NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > PARANAUKA
Milan Marjanović - Okultizam i esoterija (1923)
Mica Milovanovic:
Pripremajući se za razgovor sa Nemanjom Radulovićem, naleteo sam na ovu knjižicu...
U pitanju su predavanja koje je Dr Milan Marjanović održao u Zagrebu 1921. godine.
Knjiga je, inače objavljena u Zagrebu 1923. u izdanju "V I D"-a.
Je li neko čitao?
ALEKSIJE D.:
http://www.superknjizara.hr/index.php?page=knjiga&id_knjiga=100047129
Pročitaj ovo, ako već nisi. Najveći srpski filozof i metafiziačr, profesor logike i pisac prvog udžbenika logike u Srbiji... Možda ti nešto bude značilo.
Mica Milovanovic:
Jesam. Kažem ti da sam se pripremao za Radulovićevo predavanje... :)
Ja imam ovo izdanje iz 1922. Donosio sam ga na predavanje.
Inače i Radulović, a i još neki ljudi su mi rekli da je ova Marjanovićeva prilično retka knjiga...
ALEKSIJE D.:
Sigurno. Imajući u vidu stepen interesovanja kod nas, u to vreme, kao i pojavu teozofa, Blavacki, Štajner, Krouli i tsl negde u tom periodu, ne bi me čudilo kada bi se u novinama iz tog vremean ( izmedđu dva rata) našlo poprilično materijala koji ili propagira ili se bavi okultnim i ezoterijom u Kraljevini Jugoslaviji. Sad mi nešto stao mozak, ali ima neki Meser ili tako neko u 19 veku od koga sve kreće. Nešto je i Po o tome pisao. (izvini za ime, ali me stalno asocira na "Meseršmita" a znam da nije). Sve to je krenulo od tzv. "Magnetizma",kako je kod nas bilo popularno.
Ipak sam davno to čitao, kad me interesovalo zbog nečeg.
U svakom slučaju, moraću se dohvatiti starih brojeva Politike ili nekih novina pred rat.
Ghoul:
--- Quote from: ALEKSIJE D. on 31-05-2013, 16:08:09 ---Sad mi nešto stao mozak, ali ima neki Meser ili tako neko u 19 veku od koga sve kreće. Nešto je i Po o tome pisao.
--- End quote ---
mesmer.
mesmerizam.
pitanje je koje "sve" od njega kreće, jer svako ima nekog prethodnika, pa tako i mesmer (koji je udario brend na svoju ideju 'animalnog magnetizma').
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version