DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA...

The Crippled Corner

<< < (2857/2909) > >>

crippled_avenger:
https://mashable.com/article/2022-soylent-green?fbclid=IwAR03Krlg_9ltSb0QlHYL0EaSQNqspgpeo6qvbAIqo5jxIs74o2PhaVhOBMM

Godina je SOYLENT GREENa, da vidimo dokle smo došli...

crippled_avenger:
DER HUND VON BASKERVILLE Karela Lamaca je adaptacija romana Arthura Conana Doylea snimljena u produkciji nacističkih filmskih studija 1937. godine i poznata po tome što je pronmađena u Hitlerovom bunkeru posle pada Berlina.

Bruno Guettner igra Sherlocka Holmesa ali slavni Doyleov detektiv uopšte nije protagonosta ovog filma što bi bilo revizionistički i zanimljivo da film ima jasniju priču i nekog drugog istinskog protagonistu. Film luta negde posle prve trećine uopšte uvede Holmesa a on tek u samoj završnici postaje bitan lik.

Jako je zanimljivo kako je u toku filma zapostavljena istraga. A pet nisu izgrađeni karkateri koji bi naterali publiku da naslućuje na osnovu njihovog ponažanja.

Plašim se da u filmu Karela Lamaca to sve što izmiče klasičnim postupcima u ekranizaciji Holmesa nije namera već greška koja nije kontrolisana.

* 1/2 / * * * *

crippled_avenger:
Olivia Newman ekranizovala je iznova svoj kratki film FIRST MATCH o devojci koja se uključuje u muški rvački tim u siromašnom crnačkom delu Njujorka i nameće se kao ključni deo ekipe. Sreću joj kvari otac koji ju je naučio rvanju a sada je upravo izašao sa robije. Isprva ne želi da komunicira sa njom ali onda se iznova vezuju preko ljubavi prema rvanju, sve dok njemu ne padne na pamet da mu ćerka učešćem u ilegalnim borbama donese početni kapital ili novac za vraćanje dugova.

Glavni lik mlade rvačice napravljen je jako zanimljivo. Ona nije u nekoj crno-beloj podeli, i ona ima svoje greške, svoje grehe i slabosti ali do kraja priče ipak uspeva da postane heroina kada sve to savlada. Elvire Emanuelle je izuzetna u glavnoj ulozi, kojoj donosi i jak karakter, i emociju, pa konačno i fizičku pripremljenost kad se akcija prebaci na strunjaču.

Yahya Abdul-Mateen II je karakterni glumac koji poslednjih godina ima i komercijalne uspehe te se iskreno nadam da se neće ofucati jer u ovom filmu sjajno prikazao lik oca koji je odavno erodirao kao ličnost, mučen svojim slabostima i porazima. Ovo je izuzetno ubedljiva karakterna uloga u kojoj Yahya uprkos slabiću kog igra ima energiju i izgled zvezde.

Konačno, Colman Domingo igra trenera u jednoj od onih "šerifovskih" rola koje traže stamenog crnog junaka dubokog glasa, sa puno razumevanja i autoriteta i tu tačku izvodi izuzetne.

Oliviu Newman sam zapazio kad je režirala seriju DARE ME, jednu od najboljih, i najbolje režiranih američkih serija poslednjih godina. Trik koji izvodi u filmu FIRST MATCH je da pravi jednu efikasnu old-school sportsku priču, kakvu znamo iz mase bokserskih filmova, sa tim jednostavnim pripovedanjem koje samo američki reditelji umeju da izvedu tako mišićavo, ali onda svemu tome dodaje neke lepe vizuelne ukrase i ubedljivu glumu koja je jako ozbiljna, ali nikada ne potopa osnovne energetske potrebe filma.

Čini se da FIRST MATCH sa tim svojim old school, maltene B-duhom, možda ni ne bi mogao da napravi neko čudo u bioskopima, ni ne znam kako bi bio tretiran, kao indie ili kao major film. Ali, kad su ovakvi filmovi pravljeni u staro vreme bili su major naravno. Srećom, tu je Netflix.

* * * 1/2 / * * * *

crippled_avenger:
EL DIPUTADO Eloya de la Iglesie je jedan od njegovih filmova iz tranzicionog perioda u kojima kombinuje quiqui film o mladim delinkventima sa viskontijevskom gay melodramom o starom levičarskom kadru koji konačno ulazi u politički mejnstrim, i njegovoj ženi koja je puna razumevanja kada posle kratkotrajnog boravka u zatvoru ponovo uđe u homoseksualne vode sa mladim rent-a-boyevima.

Rent-a-boyevi naravno ga prepoznaju i svoje usluge nude desničarima sa vezama u neraznontiranoj policiji koji kreću da prave mrežu za eventualno sramoćenje, hapšenje ili nešto treće. Međutim, momak koji je zaveo ministra  polako postaje deo njegovog ne samo tajnog već i bračnog života, kreće da se emancipuje sa njim, i nije više siguran da li želi da služi u slamanju perspektivnog političara.

Eloy de la Iglesia je francuski đak sa IDHECa pa možemo reći da EL DIPUTADO ima u sebi uticaj francuskog, a malo i italijanskog političkog filma tog vremena, sa užarenom melodramom punom strasti u centru ali relativno hladnim i kliničkim tretmanom svega toga.

Film ima stila, ima doduše jednu dozu polemičnosti koja je za današnje standarde malo usporavajuća ali kao delo svog vremena ipak nije previđe podlegao njegovom zubu.

* * * / * * * *

Labudan:

--- Quote from: crippled_avenger on 13-01-2022, 14:58:49 ---DER HUND VON BASKERVILLE Karela Lamaca je adaptacija romana Arthura Conana Doylea snimljena u produkciji nacističkih filmskih studija 1937. godine i poznata po tome što je pronmađena u Hitlerovom bunkeru posle pada Berlina.

--- End quote ---

totalno nepovezano, ali prošle godine pogledo Testament doktora Mabuzea i realno taj film je nikad aktuelniji od SNS-a do Trampa

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version