NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > VANZEMALJCI

NASA: Na Marsu ima vode

<< < (3/3)

Alexdelarge:

--- Quote from: "Axle Munshine" ---@Alexdelarge
Izostavio si datum... :lol:  :wink:
--- End quote ---


To je zato sto je hronologija krajnje nepouzdana. :wink:

Axle Munshine:
:lol:  :wink:

Alexdelarge:
Pronađena tekuća voda na Marsu

Naučnici pronašli dokaz o postojanju vode u tekućem stanju na površini Marsa.

Naučnici američke svemirske agencija NASA objavili su danas da su pronašli prvi dokaz postojanja tekuće vode na Marsu, što će, ukoliko bude potvrđeno, biti prvo takvo otkriće na tlu crvene planete.

NASA je objavila fotografije planete na kojoj se vide tamni tragovi koji se pružaju iz kratera Nju Njuton na južnoj hemisferi.

"Najbolje objašnjenje za fotografije na kojima se vide tragovi jeste da je u pitanju tekuća voda", rekao je glavni istraživač snimaka orbitera HiRISE Alfred MekJuen sa Univerziteta u Kaliforniji.

Pomnim posmatranjem je utvrđeno da se tamni "potoci" koji se vide na fotografijama koje je nedavno snimila američka sonda MRO (Mars reconnaissance orbiter), pojavljuju u kasno proleće, a nestaju u zimskom periodu.

Njegovo mišljenje deli i vođa programa istraživanja "crvene planete" Majkl Mejerkoji je juče na konferenciji za novinare koju je prenosila NASA, rekao da je "otkriven niz pojava koje upućuju na postojanje tekuće vode na Marsu".

Ranije ove godine naučnici su pregledali hiljade fotografija i suzili izbor na četiri pogodna mesta gde bi sledeći rover NASA mogao da sleti. Sada kada "imamo vodu", pravo mesto za sletanje je Gejlov krater.

(MONDO)

http://www.mondo.rs/s213869/Info/Svet/Pronadjena_tekuca_voda_na_Marsu.html

Black swan:

klasika

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version