Author Topic: Sve srpske fanovske podele...  (Read 26022 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

• 3
Sve srpske fanovske podele...
« on: 20-04-2016, 12:26:06 »
Svedoci smo postojanja brojnih grupica uskih segmenata SF&F stvaralaštva.
I čak netrpeljivosti jednih prema drugima, nedolaženje jednih na manifestacije drugih i tako to...
Nema potrebe da navodim da je to detinjasto ponašanje koje svima škodi, ali gde bi Srbi umeli drugačije nego da unazađuju zajedništvo nadajući se da će "neprijatelj" crći pre njih. Ne daj bože da se pomene ili primeni reč SINERGIJA koja mnogo više i značenja i efekta nego prosti zbir delova.
Neki se vezuju za baš određene franšize (SW, ST, Tolkin...), drugi opet za ovakav ili onakav pristup.
Elem, možda bi bilo zanimljivo da pokušamo da vidimo kako je sve to išlo, odakle, počelo, kuda vodi i gde smo trenutno.
Recimo, Lazar Komarčić je imao nekoliko "odvajanja" u istoriji, pre svega dva koliko-toliko uspešna: srpsko društvo za naučnu fantastiku ABN-a a zatim i SCI-Fi udruženje i neka koja nisu nikada zaživela.
Ova razna udruženja za fantastiku cepkaju se prostom deobom brzinom kao bakterije... ja sam načuo neke modalitete podele, ali bi to bilo bolje da pobroje oni koji baš znaju precizno redosled i možda razloge usitnjavanja.

Zasad samo razgovaramo o svemu tome, pa su dobrodošle i sve glasine; a na kraju, pokušaćemo da sastavimo šematski prikaz raslojavanja, čisto, eto da imamo i taj podatak u vidokrugu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Sve srpske fanovske podele...
« Reply #1 on: 20-04-2016, 12:47:43 »
To razdvajanje postoji svuda. Ja ga vidim recimo u srpskim ronilačkim klubovima (i političkim strankama). Više je povezano sa ljudskom prirodom nego specijalno sa ljubljenjem fantastike. I amebe se dele, pa šta im fali..

Boban

• 3
« Reply #2 on: 20-04-2016, 13:43:17 »
Ma jasno da je to ljudska osobina... ali ajde da popišemo šta sve postoji i gde vezano za okupljanja fantastičara.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #3 on: 20-04-2016, 13:55:37 »
o tome kako se abn-ovo 'društvo' izdvojilo, tj. o razlozima za to, on sam je citiran OVDE:
http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=15081.0

dakle, misterije nema.

a zašto su se tika i filip izfvojili u svoj two-men-show, neka sami priznaju: bar jedan od njih ako ne i obojica ovde svraćaju...

Drakus

• 7
  • 2
    • Autostoperski vodič kroz fantastiku
« Reply #4 on: 07-05-2016, 19:46:50 »
Za okupljanja nekih, imaš klub Zmaj, mada se oni ni međusobno ne vole a kamoli sa drugima. Neki drugi se okupljaju u Confluxu i c2 i ova pretodna ekipa ih ne voli još i neke ranije inkarnacije Zmaja.

Što se tiče baš udruženja, pošto su iznad popisani samo SF ekipe, imaš od većih (u Beogradu) Valinor, Evenstar, i Mač i magiju, mislim da su se čak tim redosledom i delili.
LARP ekipe su brojne koliko ima i boja na paleti, i trenutno su u fazi svađe svaki sa svakim jer jedni hoće da se biju, a drugi da rp-uju, treći bi muljali nešto između, a četvrti bi samo da se dobro provedu...
Valhala u Novom Sadu je obnovila rad i ponovo su organizovali Dane Fantazije u aprilu.

Nisam siguran da li znam još neke značajne. Rekao bih grenadier, ali su oni više prodavnica nego klub.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #5 on: 19-08-2016, 22:27:42 »
Pošto sam bezbedno dovežen kući, dužan sam jedan post na ZS, a kako ima veze sa ovom temom, neka ga tu.

Između dva sela na B, a tu negde oko Progara imali smo ekskluzivni sinergisjki sastanak na temu kako i šta posle svega, a pre ostalog. Naravno da je roštilj bio dobar, ćevapi, dimljena svinjska rebarca i dve vrste roštilj kobasica. Paradajz salata je otišla, a kupus salatu sam vratio kući. Ne smem da napišem koliko piva nismo popili. Kao učesnici sa strane navratila je kobila Tara, jednom keru su se više svidele kosti od rebara koja su grickale dame, nego one koje sam ja oglodao do savršenstva. Dve mangulice sa prasetom su nas gledale popreko iz prikrajka. Ubio sam tri komarca, a ostali su pojeli mene.

Ne mogu vam ništa reći o donetim zaključcima (morao bih da vas ubijem), a i nisam nadležan. To će neko drugi. Pozdrav Lillit kao idejnom nosiocu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

solis

• 1
« Reply #6 on: 20-08-2016, 02:55:33 »
nije dosta sto ste zatvorili forum da sam morao da smaram loganjem da citam sad prebacujete i anaburek forum ovde? ako je za plan za sjebavanje foruma strava je

Drakus

• 7
  • 2
    • Autostoperski vodič kroz fantastiku
« Reply #7 on: 20-08-2016, 07:17:29 »
A tebi ako smeta da se logaš, ti nemoj. Nije da si mnogo koristan kada se loguješ.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #8 on: 12-11-2017, 10:02:34 »
Baš ništa neću da napišem.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

• 3
« Reply #9 on: 22-03-2018, 09:19:20 »
Evo, najnoviji biser: https://www.blic.rs/kultura/vesti/na-knjizevnu-tribinu-u-beogradu-dosla-je-samo-jedna-osoba-a-ova-dva-pisca-su-uradila/s4l015m

Bio sam i ja, okasnio pola sata, ušao na vrata i sagledao ogroman prostor gde je na pedeset stolova bilo zauzeto svega desetak sa po nekoliko knjiga. Sveukupno, prodavci i učesnici bilo je manje od deset ljudi; na samom ulazu sretnem čoveka koji me odvuče u kafanu udaljenu 20 metara i tu zaglavim. Ali nije to bitno... bitno je da se srpska fantastičarska scena i dalje drobi na nesastavne delove.
Gde je najavljeno ovo dešavanje... na fejsu u okviru nekih nadolazećih događanja. Art anima nije pomenula, mada svaku najbesmisleniju akciju "svojih" pulena u smislu izdavanja, događanja i samo razmišljanja naveliko reklamira. Art-anima postaje servis za nekoliko ljudi i izdavača u gradu; ostali ne postoje. Lazar Komarčić ima svoj krug zabave, frapantno je kako na dešavanja po gradu gde LK nije u funkciji organizatora maltene niko ne dolazi od redovnik LK posetilaca. Ja sam u protekle dve godine išao na nekoliko ovih skupova fantastičara po gradu i zaista je indikativno i dronjavo koliko jedni druge izbegavaju. Nevidljivi je otpilike jedini koji uspeva da pokrije većinu ovih stvari, ali on nastupa kada se događanje već zbilo.
Nedavno je Dorćol Platz pravio festival čokolade sa domaćim proizvođačima. Došli su svi bez obzira što možda svašta misle jedni o drugima. Na kraju, prodato je 7000 ulaznica jer je svako od njih maksimalno izreklamirao okupljanje.
Decenijama već pričam o neophodnosti sinergije fantastičara svih boja i zastava... znao sam i ranije da je uzalud, ali ovo je otprilike poslednji ekser u kovčegu. Nikad nismo uspeli da se dogovorimo i zakupimo npr. na sajmu 100 kvadrata za oibjedinjeni nastup svih izdavača fantastike iz regiona. Da se napravi štand koji niko kome je SF6F u srcu neće moći da izbegne. Nema toga, a nema više ni većine izdavača. Za ovu godinu je najavljeno bar deset okupljanja i ja se razmišljam da li na ijednom od njih da učestvujem. Da prodajem knjige u praznim halama, nastupam pred jednocifrenim brojem nezainteresovanih likova koji su se tu slučajno zatekli...
Nedavno me na kratko opsela ideja da i ja pravim jednom mesečno veliko ZS okupljanje, ali su me preliminarni razgovori sa potencijalnim učesnicima/saradnicima vrlo brzo ohladili od toga.
Ostaje nam sada da kao beli nosorozi sačekamo svoj red sa manje ili više batrganja.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #10 on: 22-03-2018, 10:00:49 »
Bila je najava te tribine. Hteo sam još jednom da pogledam fotografije učesnika da zapamtim. Juče sam je ceo dan tražio po FB, ali je više nije bilo. Dvadeset učesnika se moglo suočiti sa jednom publikom. Zar se i to može? Poljska doktorantkinja je popričala sa Goranom i Otom. Opet ćemo da najebemo u nekom Brajtonu.

Sad, mogao bih ja opet o uzrocima i posledicama, ali je postalo besmisleno. Opet ću ja biti kriv.

Boban pomenu priču o nevirtualnom ZNAKU SAGITE i nadam se da ga ja nisam obeshrabrio. To je jako dobra priča, ali ne sme da bude na osnovama jeftino, džaba i ne sme da bude "moj" projekat, nego "naš" projekat. Kad to postane, onda ćemo taj put napraviti. Boban je dobro primetio da na bednom tržištu svaka fraktalizovana grupica gura samo svoj priču, ali ni mi ne smemo da guramo samo našu (moju) priču. Meni sve više postaje svejedno, ali mi je nekako žao.

Boban

• 3
« Reply #11 on: 22-03-2018, 10:06:36 »
Vidi, sve što sam radio za domaći SF od samog početka radio sam po principu "naš"... ali kako je ko stasavao, odvajao se i sada imamo dvadeset "mojih"... na kraju ću izgleda i ja da postanem "moj".

scallop

• 5
  • 3
« Reply #12 on: 22-03-2018, 10:21:02 »
Ti si imao ogromnu šansu da budeš srpski Gernsbek, ali si se negde pogubio. Svi ti koji su otišli nisu bili spremni da se biju sa tobom, jedino sam ja budala koja istrajava i plaća cenu.

Boban

• 3
« Reply #13 on: 22-03-2018, 11:07:41 »
Tačno šest izdavača koji su svoje prve knjige zamišljali i dogovarali u okviru Znaka sagite, pre nego što su te knjige realizovane, odlučivali su da treba da krenu drugim putem... Nije valjda da sam ja jedini krivac?

Pa evo, Art-anima je svoje prve korake napravio u okviru foruma Znak sagite, čak je bilo i pregovora oko toga da postane urednik Znaka sagite i svašta nešto, ali čovek hoće da ima svoj forum, pa se to usralo zbog prevelikog moderiranja (niko normalan neće da učestvuje tamo gde ga svako malo neko briše) hoće da ima svoj portal, svoj časopis, svoju manifestaciju, na kraju je počeo da izveštava samo o aktivnostima njegovih drugara i bliskih mu izdavačkih kuća. Posećenost sajta mu je jednocifren broj ljudi dnevno. A i oni jedva da imaju šta više da vide. I nije on jedini primer...
Ali usitnjavanje je srpska kob, svi Nemci su sad u jednoj državi, svi Italijani, a samo Srbi imaju gomilu poludržavica sa tendencijom daljeg usitnjavanja. To je naš udus, bolje prvi u selu nego drugi ili peti u gradu. Na kraju će svako imati svoj portal, forum i grupicu navijačica.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #14 on: 22-03-2018, 11:29:18 »
Naravno da nisi jedini krivac. Ali svakako nisi jedini "pravac". Meni je prirodno da ljudi žele da budu vidljivi. Budući da imam previše vremena, ja sam idealan posmatrač. Nemam ambicija da se dokazujem, da budem izdavač, urednik, čak više nije zanimljivo ni da budem pisac, kad su svi postali pisci. Poslednji put kad sam smatrao da se kao izdavači i čelnici srpske fantastike možete dogovoriti propao je u Spomenkinoj kući mačaka. Najnoviji, kako se oko AVKF iscimavaju raznorazni ne bi li postali pojedinačno vidljivi. Počnu sa njima, pa dok kažeš keks, evo novog kružoka, bloga i šta ti ja znam. Da ne pominjem Bulevar knjiga BB koji me ubi trgujući sa knjigama koje u životu nisam video i nemam nameru da ih vidim.

Nego, reci ti meni šta sam ja skrivio, pa umesto sa svima njima rveš se sa mnom, evo već tri godine? I nemoj da kažeš da to nije tačno, jer se ZS raspada od tvojih diverzija protiv onoga šta ja pišem.

Scordisk

• 3
« Reply #15 on: 22-03-2018, 21:17:43 »
Evo, najnoviji biser: https://www.blic.rs/kultura/vesti/na-knjizevnu-tribinu-u-beogradu-dosla-je-samo-jedna-osoba-a-ova-dva-pisca-su-uradila/s4l015m

ahahaha, ajoj, boli me stomak od smejanja :D lepo ja kažem, ništa bez poljak(inja)! jebeš mi sve, oni se više zanimaju za našu kulturu od domaćih

Nada D.imić

• 3
« Reply #16 on: 22-03-2018, 21:28:07 »
To je naš udus, bolje prvi u selu nego drugi ili peti u gradu.

Evo idealne prilike da istaknemo razliku između stereotipa i produbljene percepcije stvarnosti, tj. razloga/uzroka određenog stanja ili odnosa. Citirano je stereotip. Ne zalazi u razloge stanja, samo konstatuje površnom osudom i etiketom i paranormalnim okolnostima ("usud"). Pravi razlog/uzrok je tvoja despotija na ovom mestu, nefer tretman članova, latentni sadizam koji ispoljavaš sa različitim intenzitetom i šovinizam. :) Vidiš razliku?

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #17 on: 22-03-2018, 22:43:30 »
jel ovo moguće... stereotipizujuća botovska mašina druge optužuje za stereotipe

misim, šab me gabri za Bobana i kakav je, al ovo je nevjerovatno

ubjedljivo dva dana bljuješ samo stereotipizacije i onda lupiš da to neko drugi radi

naš šta je najžalosnije u svemu ovome, što bolno dokazuješ da ne znaš ni šta književnici rade, šta zaista pisci stvaraju, sa čime i kako rade svaki dan. Ti prosto ne znaš šta pisac kao pisac čini, a ne da još pokušaš da sama budeš pisac.

Najiskrenije, ako ovo ne kontaš, ili bar intuitivno osjećaš šta je to uloga pisca - ti nikad nećeš biti pisac. Odustani, najdobronamjernija preporuka. Stvarno nisi ni nagovijestila da ovo bar nazireš. Piši propalo.

Ne razumiješ ni šta je onaj jadni Gul napisao, kamoli šta je patrijarhat, koja je uloga astronauta u priči, čemu on služi, jel on alter ego scenariste ili je to tvoj stereotip.

Kad takve stvari realno ne kontaš, a demonstriraš satima da ne kontaš - odustani. Nemoj više. Aj, eo moli te Bata.

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Boban

• 3
« Reply #18 on: 23-03-2018, 05:11:38 »
Reč za protekli dan je bila "stereotip"... pošto smo je savladali, idemo dalje.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #19 on: 29-09-2018, 11:04:50 »
Moram negde da se istresem. Ovih dana sam u sukobu na FB oko pitanja da li je TAMNI VILAJET 2 obićno đubre ili uporište domaće fantastike. Čak moje pisanje nije napadnuto, ali sam se osetio obaveznim da branim. I, naravno, umešao se i Boban i po običaju ne zna ništa drugo nego da bude prost. Pitam se kad će se naučiti pameti i da mora da opravda mesto u domaćoj fantastici koje mu pripada.

Boban

• 3
« Reply #20 on: 30-09-2018, 02:45:39 »
dakle, ne znam ništa drugo?
Zašto bi branio Tamni vilajet na mestu zvanom AVKF?
Zašto im dajete na važnosti uopšte reagujući na njihovo trtljanje?

scallop

• 5
  • 3
« Reply #21 on: 30-09-2018, 08:10:48 »
dakle, ne znam ništa drugo?
Zašto bi branio Tamni vilajet na mestu zvanom AVKF?
Zašto im dajete na važnosti uopšte reagujući na njihovo trtljanje?

Da li postoji neko drugi ko bi Bobanu mogao da objasni? Čim zinem njemu je to znak da uradi suprotno.

Berserker

• 4
  • 3
« Reply #22 on: 30-09-2018, 08:45:18 »
Dato im je na važnosti zbog toga što taj sajt prati ubedljivo najveći broj mladjih čitaoca i ljubitelja SFa u Srbiji, pogotovo u poredjenju sa ZS i Art animom. Kvantitet  će kad-tad proizvesti kvalitet, ta masa čitaoca krije u sebi i buduće kvalitetne stvaraoce ili kritičare, i makar zbog tih par procenata treba im pristupiti ozbiljno i dati argumentovanu kritiku umesto daljeg podbadanja čime Boban hrani trolove i hejtere koji su tamo prisutni. Ja sam probao malo smirenije da iskomentarišem i tamo o čemu se radi, a trenutno sam se bacio na ponovno iščitavanje TV2 pa ako me vreme posluži, napisaću neki laganiji prikaz iz ugla čitaoca (jer kritičar nisam), da probam na kulturan način da dam repliku.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #23 on: 30-09-2018, 09:16:55 »
Lepo je to, Berserker, ali napad na TV2 je bio izuzetno nekulturan, čak su i moji pokušaji da obrazložim TV2 u svetlu proteklog vremena proglašavani uvredljivim. Tekst anonimne kritičarke je bio organizovani "zločinački poduhvat".

Boban

• 3
« Reply #24 on: 30-09-2018, 09:42:04 »
A oni su svi odreda stali iza prikaza te anonimne kritičarke, bez da je iko od njih i video knjigu. Dakle, oni si a priori bili iza "svoje" kritičarke.
To je toliko jadan i neargumentovan pristup, klinačka napaljenost koja ne vodi nikuda.
Moja ljutnja je usmerena isključivo na one koji vode tu grupu, ma koliko velika bila. Ja sam im dao ogromnu podršku na početku, bio je dogovor da se oni uključe u rad ZS-a, sajta i časopisa, reklamirao sam ih na sajmovima, u časopisu, poklonio knjiga domaćih autora u vrednosti od 1000 evra da dele na Tolkindanu i drugim manifestacijama gde učestvuju... i nisam tražio zauzvrat da hvale moj rad niti bilo šta slično, pa bar ljudi koji me znaju duže vremena nemaju dilemu oko toga. Dakle, jedino što sam ja očekivao jeste dostojanstven tretman onoga što radim i što sam radio, a ovo što sam dobio je najniži mogući oblik pljuvačine i to nije slučajno tek tako, kao što ljudi misle.
AVKF namerava da postane vodeća grupacija fantastičara u svemu. Imaju i forum, mada su jasno rekli meni da neće pokretati forum, planiraju izdavaštvo i "antologije" domaćih priča, autorima se obećava pomoć u objavljivanju ali se traži lojalnost i tako dalje... Napad na temelje objavljivanja domaće fantastike u nas je otprilike dirigovan iz dva razloga: prvo, omalovažavanje svega što je bilo pre; drugo, njima bi najviše na svetu odgovaralo da sam ja reagovao ispod tog teksta jer tako dobijaju na važnosti, prikupljaju i zabavljaju svoje članove, a na kraju se svodi da je to samo jedno moje mišljenje kao što je i te anonimne autorice koja se verovatno sama javila da zapljune TV2 jer su se osetili dovoljno jakim da krenu na takve stvari. Zato ja nisam ni reagovao na samom AVKF nego na privatnom Šarčevom profilu i to je to... ubrisao sam se sa svih njihovih aktivnosti i njih sam maknuo iz svog vidokruga.
Svestan sam da je njih mnogo, da su mladi i da je pred njima budućnost... i takođe sam svestan da im moj prezir ništa neće značiti, ali to je sve što odsad mogu dobiti.

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #25 on: 30-09-2018, 12:07:16 »
Ovih dana sam u sukobu na FB oko pitanja da li je TAMNI VILAJET 2 obićno đubre ili uporište domaće fantastike.

E, ovo je nešto novo za mene.
Koliko god danas to čudno zvučalo mlađima... moj angažman na društvenim mrežama završava se posetama ovom forumu.
Mogu da preguram dan, a da ne okaćim nigde ni jednu svoju veliku misao, kao ni fotografiju nečega što mi se zateklo u kuhinji. Može se i tako, verujte. Zdraviji sam i bolje se osećam.
Ali... Napasti ZS 2 kao šit - voleo bih da pročitam argumente. Dajte mi link, molim vas - smatrajte to uslugom neobaveštenom rođaku iz provincije.
Jer moram da pročitam kako se može pljuvati zbirka u kojoj su priče  kao  BEGUNCI, KRV  (!!!!), ili SLOVENSKA  (!!!!!) Ili JEKA, ili DAN MITRE. 
Na stranu što tu ima i jedna moja, meni posebno draga priča.
Pa ako sam dobro razumeo da se napada baš TA ZBIRKA - dajte mi link, da upoznam te mlade snage na kojima svet ostaje.
Ako sam sve dobro razumeo, popišam se na svet koji na njima ostaje...

Boban

• 3
« Reply #26 on: 30-09-2018, 12:11:35 »
Iz mog ugla – Tamni vilajet 2
Željka o antologiji domaćih SF priča, „Tamni vilajet 2“
Željka Nešić  /  23/09/2018         

Pre desetak dana, potpuno slučajno (a bolje da nije), u ruke mi je dospela zbirka naučnofantastičnih priča, „Tamni vilajet 2“, antologija iz 1992. godine. Očekivala sam 500 stranica zabave, a šta sam dobila? Čir na želucu, verovatno.
Da se ne lažemo, bilo je tu nekoliko finih pričica, lepo zaobljenih, pitko napisanih, sa dobrom temom i razradom iste, ali to nije bilo dovoljno da me spase gorušice zbog ostalih koje su – antologijske? Neke sam bila prinuđena da čitam ponovo, u pokušaju da proniknem u smisao istih, ali se na kraju ispostavilo da su besmislene.
Takva je „Cenjeni“ Zlatka Nagliča, napisana u epistolarnoj formi, gde junakinja putuje kroz vreme – čitajući knjige? Zapravo, uopšte nisam shvatila zašto putuje i gde putuje, a dva puta sam je pročitala. Koja je poenta te priče? Mislim da ju je autor odlično prikrio. Možda je to cilj, otkud znam.
Definitivno su se autori ovih priča potrudili da sakriju mnogo toga od nas, čitalaca. Humor, recimo. U priči „Slovenska“ Dragana R. Filipovića, mogla bih da se zakunem da sam negde spazila humor, kako stidljivo promalja ćelavu glavu, u nekom redu besmislenog teksta, dugog kao gladna godina. Šta je Dragan pokušao sa tom pričom – mogu samo da naslutim. Sve te neke paralele koje je povukao, pa ih uspešno iskarikirao do neprepoznatljivosti, dovele su do totalno konfuzne priče koju je teško pratiti. Dobro, nisam u toku, možda postoji takav žanr fantastike.
Takođe, u priči „The only thing I feel“ Nevena Jovanovića, humora ima u nekim traljavim naznakama. Bar se nadam da je humor u pitanju, jer rečenicu „Pljusak je vrištao kao svinjče“, ne smem ni da zamislim u nekom, iole ozbiljnijem tekstu. Osim te tako upečatljive rečenice, u priči ima još svega i svačega: iskvaren ruski, novi nazivi za sve što postoji (gradpojezdmetro-metro) koje niti pročitati, niti izgovoriti; radnja, poput humora – nevidljiva, a kraj srezan, na brzinu odrađen i nedorečen. Da postoji „Zlatna malina“ za priče, ova bi se priča visoko kotirala.
Jedan od boljih kandidata za gore pomenutu nagradu je i „Begunci, krv“ Ilije Bakića. Naš Ilija je smelo opisao krompir kao „skočanjen“, glavnog odraslog junaka kako se češe po „guzi“, a zube mu – „kao da je pušio petarde“. Inače, priča je, kao, ozbiljna. Stil pisanja je… pa, ne bih ja to više čitala.
Sa druge strane, Basarin stil pisanja je odličan, ali mi je njegova priča „Klaus Fon Klosovski – Tri dimenzije sanjanja“ – nepotpuna. Proveo nas je kroz razgovor sa Jungom, trening i pokušaj dostizanja treće dimenzija, što čini veći deo priče, pa preko neke imitacije Danteovog pakla do, konačno, same treće dimenzije gde je stupio u filozofsku raspravu i… U suštini, to je to. Ostaje par pasusa objašnjenja da je tu nagoreo pergament. Prazno.
Priča „Veliko vreme“ Vladimira Lazovića mogla je da bude odlična, ali zaista, samo da autor nije uspavao čitaoce bezbrojnim činjenicama iz alternativne istorije Srbije, Rusije, Francuske. Cele Evrope! Dobro, ne sve, ali nas koji istoriju nismo čitali ni kada je trebalo – nas je uspavao. Šteta.
Rok Blenkuš i njegova priča „Sutrašnjica“… Pokušala sam da se setim o čemu se uopšte u njoj radi, ali nisam uspela. Krenula sam ponovo da je pročitam, bacila pogled na svoje beleške i odustala. Zapisala sam: “Potpuno nečitljivo, nejasno, bez ideje“. Dovoljno da je više nikada ne pogledam.
Odgovor na pitanje: “Šta ima u Šapcu na vašaru?“, opširno nam daje Vesna Gorše u svojoj „Zak Odmetnik i Belzebub Lutkar, lopovski mag“. Između nabrajanja svega i svačega, rekla bih da ima i neke radnje, ali je dobro skrivena. Rekoh već da su naši pisci stručnjaci u skrivanju onoga što mi, čitaoci, treba da otkrijemo. Ovde se čak nisam ni potrudila da u beskonačnom spisku nađem niti nečega drugog.
Slobodan Ćurčić je uspeo da upropasti svoju priču „Na kolenu Jude“ – filozofijom. Znam, filozofija je dobrodošla, ali kada neko zna. Ovako je priča, koja je imala zanimljiv tok radnje, postala – psihodelična fantastika – prepuna asocijacija i neshvatljiva.
Opet, kod Bobana Kneževića, autora „Ljudi ne ubijaju svoje sestre“ i urednika ove zbirke – nema psihodelije. Sve je jasno, pa čak i to da, dok je u narativnom delu siguran, dijalozi opasno škripe. Posebno iritantno u njegovoj priči je to što je ponovio reč „sekica“ isuviše puta.
Darko Macan u priči „Teksas Kid, moj brat“  nas je odveo u svet stripa. Iako ta priča nije moja šoljica čaja, moram da priznam da zna da konstruiše rečenice. Svako slovo i svaki znak su na svome mestu… I to je sve. Priča mu je prazna. Jednostavno, nema žara.
Konačno, posle gomile priča koje želim što pre da zaboravim, iako su antologijske (još uvek se čudim tom detalju da su zbirku nazvali antologijskom), došli smo do onih nekoliko, pomenutih na početku. To su:
„Kuća na brdu“, Goran Skrobanja
 „Balada o Safikadi“, Željko Jungić
 „Dan Mitre“, Radmilo Anđelković
 „Jeka“, Zoran Jakšić
 „Tragovi“, Veronika Santo
Poslednju moram da izdvojim jer je Veronika maestralno opisala unutrašnju borbu sa samim sobom i poraz ( u toj borbi, čini mi se, nikada i nema pobednika). Pored toga, priča ima svoju dinamiku i atmosferu. Priča koju je bilo uživanje čitati.
Da nije bilo ovih 5 priča koje su, svaka na svoj način, dobre i mogu da se čitaju, a da se ne stvori gorušica ili, nedajbože, čir, hemoroidi, pa čak i bubuljica na nosu , knjiga bi bila dobra samo za – pod sto, kad se klima. Ako je ovo bilo najbolje od naše fantastike u tom momentu, onda bolje da je nismo uopšte imali. Ova zbirka deluje kao da su priče skupljene pomoću „štapa i kanapa“. Jedno drvo je umrlo zbog ove knjige. Molila bih da se misli o tome kada se sledeći put kvantitet stavi ispred kvaliteta.

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #27 on: 30-09-2018, 12:12:10 »
Hvala ti!

Nada D.imić

• 3
« Reply #28 on: 30-09-2018, 12:24:31 »
Evo, objasniću ja.

Kada se već nabraja šta je učinjeno za mlade sa AVKG-a, koliko im je knjiga dato i u kojoj vrednosti i ŠTA je od njih OČEKIVANO: to je stalna greška (i grešnost) prema mladim autorima i fanovima koja se ovde ponavlja evo već decenijama. Ispada da se ovde mladi ne pomažu da bi se održao ili razvio korpus mladih SF pisaca i nastavila žanrovska tradicija, već da bi bili kontrolisani (rekla sam više puta zašto i kako kontrolisani, pa ovom prilikom neću da ponavljam, osim ako vas iznimno ne interesuje). Zato se i ovde ugasilo dosta projekata koji su uključivali mlade i zato ovde nema mladih.

U prirodi je mladih da se bune, otimaju kontroli, pronalaze svoje pravce i puteve, pa makar to značilo da će demolirati puteve koje ste vi gradili. Ali, eto, umesto da se ta njihova potreba razumeva i, čak, stimuliše, bez obzira što ugrožava ono što ste vi stvarali, jer reč je o kreativnom procesu koji, kao što vidimo, ne može da se kontroliše ni zaustavi, ovde se uporno ulazi u sukob sa mladima, piša se na svet koji na njima ostaje, brišu se iz vidokruga, umanjuje im se doprinos itd.

Ja bih, na vašem mestu, prestala da se plašim za svoju zaostavštinu. Ona je već čvrst deo korpusa SF stvaralaštva i ako je mladi preispituju i kritikuju to je iz stvaralačke, ne destruktivne, namere i energije.

Najveći savet? Opustiti se i suspregnuti ego. Batrganje ne vredi, mladi su jači i energičniji. Pustiti da proces teče svojim tokom. Vaši putevi i služe da ih mladi demoliraju, kao što će i putevi današnjih mladih služiti da po njima uriniraju neki budući mladi. Na kraju, sve je to deo istorije.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #29 on: 30-09-2018, 12:30:43 »
Mnogo je inspirativnija kasnija rasprava. Oops! Nije napadnuta moja priča, ali to me nije sprečilo da reagujem. Ukratko, pobedilo je "demokratsko pravo" AVKF na kolektivno mišljenje.

Nada D.imić

• 3
« Reply #30 on: 30-09-2018, 12:33:36 »
Iz mog ugla – Tamni vilajet 2
Željka o antologiji domaćih SF priča, „Tamni vilajet 2“
Željka Nešić  /  23/09/2018

xrofl

Da li je moguće da je neko naseo na ovaj prikaz? Pa autorka se fokusirala na loše u izdanju (u stvari, izgleda - loše u sebi). Dosta je ličnog i nezadovoljnog ugradila u ovaj prikaz. Dopalo joj se nekoliko priča koje je ostavila za kraj, a nije ih prikazala ni u jednoj jedinoj rečenici? Zar vam to ne govori nešto? Nadrndana i napucana hormonima omladinka urinira po izdanju (bez obzira koliko godina ima, zvuči kao tinejdžerka) jer joj se, eto, može i jer će tako privući pažnju. I uspelo joj je. Uozbiljite se, vaše vreme da budete tinejdžeri je odavno prošlo. Lol

Opustite se, damn. Pustite mlade da rade ono šta mladi rade.

Boban

• 3
« Reply #31 on: 30-09-2018, 12:41:33 »
svima bi nam bilo lakše kada bi ti pročitano mogla da razumeš i posle komentarišeš bez tendencioznosti u kojoj se gušiš.
Šta sam a tačno napisao da očekujem? Gde sam ja napisao da hoću ikoga da kontrolišem? Ti imaš problem kad god ti neko kaže šta bi trebalo da uradiš ti to doživiš kao pokušaj kontrole.
Zar je tako mnogo što sam očekivao da jedan AVKF (nebitno koliko i kakve ima moje zasluge u njegovom uzdizanju) ne dozvoli jednu ovakvu neargumentovanu tendecioznu besmislenu pljuvačinu. Nigde i nikada nisam tražio ni hvalospeve ni zahvale, samo da ne bude ovakvih niskih udaraca. To nije moja želja da ih kontrolišem, to je sad vidim nerealno očekivanje da stvari mogu biti normalne. Ne bih imao ništa ni protiv negativne kritike te knjige, ali ovo je golo govno od prikaza. I kada ja pitam čime sam zaslužio da dobijem golo govno od prikaza (dakle, ne negativan prikaz) ispada da sam ne znam šta i da hoću da ih kontrolišem jer, eto, oni imaju slobodu.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #32 on: 30-09-2018, 12:41:55 »
Niko nije naseo. Rasprava je bila o mestu koje je zauzeo AVKF braneći tekst. Većina portala se distancira od tekstova koje objavljuje, pa sam zaključio da se radi o sinhronizovanom napadu na najrelevantniju zbirku sa domaćim fantastičnim napisima, a posebno na Bobana.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #33 on: 30-09-2018, 12:47:20 »
Usput, D. je opisala inkriminisani tekst gotovo istim vokabularom kao Boban.

Boban

• 3
« Reply #34 on: 30-09-2018, 12:47:37 »
Najgore u svemu je što je "prikazivačica" pronašla pet odličnih priča, dakle pet od 13 je fantastičan procenat dobrih priča, to su sve novele, neke gotovo kratki romani. Ta knjiga i po njenim kriterijumima ima stotine stranica za uživanje u čitanju, ali je sve to uspela da uvije u oblandu negativizma i da hiperpotencira stvari koje joj se nisu dopale, da pljuje ono što ne razume (nikad u životu nije čula za Paklenu pomorandžu i ne zna šta je to značilo za našu generaciju pa priču urađenu u tom univerzumu omalovažava jer nema dovoljno humora)... koliko retardiran treba da budeš da se smeješ na Paklenu pomorandžu?

Nada D.imić

• 3
« Reply #35 on: 30-09-2018, 12:49:05 »
Najgore u svemu je što je "prikazivačica" pronašla pet odličnih priča, dakle pet od 13 je fantastičan procenat dobrih priča, to su sve novele, neke gotovo kratki romani. Ta knjiga i po njenim kriterijumima ima stotine stranica za uživanje u čitanju, ali je sve to uspela da uvije u oblandu negativizma i da hiperpotencira stvari koje joj se nisu dopale, da pljuje ono što ne razume (nikad u životu nije čula za Paklenu pomorandžu i ne zna šta je to značilo za našu generaciju pa priču urađenu u tom univerzumu omalovažava jer nema dovoljno humora)...

Najgore u svemu je što ti ne shvataš da je to tipičan tinejdž potez. Objasnila sam zašto se fokusirala na loše - zastani, udahni, pročitaj šta sam napisala. Već si dobio odgovor na ovaj komentar.

Inače, imam iskustvo sa pokušajima kontrole na ovom mestu. :)

Kako ti ne zazvuči malo bezveze to što koristiš kao argument? Ja sam im dao, pružio, pomogao, a oni mi tako vraćaju? Ako si im dao sa očekivanjem da ti vrate, onda si probao da ih kontrolišeš. Ako imaš ovako snažno negativnu reakciju na ono čime ti vraćaju, a ne dopada ti se - pokušao si da ih kontrolišeš.

Realno, zrelo je i etički ne očekivati baš ništa ako su pomoć i komunikacija bili iskreni. Ali, eto, ti uvek imaš očekivanja, kola ti se slome na njima, sve se raspadne, a ti kreneš jovo nanovo.

Pa šta i ako su napali Bobana sinhronizovano? To treba da mu laska i tome treba da se smeška. Neću mu objasniti zašto. Valjda će do osamdesete godine da shvati zašto, ako nije do šezdesete.

Boban

• 3
« Reply #36 on: 30-09-2018, 12:51:06 »
možda tebi, koja apsolutno ništa nisi postigla u životu i nisi se ostvarila niti na jednom jedinom polju može da laska kada te ljudi sinhronizovano napadnu, ali razumi da ima i nas kojima to uopšte ne treba u životu.
Da li si u stanju da razlikuješ "očekujem da zauzvrat uradite to i to" i "očekujem da ne konstruišete laži protiv mene"...

Nada D.imić

• 3
« Reply #37 on: 30-09-2018, 12:57:49 »
Pa dobro, za mene bar ima još vremena. :)

Trenutno iz tebe govori nerazumni ego. Pročitaj opet šta sam napisala kada ti ego ode na spavanje: ne možeš ništa da očekuješ. I mladi su ti to pokazali i dokazali. Što je najgore - ne možeš ništa ni da učiniš tim povodom. Tvoja je zaostavština deo žanrovskog korpusa i skinula je gaće pred nekim novim klincima. Od njih ne možeš da očekuješ ni poštovanje ni istinu ni dobru nameru. Mislim - možeš, ali onda ti ne vredi što si ti "nešto postigao u životu i ostvario se na željenim poljima" kada se ovako nerazumno ponašaš.

Sada možeš samo da besniš, vređaš, bacaš nameštaj naokolo i nastavljaš da povređuješ ljude bezveznim izjavama.

Nada D.imić

• 3
« Reply #38 on: 30-09-2018, 13:02:54 »
Btw, dosoliću ti malo na ranu, jer ipak smatram da, posle svega, imam pravo na to: zapaziću samo da se karma vratila da te ujede za dupe. Da si mlade drugačije tretirao, drugačije bi ti se vraćalo. Ali, eto, bar u tom domenu, za tebe nije kasno. :)

Boban

• 3
« Reply #39 on: 30-09-2018, 13:12:17 »
ali nisu to bilo koji mladi, nego oni koji su u nekom trenutku svojih apsolutnih početaka bili radi da sednu za moj sto i da zamole za pomoć.
OK, možda to tako ide kako ti kažeš, ali to nikako nije moja krivica.

Možeš da me soliš koliko oćeš, na mojoj duši rana nema... sve nekad napravljene su zarasle, a koža sad otvrdla pa se nove i ne stvaraju.

Nada D.imić

• 3
« Reply #40 on: 30-09-2018, 13:15:43 »
Usput, pomoglo bi i kada bi prestao da se samosažaljevaš.

Ako ti fali drame, napiši jednu.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #41 on: 30-09-2018, 13:29:52 »
Stalno smo u toj drami. Uvek će kukumavčiti zbog sebe, a nikad zbog nekog drugog.

Nada D.imić

• 3
« Reply #42 on: 30-09-2018, 13:33:30 »
Da budemo fer - i vi to često radite...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #43 on: 30-09-2018, 13:59:22 »
To bi morala da dokažeš i nemaš nikakve šanse. Ja sam generički altruista i sve greške koje sam u životu napravio bile su zbog drugih, a ne zbog mene. Ti si najbolji primer, jer podržavajući tvoje prisustvo, zamerio sam se nekim osobama do kojih mi je više stalo. I sada, podržavajući Bobana ja sebe izlažem različitim neprijateljima Bobana.

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #44 on: 30-09-2018, 14:07:11 »
Stalno smo u toj drami. Uvek će kukumavčiti zbog sebe, a nikad zbog nekog drugog.

Evo na prvu loptu, kukumavčiću zbog drugog. Zadržavam pravo da opširniji odgovor pošaljem sajtu na kome je prikaz izašao.
Prvo, drago mi je zbog onih pet ili koliko već priča koje mlada dama ocenjuje kao vredne. Šta više, slažemo se za te priče.

Ali BEGUNCI, KRV  i SLOVENSKA... Tu imamo priče koje je moja generacija razumela u momentu, onda kad su se pojavile. Takve kakve su, bile su prihvaćene, postale su etalon. O, da.
Govorim o mojoj generaciji.
Ali, ako neko ponese utisak kao mlada dama posle BEGUNCI, KRV ... Onda uopšte ne živimo u istom univerzumu, prikazivač i ja.
Bio sam mator kad sam to čitao prvi put, a sećam se - peckalo me u očima. Za mene, vrhunski dokaz da me  udarilo to što sam pročitao.
Ako današnja generacija to oceni kao mlaćenje prazne slame - pa,  to vise govori o mlađoj generaciji.

Nastavak svakako sledi.

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
    • IP Tardis
« Reply #45 on: 30-09-2018, 15:23:01 »
Ja bih molio da ako budeš pisao uopšte, odgovor objavimo prvo na sajtu Emitora ili Znaka Sagite, a na AVKF ako baš misliš da će ima ikakav pedagoški učinak.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #46 on: 30-09-2018, 16:38:49 »
ipak smatram da, posle svega, imam pravo na to

ne možeš ništa da očekuješ

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #47 on: 30-09-2018, 19:58:11 »
Elem, ako se bude nastavljalo s odgovorom, onda bi ipak trebalo da se nastavi kako treba, a ne ovako. Jer odgovor je u rangu same kritike, što nikako nije dobro.

Prvo se pretpostavlja da je pisac kritike nekakav predstavnik čitave generacije, a onda se na osnovu toga zaključuje da čitava generacija nešto ne doživljava. U stvari, ako čitava generacija to ne vidi onda djelo nije univerzalno i ne vrijedi koliko prethodna generacija misli.

Dakle, ne bi trebalo kretati s premisom da je kritika reprezentativna za čitavu generaciju. Ali, ne bi trebalo kretati ni s premisom da ako je djelo značilo nešto prethodnoj generaciji da to već podrazumijeva da je univerzalno i vječno vrijedno.

Moglo bi da se i dokaže da je univerzalno, da je etalon. To uostalom kritičarka i traži (koja je poenta, kakav je stil). A ne treba se spuštati na D. nivo.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #48 on: 30-09-2018, 20:27:40 »
Нисам довољно спретан да ти учиним доступном читаву расправу. Неко, ваљда, јесте. Од такозване старије генерације једино сам ја учествовао. У први мах сам и сам лајковао текст, јер добро је да се о старијим књигама говори. Потом сам га детаљно прочитао и препознао циљеве. Повукао сам лајк и укљзчио се. Сигурно да ТАМНИ ВИЛАЈЕТ 2 није епохалан, али је прекретница у домаћој фантастици. Покушавао сам да објасним зашто, реаговали су и неки много млађи од мене, али је АВКФ фронтално заузео одбранашки став према тексту, оптужујући мене за непристојност и увредљивост. Уосталом пар уредника АВКФ је и на ЗС па питај њих за мотивацију.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #49 on: 30-09-2018, 20:43:06 »
pa ja ne bih ni odgovarao na ovako nebuloznu kritiku, mislim da elementarno ni ne ispunjava uslove da se nazove kritikom, ali kažem da ako već krenete s pisanjem odgovora da to ipak ne ide u pravcu nepotrebne generalizacije prema kojoj je ova autorka predstavnik generacije koja ništa ne shvata

a koja je njena motivacija, pf... ja da sam motivisan da nešto demoliram bilo bi mnogo temeljnije odrađeno! 8-)

Ovo, rekoh, ne ispunjava uslove da nazove kritikom. Ako je neko htio da provocira mogao je to i suvislije da odradi. Ovako je smiješno.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #50 on: 30-09-2018, 20:50:52 »
Ма, у другом посту сам написао да одговорним сматрам критеријуме АВКФ, а не дотичне критичарке. Ако је неко генерализовао, онда је то Д., а она и није учесвовала у расправи.

Nada D.imić

• 3
« Reply #51 on: 30-09-2018, 21:12:01 »
Prestanite da nasedate na tvrdnje tinejdžera koji bi da se nametnu kao bitni, poput autorke prikaza ili bate. Nevredno je diskusije jer im je jedini cilj da skrenu svetlo pozornice na sebe.

Nema generalizacije. Niko nije pominjao celu generaciju.

Kriterijum AVKF je sloboda izražavanja. I potpuno su u pravu. Sad, što je ta sloboda iskorišćena na način koji vama ne odgovara, to je pitanje očekivanja (kao što je već rečeno).

Inače, može i da se generalizuje - jasno je da ste sada vi najstarija generacija u žanru. Nije teško biti mlađi od vas.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #52 on: 30-09-2018, 21:20:43 »

Inače, može i da se generalizuje - jasno je da ste sada vi najstarija generacija u žanru. Nije teško biti mlađi od vas.

Коначно да се око нечега сложимо. Чекај, јесу ли они злоупотребили "слободу изражавања" или нису? И сама си окарактерисала текст, на исти начин као и Бобан. Да не помињем шта си тачно написала.

Nada D.imić

• 3
« Reply #53 on: 30-09-2018, 21:40:27 »
To što sam napisala je moje lično mišljenje o tekstu.

Objektivno - zloupotreba slobode izražavanja dešava se samo kada se govori sa mržnjom (govor mržnje) i kada se poziva na štetu, kršenje Ustava, kada govor izaziva paniku ili kada se preti nečijem dobrostanju i životu i tada je ta zloupotreba kažnjiva zakonom. Sve ostalo svodi se na moral i ličnu etiku, a to polje je ostavljeno unutrašnjoj kazni savesti. I ne možemo da očekujemo da je neko ima ili da neko na isti događaj gleda kao i mi.

Ne bih ja pridavala značaj nekoj osobi koja bi, realno, trebalo da bude potpuno nebitna za vaše iskustvo i vaš univerzum i to ne zato što je potcenjujem u bilo kom smislu, već zato što mora da pokaže još nešto, da napiše još nešto, da se dokaže, da vidimo šta ume i zna i koliko ume i zna, pa ćemo onda da ocenimo da li da joj sud cenimo ili ne. Zasad to ne liči ni na šta tako darkerski napisano perom unutrašnjeg nezadovoljstva i tinejdž nadrkanosti. U suprotnom bi bar isti prostor koji je iskoristila za negativnu kritiku, ostavila i za pozitivnu. Dok to ne uradi - ne možemo je shvatiti za ozbiljno.

Mada, izgleda da je taj tekst dobar lakmus za veličinu (ili nezrelost) ega. Pa ko se upeca...

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #54 on: 30-09-2018, 21:48:35 »
Nema generalizacije. Niko nije pominjao celu generaciju.

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=15205.msg711372#msg711372

sama činjenica da moram ovo da linkujem govori sve...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #55 on: 30-09-2018, 21:49:33 »
Бре, ти ко Мехо. Само он би нашао и законске одредбе.
Но, о чему ти расправљаш? Сложили смо се о квалитету текста, као и да је у питању нечија етика. Још једном напомињем да ја нисам нападнут, немам на шта да се пецам и реаговао сам чисто алтруистички.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #56 on: 30-09-2018, 21:52:44 »
pa ja lijepo piše da sam se obraćao varvarinu... koji generalizuje oko generacija... čita li ko ovdje išta

Nada D.imić

• 3
« Reply #57 on: 30-09-2018, 21:53:49 »
Samo dovodim u pitanje ovdašnju naviku da se trza na svakakve gluparije.

Ne znam kada su vam kriterijumi za dobar prikaz toliko opali da ste ovaj shvatili ozbiljno i u njemu videli kvalitet (a videli ste, čim ste ga osetili kao pretnju)?

Podignite lestvicu nazad, bar na visinu sa koje ste je spustili (mada, ni ona nikad nije bila baš visoko), pa nećete ni primećivati ovakve prikaze, a kamoli reagovati na njih.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #58 on: 30-09-2018, 21:59:21 »
Мени је лествица увек ниско. Подешавам је према саговорницима. Но, јесмо ли почели са личним увредама или смо још у границама пристојности?

Nada D.imić

• 3
« Reply #59 on: 30-09-2018, 22:01:47 »
Obraćala sam se svima, ne (samo) vama.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #60 on: 30-09-2018, 22:02:29 »
Са које степенице на мердевинама?

Nada D.imić

• 3
« Reply #61 on: 30-09-2018, 22:05:58 »
Sa dobronamerne.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #62 on: 30-09-2018, 22:12:49 »
Sa dobronamerne.

У то име.  xdrinka

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala
« Reply #63 on: 30-09-2018, 22:55:34 »
Kriterijum AVKF je sloboda izražavanja.

U ovom konkretno slučaju, u najavi su naveli: "Dragi naši autostoperi, trudimo se da biramo samo najbolje za vas :) Naš novi saradnik je apsolutno fantastična Zeljka Nešić koju možete upoznati kroz tekst o antologiji domaćih SF priča "Tamni vilajet 2" :)
Željka, drago mi je što si sa nama 😉"

Dakle, po kriterijumu AVFK, Željka Nešić je apsolutno fantastična, a taj njen tekst je nešto najbolje što AVKF ima da ponudi.
We're all mad here.

Nada D.imić

• 3
« Reply #64 on: 30-09-2018, 23:06:45 »
Blago njima onda.

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #65 on: 30-09-2018, 23:25:38 »
pa ja lijepo piše da sam se obraćao varvarinu... koji generalizuje oko generacija... čita li ko ovdje išta
Varvarin ti zahvaljuje ga podsetio.
U svakom slučaju, napisaću još malo.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #66 on: 01-10-2018, 00:09:14 »
po kriterijumu AVFK, Željka Nešić je apsolutno fantastična, a taj njen tekst je nešto najbolje što AVKF ima da ponudi.

Možda Željka stvarno jeste fantastična. Možda će sa svojom drugaricom da uskoro krene u Mordor da baci Marka Đurića u vulkansko grotlo.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #67 on: 01-10-2018, 08:13:11 »
Meni se čini da rečeni sajt ima preveliki obrt saradnika, što me navodi na utisak da je reč o relativno prolaznoj pojavi. Nisam baš siguran u to koliko su uticajni ili nisu. Sklon sam da mislim kako je word of mouth na FB grupama poput epske fantastike bitniji činilac i za pisce i za knjige.
Svakako postoji veliko interesovanje za domaću pre svega epsku fantastiku - pri čemu ovaj izraz ne koristim kao zamenu za termin "fantazija". Nije ni čudo što je "Dan Mitre" dobro prihvaćen kod te čitateljke, dakle. Slutim da postoji izvestan jaz između nekadašnjih stvaralaca i današnjih čitalaca, što je vrlo razumljivo, jer je naše društvo u svakom smislu pa i žanrovsko društvo preživelo nekoliko tačaka raskida s minulim vremenom. Generacijama koje nisu polagale pionirsku zakletvu vrlo je teško da shvate i poruke i jezik stvaralaca koji su objavljivlai na vrhuncu popkulture te nekadašnje države.

Ako je neka uteha, vidim da je i kod Amera, sa svim njihovim kulturnim kontinuitetom, slična stvar sa piscima iz druge polovine prošlog veka. Vrlo malo savremenih čitalaca zna čak i za Herberta i Zelaznija, a kamoli za neke druge - makar dok ne umru. Za neke pisce čak ne znaju ni da su živi. :)
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

scallop

• 5
  • 3
« Reply #68 on: 01-10-2018, 08:50:54 »
Иване, не смета мени што се не читају дела старијих домаћих фантастичара. Не читају се ни старији мејнстрим писци. Ко је писао роман "Хајдук Станко", на пример. Јесте, не читају се ни Херберт или Зелазни у САД, али ко их напада? Није ме више брига ни за овај топик, а ни за ТАМНИ ВИЛАЈЕТ 2, кад је и Пицабата почео с њим да се спрда.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #69 on: 01-10-2018, 09:01:33 »
Pa sad, nije da se ne napadaju, premda obično s vrednosno-političkog stajališta, ne književnog.
Slutim da u ovom osvrtu (pošto nije kritika) glavni problem predstavlja nerazumevanje duha vremena u kojem su dela stvarana, što je prvo što u školi pokušavaju da ti utuve u glavu kada čitaš neki tekst. Dakle, ne mislim da je ovo napad s nekim ciljem, već napad radi napada, koji proističe iz nerazumevanja, ali takođe iz toga što je to danas jednostavno manir komunikacije. Negativna komunikacija je postala dominantan način izražavanja i ovo je posledica toga.
First 666

scallop

• 5
  • 3
« Reply #70 on: 01-10-2018, 09:32:15 »
Е, па хвала. Сад знам и шта је чинити са глупом ретроспективом мојих прича.

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #71 on: 02-10-2018, 14:04:10 »
Obećanje koje sam dao  nateralo me da, posle mnogo godina, sa police uzmem  TAMNI  VILAJET 2  i ponovo pročitam SLOVENSKU i  BEGUNCI,KRV. Kad sam završio, osetio sam se …  kao da sam posle dugog  vremena sreo par dragih prijatelja, tako nekako. A bojazan da  priče možda  nisu izdržale probu vremena, nestala je već sa prvim pročitanim pasusima. I posle mi više nije pala na  pamet.
Bata mije lepo rekao da pokušam da budem sistematičan, i batalim emocije. Ali emocije su glavne kad govorimo o ove dve priče, sviđalo se to nekom ili ne. To ih razlikuje od drugih priča. Ako kao autor ne umete da pokrenete ovakve emocije kod čitaoca –to vam je.
Ako neko nije video – zbirka je izašla 1992.godine, kad je ovde mnogo stvari otišlo u majčinu. Po meni, najgora godina pre bombardovanja. Očekivati da vas priče iz ovakve zbirke uglavnom zabave… pokazuje neobaveštenost, blago rečeno. (Sećam se kako su te godine humanitarne organizacije delile hleb iz kombija, na ulicama Beograda. Gladnima. A ja sam pažljivo slušao Skalopa kad mi je objašnjavao kako se čuva meso u salamuri – za slučaj da nas bombarduju, pa duže ne bude struje… O inflaciji i broju nula,svi znaju sve.)
Da ne bude zabune – niko mi nije kriv što sam ostao ovde, tako sam birao. To ima svoju cenu. Na primer, nema zabavnih priča kad je sranje oko vas.
Pa tako,ako neko za priču SLOVENSKA kaže da ima samo naznake humora (i to je JEDINO što kaže za tu priču) – odgovor bi mogao da bude da autoru uopšte nije bilo do humora. Tištale su ga druge stvari.
Ali ako čitalac nema ništa drugo da doda na SLOVENSKU?! Dobro, mogu da pogađam: Teško mu je da prati radnju sa toliko likova i asocijacija,bitnih i nebitnih, u kojoj ideje iskaču kao poslovični čupavci iz kutije… To se toliko razlukuje od ovoga što se danas piše i čita. Suviše je razbarušeno, neuredno, traži koncentraciju… čak i čitalačko iskustvo.  Dešava se to, ako preterujete sa  hororom i epskom fantastikom (naročito domaćom)…Onda,kad naletite na Fipu,ne znate šta bi s njim.
Izvesna paralela  postoji između Fipinih priča i onoga što su zvali Novi talas u fantastici. Ali ta paralela uslovna je, važi samo donekle. Pišem zbog onih koji možda pitaju – kome bre to treba? Jer ova Fipina priča nije ništa lošija od znamenitih JAHAČA PURPURNE NADNICE  Filipa Hoze Farmera. I jedan i drugi su s merom haotični, i umeju da zadrže pod kontrolom svoje kreativne pundravce. Fipina priča nije ni tako ekstremno razbarušena kao LOGOR KONCENTRACIJE Tomasa Diša, koja je toliko elitistička, da mnogi čitaoci na polovini počinju da beže…
Ne, Fipa je pronašao sopstveni izraz,i pokušava da nam tako ispriča priču.
A ispričao nam je:  O svetu u kome bogataši i korporacije vode svoje poslove, a raju ko jebe… A među tom rajom, u nekoj Africi,  ima begunaca iz onoga što je nekad bila Juga. O svetu gde Šiptar kaže Srbinu: …Pod drugim okolnostima, mogli smo biti prijatelji… O svetu gde Srbin i Šiptar kreću u akciju bez povratka, da zajedno stave tačku na ZLO.  Zašto?
…Tako je htela moja duša slovenska, odgovara umirući  Srbin. Ko razume, shvatiće.
Scena koja mi je promakla u prvom čitanju: Kad Zlatibor, glavni junak, posle radioamaterske seanse sa rodnim krajem, pun tuge spušta čelo na topli lim radio predajnika, na kome je još vidljiva nalepnica sa dva slova: YU…
Ništa u ovoj priči nije pregazilo vreme. A pokušajte vi da na KRAJNJA PITANJA odgovorite na Fipin otkačeni način.

Bakićeva  BEGUNCI,KRV govori o bedi  bitisanja u zemlji Srbiji  posle sankcija, ratova, i totalne pljačke svih resursa… Bogati su sve bogatiji, a raja ima da radi ropski ili da skapa. Mada brzo skapavanje u ovom svetu ponekad deluje primamljivije od dirinčenja.  (Pada mi na pamet rečenica starije pevačice iz filma SKUPLJAČI PERJA, upućena devojci koja hoće u Beograd,da peva po kafanama:  …Idi. Mož’ da propadneš brzo,il’ polako. Al’ propadaš sigurno.)
Bakić je za korak ili dva pomerio dalje ono što smo u tom trenutku već imali oko sebe. U njegovoj priči život radnika je nepodnošljiv: rad za mizernu platu u fabrici, opijanje kad stigne plata, nimalo radosti, ni jedan osmeh.
Naravno – junaci će poželeti da pobegnu preko, u neku bolju i srećniju zemlju,bila to EU ili šta već. Nemaju para za legalan odlazak,i onda se dovijaju ilegalno. Ali: “… ako kažeš da si katolik, odmah te upišu u svoje kompjutere, i posle ti bude malo lakše“ – to je gorak savet koji jedan od junaka prenosi drugom.
I tako, pokušaće da pobegnu od života goreg nego pseći. Zaigraće sve ili ništa. Zarad malo sunca, malo čiste vode, malo sreće.
Hepiend postoji u bajkama, a ovo nije bajka. Stradaju uglavnom oni što nisu krivi.
Dok se junaci dogovaraju u bircuzima ili pogureni prikradaju kroz noć prema granici, preko dubokog banatskog blata – možete da osetite smrad klonjare u pozadini bircuza, cipele pune vode, ledenu kišu, da osetite napor izvlačenja preteške obuće iz raskvašene zemlje… Ta taktilnost je poseban kvalitet Bakićevih priča.
Posle ove priče vam se plače.
Elem,teško je održiv onaj zaključak da – ako su ovo najbolje priče, zbirka bolje da nije objavljena. Ili tako nekako.

Boban

• 3
« Reply #72 on: 02-10-2018, 14:37:48 »
Fipina priča je napisana 1989. godine, kao treća u kosovskom ciklusu: "Biciklista", "Kad zlo spava..."
Bakićeva priča je učestvovala na konkursu Znaka sagite koji je raspisan 1990.
Kod mene je uvek postojao zaostatak u objavljivanju u odnosu na pisanje, što u ova dva konkretna slučaja samo pocrtava komentar o aktuelnosti; priče nisu aktuelne nego su proročke...

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #73 on: 02-10-2018, 15:04:26 »
Potpuno je besmisleno da se toliko potresate oko nekih komentara, mada nije loše podsetiti se priča i uveriti se da su sudovi o njima bili ispravni.

Ja sam Tamni vilajet 2 ponovo pročitao negde prošle godine i gotovo sve što sam nekada mislio o njemu mislim i danas. Nisam imao nekih bitnijih promena u vrednosnim sudovima pojedinih priča. Ono što valja - valja. Pojedine priče u ovoj antologiji su apsolutni vrh domaće žanrovske fantastične proze, u to sam potpuno siguran. Kako to stoji u odnosu na ukupnu srpsku prozu, ili svetsku žanrovsku prozu, o tome bi se dalo diskutovati, ali mislim da se nemamo čega stideti.

Nekako, kako sam stariji, sve manje mi je bitno šta neko danas misli o svemu tome - bitne su apsolutne vrednosti i neki doprinos našoj kulturi koji smo dali aktivnostima na ovom polju. To nam niko ne može oduzeti i to će se kad-tad valorizovati.

Mica

дејан

• омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
  • 4
  • 3
« Reply #74 on: 03-10-2018, 13:03:33 »

Potpuno je besmisleno da se toliko potresate oko nekih komentara, mada nije loše podsetiti se priča i uveriti se da su sudovi o njima bili ispravni.

Ja sam Tamni vilajet 2 ponovo pročitao negde prošle godine i gotovo sve što sam nekada mislio o njemu mislim i danas. Nisam imao nekih bitnijih promena u vrednosnim sudovima pojedinih priča. Ono što valja - valja. Pojedine priče u ovoj antologiji su apsolutni vrh domaće žanrovske fantastične proze, u to sam potpuno siguran. Kako to stoji u odnosu na ukupnu srpsku prozu, ili svetsku žanrovsku prozu, o tome bi se dalo diskutovati, ali mislim da se nemamo čega stideti.

Nekako, kako sam stariji, sve manje mi je bitno šta neko danas misli o svemu tome - bitne su apsolutne vrednosti i neki doprinos našoj kulturi koji smo dali aktivnostima na ovom polju. To nam niko ne može oduzeti i to će se kad-tad valorizovati.

мићо, потпуно се слажем са тобом...а оно чак није ни приказ збирке, а камоли критика...

Fipina priča je napisana 1989. godine, kao treća u kosovskom ciklusu: "Biciklista", "Kad zlo spava..."
Bakićeva priča je učestvovala na konkursu Znaka sagite koji je raspisan 1990.
Kod mene je uvek postojao zaostatak u objavljivanju u odnosu na pisanje, što u ova dva konkretna slučaja samo pocrtava komentar o aktuelnosti; priče nisu aktuelne nego su proročke...
ја сам био убеђен да је бакићева прича 'савремена'...е сад, питање, ако је расписан 90. до кад су се примале пријаве?
...barcode never lies
FLA

scallop

• 5
  • 3
« Reply #75 on: 03-10-2018, 13:27:31 »
Kad počnem da se slažem sa Batom, Akhnatonom i Uglyjem moram da nađem nešto sa čime se neću složiti. Ubeđen sam da je vreme oko TM2 izloženo nemaru zbog koga i nastaju napori da se ono potre u potpunosti. Ne treba potcenjivati te napore. Za sve i svašta slične vidimo svakodnevno. Postojim kao pisac jer sam imao takvu konkurenciju i ponosan sam zbog toga. Možda su moje priče bile manje iritantne pa ih ne napadaju, ali za mene, dugoročno, nema razlike. Posle trideset godina sasvim je svejedno koliko je Boban kasnio. U vremenu, nekoliko meseci je beznačajno. Samo se nadam da će oni koji su prouzrokovali ujdurmu to shvatiti.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #76 on: 03-10-2018, 13:48:44 »
Za još trideset godina ta knjiga će i dalje postojati u nekom broju primeraka, a raznih sajtova i blogova (uključujući i moj i Gulov i ko zna još koji, možda i ovaj) više biti neće :) Tako da nema mesta uzrujavanju.
First 666

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #77 on: 03-10-2018, 13:51:48 »
Nema mesta ako živiš za slavu, ali ima ako živiš od slave..

scallop

• 5
  • 3
« Reply #78 on: 03-10-2018, 13:57:28 »
Crko' bez slave.

Boban

• 3
« Reply #79 on: 03-10-2018, 19:30:20 »
мићо, потпуно се слажем са тобом...а оно чак није ни приказ збирке, а камоли критика...

AVKF ima preko 3000 pratilaca, što je mnogo više nego ZS.
Problem je kada jedan tako masovan prostor najavi tekst o TV2 kao vrhunski, fantastičan, izuzetan... verovatno 2000 ljudi tamo nikada u životu nije čulo za TV2 i onda deobiju ovakvu proseravajuću izdrkotinu. Ako nekada i ugledaju primerak knjige reći će "ma to je ono zastarelo sranje." Bez obzira što to nije ni prikaz ni kritika, posledice su velike, a AVKF umesto da neguje vezu s prošlošću i bude eventualno nastavljač nekih stvari, odabrao je da pljune na sve nas i da krene nekim svojim putem. Možda im to nije bila krajnja namera, ali tako je ispalo...

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #80 on: 19-07-2019, 09:11:54 »

Fipina priča nije ni tako ekstremno razbarušena kao LOGOR KONCENTRACIJE Tomasa Diša, koja je toliko elitistička, da mnogi čitaoci na polovini počinju da beže…
Ne, Fipa je pronašao sopstveni izraz,i pokušava da nam tako ispriča priču.

Svesna sam da ovo što pišem nema mnogo veze sa temom, ali ne znam nikog kog bi moje zapažanje moglo zanimati, pa ću ovde da ga ostavim. Pre neki dan mi je razgovor na drugom mestu bio povod da ponovo otvorim LOGOR KONCENTRACIJE. Čitala sam ga predavno, takoreći kao druga osoba. I sada me zaista čudi, Varvarine, kako si mogao da ga sa DRF-ovom pričom povežeš. To je krajnje čudna asocijacija!
Ako postoji išta zajedničko, to je možda (ja ne bih rekla elitizam, šta je tu elitističko?) činjenica da oba autra traže udubljivanje - isključeno je da pojedine pasuse samo preletiš pgledom, ali su u misli i emotivnosti, pa i u svemu ostalom što čini književno delo, dva univerzuma. DRF budi setu, Diš očajanje. DRF- ove misli vrludaju, Diš je mračno fokusiran. Drf voli život, za Diša ću se uzdržati od komentara... Ako neko zaista odustane od čitanja LOGORA, to nije zato što ga ne bi mogao razumeti, već mmožda zato što se ne može podneti.

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #81 on: 19-07-2019, 09:55:05 »
Ta dvojica se razlikuju dosta, kao što kažeš.
Ali način na koji  pričaju svoje priče je haotičan toliko, da je to na granici izdržljivosti nekih čitalaca.
Zato mi se čini da izvesno sazvučje postoji. Diš je Novi talas, a meni se čini da je Fipa nešto nabliže Novom talasu što se našlo u ovim krajevima.
Zato, može jedan da bude svetao a drugi taman, obojica su pričala na način koji je potpuno nekonvencionalan.
Dakle, totalna razbarušenost u pripovedanju, sa najneverovatnijim slikama i asocijacijama. (Usput, da li si čitala Fipinu Trinaesta škola? Da vidiš šta je stvarno razbarušeno pripovedanje!)
Lično sam upoznao neke koji nisu bili u stanju da završe Logor koncentracije - u njihovom slučaju, to je bila duhovna lenjost. A voleli su fentezi!

scallop

• 5
  • 3
« Reply #82 on: 19-07-2019, 10:07:55 »
ne znam nikog kog bi moje zapažanje moglo zanimati.

Reagovao sam na Kimurin post, ali je Varvarin požurio da objasni svoj stav. Nestalo je šta sam napisao i dobro je tako. Koga bi moglo zanimati?

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #83 on: 19-07-2019, 10:12:16 »
Bre, što si na kraj srca?
Evo me na poslu, ne radim ono što treba nego čitam ovo - mene zanima!   :mrgreen:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #84 on: 19-07-2019, 10:29:26 »
I šta sad? Uveravaćeš nas da Logor koncentracije ima veze sa Fipinim pisanjem? Dišova knjiga je o prosvetljenju sifilisom. A, Fipa? Fipa je pisao o teškom kamenju u cvetnom vrtu, da se tako izrazim. O istom kamenju o kome je Bakić pisao ogoljeno do kostiju. A meni se obrisalo nešto o važnosti "misli i emocija" pisca u pročitanom. Jer jednog dana nas neće čitati kroz priču koju smo ispričali, već šta nas je kroz nju vodilo. Ne možemo negovati pisanje, ako zapustimo čitanje.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #85 on: 19-07-2019, 10:55:30 »
Kad kidnete, uvek se pitam jesam li dostojan ili nekom nedostaje argumenata.

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #86 on: 19-07-2019, 11:23:31 »
Nisam čitala TRINAESTU ŠKOLU, potražiću.

Neobično je, ustvari, kako se u našem umu prepliću određene, naizgled nespojive stvari. Pomislila sam da je Varvarin uočio neku dimenziju koja je meni promakla.

Scallope, valjda ćeš nam ipak napisati šta ti je na umu? Ko je kidnuo kidnuo je, ostali su tu.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #87 on: 19-07-2019, 11:52:02 »
Već sam otputovao do Miroljuba i signalizma. Iako je dve godine stariji od mene odjednom se setio svojih starih priča. Ima sreću da ga mejnstrim nije odbacio, pa će se pojaviti u nekim Književnim novinama. Mi odbacimo sami sebe, pa nam je teže. Kako sad da se zapitam čemu izdanja mojih gotovo svih pisanija? Gde je meni Adam Puslojić koji će prepoznati šta sam poručivao? Da napišem esej "Sitničarnica domaće fantastike"? Kako da se predstavimo kao bruskete, kad smo od sebe napravili prezle?

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #88 on: 19-07-2019, 12:51:15 »
A što ne bi napisali nešto mejnstrim? Čisto za promenu.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #89 on: 19-07-2019, 12:59:41 »
Ima. Samo vi ne čitate.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #90 on: 19-07-2019, 13:01:12 »
Napr.?

scallop

• 5
  • 3
« Reply #91 on: 19-07-2019, 13:07:13 »
A, šta ste moje uopšte čitali? Napr.?

scallop

• 5
  • 3
« Reply #93 on: 19-07-2019, 14:32:17 »
"Berlin i Paralija" je mejnstrim.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #94 on: 19-07-2019, 14:42:28 »
I bolji je od sf-a.

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #95 on: 19-07-2019, 15:17:50 »
Ovo je jedan tvrdoglav topik! Malo po malo vraća se svim srpskim fanovskim podelama. Evo nas kod one prve: mejnstrim i ostali. :lol:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #96 on: 19-07-2019, 15:43:47 »
Aleksije nije fan fantastike. Samim tim nije merodavan da oceni šta je bolje. Ne znam zašto se pomalo osećam kao Novak protiv Engleza. Dobiću i ovu bitku uprkos potcenjivanja onoga šta radim.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #97 on: 19-07-2019, 16:26:33 »
Mislim da je naslov topika pogrešan. Trebalo bi da glasi: ima li razloga da se piše fantastika u Srbiji?
Čemu? Koga to interesuje, sem šačice zaluđenika koji i sami pišu fantastiku i sf i gledaju preko plota, praveći podele kako bi se po bilo čemu izdvojili od drugih. Srpska fantastika danas svodi se na teoriju Tarda, prevedenu u srpsku poslovicu: vidla žaba da se konji kuju pa i ona digla nogu.
Svet čita epsku fantastiku. Gle čuda! Najedared u Srbiji svi pišu epsku! Sutra kada bude u modi nanovo sajber pank fantastika, opet će svi da se prebace na taj podžanr.
Nema, prosto rečeno, originalnosti, samo puka imitacija ili nebuloznost iza koje se krije praznina, navedena kao posebnost. Često, pošto je bez značenja, ta književnost ima najviše prostora za učitavanje značenja i zove se signalizam.
I njom se, gle čuda, bavi najveći književni mediokritet na ovim prostorima, kritičar i teoretičaar mr. Dušan Stojković.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #98 on: 19-07-2019, 16:37:24 »
Dok me neko argumentovano ne demantuje smatraću svoj SF potpuno autentičnim u našem podneblju. Pun mi je torbak onih koji ne čitaju, a imaju mišljenje.

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #99 on: 19-07-2019, 17:24:45 »
Mislim da je naslov topika pogrešan. Trebalo bi da glasi: ima li razloga da se piše fantastika u Srbiji?
Čemu? Koga to interesuje, sem šačice zaluđenika koji i sami pišu fantastiku i sf i gledaju preko plota, praveći podele kako bi se po bilo čemu izdvojili od drugih. Srpska fantastika danas svodi se na teoriju Tarda, prevedenu u srpsku poslovicu...
Nema, prosto rečeno, originalnosti, samo puka imitacija ili nebuloznost iza koje se krije praznina, navedena kao posebnost. Često, pošto je bez značenja, ta književnost ima najviše prostora za učitavanje značenja i zove se signalizam.
U jednom filmu pita Sofronije Leghorn (poznatiji kao Lajavi Krelac):  "Sinak, ovaj, sinak, dal znaš šta radiš?!"
Da sam se pitao to što ti pitaš, reč jednu ne bih napisao u životu. Ali ako ima vatre u tebi, probiće. Napisaćeš, ako voliš da pripovedaš, dok pleme sluša okupljeno oko vatre.
Procureće iz tebe, na neki način, ali procureće. Počećeš da držiš slovo, kao ja.
A da li je sve to plagijat, prepakovane bombone USA-proizvodnje? E pa, jebi ga Đole, što kažu: Kad smo počinjali mi - današnji starci na ZS - imperativ je bio da ponudiš nešto svoje.
Svoje.
I toj generaciji to je još uvek imperativ.
Teši me što u generaciji mog sina ima pokušaja da se iščitava i ostala domaća fantastika, a ne samo ona epska. Možda su to usamljeni pokušaji. Možda svaka generacija mora da dotera dotle da kaže:  "Ma, neću više prepričanu amerikanijadu!"
Ali, kako reče Učitelj Nindža-kornjačama: "I najduži put počinje prvim korakom!"

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #100 on: 19-07-2019, 17:29:29 »
Što ne pitaš ima li razloga da se piše u Srbiji? I što se uopšte piše kad mlađarija ionako ništa ne čita, a na njima svet ostaje?
Ne volim opšta mesta. Ti si pisac, Aleksije, možeš ti to i bolje.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #101 on: 19-07-2019, 17:48:19 »
Čovek koji piše ne mora biti pisac, kao što je sa mnom slučaj. I, tek da se zna, gacao sam i ja po SF-u, dovoljno da prođem svakom dramom po neki podžanr i kada sam utonuo u misticizam i počeo da skrećem ka epskom, batalio sam. Naprosto, sf za mene je bio i ostao način, metod a ne samo sebi svrha, što mi se čini da je danas slučaj sa delima koja pročitam.
Podele proizilaze iz toga što nema dovoljno originalnosti i svako stvara svoj tabor dajući time neko značenje svom radu.
I, da, smatram da pisanje u Srbiji i nema smisla.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #102 on: 19-07-2019, 18:11:04 »
Ovo je već malo normalnije. Okušavao si se u fantastici i batalio. Za tebe je SF metod i nije sam sebi cilj. Taj stav je u svetskoj fantastici prisutan cirka pedeset godina. O čemu onda raspravljamo? Leteći tanjiri ne sleću u Lajkovac? Meni sleću bar trideset godna i ne smeta im. Nepismeni smo? Tu ćeš da se ubrišeš. Mogu da nabrojim, ali Bobanova kooperacija sa Savom Damjanovim je jasno pokazala da ne zaostajemo, alo nismo bolji.To se desilo pre frtalj veka, a otada smo postali pismeniji. Argumente na sunce ili prekini o nečemu gde si samo zagrebao po površini.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #103 on: 19-07-2019, 18:13:28 »
Nisam pominjao pismenost.
A razumem u potpunosti svu tvoju tragediju i, najiskrenije, žao mi te je.

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #104 on: 19-07-2019, 18:14:44 »
Zašto misliš da pisanje u Srbiji nema smisla? Zar na nekom drugom mestu ima?

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #105 on: 19-07-2019, 18:17:45 »
Slabo pisanje pomaže finasiranje svakodnevnih potreba. 10% od prodaje nije ništa. Tako ispada kad preračunam cifre po novom ugovoru koji sam zaključio za roman.

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #106 on: 19-07-2019, 18:26:27 »
Hoćeš da kažeš da se piše samo zbog lakšeg finansiranja svakodnevnih potreba? Svi znamo da nije tako.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #107 on: 19-07-2019, 18:28:36 »
A zbog čega drugog bi se to radilo? Slave? Unutrašnje potrebe koju ima svaki skriboman? Iskazivanja svoje pameti kojoj mere nema? Neke ideje koje su teško shvatljive za današnjicu pa ih urezujemo u vremenu kroz zapisano?
Ja pišem zbog para. Sve drugo bih lagao.

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #108 on: 19-07-2019, 18:31:32 »
Žao mi je ako je tako. Postoje mnogo bolje plaćeni poslovi. Kudikamo lakši i prijatniji.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #109 on: 19-07-2019, 18:32:19 »
Nisam pominjao pismenost.
A razumem u potpunosti svu tvoju tragediju i, najiskrenije, žao mi te je.

Dakle, nismo pominjali ni pisanje.
Želeo bih svima moju "tragediju". Trenutno ne mogu da nađem živog glumca koji je igrao glavnu ulogu na filmu pre mene. Učio sam da pišem od pisaca koje biste želeli da su vam bili učitelji. Nsam pisac jer sam pre svega inženjer, sa punom karijerom u naučnom istraživanju. Ne živim od pisanja, ni za pisanje.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #110 on: 19-07-2019, 18:36:41 »
Čovek koji piše ne mora biti pisac.
Jasna rečenica. Nema ni pomena o pismenosti. Naprosto, nije svako ko piše pisac.
Biti naučnik i to uspešan je za pohvalu, ali biti decenijama neko ko traži pohvalu i priznanje za svoje pisanje, e to je tragično.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #111 on: 19-07-2019, 18:48:23 »
Hajde da ne trabunjamo. Ko je ovde pomenuo da je potpisao ugovor za roman za 10%? Ko traži priznanje? Kad se o bilo čemu raspravlja "pisci koji nisu pisci" obavezno istaknu svoje postojanje. To radiš i to je tragično jer nisi izuzetak. To nije toliko neviđeno, jer svakodnevno imam prilike da neko negde uđe u raspravu i odma' imamo obaveštenje "Ja kao pisac". Ja nemam ugovor sa Bobanom, a imam više od 10%. Naravno da on ne bi priznao, ali to je gola istina.

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #112 on: 19-07-2019, 18:50:04 »
Kao i Skalop, ja sam inžinjer koji voli da pripoveda.Poslednji san koga sam se odrekao (više nemam snova) - bio je da živim od pisanja. Odrekao sam se tog sna davno, još sam bio student, kad sam shvatio koliko je to teško u zemlji u kojoj živim.Ne, nikog ne krivim za to, nisu mi krive političke prilike. Takva je realnost.Onda, pošto ne pokušavam da prodam pamet - po tebi, ja sam skriboman. Kako si rekao, imam unutrašnji poriv, pundravce, šta god, da pišem.Možda si u pravu.Ali... Postoji neki unutrašnji poriv i da povučeš potez četkicom na platnu. I da odsviraš akord. I da od gline napraviš ...saksiju. Ako je to ono što te ispunjava, sve smo rekli.Mene ispunjava kad shvatim da sam zaveo slušaoce. Da im oči sijaju dok očekuju nastavak priče. Volim da zavodim.Volim da osetim da misle: Vredelo je slušati (ili čitati, ili šta god).Nešto sam napravio, i pokušao to da prodam. Ako sam uspeo, srećan sam.Tačnije, ako sam ih zabavio, srećan sam. Vredelo je truda.A bio bih izuzetno srećan da sam to mogao da prodam za pristoje pare, kao ti. Ali, jebi ga.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #113 on: 19-07-2019, 18:53:22 »
Zavidim ti.
I rekoh ti Skalope, nisam pisac. Nemoj me vređati. Ozbiljno. Ja sam pravnik bio i ostao.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #114 on: 19-07-2019, 19:06:39 »
Zavidim ti.
I rekoh ti Skalope, nisam pisac. Nemoj me vređati. Ozbiljno. Ja sam pravnik bio i ostao.

Jesam li smetnuo s uma da ti meni pripisuješ tragediju i ne misliš da time vređaš? Svakom njegova materica najplića. Pripisao si domaćoj fantastici sve i svašta i ništa nisi argumentovao. Došlo ti pa si se istresao. Pa, pravniče, misli o posledicama.