: 03-10-2012, 10:22:25 »
Zar marakuja nije neko drvo?
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

scallop

• 5
  • 3
« Reply #220 on: 03-10-2012, 10:30:25 »
Wiki kaže - puzavica.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #221 on: 03-10-2012, 10:40:27 »
Onda sam ja pobrkao imena, al čini mi se da ima jedno drvo sa sličnim imenom. Drvo ima trnje, ima neki zeleni loptasti plod koji liči na mozak, plod nije jestiv nego je ustvari puno semenja a i iz njega curi nešto belo jako jako lepljivo, samo drvo kad se preseče je drečavo žuto.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

scallop

• 5
  • 3
« Reply #222 on: 03-10-2012, 10:44:04 »
E, to bih voleo da vidim. :!: :!: :!:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #223 on: 03-10-2012, 11:01:22 »

scallop

• 5
  • 3
« Reply #224 on: 03-10-2012, 11:04:42 »
Mogao bi da bude i durian, ali on je ogroman i - jestiv. Za one koji vole voće sa snažnim ukusom na beli luk. Jesam li vam pričao da sam zetu, na njegovu svadbu, nosio jedan i umalo me nisu izbacili iz aviona (dok sam se smeštao u sedište malo je napukao, pa su me spopale dežurne stjuardese).

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #225 on: 03-10-2012, 11:14:59 »
Uh, pregledah ceo komp u ubeđenju da imam negde sliku, međutim šipak, nemam  :cry:

To je to Stevo  xjap
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #226 on: 03-10-2012, 11:24:00 »
Bila je nekad prilično česta, služila kao živa ograda. Ne znam dal' je preostao još koji primerak u Mičurinovoj, kod igrališta.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #227 on: 03-10-2012, 11:26:41 »
ima je i kod ulaza u Botaničku baštu u Beogradu. Koga zvekne u tintaru, odmah će da otkrije novi zakon fizike. Mislim da su iz roda oraha, a u SAD ima čudo varijeteta. Tamo raste ili hrast ili orah (divlji i nejestiv, osim pekana).

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #228 on: 03-10-2012, 11:32:09 »
Koga zvekne u tintaru ( :-| ) zasigurno će verovati i da je kOkosov orah. Inače je dud.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #229 on: 03-10-2012, 12:31:16 »
Prvi put sam je video u šumi oko Instituta u Kamenici, tj tamo su je i oborili, pošto se razdivljala i krenula da guši okolno drveće, završila je kao ogrev. Al sam se oduševio drvetom, kontam da je kao živa ograda odlična kad se pravilno orezuje i oblikuje kuda da raste, a i odlična je odbrana od svega, ima trnja.
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

• 4
  • 3

scallop

• 5
  • 3
« Reply #231 on: 04-10-2012, 19:29:24 »
Specijalno za Barbarina - drvo marakuje. Za Stevu - to je ono sa dva lista što si rekao da kunja.

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #232 on: 04-10-2012, 20:19:22 »
 :shock: :shock:

Prelepa je  xjap
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #233 on: 06-10-2012, 17:30:57 »
Za Stevu - to je ono sa dva lista što si rekao da kunja.

Kol'ko vidim, ta dva lista i dalje kunjaju  :lol:
Ostalo je čista pojezija. Sad je jasno da ih je pametnije držatu u rel. manjim saksijama  :(

Nego, KvandraKvandra - koliko je svetla dobijala? Tačnije, direktnog sunca i s koje strane sveta? Nešto me kopka a ima veze sa iniciranjem cvetanja.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #234 on: 06-10-2012, 17:36:00 »
Ne stoji bogznakako. Spolja, u lođi, na istočnoj strani, ima direktno sunce samo par sati dok pređe iznad susedne zgrade i prejaši plafon lođe. Inače, pukla joj je spoljna opna, ima mnog crvene i ljubičaste boje, ali nisam siguran da će danas.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #235 on: 06-10-2012, 17:46:20 »
Zahvaljujem i čekamo razvoj  :!:
Ako je kao i ostale joj rod'ce, neće dugo trajati. To, da se ne zaglavi film u aparatu...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #236 on: 06-10-2012, 18:00:19 »
Tu sam, k'o D. sa snajperom. Nadam se da neće da letne tica, pa da mi zadrhti ruka.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #237 on: 07-10-2012, 07:10:20 »
Noćas okunulo. Jutros u sedam izgleda ovako.

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #238 on: 07-10-2012, 07:13:58 »

Barbarin

• 4
  • 3
« Reply #239 on: 07-10-2012, 09:40:56 »
Prelepo šta još reći!!!
Jeremy Clarkson:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #240 on: 07-10-2012, 09:43:11 »
A, kakav žipon ima? Ovaj Steva samo puca. :(

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #241 on: 07-10-2012, 09:45:45 »
Od veselja! Trebao bi i žipon da se nadigne.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #242 on: 07-10-2012, 10:05:05 »
Sda je na suncu, a nema vetra. Da ja dunem pod žipon?

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #243 on: 07-10-2012, 10:06:24 »
Sram te bilo!
 :lol:

pokojni Steva

• 4
  • 3
« Reply #244 on: 08-10-2012, 08:16:25 »
Svašta nešto, uglavnom sumanuto. Povrće.
Za Zoska i mene, džinovski osmoredac  :-|

http://www.seeds-gallery.com/sr/5-seme-povrca

scallop

• 5
  • 3
« Reply #245 on: 08-10-2012, 19:08:35 »
Ovo je ya uspomenu. Olindrala.

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #246 on: 08-10-2012, 19:13:26 »
Jeij! Virimo joj pod žipon! :!:

Kol'ko imala u prečniku? Jesi merio?

scallop

• 5
  • 3
« Reply #247 on: 08-10-2012, 19:26:48 »
10,5 cm.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #248 on: 08-10-2012, 19:29:08 »
Predivan  xflowy...

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena